Nurgül Köktürk Karakaya

NK Tenis Akademisi Kurucusu

NK Tenis Akademisi Kurucusu Nurgül Köktürk Karakaya

NK Tenis Akademisi Kurucusu Nurgül Köktürk Karakaya

NK Tenis Akademisi Kurucusu

 Nurgül Köktürk Karakaya

 

Spor hayatımızı sağlıklı ve düzenli idame ettirmemiz için olmazsa olmaz gereksinimlerinden biridir. Dünyanın en prestijli spor dallarından olan tenis her spor dalı gibi kişiye pek çok şey kazandırır.

NK Tenis Akademisi kurucusu, yöneticisi 4. Kademe Kıdemli Tenis Antrenörü Nurgül Köktürk Karakaya ile Antalya’da tenis ve durumu üzerine bir söyleşi gerçekleştirdik.

 

Nurgül Hanım sizi tanıyabilir miyiz?

1977 Zonguldak doğumluyum 1995 yılında üniversiteyi kazanarak Antalya’ya geldim. Akdeniz Üniversitesi Beden Eğitimi ve Spor Yüksek Okulu öğretmenlik ve antrenörlük bölümünü ikincilikle bitirdim. Yaklaşık 15 yıldır aktif olarak Tenis Antrenörlüğü yapmaktayım. 4. Kademe kıdemli tenis antrenörüyüm 3 yıldır da 12 yaş Milli Takım antrenörüyüm. Birçok sporcuya yaş gruplarında derece almalarını sağladığım gibi milli takımada kazandırdım. Ulusal ve uluslararası çeşitli turnuvalarda hakemlik ve başhakemlik görevlerinde de bulundum. Halen Antalya da kurucusu olduğum NK Tenis Akademisin de antrenörlük ve yöneticiliğini yapmaktayım.

 

Tenis Sporuna başlamak için bir yaş var mı?

Tenisi sosyal anlamda oynamak adına yaş kısıtlaması kesinlikle yok 7 den 77 ye denir ya tenis aynen bu kriterlere uyuyor. Fakat hedef turnuvalarda başarılı olmak müsabık bir tenisçi olmak ulusal ve uluslararası turnuvalara katılmak ise o zaman ne kadar erken tenise başlanırsa o kadar iyi olur. Biz kulübümüzde en küçük 4 yaşından itibaren tenis eğitimlerine başlıyoruz ve her yaşta öğrencilerimiz mevcut.

 

Çocuklarımız ve Gençlerimiz neden Tenis oynamalı?

Özellikle gelişen Türkiye koşullarında spor her geçen yıl daha önemli hale gelmekte. Gerek üniversite gerek sosyal ortam gerekse iş başvurularında bile bireylere yapmış oldukları sporun geçmiş başarılarının ve sosyal aktivitelerinin sorulduğu günümüz gerçeğidir. Sosyal yaşamı ve özgüveni olmayan birey yaşamda da başarısızlığa mahkûm olacaktır.

Bu anlamda Tenis bu özelliklerin gelişimi adına çok doğru bir araçtır. Özellikle Tenis sporu başlı başına sosyal yaşamı ve özgüven duygusunu destekler. Bireysel bir spor olmasından kaynaklı olarak da sorumluluk bilincini bireye aşılar bu da disiplin dikkat özelliklerinin gelişimine katkı sağlar. Özellikle dikkat eksikliğinin giderilmesi için bire bir bir spordur. Ve bireye buraya yazmaya sığmayacak daha birçok faydası vardır. Ama gerçekten şunu diyebilirim ki tenis yaşamın korta uyarlanmış halidir tenis oynayan yaşamdaki tüm zorluklara çok daha hazır bir şekilde hayata başlar diyebilirim.

 

Antalya olarak Türkiye’nin neresindeyiz?

