Bülent Halıcı

Mösyö Balu

Bülent Halıcı Mösyö Balu

Bülent Halıcı  Mösyö Balu

Bülent Halıcı

Mösyö Balu

 

Animatörlerin dünyası

 

Stresli bir iş hayatından sıyrılmak ve dinlenmek için tatile çıkan insanlar bir yandan rutinden kurtulmak isterken diğer yandan da tatili süresince eğlenmek, eğlendirilmek ister.

Otellerin rekabet gücüne önemli bir artı sağlayan animasyon ve animatörler hakkında detaylı bilgi almak istedik. Animatör nasıl olunur, bir günü nasıl geçer, kendini nasıl geliştirir..

Adora Golf Resort Animatörü Bülent Halıcı ile sektöre dair keyifli bir söyleşi gerçekleştirdik.

 

Sizi tanıyabilir miyiz?

Evet, öncelikle gerçek adımızı kullanmıyoruz turizmde… Nedeni misafirlerle tanıştığımız zaman ismimizi kolay telaffuz edememeleri. Bu sebeple benim turizm ya da Türkçesi sahne adım Balu (anlamı Google’da ).

Şimdi tanışa biliriz: Bülent Halıcı, 1987 Ankara doğumluyum, yeni evliyim, 5 yıldır Adora Golf Otel’de çalışıyorum ve bir 5 yıl daha burada çalışacağım.

Turizme 2002 yılında yaz aylarını değerlendirmek amacıyla ilk olarak Side bölgesinde dayım Mesut Duranın personel müdürü olduğu otelde  animasyon departmanında başladım. Ve sektörle tanışmış oldum.

Çocukluğumdan beri hep turizmci olmak istemişimdir. Örneğin okulda öğretmenimiz bize büyüğünce ne olmak istediğimizi sorduğu zaman ben hep; ‘’turizm bakanı olmak isterim derdim ‘’.

 

 

Sektöre girişiniz hakkında neler söylersiniz?

Baktım sektörde büyük bir boşluk var ben eksiğim hemen başladım :))))

Tek söyleyeceğim iyi ki de tanışmışım bu sektörle. Mükemmel, farklı bir dünya, farklı bir yaşam tarzı, çok farklı monotonluktan uzak, çocukluğumda tanıştığım ve keyifle çalıştığım bir meslek.

 

 Animatörlük bir meslek midir? Oteller animatör çalıştırmak zorunda mıdır?

Bence her iş bir meslektir tabii eğer hakkı ile yapabiliyorsanız, pazarda limon satmaktan ayakkabı boyacılığına kadar. .Ne iş yapılıyorsa veya ne iş yapıyorsan o meslektir.

Oteller mutlaka ama mutlaka Animatör çalıştırmak zorundadırlar. Animasyonu yıllardır yanlış tanıttılar veya tanıdılar, kostüm giyip milleti güldürene animatör diyorlar. Hayır! Bizleri ve kattıklarımızı görmeleri gerekir.  Turizm hizmet sektörü, insana hizmet odaklı bir sektör, tatile gelen turist otelin diğer departmanlarını bilmez. Tabi ki turizm büyük bir ekip işidir fakat misafir yemek lezzetliyse sadece lezzetli bir yemek yemiş olur, otelin bahçesi güzelse çok güzel bir bahçe görmüş olur, odası temizse temizi bir odada kalmış olur. Bilmez teknik servis nasıl kablo çekmiş veya bilmez çamaşırhane havluları nasıl temizlemiş, yanı aldığı tüm hizmetlerin sonucunda kimden nasıl geldiğine bakmaz. Ama animasyon söz konusu olduğunda kim eğlendiriyor tanımak ister, bu yüzden animasyon departmanı bence sektör için önemlidir. Umarım verdiğim örnekler yanlış anlaşılıp söylediklerim saptırılmaz: Animatörler olarak biz  sadece çalıştığımız otelin değil Türk milletinin yüzüyüz. Tatile gelen insanlar öncelikle animatörlerle tanışıyorlar, Türk insanını tanıyorlar,  bizler nasıl bir izlenim bırakırsak milletçe o şekilde akıllarda kalıyoruz.

Animasyon çok farklı bir meslek her şeyi bilmek zorundasınız. Su jimnastiğinden, okçuluk atışına kadar  çok iyi bir sahneniz olmalı, 1 espriyi en az 4 dilde anlatmanız lazım. Otele gelen konuk sayısı sizi tanıması lazım,  14 gün boyunca her zaman değişik giyinmeniz lazım, insanlara ismiyle hitap etmeniz lazım vs. vs. çok ama daha çok şey yapası lazım bir animatörün. Otellerin bence animasyonu tanımaları, animatörü önemsemeleri lazım. Ben bu konuda sektörün şanslı animatörlerindenim işimde çok rahatım ve çok iyi bir yönetimle çalışıyorum.

 

   Animatörlerin mesleki garantileri ve yaş sınırları var mıdır?

