Ahmet Baydar

ABK Şirketler Grubu Yönetim Kurulu Başkanı

ABK Şirketler Grubu Yönetim Kurulu Başkanı Ahmet BAYDAR

ABK Şirketler Grubu Yönetim Kurulu Başkanı Ahmet BAYDAR

 ABK Şirketler Grubu Yönetim Kurulu Başkanı

Ahmet BAYDAR

 

Bu sayımızın kapak konuğu Konya iş dünyasının popüler ve aktif ismi Ahmet Baydar. Bir Konya sevdalısı olan Baydar, hem Konya’ya hem de diğer şehirlere yaptığı yatırımlarla bu şehirden yola çıkan ve her geçen yıl daha da büyüyen bir marka ile kentimize değer katmaya devam etmekte.

Fanatik bir Konyaspor taraftarı olan Ahmet Baydar, Konyaspor Kulübü Başkan Yardımcılığı ve Basın Sözcülüğünün yanı sıra pek çok sosyal ve kültürel cemiyette de aktif görevler üstlenmekte.

Ahmet Baydar ile iş dünyası, başkanlık, dernek üyelikleri, aile babası olmak üzerine keyifli bir röportaj gerçekleştirdik.

Bir koltuğa bu kadar karpuz nasıl mı sığar? Röportajımızı kaçırmayın..

 

 

Ahmet Bey sizi tanıyabilir miyiz?
Konya Taşkentliyim, Konya’da doğdum, Konya’da büyüdüm, mütevazı bir ailenin 2 çocuklu büyük evladıyım. Bir can dostu kardeşim var.
Babamı 1995 yılında genç yaşta kaybettik. Allah cc. kabrini cennet eylesin. Hayatın çileleriyle ve sürprizleriyle dolu dolu yaşayan fedakar ve vefakar annem var, Allah ona uzun ömürler versin, başımızdan eksik etmesin. Onun duaları benim hayatımda ve başarılarımda büyük yerinin olduğuna inanıyorum.
İlk orta ve yükseköğrenimimi Konya’da tamamladıktan sonra, gazetecilik heyecanı ve hevesi ile Selçuk Üniversitesi İletişim Fakültesinde Gazetecilik bölümünde birinci yüksek lisansımı tamamladıktan sonra aynı üniversitenin Sosyal Bilimler Enstitüsünde yönetim ve organizasyon bölümünde ikinci yüksek lisansımı tamamladım, halen aynı üniversitenin Reklamcılık ve Tanıtım anabilim dalında doktora öğrencisiyim.

 

 

ABK Şirketler Grubu kuruluşu ve bugünlere gelişi hakkında kısaca bilgi alabilir miyiz?
ABK Şirketler Grubunu 1994 yılında babamdan ayrıldıktan sonra tek başına kurarak, ilk ticari konumuz tavukçuluk ve yumurta sektörüne girerek başlattık. Romanya da 10 yıla yakın ticari faaliyetlerimiz oldu, bunun yanında Kuzey Irak, Kanada, Belçika ve Rusya ile dış ticaret ithalat ve ihracat faaliyetlerimiz oldu.
Şu an ana sektörümüz olan yükseköğrenim öğrenci yurdu işletmeciliğine 1994 yılında başladık, bu sektörden kazandıklarımızı yine bu sektöre yatırım yaparak şu an Türkiye’de zincir olarak ve büyüklük olarak sektör lideriyiz diyebilirim. Türkiye’de yurt sektörü gibi çok önemli ve hassas bir sektörde liderliğimizi daha ileri boyuta taşımak istiyoruz. Büyük şehirlerde üniversite öğrencilerinin hep yanında olacak bir marka olarak yolumuza devam ediyoruz.

 

 

Grup bünyesinde yer alan şirketler hangi sektörlerde faaliyet göstermekte?