Antalya’dan geçmişte çok başarılı sporcular birçok turnuvada şampiyon oldu Milli Takıma girdi ve halende Antalya şampiyonlar yetiştirmeye devam ediyor. Ama bu başarılarda il Milli Eğitim Müdürlüğü, Gençlik Spor İl Müdürlüğü ve veli desteği çok önemli bu üçlünün desteği ile Antalya’dan başarılı sporcular yetiştirmek mümkün oluyor. Özellikle Antalya Gençlik Spor İl Müdürlüğüne çok iş düşüyor maddi manevi desteklerini başarı sağlayan kulüplere kesinlikle vermeliler.

 

 Tenis oynamak için Antalya avantajlı bir konumda diyebilir miyiz?

Hayır, bence diyemeyiz. Antalya’da sayı olarak birçok kort var gözüküyor fakat hepsi beş yıldızlı otel kortları, ya Belek tarafında ya da Kemer taraflarındalar ve merkeze indiğimizde ise tenis severlerin kullanacağı ya da kulüplerin sporcularını yetiştireceği kort sayısı ise hiç yok diyebiliriz.

Kortlar çoğunlukla belediyelere ait onlar ise halka açıyoruz diyerek özellikle sporcu yetiştiren kulüpler olmak üzere kortlardan kimseyi yararlandırmama yolunu seçiyorlar bu da belediye başkanlarının yanlış bilgilendirilmesinden kaynaklanıyor.

Tesisleri yaptık diye her yerde reklamlar verilirken maalesef o spor tesislerinin içi boş. Umarım belediye başkanları bu zihniyete sahip yöneticilere spor birimlerini yönettirmekten bir an önce vazgeçerler.

Bunun dışında sadece tenis sporuna değil birçok spor branşına da hiç bir maddi manevi destek verilmediğini biliyorum maalesef herkes kendi imkânları ile Antalya sporunu bir yerlere taşımaya çalışıyor.

Neyse ki havamız güzel yani iklim olarak Antalya tenis için güzel bir şehir.

 

Dünya çapında tenis sporunda neden marka isimlerimiz yok?

Başarılı antrenörler ve sporcular maddi ve manevi desteklenmezse dünya çapında bir başarının nasıl oluşmasını bekleyebiliriz ki? Bizde sporcuya önce ağzınla kuş tut diyoruz sonra kesenin ağzını açıyoruz. O nokta ise zaten sporcunun gelebileceği belki de son nokta oluyor asıl o sporcuyu küçük yaşlarda desteklesek belki de gelebileceği noktanın çok çok üstünde dereceler elde etmesini sağlayacağız ama maalesef bu ülkemizin genel bir sporcu yetiştirme sorunu sadece tenise özgü değil. Tenis ise daha fazla özveri gerektiren bir spor.

 

Kulübünüzün başarılarından ve sporcularınızdan bahseder misiniz?

Ben bir çok kulüpte antrenör ve baş antrenör olarak görev yaptım ve bu kulüplerde de bir çok sporcumun sayısız başarı almalarını sağladım. yaklaşık 4 yıl önce ise kendi kulübüm olan Nurgül Köktürk Tenis Akademisi spor kulübünü kurdum şimdi ben ve ekibim NKTA adına sporcular yetiştirmeye devam ediyoruz. Her yaş gurubunda başarılı sporcularımız mevcut ve özellikle de alt yapımızda 4 yaş ve 8 yaşa kadar yaklaşık 40 sporcumuzun olması bizi gelecek anlamında daha da ümitlendiriyor.

 

 Gelecekte Teniste daha başarılı olacağımıza inanıyor musunuz?

Kesinlikle evet bundan 10 yıl önce ülkemizde tenisçiye ne üniversitelerde ne de kolejlerde burs verilmiyordu. Genellikle yurt dışında burslu okumak tenisçilerin hedefi oluyordu şimdi yine yurt dışı hedefleri var fakat artık ülkemizde de bu imkânlar var. Benim yetiştirdiğim çoğu sporcu çeşitli üniversite ve kolejlerde burslu olarak okuyorlar bu destekler ve ilgi çoğaldıkça tenis daha fazla ilgi duyulan bir spor olmaya başlayacak ve bu da yeteneği keşfetmemiz adına uygun ortamı bize sağlayacak doğal olarak da başarı kendiliğinden gelecektir diye düşünüyorum.

 

Add comment