Antalya Büyükşehir Belediye Başkanı Menderes Türel

Sinemanın kalbi yine Antalya’da atacak

Sinemanın kalbi yine Antalya’da atacak – Antalya Büyükşehir Belediye Başkanı Menderes Türel

Sinemanın kalbi  yine Antalya’da atacak – Antalya Büyükşehir Belediye Başkanı Menderes Türel

Sinemanın kalbi  yine Antalya’da atacak
Antalya Büyükşehir Belediye Başkanı
Menderes Türel

Antalya Büyükşehir Belediye Başkanı Menderes Türel, 16-23 Ekim tarihleri arasında gerçekleştirilecek Antalya Film Festivali ile sinemanın kalbinin bir kez daha Antalya’da atacağını söyledi.

Antalya Büyükşehir Belediye Başkanı Menderes Türel ile sizler için  Antalya Film Festivalini konuştuk. Festivalle ilgili tüm merak ettiklerinizi bu röportajda bulabilirsiniz.

Antalya Film Festivali bu yıl yeniliklerle dolu bir programla gerçekleştirilecek. Bu yeniliklerden bahsedebilir misiniz?
15 Temmuz’un kalbimizde açtığı yaranın acısı, tazeliği devam ediyor, daha uzun zaman da devam edecektir. Ama buna rağmen, yapmamız gereken çalışmaları, daha da büyük bir sorumlulukla ve hırsla devam ettiriyoruz. Bildiğiniz gibi tiyatroda “show must go on”, yani perde kapanmaz denir. Antalya Film Festivali de 53. yılına daha güçlü, yeniliklerle dolu olarak giriyor. Öncelikle en anlamlı konuyla başlayayım. Festival programına iki özel film programı, seçkisi konuldu. Bir seçkinin adı Güneş Tutulması olacak ve darbeler ile ilgili filmlerin gösterisi olacak. Bu bölümü 15 Temmuz’a, 15 Temmuz şehitlerimize atfediyoruz. Seçkinin ismi Güneş Tutulması da anlamlı bir isim. Şehitlerin her biri bir güneşti; kendilerini feda ettiler, ama Türkiye’nin yolunu aydınlattılar.

Diğer seçkinin teması nedir?
İkinci seçki de yine oldukça anlamlı bir temaya sahip ve Mülteciler konusuna ayrıldı. Türkiye 3 milyon Suriyeli mülteciye ev sahipliği yaparken, dünyanın ibretlik ilgisizliği karşısında bizim bu konuyu gündeme getirmeye hakkımız var. Avrupa’nın önemli şehirlerinde, ana caddelerde, kaldırımlar üzerinde yatan ve el uzatılmayan mülteciler görülüyor. Savaştan veya açlıktan kaçan göçmenlere ayrılan bölümün başlığı “Hiçbir Yerin İnsanları” olacak. Bu büyük insanlık dramına hem filmlerle ilgi çekeceğiz hem de sanatçılar bu konuda sanatçı duyarlılıklarını ortaya koyacaklar. Bu her iki anlamlı seçki için komitemize özel olarak teşekkür ediyorum.

Festivalin merak edilen bir konusu özel ödüllerdir. Bu ödüller kimlere verilecek?
Altın Portakal Emek Ödülleri bir zamanlar sinemanın olmazsa olmazları arasında yer alan, ancak her daim gölgede kalmış olan dublaj sanatçıları Altan Karındaş ile Toron Karacaoğlu’nun olacak. Altın Portakal Onur Ödülü’nü bu yıl, Yeşilçam’ın en önemli isimlerinden Yönetmen Feyzi Tuna ile yine hepimizin yakından tanıdığı usta oyuncu Yılmaz Gruda’ya takdim edeceğiz.
Yaşam Boyu Başarı Ödülü’nü ise Allah vergisi sesini, beyazperdedeki oyunculuk başarısıyla birleştiren, bir dönem Yeşilçam’ın unutulmaz yıldızları arasında her zaman baş köşede yer alan Emel Sayın’a takdim ediyoruz. İnanıyorum ki, bu ödül hem sinema hem müzik sever milyonlarca Emel Sayın hayranını çok mutlu edecek.

Festivale başvuran film ve ödüller hakkında da bilgi verebilir misiniz?
Festivalimiz 53. Yılına yeniliklerle ve daha güçlü giriyor demiştim. Ulusal Uzun Metrajlı Film Yarışmamız 100 bin lira ödüllü, bu yıl 60 film başvurdu. 12 film yarışacak. Uluslararası Uzun Metrajlı Film Yarışması ödülümüz 50 bin Euro. Kısa Metrajlı Film yarışması da çok canlı geçecek. Kısa film yarışmasına da 202 başvuru aldık.