            Ana sektörümüz, lokomotif sektörümüz, öğrenci yurdu işletmeciliğidir. Ancak bunun yanında, matbaacılık, yayınevi, inşaat, turizm, yerel medyada gazete ve TV alanlarında faaliyetlerimiz mevcut. Tüm bu sektörlerde ABK Grup olarak heyecanla büyümeyi sürdürüyoruz. Heyecanımızı tazeleyecek sektörlere girmeyi tercih ediyoruz. Sektörel analizleri yapıyor, danışmanlıklar alıyor ve çok yönlü düşünerek yeni alanlara yatırım kararını veriyoruz.
 

 

ABK Grup iş hayatına başladığı günden bugüne büyüyerek yol alan bir kuruluş, başarınızın sırrı nedir?
Aslında günümüzde başarının sırrı tek: İnovasyon. İnovasyon da öyle sihirli bir kelime ki heyecanı, başarıyı, mutluluğu, kendini yenilemeyi bir araya getiriyor. Grup olarak hem bireysel hem de kurumsal olarak inovasyonu eksik etmemeye çalışıyoruz. İnovasyon sayesinde krizleri ve başarısızlıkları başarıya dönüştürüyoruz. İnovasyon sayesinde geleceğin daha umut vaat ettiğini görebiliyorum.

 

 

Öğrenci kenti Konya’da şehrin önemli ve dinamik bir sektöründe önemli bir görev üstlenmektesiniz. Öğrenci Yurtları işletmeciliğinde sizi zorlayan hususlar neler?
Yurt sektörü; oldukça zevkli ancak oldukça da zor ve riskli bir sektördür. Çünkü hayatın baharında, heyecan, hırs, enerji yüklü, maceraperest, ailelerinden ayrılıp gelmiş bu gençleri doğru yönlendirip, onların ihtiyaçlarını zamanında ve en iyi şekilde cevaplayıp, hizmet verip, öğrencilerin bu dönemde yanlış ve kötü bir yöne yönelmeme adına sorumluluklarınızı yerine getirmek zorundasınız. Bu anlamda vicdani olarak büyük sorumluluklarımız mevcuttur. Ben bu anlamda tüm idari personel ve çalışma arkadaşlarıma şu tavsiye talimatlarım olmuştur; Annesinden babasından, ailelerinden gurbette bir şehre gelen bu öğrenci arkadaşlarımıza öyle hizmet verelim, davranalım ki, öğrencilerimize, aile şefkati ve sıcaklığını verelim ki, öğrencilerimiz dışarıda bu duyguları aramasınlar, yanlış bir dala tutunup kötü bir alışkanlığa, yanlış insanlara rast gelip orada bu duyguları ararsa bunun en büyük sorumluluğu bizde ve bunun vicdani sorumluluğu büyüktür diye hep tavsiye ve talimatlarım olmuştur.

Öğrencilerimizle bir aile oluyoruz ve bu ailede de idarecilerimiz ve personelimiz ailenin büyükleri olarak sorumluluklarımız ağırdır. Bir ailede aile büyüklerimizin sorumlulukları nasıl özel ve ağır ise sektörde de bizim yükümlülüklerimiz, sorumluluklarımız özel ve ağırdır. İdeal ailesi çalışanı ve öğrencileriyle yıllarca elde edilen bu başarıyla oluştu. Şimdi yıllarca biriktirdiğimiz mezunlarımızla çok daha güçlü bir İdeal Marka Ailesi oluşturduğumuzu söylemeliyim. Bu gurur hepimizin.

 

 

