Spor turizminin duayenlerinden WOW Otelleri Spor Direktörü Sayın Süreyya Ertuğrul dergimize konuk oldu ve sorularımızı içtenlikleyanıtladı. Kendisine teşekkür ediyoruz.
WOW Otelleri Spor Direktörü
Süreyya ERTUĞRUL
Sizi tanıyabilir miyiz?
3 Ağustos 1968 Nevşehir doğumluğum İlk ve Orta Okulu Almanya da Liseyi Nevşehir Lisesinde okudum. Üniversiteyi tekrar Almanya’da okudum. Evli ve 1 kız çocuk babasıyım. Almanca-İngilizce-Rusça dillerini konuşuyorum.
Özellikle futbol ve Antalya denilince ilk akla gelen isimlerin başında geliyorsunuz. Bunu anlatır mısınız?
Çocukluğumda başladığım futbol hayatına eğitim ve çalışma hayatım boyunca devam ettim. 2.lig ve 3.lig takımlarında 13 yıl oynadım. 26 yaşında profesyonel futbolu sakatlık ve iş hayatımdaki ağır sorumluluk nedeniyle; eskiden şimdi olduğu gibi futbolda kazanç bu kadar iyi olmadığı için otelcilik kariyerime devam etme kararı aldım. Otelcilik yaparken futbol aşkım deplasmana gelen takımları otelimde ağırlama ile başladığım ve yirmi dört yıldır devam eden organizasyon işini yapmama sebep oldu. Şimdi 13 yıldır iş hayatımı tamamen Antalya da spor turizminde yönetici olarak devam ettiriyorum. 13 yıl önce bu işe başladığımda Antalya da 20 civarında futbol sahası vardı ve benimle birlikte her yıl bu sayı ikiye katlanılarak bugün 200 civarında futbol sahasına ulaştı. Her işletmeye mümkün olduğunca bilgimizi paylaşarak bu sektörün büyümesini sağladık.
Antalya bu konumda devre arası kamplarda önemli bir merkez. Antalya ve Türkiye olarak rakibimiz var mı? Varsa eksikliklerimiz nelerdir?
İspanya en büyük rakibimiz. Şimdi Dubai, Katar moda oldu. Kıbrıs Rum kesimi ve Portekiz rakip ülkeler. Biz tesisler olarak bu ülkelerin önündeyiz. Ancak bizde bu organizasyonlara ülke politikası olarak bakılmıyor. Dubai, Katar devlet düzeyinde turnuvalar yapıyor ve çok önemli takımlar buraya gidiyor. İspanya da ise; yerel belediye destekli turnuvalar yapılıyor. Bizde ise tüm gayret sadece özel sektörden. Aslında bizde rakip ülkeler gibi devlet desteği alsak hem ülkeyi hem Antalya mızı daha iyi tanıtırız.
WOW Otelleri Spor Direktörü olarak, siz kaç takımla çalışıyorsunuz? Mesela bu yıl için kaç takım Antalya ve bölgesine gelecek?
Her yıl ortama 230-250 arası takım alıyoruz. Antalya bölge olarak 1200 ile 1500 takım kampı alıyor. Bu yıl Rusya’da ki ekonomik sıkıntılar nedeniyle bu sayı 1000 ile 1200 arası olur.
Dünya çapında klasmanda en üst seviyelerde olan Barselona, Real Madrid, Chelsea gibi takımlarla FC Bayern Münih, B. Dortmund gibi takımlarla çalışıyor musunuz?
Bu takımlar dediğim gibi Katar ve Dubai’den gelen cazip tekliflerle buralara gidiyor örneğin B.Munih her yıl 800 bin Euro + otel ve business uçak karşılığı Katar veya Dubai’ye gidiyor, bizim bu şartları verebilmemiz mümkün değil. Ancak W.Bremen, B.Leverkusen, Köln, H.Berlin, Anderlecht, Feyenoord gibi Avrupa’nın iyi takımlarını buraya getirebiliyoruz.
Doğaldır ki; bu takımların her organizasyonunun maddi boyutu yüksek. Hatta gelmeleri için üste ücret dahi ödemek zorunda bile kalınabiliyor (Türk Milli takımının özel maç yaptığı Brezilya örneğinde olduğu gibi). Fakat Bu takımlar tabi ki ülke ve Antalya’nın tanıtımı açısından da çok önemli. Sizce popüler takımların bizi tercih etmesi, Antalya’ya gelmesi için neler yapılmalı?
Aslında sorun çok basit. THY futbol ve basketbola sponsor ve çok önemli takımlara sponsor. Her yıl Ocak ayında geleneksel THY Antalya CUP adı altında 5 milyon Euro bütçeli bir turnuva yapsa; bu bütçenin bir bölümünü TV yayınından asla, bir bölümünü tanıtım daire başkanlığından yani Fondan alsa, Bayern Münih, M.United, Chelsea, Galatasaray, Fenerbahçe gibi takımlar ile turnuva yapılsa çok iyi bir tanıtım olur. Hem de devamında tüm dünya takımları Antalya’ya kamp için gelmek konusunda sıraya girer.
Siz turizmcisiniz, spor organizasyonlarında Türkiye’de önemli bir isimsiniz. Devletin, kış turizmi ve kulüplerin devre arası çalışmalarına yönelik bakış açısı nedir. Bu konuda bir çalışma var mı? Neler yapılmalı? Neticede ülkeye döviz girdisi sağlanıyor?
Maalesef devletin ve TFF’nin hiçbir gayreti yok tam tersine köstekleri var. Örneğin çok az kar amacı güden bu sektöre devlet maliyesini bekçi olarak dikiyor tepesine. Takımların zaten parasal yapısı iyi olmadığı için bazen 6 ay geç parasını ödüyor, yani veresiye geliyorlar. Ancak siz devlete vergiyi hemen ödüyorsunuz. TFF hakemler konusunda ücretsiz destek sağlayacağı yerde bir maç için ciddi paralar istiyor. Ayrıca Antalya’ya kış sezonunda uçak yolculukları direkt olmadığı için aktarmalı geliyorlar ve bir İspanya uçuşu ile kıyasladıklarında 2 katı uçak parası veriyorlar. Kıbrıs Rum kesimi teşvik veriyor gelen takımlara. TFF Antalya’ya destek vereceği yerde uluslararası turnuvaları diğer illerde yapıyor. Riva’yı yaptılar şimdi orayı ön plana çıkarmaya çalışıyorlar. Maalesef ne devletin ne de TFF’nin bizlere bu konuda bir tasarrufu olmadı.
Antalya ve bölgesindeki işletmelerin bu konuya bakış açısı nedir? Bu işletmeler kendilerini yenileyebiliyorlar mı?
İşletmeler kışın personeli elinde tutabilmek için kış turizmine her zaman destek veriyor ve fedakârlık yapıyor. Bu sektörü daha iyi duruma getirmek için hem kendini yeniliyor hem de yeni yatırımlar yapmaya devam ediyor.
Siz neler söylemek istersiniz?
Spor turizminin geniş yelpazeye hitap etmesi için bu işe devlet politikası olarak bakılmalı, oteller bölgelerine kapalı spor salonları, atletizm pistleri, yüzme havuzları yapılmalı, golf sahaları teşvik edilmeli, yerel yönetim bizlerin içinde olduğu bir komite oluşturmalı ve buradan çıkacak projeler bakanlık düzeyinde hayata geçirilmelidir. Bu taleplere kulak verildiği zaman bizim gerçek anlamda rakibimizin kalacağına inanmamaktayız.
Saygılarımla,