halalinn.com’la

güvenli rezervasyon

halalinn.com’la güvenli rezervasyon

halalinn.com’la güvenli rezervasyon

halalinn.com’la
güvenli rezervasyon

Türkiye’nin uluslararası alanda lider online rezervasyon sitesi olan halalinn.com, “Muslim Friendly Booking” sloganıyla tüm İslam aleminin otel rezervasyon sitesi olmayı hedefliyor. Tamamen Türk mühendisler tarafından hazırlanan halalinn.com’u, internet portallarında gerçekleşen günlük 800 bine yakın rezervasyonu, sektörü ve dahasını halalinn.com Kontrat Müdürü Zerrin Aydın Pekacar’la konuştuk.

 

Böyle bir siteyi açmak nereden aklınıza geldi?
Domain sistemi ortalama dört yıl önce alındı. Fikir babası Dedeman Konya’nın Genel Müdürü Recep Altınok’tur. Halalinn.com Genel Müdürü ise Faruk Argun’dur. Tam Ar-Ge yazılım çalışmalarına iki yıl önce başlandı. Ocak Ayı’nın başından beri de irdeliyoruz, araştırıyoruz bir yandan tesis ekliyoruz, ürünün içi dolu olsun istiyoruz.

Neden Halalinn?
Araştırdık ve gördük ki rezervasyon portalları üzerinden günde sekiz yüz bini aşkın online rezervasyon dönüyor. Bu ortalama çok ciddi bir rakam. Spesifik bir rakam olmasa da ve biz Türkiye olarak yaklaşık bir milyar TL civarında yurtdışına komisyon ödüyoruz. Bu potansiyeli değerlendirmeyi hedefliyoruz. Türkiye’den de ciddi anlamda online rezervasyon söz konusu Ve hızla artıyor. Siz Konya’ dan İstanbul’a diğer online portallarından bir rezervasyon yaptığınızda Hollanda kazanıyor ya da İngiltere, İtalya kazanıyor. Bir Müslüman diğer bir Müslüman ülkesine rezervasyon yaptığında yine oralar kazanıyor. Araştırmalar gösterdi ki niş pazarında böyle bir ihtiyaç var. Ben yurtdışına gittiğimde helal yemek yemek istiyorum. Helal yemek nerede yiyebilirim? Nasıl yiyebilirim diye araştırmalar yapıyorum. Dedik ki alternatifler çok fazla. Biz bir niş pazara yönelelim o alanda uzlaşalım, ülkemize para kazandıralım. Bu eksi pozisyonumuzu nasıl artıya çevirebiliriz diye düşündük .Yani bir Malezya’nın Endonezya’ya yaptığı rezervasyonda Türkiye olarak nasıl pay alabiliriz diye düşündük ve bu yola çıktık.

Helal turizm neyi ifade ediyor?
Helal turizm deyince İslam aleminin de tatil bilincinin oluştuğunu ve artık bu ihtiyaca da cevap verilmesi gerektiğine düşünüyorum. Helal turizm dendiğinde biz İslam alemi olarak yurtdışına gittiğimizde öncelikli kriter olarak ibadet yapılabilecek uygun yer arıyoruz. Yapılan araştırmalar bunu gösteriyor. Sonra helal yemek, sonra gidilebilecek görülebilecekler yerler. Sıralama bu şekilde.

Bu tercihler pek çok yaşam biçimine ve düşünceye uygun tercihler. Halalinn.com bu duyarlılığı nasıl uygulamaya geçiriyor?
Pek çoğumuz yurtdışında bir yemek firmasına gittiğimizde tavuk ya da balık yemeyi tercih ediyoruz. Ya da içinde domuz eti olmayan bif tercih ediyoruz. Ama yine de inanamıyoruz. Çünkü kenarından, köşesinden, yağından kullanılacağını düşünüyoruz. Dünya genelindeki İslami hassasiyeti olan tüketiciler, halalinn.com’la ihtiyaçlarına saygı duyan binlerce konaklama tesisine rahatlıkla ulaşabilecek. Dünya’daki helal özellik taşımayan konaklama tesisleri, camilere 1 km. yakınsa sistemde yer alabilecek. Otellerin halalinn.com’dan rezervasyon geldiğinde, odalardaki alkollü ürünleri alıp, seccade, Kuran-ı Kerim ve kıble yönünden oluşan halalinn.com kit’ ini koymayı kabul ettiği takdirde halalinn.com da yerini alabilecek.