Kamu kuruluşlarının (yurtların) özelleştirilmesi hakkında neler söylersiniz?
Bu konu da biraz serzenişte bulunacağım. Devletimiz tüm alanlarda özelleştirmeye yönelirken öğrenci yurdu sektöründe devletleşmeye gitmektedir. Yani 1980’li yıllardaki devletleşme adı verilen KİT’LEŞME anlayışına doğru gidildiğini görüyoruz. Bu kitleşmenin ileride devlete ve sektöre büyük yük olacağını söylemeliyiz. Şimdiden sorunları söylemeliyiz ki altından kalkılmayacak boyuta geldiğinde bunun altında hepimiz büyük zararlar görürüz. Bizim uzmanlık alanımız olan yurt sektörü devletimizin şu an anlık olarak çözmeye çalıştığı gibi yöntemle çözülmeye devam ederse devlet bu anlayıştan çok büyük maddi zarar görecek dolayısıyla yurt sektörü de bitme noktasına gelebilecektir. Halbuki bu alanda da, sağlıkta, ilköğretimde olduğu gibi, özel sektörü destekleyecek, hizmet satınalma yönetimine gidilmiş olunsa hem özel sektör desteklenmiş olunur hem de öğrenci başına devlete olan öğrenci maliyetlerinin %50 yakın bir düşüş sağlanmış olur. Burada en dikkat edilmesi gereken konu, denetim mekanizmasının iyi oturtulup, sağlıklı kontrollerle hem sektörü geliştirmiş hem de öğrencilerimize daha iyi şartlarda hizmet sunmuş oluruz diye düşünüyorum. Ayrıca devletin sırtından bu yükü de almış oluruz.

 

 

Bünyenizde kaç adet yüksek öğrenim yurdu var? Bunların hepsi Konya’da mı?
Şu an bünyemizde 12 kız, 11 de erkek olmak üzere 23 yüksek öğrenci yurdu mevcut. Bunlardan 4’ü Ankara’da, 2’si Aksaray’da 17’si de Konya’da faaliyetlerini sürdürmektedir. İnşallah 2016’nın ilk yarısında İstanbul ve Karaman’da da yeni yurtlarımızı faaliyete geçirerek burada da öğrencilerimize hizmet vermeye başlayacağız.

 

 

ABK Grup olarak Konya da yayın hayatının önemli oyuncularından Anadolu’da Bugün gazetesi, Genç İdeal Dergisi ve İdeal Hayat Dergisi de bünyenizde yayınlanmakta. Bu sektöre adım atışınız hakkında bilgi alabilir miyiz?
Gazetecilik benim baba mesleğim. 1980 yıllarında babam rahmetli, bugün Anadolu’da Bugün ismiyle yayın hayatına devam eden gazetenin 1.5 yıla yakın sahipliğini yaptı ve o dönem şartlar el vermediğinden devretti. Ancak o günlerden içimizde bir uhde olarak kalmış ki, bugün yine aynı isimle “Anadolu’da Bugün” gazetesini 3.yılına getirdik. Anadolu’da Bugün gazetesini daha da büyüterek Karaman ve Aksaray’da da okuyucularımızın hizmetine sunmaya başladık.

Yine Anadolu’da Bugün Yayın Grubu olarak, sektörel bazda, Anadolu’da Sağlık, Anadolu’da Eğitim, Anadolu’da Turizm, Anadolu’da Sanayi ve günlük yaşamın gerçeklerini dile getiren Anadolu’da Kadın ve Anadolu’da Yaşam gibi 10’a yakın yayınlanan dergilerimiz mevcut. Öğrencilerimize hizmet veren, kendilerini ifade etme olanakları sağlayan, Genç İdeal Dergisi ve İdeal Hayat Gazetesi de yayınlanmaktadır. Ayrıca yine günlük öğrencilerimizin doğum günlerini kutladığımız, tarihte bugün köşeli, öğrenci fıkraları, hava durumu, sinema, tiyatro saatleri vs.lerinin paylaşıldığı günlük yayınlanıp, öğrencilerimizin beğenirse hizmet veren bir de İdeal Bülten ismi altında bir yayınımız vardır.