Hiçbir işin garantisi yoktur, bizim meslekte garanti insanın kendisidir. Yaş sınırı da yoktur, bu işi yapabiliyorsan, insanları güldürebiliyor, mutlu bir anı bir iz bırakabiliyorsan emekli olana kadar çalışabilirsin. Ülkemizde bunu örnekleri var, 57 yaşında Animatörler var.. Ama tabi ki her işte olduğu gibi genç, dinamik kişiler tercih sebebidir.

 

 

   İyi bir Animatör olabilmek için neler yapılmalı? Siz kendinizi nasıl geliştiriyorsunuz?

Çok sıradan ve klişe cevap olacak ama; iyi bir animatör olmak için insanları sevmek gerekiyor.

Animatör olmak için önce yaptığımız işin amaç ve gerektirdikleri neler bilmek gerekir.

Benimsemek lazım, ideallerin olması lazım, çok iyi bir iletişim gücüne sahip olmak lazım. Sayacaklarımı yapabiliyorsanız bu işi yapabilirsiniz; devamlı gülmeyi becere bilir, her zaman espri yapabilir ve espriden anlayabilir, insan ayrımı yapmayabilirsen veya 7 yaşında yeri gelince 77 Yaşında olabilirsen bu iş tam sana göre.

Ben kendimi insanlarla tanışarak, onları gözlemleyerek, daha çok insan tanıyarak geliştiriyorum ve en önemlisi kendim olmaya çalışarak. Bizim meslekte animasyon ya da video izleyerek, başkalarını örnek alarak maalesef kendini geliştiremiyorsun. Eğer kendi tarzın varsa bu işte var olabiliyorsun ve tercih edilir hale geliyorsun.

 

 

   Animatörlükten ünlü olan isimler var mı?

Evet, çok var, tanıdığım bir kaç isim var. Zaten kışın birçok yeteneği olan olmayan tüm arkadaşlar TV yarışmalarındalar. Kurtlar Vadisinde 6 bölüm oynayıp 9 kare ölen arkadaşım var: D

 

 

   Animatörlerde işe alım süreci nasıl gelişiyor?

Genelde sadece mini club animatörlerinden belge istiyoruz (çocuk geliştirme bölümü mecburi).

Diğer beraber çalıştığımız arkadaşlarla ön görüşme yapıyoruz,  otelimizin istedikleri ve bizim beklentilerimizi sunuyoruz okey diyen arkadaşlarla yolumuza devam ediyoruz. İlk gün nasıl başlarsak son güne kadar aynı performans beklediğimizi söylüyoruz.

 

 

   Animatörün bir iş günü nasıl geçiyor?

Günlerimiz çok tempolu.. Günümüz sabah saat 9:30 sabah dansı ile başlıyor ve hemen ardından  aktiviteler başlıyor (sabah jimnastik, voleybol, bocca, dart,  sutopu, yoga, su jimnastiği, vb.)

Sabah aktiviteleri bittikten sonra saat 12.00’da günün en önemli aktivitesi havuz oyunu başlıyor. Saat 12.30-14.30 arası mola veriyoruz, saat 14.30 ( okçuluk, plaj futbolu, havalı tüfek, step aerobik ve diğer yarım kalan aktiviteleri saat 17.30’a kadar bittirip) mini club ekibimizle beraber kapanış dansı yapıyoruz ve saat 19.30 tekrar Restoran’da giriş bölümünde 7 gün boyunca her gün değişik kostümlerle akşam yemeğine renk katıyoruz, misafirlerimiz showumuza davet ediyoruz. Saat 20.30 da mini club başlıyor ve saat 21.30 show, 22.30 after show  (show sonrası show başlıyor ), saat 12.00’de misafirlerimiz otelimizin diskosuna davet edip günü sonlandırıyoruz.

 

   Bu yoğun iş temposunda ailenize nasıl zaman ayırıyorsunuz

Maalesef tek kötü tarafı bu herhalde.. Ne zaman telefonla babamla görüşsem son 10 yıldır hep aynı cevap veriyor; ‘’canın sağ olsun oğlum, bu bayram da gelemedin. Hiç mi askerlik yapmadın ne olacak’’ der. Hep bayramın 4 günü ellerini öpmüşümdür annem hakkını helal etsin. Galiba tek zor yanı sevdiklerine zaman ayıramıyor olmak.  Ama her yıl 60 gün düzenli iznim var bol bol ailemle zaman geçiriyorum,  kendimden bıktırana kadar..

 

   Türkiye’de turizm animatörlüğü sektörünün geliştirilmesi için neler yapılmalı? 

Bu soru için teşekkür ediyorum, gerçekten az değiliz, çok sayıda bu işi meslek edinen arkadaşlar var. Bu işe yıllarını vermiş duayenlerden Eren Güngör bu konuda çok atılımlar yapmıştır ama bu meslekte herkes birbirini rakip olarak gördüğü için bir kopukluk var. Halbuki hepimiz meslektaşız, birleşmemiz lazım. Yani hep birlikte haklarımızı korumamız lazım.

 

Add comment