Mustafa ÖZDEMİR

Mehir Vakfı Kurucu Başkanı

Mustafa ÖZDEMİR Mehir Vakfı Kurucu Başkanı

Mustafa ÖZDEMİR Mehir Vakfı Kurucu Başkanı

 Mustafa ÖZDEMİR

Mehir Vakfı Kurucu Başkanı

 

Öncelikle bize kendinizden bahseder misiniz?

1966 Konya doğumluyum. Evli ve 2 çocuk babasıyım. Konya’da inşaat emlak iletişim alanında ticari faaliyetler yürütmekteyim. Ayrıca Mehir Vakfı kurucular kurulu başkanlığı görevini yürütmekteyim.

Başkanlığını yapmakta olduğunuz Gençleri Evlendirme ve Mehir Vakfı hakkında kısaca bilgi verir misiniz?

Vakfımız 1996 yılında bir grup iş adamı ve akademisyen tarafından kurulmuştur. Evlenmeye karar vermiş olup da maddi imkânsızlık sebebiyle düğün yapmakta zorlanan çitlerin düğünlerini organize eder ve ihtiyaç duyduğu eşyaları temin eder. Bunlar 85 kalem olarak tespit edilmiştir.

Böyle bir vakfı kurma düşüncesi nasıl olmuştu?

Bu yönde bir çalışma yapma fikri eşime aittir. Kendisinin komşu ve akraba hanımlarıyla oturmaları sırasında çocukların evlendirilmelerindeki zorlukların gündeme gelmesi neticesinde oluşan bir projeydi. Bu proje böyle bir teklif üzerine hayata geçmiş oldu.

Vakfınızın hedeflerinden bahseder misiniz?

Amacımız Türkiye’de ve Dünya’da imkânsızlık sebebiyle bunu gerçekleştiremeyen tüm gençlerin yuva kurmaları sağlamaktır. Bunu yanında evlilik birliğinin korunması amacıyla bu gençlere aile eğitimi verilmektedir.

Bu hedefleri gerçekleştirmek için ne gibi faaliyetler yapılmaktadır?

Katkıda bulunabilecek kişi, kurum ve kuruluşlarla işbirliği yapılmaktadır. Yerel, ulusal ve uluslararası tanıtım faaliyetlerinde bulunmaktadır. Vakfımız aynı zamanda Konya Sivil Toplum Kuruluşları Birliği (Yerel), Türkiye Gönüllü Teşekküller Vakfı (TGTV) (Ulusal) Ve İslam Dünyası Sivil Toplum Kuruluşları Birliği (İDSB) (Uluslararası) üyesidir.

Mesela evlenecek olan gençlere ya da evlenmiş olanlara yönelik maddi yardımlar dışında eğitim desteği de verilmekte midir?

Evet. Necmettin Erbakan Üniversitesi ve Selçuk Üniversitesi Öğretim elemanlarının katkılarıyla evlendirdiğimiz çiftlere seminerler düzenlemekteyiz.

Vakfınızın genel olarak mali kaynakları nelerdir?

Mütevelli heyetimizin, üyelerimizin,  Konya Valiliğimizin, Kaymakamlıklarımızın, İlçe belediyelerimizin ve hayırsever halkımızın katkılarıyla hizmetlerimizi yürütmekteyiz.

Vakfın hedeflerini gerçekleştirmek üzere sunmuş olduğu imkânlar (Mali yardımlar, ev eşyası, giyim vb) nelerdir?

Evlenen çiftlerimize 4 grup eşya yardımı yapılmaktadır. Giyim, ev tekstili, mobilya, züccaciye ve eğitim ile ilgili yayınlar.

Vakıf faaliyetleri evlilik yükünü hafifletmek bakımından fiili bir katkı sağladı mı?

Elbette katkı sağladı. Konya merkez ve 31 ilçesinde ve ülke genelinde imkânsızlık içinde kıvranan gençlerimiz vakfımızın desteğiyle yuvalarını kurdular. Mesela Karaman, İzmir, Tunceli, Ağrı, Aksaray, Van, Hatay vb. 40’a yakın İlimizde gençlerimize de hizmet vermekteyiz.

Vakfınızın daha başka projeleri bulunmakta mıdır?

Evet bulunmaktadır. Bunları 3 grupta toplayabiliriz.

1.Türkiye genelinde bu hizmeti yaygınlaştırmak. (www.mehir.org)

2.İlmi faaliyetlerimizi ulusal ve uluslar arası alana yaymak. Örnek vermek gerekirse İslam Hukuku alanında yapmış olduğumuz çalışmayı uluslararası seviyeye çıkarmak. (www.islamhukuku.com)

3.Gençleri sivil topluma hazırlamak için Genç mehir Derneği’ni kurmak. (www.gençmehir.org)

Evlenmek isteyen gençlerin tespitinde nasıl bir yol izliyorsunuz? Onlara nasıl ulaşıyorsunuz ?

Evlenmeye karar vermiş adaylarımız vakfımıza müracaat ederek yardım talebinde bulunurlar. Vakfımız bünyesinde kurulmuş olan araştırma komisyonunun raporları doğrultusunda gerekli şartları taşıdığı tespit edilen düğünleri yapılır.

Hedef kitlenizi kimler oluşturmaktadır?

İlk defa evlenecek olan 18-40 yaş arası nişanlı çiftler hedef kitlemizdir.

Evlilik için ne tür yardımlar yapmaktasınız? Direk maddi yardımlar şeklinde mi evlilik masraflarının hafifletilmesine yönelik bilinçlendirme kursları yoluyla mı?