 

 

Aileler en deli dolu yıllarında sizlere çocuklarını emanet ediyor. Bu kadar çok gence ağabeylik, babalık yapmak nasıl bir duygu?
Daha önce de belirttiğim gibi, öğrencilerimiz en heyecanlı yaş gruplarında bizlere emanet ediliyor. Bu bilinçle tüm çalışma arkadaşlarımızla öğrencilerimize ailenin yokluğunu en aza hissettirecek şekilde hizmet etmek, onları memleketlerinden uzaklarda rahat ettirmek için elimizden gelen tüm olanakları seferber ederek hizmet vermeye çalışıyoruz.  Onları buradan yalnız hissettirmeden bir aile şefkati ve yakınlığı içerisinde mezun ederek ülkemize, toplumumuza faydalı birer üretken birey olarak yetiştirmeye çalışıyoruz. Burada en önemli ve hassas olduğumuz konu ise öğrencilerimizin bu dönemde yanlış yollara yönelmelerinin önüne geçerek, kötü alışkanlıklardan koruyarak onların üniversite eğitimlerini başarılı sonlandırmalarını sağlamak için seferber olarak hizmet vermeye ve hizmet üretmeye çalışıyoruz.

Gençlerle yaşadığınız, unutamadığınız bir anınız var mı?
         Tüm öğrencilerimiz bizim için ayrı ayrı birer değerdir. Ancak tabiî ki aile içerisinde her üyenin farklı özellikleri sahip olduğu gibi öğrencilerimizin de farklı farklı özelliğe sahip olanlar mevcut hepsi ayrı birer değer bizim için. Mezun olup yurttan ayrılırlarken her dönem sonunda düzenlemiş olduğumuz geleneksel mezuniyet programlarında içimize hep bir hüzün çöker. Ama mezun olup ayrılan öğrencilerimizle irtibatımızı hiç kesmemeye çalışıyoruz. Onlarla sosyal medya üzerinden veya çeşitli bloglar üzerinde de haberleşmeye iletişime devam ediyoruz. Her öğrencimiz kendi fakültesinden mezun olmanın yanında İdeal okulundan da mezun olmaktadır. İdeal yılların tecrübesiyle ciddi birikime sahip bir okul niteliğine sahip oldu. Bu İdealli mezunlarımızın ortaya çıkardığı bir marka değerine sahip. Hepsine çok teşekkür ediyorum. Hepsinin ayrı anısı var bizde. Onları çok seviyoruz.

İdeal Gençlik ve Spor Kulübü, İdea Sanat Evi hakkında bilgi alabilir miyiz?
            İdeal Gençlik Spor Kulübü öğrencilerimizin bu alanda yetenekleri olanlara cevap verebilme ve bu yeteneklerini geliştirebilme adına 10 yıldır devam etmektedir. Bölgesel ligde faaliyetlerini sürdürmekte olup, oyuncularımız öğrencilerimizden oluşup başarılı bir şekilde liglerde yer almaktadır. İdea Kültür merkezi Konya’da özel sektörde bir ilk olup, 7 yıl faaliyetlerine devam etmiştir. Bünyesinde, sanatçılarımızın, eserlerini sanat severlerin beğenisine sundukları ve ayda 2 defa tekrarlanan resim sergilerinin yapıldığı resim galerisi, öğrencilerimizin yine yeteneklerini geliştirebilmeleri amaçlı resim atölyesi, çeşitli söyleyiş günleri ve küçük öğrencilerimize bale eğitimlerinin yürütüldüğü merkeze bir süre ara verdik, inşallah yakın tarihte yine aynı hizmetlerimize aynı merkez çatısı altında devam etmeyi düşünüyoruz.

 

Konya’da yayıncılık desek ne söylersiniz?
Konya’da yayın sektöründe oldukça gelişmiş durumda. Hatta gazete ve dergi alanında neredeyse dergi ve gazete cenneti diyebiliriz. Kaliteli ve içerik anlamında da oldukça gelişmiş durumda olan sektör, her geçen gün daha da ilerleme kat ediyor. Birçok Anadolu ilimize örnek gösterilecek düzeydedir.

