Orhan Özütemiz

Masske Reklam Ajansı Firma Sahibi

Masske Reklam Ajansı Firma Sahibi Orhan ÖZÜTEMİZ

Masske Reklam Ajansı Firma Sahibi Orhan ÖZÜTEMİZ

“Kaliteli ajansla çalışmak
en önemli yatırımdır”

Markanızı alıp bambaşka bir noktaya taşıyan, firmanızın çıkarlarını sizden farklı bir gözle görüp; doğrusunu, yanlışını ortaya koyan, beraberinde çözüm önerilerini de sunan bir reklam ajansı düşünün. Reklam ajansının sizin ve firmanız için ne ifade ettiğini yeniden gözden geçirin. Kendinizi o ajansa teslim edin ve olacakları görün.. Masske’yi Orhan Özütemiz’le konuştuk.

 

Masske ismi neden çift s’le?
Çift s’yi anlatmadan önce “Neden masske?” sorusuna cevap vermek daha doğru olacaktır… Reklamcılığın vazgeçilmez bir kuralı vardır. Reklamını yaptığınız firmayı en iyi şekilde temsil etmeniz gerekir. Özellikle fotoğraf ve prodüksiyon çekimlerinde firmayı baştan aşağı görsel bakımdan inceler, etraftaki gözle görülen ve dikkati dağıtan bütün gereksiz objelerden kurtuluruz. Çalışan arkadaşların kıyafetlerinden, traşlarına kadar dikkat ederiz. Sonra çekimlerimize başlarız. Yani Masske’leriz. Firmayı daha iyi, daha güzel temsil etmek için.

Gelelim Çift s’ye, eğer tek s kullanılsaydı, yüze takılan maske ve bir firma olan masske hep birbirine karışacaktı. Burada da görüntüdeki algıyı değiştirdiğimizde, anlamdaki algıyı aynı bırakmanın bir tek yolu vardı oda yeni bir kelime türetmek. Öyle de oldu. Şimdi sonuçlarına baktığımızda doğru bir yol izlendiğini görebiliyoruz.

Kuruluşunuz ve kendiniz hakkında bilgi verir misiniz?
Ben Orhan Özütemiz, meslekteki 20. yılım, bir matbaada grafiker olarak işe başladığımda sene 1996 idi. Bu ciddi bir tecrübe yılıdır. Bir ömre bir meslek sığdırmak. Ama resim ve görsel algımın ilkokul ve ortaokul yıllarına dayandığını söyleye bilirim. İlkokulda, öğretmenim resimlerimi çok başarılı bulurdu. Her hafta resimlerim sınıfın kürsüsünde sergilenirdi. Ortaokulda, bu başarımı fark eden sorumlular tarafından güzel sanatlar fakültelerinin kurulduğu ilk dönemlerde davetiyeler geldi. Ama o dönemde yapmak istediğim meslek hakkında bir fikrim olmadığı için kabul etmemiştim. 1973 Konya doğumluyum. İlk, orta, lise ve üniversite hayatım Konya’da geçti. Ama beyin olarak Konya’da kaldığım söylenemez. Görsel sanatlarda ve fikir reklamlarında bulunduğunuz yere bağlı kalamazsınız. Sürekli ar-ge yapmak ve değişen, yeni trentleri takip etmek zorundasınız. Bunun için internet çok büyük bir ansiklopedi. İnternetten bağımı 20 yıl hiç koparmadım ve bu yolla kişisel ve mesleki gelişimimi hiçbir zaman ihmal etmedim.

MATBAACILIĞI BİLMEK ÇOK ÖNEMLİ

2005 yılında bir arkadaşımın ısrarıyla Masske’yi kurduk. Ama ortaklığımız uzun sürmedi. Sonrasında mesaisi uzun süren, yorucu ama keyifli bir maraton başladı. 8-9 sene masaüstü yayıncılıkta Masske ismini Konya’yla tanıştırdım. Konya’da çok seçkin firmalarla çalışıp kendimden bahsettirdim. Tabi bu kolay olmadı. Eğer bir reklam ajansıysanız sadece bir konuda başarılı olmanız size yetmez. Matbaacılıkta da kendinizi yetiştirmeniz gerekir. Baskı renklerini, kalıbın nasıl alındığını, traş payının ne olduğunu bilmezseniz baskıya iş gönderemezsiniz. Bunun yanında Masske’yi kurduğum yıldan itibaren hep fotoğraf stüdyom vardı. Mobilyadan masaüstü ürünlere kadar bütün fotoğrafları kendim çektim. Yani iyi fotoğrafçı olup sihirli dokunuşlarda da ustalaştım. Renk ve ışık bilgisini öğrenmeden fotoğrafta çekemezsiniz. Fotoğrafla ilgili bütün mesleki bilgileri de bilmeniz gerekir. Endüstriyel fotoğraf bizim işimizin tam karşılığı. 3 m yüksekliğinde bir değirmen makinesi de çekmeniz gerekir, tamamen farklı bir concept tarzında makro çekim yapmanız gereken, üzerinde Osmanlı tuğrası olan yüzük de çekebilmelisiniz. Ve en önemlisi renk kalibrasyon bilgisine sahip olmanız gerekir. Yani monitörde gördüğünüz renkleri baskıda aynen çıkması tamamen teknik ustalık gerektiren bir bilgidir ve bunu baskıya gönderdiğiniz işin temiz baskılı çıkması için bilmelisiniz. Bunların sonucunu da hem müşteriyi, hem sizi tatmin eden estetik ve başarılı işler olarak görürsünüz. Bu da size başarıyı getirir.