Festivalle ilgili hedefleriniz var mı?
Altın Portakal’da benim iki önemli uzun vadeli büyük hedefim bulunuyor. Birisi Altın Portakal ödülünü yerelden veya ulusaldan, uluslararası, hatta küresel bir boyuta yükseltmek. Yabancı sinemacıların katılımı, uluslararası yarışma bu çerçevede her yıl ağırlık kazanıyor. Bu yıl Festivale ünlü aktör Gerard Depardieu’nün katılacağını duyurduk. Ünlü Fransız oyuncu Audrey Tautou, Antalya Film Festivali’ne konuk olacak. “Amelie” filmiyle hafızalara kazınan Tautou’ya açılış gecesi Altın Portakal Onur Ödülü verilecek
İkinci büyük hedefim de Antalya’nın bir sinema endüstrisi şehri olması. Bunun için Antalya Film Destek Fonu yarışmasını başlattık. Tamamen veya kısmen Antalya’da çekilen filmler bu yarışmaya giriyor ve kazanana 100.000 TL ödül veriyoruz. Tabii ayrıca filmin Antalya’da çekilecek olan bölümlerinde de desteğimizi esirgememeye de söz veriyoruz. Bizim sözümüzün nakit yerine geçtiği de ortadadır. Nitekim bu yarışmaya da 40 senaryo başvurdu. Yani sinemacılar da sözümüze güveniyor.

Antalya Film Forum bu yılda devam edecek mi?
Elbette, yine bu amaçla ortak yapım ve proje geliştirme marketi olan Antalya Film Forumu başlatmış ve buradaki senaryo veya projelere de 100 bin lira ödül koymuştuk. Antalya Film Forum bu yıl da festivalin en önemli bölümlerinden olmaya devam edecek. Sinemamızı dünya ile buluşturan ve Zeynep Atakan’ın direktörlüğünde üçüncü kez düzenlenecek olan forumun başarılarını bu yıl da hep birlikte takip edeceğiz.

Festivalde başka ne gibi yenilikler var?
Bu kapsamda önemli bir yenilik yapıyoruz. FILM TMR (Film Talent Marketing Rounds) ismiyle sinema profesyonelleri için “networking, iletişim ve pazarlama platformunu” başlatıyoruz. Tabii ki, film forum, film destek fonu gibi yeniliklerimizin Antalya’ya film endüstrisini çekmesi zaman alacaktır. Bu tür adımlar uzun soluklu adımlardır. Ama şu üç senedeki ilerleme bile bize çok doğru bir yönde doğru insanlarla ve doğru adımlarla yürüdüğümüzü gösteriyor.

Geleneksel kortej yapılacak mı? Ve sinemaseverlere müjdeniz var mı?
Geleneksel festival kortejimizi 15 Ekim Cumartesi günü gerçekleştireceğiz. Gelenek devam edecek. Halkımız için önemli bir yeniliğe daha imza atacağız. Artık bir Festival Merkezi ve Festival Yolu oluşturuyoruz. Cam piramit bir festival merkezine dönüşecek, Cam Piramit’le Antalya Kültür Merkezi arasındaki Kral Yolu’nu da Festival Yolu’na dönüştürüyoruz. Gündüz 12.00 ile gece 00.00 saatleri arasında açık olacak. Burada söyleşiler, yerli ve yabancı yıldızlarla imza saatleri, müzik dinletileri, atölyeler, sergiler, sosyal sorumluluk stantları yer alacak. Böylece Antalya halkı, sinemayı film gösterimleri dışında da yaşayabilecek. Piramit’in içinde akreditasyon gerekecek. Dışında Festival Yolu’nda ise sinemaseverlerle sinemanın yıldızları karşılaşacak. Festival Merkezi ve Festival Yolu ile 53. Yılda önemli bir ilke imza atmış olacağımıza inanıyorum.

Diyorsunuz ki Antalya sinemanın başkenti olacak ve sinemanın kalbi Antalya’da atacak.
Evet, aynen öyle diyoruz. Gördüğünüz gibi, yine dolu dolu bir festival programı ile karşınızdayız. Antalya, 15 Ekim’den itibaren sinemanın, sanatın başkenti olacak, sinemanın kalbi Antalya’da atacak. Sinemanın ışığı Antalya’dan yükselecek. Film festivalinden sonra piyano festivali başlayacak. Antalya festivalleriyle, müzeleriyle kültür ve sanattaki iddiasını daha ileri noktalara taşıyor ve taşımaya devam edecek.

Son olarak söylemek istediğiniz bir şey var mı?
2014 yılında belediye seçimlerine rağmen bu programı yetiştirmiştik. Geçen yıl arka arkaya iki genel seçim vardı. Bu yıl ise 15 Temmuz menfur olayını yaşadık. Ama her şeye rağmen yoğun gayretle her sene başka yeniliklerle ve bir öncekinden daha güçlü, daha iddialı programlara imza atıyoruz.

 

Add comment