Şu an portalınızda yer alan tesisler hakkında bilgi verir misiniz?
İslami hassasiyeti olan tüketicilere yönelik online rezervasyon portalı halalinn.com’a üye tesis sayısı bin 100’ün üzerinde. Konukların dünya genelinde, eğlence ve iş gezilerinde İslami hassasiyetlerine göre konaklayabileceği tesislere ulaşmasını, incelemesini ve rezervasyon yapmasını sağlamayı hedefliyoruz. Ayrıca halalinn.com ile kullanıcılara güven veren, İslami hassasiyetlerine göre arama yapılmasını sağlayan ve en iyi fiyatı garanti eden bir internet sitesi sunmayı amaçladık. Bizim helal özellik standardımızda on altı tane kriterimiz var. İşletme eğer on altı helal kriterden sadece birine sahipse helalinn.com da yer alabiliyor. Bunun sebebi alternatifleri çoğaltmak adına. Çünkü alternatifler çok kısıtlı. Dünyada 350 tane helal otel var. Bunların 160 tanesi Türkiye’de. Dünyada iyi bir sıradayız. Tercih edilen ülke olarak ilk üçteyiz. Ama Malezya ne yapmış? Tesis sayısı kısıtlı olsa da her işletmeye helal sertifikası vermeye çalışmış.Ve bunu dünyaya duyurmuş. Biz de 350 tesisle kısıtlamak istemedik ve helal özelliklerden sadece birine sahip tesisler halalinn.com da yer alsın, alternatifler çoğalsın istedik. Portaldaki hedefimiz 100 bin tesise ulaşmak.

Böyle bir çalışma daha önce düşünülmüş mü?
Düşünülüyor ama projeleri gerçekleştirmek çok zor. Biz iki yıldır araştırma, geliştirme, yazılım sürecini sürdürüyoruz. Önceden bu tür hizmet veren sitelerin hikayelerini dinliyoruz. İslami satış yapan, online rezervasyon portalları var ama alternatifler çok kısıtlı. Tabi ki herkes kulvarında iyi. Ama biz İslam aleminin online rezervasyon portalı olmak işstiyoruz. halalinn.com olarak tesis sayımızı çok arttırmak amacındayız. Konuk; halalinn.com’a girip kolaylıkla istediği standartta, istediği ülke de tesisi bulsun istiyoruz.Proje sağlıklı bir şekilde çalışıyor. Rezervasyon dönüyor, tesis sayımız her gecen gün artıyor. Artık halalinn.com aktif olarak satışa hazır.

Rezervasyonun sizin sitenizden yapılması kişiye bir avantaj sunacak mı?
Tabi ki. Biz en iyi fiyatı garanti etmek istiyoruz ki zaten fiyat en önemli kritik nokta. Oteller bize online rezervasyon portalları statüsünde en iyi fiyatları girecek. Konuk eğer alternatif bir yerde aynı tesisin özel fiyatıyla karşılaşırsa biz de bunu tesise iletip dengeliyoruz .

İnternet üzerinden rezervasyonlar arttı. Bu bir avantaj mı?
Bu fikrin çıkışının sebebi de bu aslında. Online’a olan yöneliş. Aynı anda pek çok alternatifi değerlendirmek önemli bir konfor. Tesisin helal özelliklerden sadece birine sahip olması yeterli. Çünkü alternatifler çok olsun istiyoruz. Bu helal özellikler nedir ? Helal yemek, mescit, bay bayan ayrı havuz , plaj olması. Bazı tatil köylerinde cami var. Bu tür özelliklerinin olması bile yeterli. Yurtdışında taharet musluğu olması bile bir tercih sebebi.

Diğer Müslüman ülkelerle kıyaslandığında helal otelin genel kriterlerinin fazlalığı anlamında diğer müslüman ülkelerden daha iyi bir yerdeyiz diyebilir miyiz?
Misafirperver bir ülke olduğumuz için Türkiye daha iyi tercih edilen tesisler arasında. Kendi kulvarında yurtdışında da çok iyi oteller var. Ama ükemiz de gerçekten iyi . 160 da zaten hafife alınacak bir sayı değil.

Özellikle otellere söyleyeceğiniz bir şey var mı?
Oteller için en cazip noktamız bizim komisyon tutarımızın diğer portallara göre çok cüzi bir miktar olması. Onun dışında yıl boyunca hiçbir ücret almıyor, sadece rezervasyon düşerse komisyon faturası gönderiyoruz. Oteller için en cazip unsurlardan biri de alternatif pazarlarda halalinn.com da yer alabiliyor olmaları. Çünkü bir ülkede siyasi durumdan ilk etkilenen turizm sektörü. O yüzden tüm alternatifler tesisler için değerlendiriliyor. Tüm İslam alemine de ulaşabileceği için halalinn.com onlara farklı alternatifler sunuyor.

Add comment