Eşya yardımı ve düğün organizasyonlarında yardımcı olmaktayız.

Bugüne kadar kaç çiftin evlendirilmesine vesile oldunuz?

19 yıllık sürede binlerce çift vakfımız kanalıyla evlendirilmiştir.

Vakfınızın sunduğu imkânlardan faydalanmak isteyenler de ne tür şartlar arıyorsunuz?

Evlilik sırf insani bir ihtiyaç olduğu için din, dil, ırk, mezhep ve meşrep farkı gözetmeksizin ihtiyaç sahibi olduğunu tespit ettiğimiz herkes vakfımızın hizmet alanına girmektedir. Örneğin vakfımızın evlendirdiği insanlar içinde Ermeni, Arap, Afgan, Özbek, Azeri, Kırgız vb. asıllı çiftler bulunmaktadır.

Evlilik yardımı kapsamında düğün programları da düzenliyor musunuz?

Ağırlıklı olarak bireysel düğün yapmakla birlikte zaman zaman toplu nikâh ve düğün organizeleri de yapmaktayız.

Vakfın kuruluşundan beri gerçekleştirmiş olduğu faaliyetler nelerdir?

Evlendirme dışında bilimsen faaliyetlerimiz de bulunmaktadır. Vakıf mütevelli heyeti Başkanımız Prof. Dr. Saffet KÖSE başkanlığında ilmi faaliyetlerimiz devam etmektedir. 19 yıllık süreçte 2 konferans, 2 panel, 1 uluslararası sempozyum düzenlenmiştir. Ayrıca bilimsel araştırma mahsulü 13 kitap ve çeşitli alanlarda akademik dergi yayını yapılmaktadır. Mehir Aile Dergisi, Makalat, İslam hukuku araştırmaları dergisi ve mehir bülteni bunlar arasındadır.

 

Vakfın kuruluşu sırasında olsun bu zamana kadar geçen sürede olsun karşılaştığınız sorunlar oldu mu?

Çok fazla bir sorunla karşılaşmadık. Bunun sebebi de Vakıf kurucularının ciddi, güvenilir ve tanınmış iş adamları ve akademisyenlerden oluşmuş olmasıdır. Vakfın Türkiye’de bir ilk olması hasebiyle insanların bu hizmeti anlamaları biraz zaman almıştır. Hizmet yaygınlaştıkça toplumun kabulü de buna paralel olarak artmıştır.

Türkiye’deki gençlerin evlilikle alakalı başlıca sorunları nelerdir?

Ülkemizin şu an itibariyle üç büyük problemi vardır. Bunlar iş, aş ve eş problemidir. İşsizlik ve geçim sorunu çözüldüğü takdirde evlilik ile ilgili sıkıntıların kendiliğinden kalkacağına inanıyoruz. Aslında evlilik ile alakalı sorunlar çok yönlüdür. Bunlar bölgelere eğitim ekonomik seviyelerine göre farklılıklar arz etmektedir. Bumlar başlı başına birer araştırma konusu olacak derinliğe sahip konulardır.

Bazı Müslüman ülkelerde gençler değişik nedenlerden dolayı oldukça geç evlenmektedir. Bu sorunla alakalı neler söylemek istersiniz?

Her ülkenin kendisine ait örf adet ve geleneklerinden kaynaklanan sorunları olduğu gibi ekonomik, sosyal ve kültürel yapılarından çıkan problemlerden de evlilik kurumunun oluşumu ve işleyişine etki etmektedir. Müslüman ülkelerdeki evlenme ile ilgili sorunlardan birisini mezhep ve meşrep tercihinden kaynaklandığını düşünüyoruz. Özellikle Hanefilik dışındaki mezheplerin hakim olduğu ülkelerde evlenme de velinin izninin şart olduğu görüşünün esas alınmasını velinin bu yetkisini kötüye kullanmasına yol açmakta ve evlilikler geciktirilmektedir. Çünkü evlenme arzusunda olan genç kızlar velilerin damatlarında aradığı şartlar yerine gelmeyince evlenememekte ve beklemektedir. Aile kurumu bundan büyük yara almaktadır.

Bu sorunun aşılabilmesi için önerileriniz nelerdir?

Evlenmede evlenecek olan taraflar merkezde olmalı ve evlilik kolaylaştırılmalıdır. Kişi kurum ve kuruluşlar da bu hayra destek olmalıdır. Velilerin görüşüne de müracaat edilmeli ancak bunlar da çocuklarının mutluluk ve süreklilik dışında bir başka şey aramamalıdırlar. Müslüman ülkelerin hayırsever iş adamları amacı evlendirme ve eğitim olan vakıflar kurarak evlenmek isteyip de imkan bulamayan gençlere yardımcı olmalıdırlar.

Son olarak gençlere ailelerine ve sizin gibi bu işe gönül veren kimselere yapacağınız tavsiyeler nelerdir?

Aile toplumun temelidir. Dolayısıyla sağlam esaslar üzerine kurulmalıdır. Gençler hayallerden çok gerçeklere dayalı evlilik yapmalı evlendikten sonra da sabırla hareket etmeli ve eşlerinde ki kusurlardan çok güzellikleri görmeli aileler zenginlik ve benzeri kaygılardan çok temel insani değerleri öne çıkarmalıdır. Toplum ve kanaat önderleri de bu tür yönlendirmeler de bulunmalıdır diye düşünüyoruz.

Add comment