Arif Çelik

Çelik Grup Yönetim Kurulu Üyesi

Çelik Grup Yönetim Kurulu Üyesi Arif Çelik

Çelik Grup Yönetim Kurulu Üyesi Arif Çelik

Çelik Grup Yönetim Kurulu Üyesi Arif Çelik

 

Akdeniz ve İç Anadolu’da birçok markanın bölge temsilciliğini yapan Çelik Grup Yönetim Kurulu Üyesi Arif Çelik, 1949 yılında perakende sektörü ile ticarete başlayan ve yıllar içerisinde istikrarlı bir büyüme sergileyen Çelik Grup’un faaliyetleri hakkında bilgi verdi. Antalya’nın Türkiye ekonomisinde ki önemine değinen Çelik, şehrin turizmin yanı sıra tarım ve sanayi sektörlerinde ki gücüne de dikkat çekiyor.

 

1949’DAN BUGÜNE ÇELİK GRUP

1949 yılında başladığı ticari faaliyetlerini bugüne dek arttırarak sürdüren Çelik Grup, Bedesten Çarşısı’nda perakende sektörü ile başladığı yolculuğuna bugün İç Anadolu ve Akdeniz Bölgesinde birçok önemli markanın temsilciliğini sürdürerek devam ediyor. 1976 yılında şirketleşerek dayanıklı tüketim mamulleri sektörüne girdiklerini belirten Çelik Grup Yönetim Kurulu Üyesi Arif Çelik, Türkiye’nin birçok ünlü markasını İç Anadolu ve Akdeniz de temsil ettiklerini vurguluyor.

İlk bayilikleri olan Gümüşsuyu ve Bahariye halılarının İç Anadolu ve Akdeniz ana bayiliğini 25 yıldan bu yana sürdürdüklerini söyleyen Çelik, 1990’lı yıllarda ise mobilya sektöründe Türkiye’nin bilinen markalarından olan İstikbal markasının bölge temsilciliğini üstlendiklerini belirtiyor. 1997 yılında Bellona markasının da bölge temsilciliğini aldıklarını ve yıllar içerisinde sundukları markaların sayısını ve ürün yelpazesini genişlettiklerini vurgulayan Çelik, 2000 yılında açılışını yaptıkları Çelik Plaza ile kurumsal kimliklerinin daha da güçlendiğini belirtiyor. Tüm birimleri Çelik Plaza bünyesinde aynı çatı altında topladıklarını belirten Çelik, ‘’Muhasebe, pazarlama, satış sonrası hizmet, finans, depolama ve planlama gibi birimlerimiz tek bir çatı altında toplandı’’ diyor. Çelik Grup, Aksu mevkiinde yaklaşık 6 bin metrekare alanda 120 çalışan ve 50 araç ile Akdeniz Bölgesine hizmet veriyor. Toplamda Çelik Grup, 305 çalışan sayısı ve 105 araç sayısı ile ana bayisi olduğu bölgelerde hizmet vermeye devam ediyor.

 

MOBİLYA SEKTÖRÜ İHRACATIN TAŞIYICI KOLONLARINDAN

 

Mobilyada trendlerin fonksiyonellik ve estetik bakış açısına paralel olarak değişim gösterdiğini belirten Çelik, bu anlamda mobilya sektörünün de sürekli aşama kaydetmesinin de kaçınılmaz bir hal aldığını söylüyor. Mobilya sektörünün Türkiye’nin ihracat alanındaki taşıyıcı kolonları arasında yer aldığını belirten Çelik, ‘’ Türkiye mobilya sektörünün 2014 yılı ihracat rakamlarına göre dünyada en çok mobilya ihraç eden ülkeler sıralamasında 12’nci sırada yer aldı’’ diye ekliyor.

‘’ Türkiye mobilya sektörü ihracatı ithalatından yüksek olan nadir sektörlerden biridir. Bu özelliği itibariyle bakıldığında; katma değeri yüksek olan mobilya sektörünün ithalatı ‘’2001 yılında 139 ülkeye toplam 188 milyon dolar ihracat yaparken, 2015 yılının ilk yarısına açıklanan rakamlara baktığımızda ihracat yapılan ülke sayısı 190’ın üzerine çıktı ve ihracat rakamı 1 milyar doları aştı. Mobilya sektörünün 2015 yılı ihracat hedefi 2,6 milyar dolar’’ diyen Çelik, birçok sektörde ticari açık verilmesine karşın Türk mobilya sektörünün dış ticaret fazlasının her geçen yıl arttığını söylüyor.

Türkiye Mobilya Sanayicileri Derneği’nin (MOSDER) 2023 yılı hedeflerinde dünyada ki en büyük ilk 5 ülke arasına girmek olduğunun altını çizen Çelik, ihracatçıların krizleri fırsata çevirme kabiliyeti sayesinde Türkiye’nin 2015 yılında  tüm Avrupa ülkelerinin yanı sıra Irak, Libya, Azerbaycan, Kazakistan ve Türkmenistan’ın da aralarında olduğu birçok ülkeye ihracat gerçekleştirdiğini sözlerine ekliyor.

 

TURİZM, HİZMET VE SANAYİ SEKTÖRÜNÜ DE OLUŞTURUYOR

 

Antalya’nın Türkiye ekonomisindeki konumunun turizmle anıldığını söyleyen Çelik, ‘’Antalya Türkiye’nin turizm başkenti olarak geçmesine rağmen tarım sektörü de katma değer açısından ikinci sırada yer alıyor’’ diyor. Turizm sektörünün sanayinin gelişmesinde lokomotif görevi gördüğünü vurgulayan Çelik, turizmin çevresinde oluşmuş bir hizmet sektörü ve sanayi sektörünün varlığı üzerinde duruyor. Antalya’nın rakamlarına bakıldığında Türkiye’nin yedinci büyük ekonomisi olarak görüldüğünü belirten Çelik Grup Yönetim Kurulu Üyesi Arif Çelik, şöyle devam ediyor: ‘’ Bu rakamlarda yanılmalar olabilir; çünkü Antalya’da ki birçok şirket merkezi kent dışında olduğundan vergilerini o şehirlerde ödüyor.’’

 

ANTALYA’DA İKİNCİ SEKTÖR TARIM

Antalya’da turizmin yanı sıra tarım sektörünün gelişmiş olduğunu sözlerine ekleyen Çelik,’’Sebze ve meyve üretimi bir yana, örneğin kesme çiçekte Türkiye’de ki ihracatın %90’ından fazlasını Antalya gerçekleştiriyor’’ derken katma değer açısından tarımın ikinci sektör olduğunu belirtiyor.

Her iki sektörde de ithal hammadde girdisinin neredeyse hiç olmadığının altını çizen Arif Çelik, bu sektörlerin özellikle istihdama büyük katkı sağlayan iki önemli sektör olduğunu vurguluyor.

 

Add comment