 

 

Biraz da özel hayatınızdan bahsetmek isteriz. Ahmet Baydar, özel hayatında nasıl bir kişilik, eş, baba?
2003 yılında kaderlerimizi birleştirerek evlilik adımını birlikte attığımız Gülden Hanım tüm ticari ve sosyal hayatımda en büyük desteklerimden olmuştur. Kendisi şu anda 12 yaşında Batuhan Cavit isminde bir erkek ve 4 yaşında Elif Naz isminde bir kız evladı bana hediye ederek hayatımıza büyük bir anlam katarak renklendirmiştir. İnşallah kendisi bir aya yakın bir sürede ailemize yeni bir üye daha kazandırarak fedakar ve vefakarlığına bir zincir daha eklemiş olacak. Eşime ne kadar teşekkür etsem azdır. Eşim bana her zaman güç katmıştır. İş hayatımda da özel hayatımda da büyük destekleri olmuştur eşimin.  Sektörümüzün stresini ve risklerini beraber omuzladık. Ayrıca 2006’da spor yöneticiliğine başlamış olduğum o günden bugüne iş hayatının yoğunluğunun yanında bu tür cemiyet faaliyetlerinde de hep destekçim olmuştur. Kendisine buradan teşekkür ediyorum. Kendisi iyi bir iş arkadaşı, iyi bir yol arkadaşı ve iyi bir eş ve hayat arkadaşıdır.

 

 

İş hayatınızın yanında sosyal ve cemiyet faaliyetlerinizden bahseder misiniz?

İş hayatımın yoğun temposu olması yanında cemiyet faaliyetlerinden de uzak durmamaya çalışarak bu alanda da hizmet etmeye çalışıyorum. 2006 yılında girmiş olduğum Konyaspor yönetimine birkaç yıl ara verdikten sonra tekrar devam ederek halen Başkan Yardımcılığı ve Basın Sözcüsü olarak devam etmekteyim. Ayrıca belli aralıklarda ve tarihlerde, basketbol kulübü yöneticiliği, Konya Odası Meclis Üyeliği, Ebentr İş Ahlakı Örgütü Üyeliği, Gençleri Evlendirme Ve Mehir Vakfı, Tenis ve Dağcılık Kulübü gibi çeşitli sosyal ve kültürel faaliyetlerde bulunan cemiyetlerde görev aldım.

 

Ahmet Bey, yeni yatırım projeleriniz var mı? Kısaca bahsedebilir miyiz?
             Yurt sektöründe yıllarca biriktirdiğimiz tecrübemizle bu sektörü kaliteli şekilde büyütmeyi hedefliyoruz. Ancak devletimizin yurt sektörüyle ilgili hızlı ve düşünülmeden alınmış, geçici çözümmüş gibi görünen yurtları devletleştirme politikasının sıkıntılarını devletimizin yetkililerine anlatmak ve onların farkındalığını sağlamak için çalışıyoruz. Bu devletleştirme çabaları maalesef günü kurtarırken geleceği baltalamaktadır. İşinde profesyonel bizim gibi yurtlar kan kaybedince yurt sektöründen çekilmeler başlayacak ve devlet hiç düşünmediği şekilde yurt sektöründe yalnız kalacaktır. Bu da yurt sektöründe daha büyük sorunların ve boşlukların doğmasına yol açacaktır. Bu sebeple yurt sektörünün el birliği içinde mevcut durumu devletimizin yetkililerine anlatması lazımdır. İdeal Yurtları olarak tecrübelerimizi yetkili mercilere anlatarak öğrencilerimizin geleceğinde yine katkı sağlamayı sürdüreceğiz. İdeal yurt tecrübesi devletimizin yurt politikasına ciddi katkı sağlayacak düzeydedir. Hükümetimizin iyi niyetli çalışmalarına destek olmak ve yurt hizmetinde katma değer kazandıracak fikirlerimizi paylaşmak gayretindeyiz. Bunları başardığımızda daha büyük yatırımları farklı illerde gerçekleştirmek istiyoruz. Devletimizin üstüne yük değil üstündeki yükü alacak yurt hizmetlerinde İdeal olarak alternatif olacağımızı ifade etmek isterim.

 

 

Add comment