Ajans hizmeti ciddi bir ekip işi. Bu ekibi nasıl oluşturdunuz?
Masske iyi bir atılımı da 1,5 sene önce yaptı. Bünyemizde konusunda çok deneyimli 2 arkadaşla yollarımızı birleştirdik. Ali Uysal, prodüksiyon, montaj, fotoğraf konularında uzman. Yusuf Şimşek orkestra, ses sanatçısı ve organizasyon işlerinde uzman. Bu iki arkadaşla beraber 3 ortak profesyonel olarak yolumuza devam ediyoruz. Tabi bu en çok kurumsal müşterilerimizin lehine oldu. Aynı firmaya kendi bünyemizde olmak şartıyla katalog, tanıtım filmi ve firmanın bayi toplantısı organizasyonunu Masske çatısı altında verebiliyoruz. Bu Konya’da olmayan bir hizmet, sunulmayan bir konfor. Bu hizmet bir firma tarafından yan iştirakçilerle çözülebilir. Ama bu maliyet ve işlerin doğru yürümesi açısından müşterinin zararına olur. Masske’nin müşterileri için böyle birbirinden çok farklı hizmetleri aynı çatı altında almak artık çok kolay.

Logonuz çok farklı ? Bu logo ile ne anlatmak istediniz?
Ben logo kullanımında eşsiz bir hayvan olan kelebekten yola çıktım. Kelebeği de şöyle özetledim, bunu da Masske ile özleştirdim. Okuyunca bana hak vereceksiniz…
Bir tasarım harikasının efsanesi…
Doğada mucize ile harmanlanmış bir güzellik.
Mükemmel bir “uçuş ”…
Hafif ve incecik kanatlar…
Büyüleyen, göz kamaştıran ve parlak renkler…
Rengârenk yada şeffaf kanatların altında zarif bir iskelet…
Işık ve görüntüye duyarlı mükemmel bir görüş…
Varlığının başlangıç noktasından beri mükemmelleşen bir tasarım harikası.
Cesaret, dayanıklılığın, mutluluğun, tutkunun ve kusursuzluğun zarif sembolü…
Her Konduğu yere hayat veriyor…

Fikir üretmek masske için ne ifade ediyor?
Tek kelime ile eşsiz olmak. Firmayı tüm rakiplerinden ayırarak, onu on adım ileriye taşımak demek. Yaratıcı fikri bulmak, uygulamaya koymak elbette kolay değil. Beyninizin fırtınalara açık olması gerek. Üzerinde çok kafa yormalısınız. Fikri bulduğunuzda da direkt olarak uygulamaya koyamazsınız. Bu fikrin uygulanabilirliğini tartmalı, maliyet hesaplarını çıkarmalı ve firmayı da yormayacak bütçelerle fikri, reklamcı gözüyle tüketiciye ulaştırmalısınız.

Üretilen fikirlerin uygulanması noktasında ne gibi sorunlar yaşıyorsunuz?
Genelde bütçe problemi ile karşılaşıyoruz. Müşteri pörtföyümüzde çok yönlü firmalar var. Üst sınıf üretim fabrikaları da var kobi diyebileceğimiz işletmelerde var. Bütçe firma için işin en önemli kısmını teşkil ediyor. Bu yüzden genelde tanıtıcı çalışmaları ve mecra seçimlerini firmanın bütçesine göre ayarlamayı doğru buluyoruz.

Hizmet alanlarınızı anlatır mısınız?
Hizmet alanlarımız aslında “Tam Hizmet Ajansı”nın bi tık üstünde diyebiliriz. Yukarıda da bahsettiğim gibi. Masaüstü yayıncılık, Prodüksiyon, Organizasyon, Endüstriyel Fotoğraf Stüdyosu, Sosyal Medya, Promosyon, Mecra satın alma, ulusal yayın organları; televizyon ve gazete gibi… mecraları kullanmak, yaptığımız hizmetin başında geliyor. Tabi bunlar ana dinamik arteller. Bunlarında kendi içlerinde çok daha ayrıntıları var. Çok yönlü hizmet kolaylığını sağlamak hem fikrimizi rahat anlatmamızı sağlıyor hem de müşterilerimiz yorulmadan tüm hizmetlerden tek bir çatı altında yararlanabiliyor.

Konya’da markalaşma yolunda ciddi ilerlemenin olduğunu söyleyebilir misiniz?
Evet söyleyebilirim. 20 yıllık tecrübe Konya şehrinin markalaşmaya 20 yıldır nasıl baktığını ve şimdi nasıl davrandığını da yakından görme fırsatı verdi. 15-20 yıl önce firmalara bu konu ile ilgili bilgi verdiğimizde firmaların markalaşma yatırımlarının işe yaramayacağı ya da boşa gideceği ile ilgili korkuları vardı. Şimdi firmalarda biraz da kuşak değişimi sebebiyle insanlar markalaşmaya daha ciddi bakmaya başladılar. Çünkü anladılar ki tüketici için markalaşma demek güven demek, tüketici hangi sektör olursa olsun güvenmediği bir firmayla alış-veriş yapmak istemiyor.

İşyerinizi bir fikir atölyesi olarak tanımlıyorsunuz. Sizin tanımladığınız tasarım neyi kapsıyor?
İsterseniz Masske’nin yola çıkış yazısını bir hatırlayalım.
“Umutlarınızı, geleceğinizi bağladığınız ve alın terinizi emanet ettiğiniz ruhu ve kanatları geniş bir üretim atölyesi. İmzanızın altını dolduran, imzanızı taşırken uzağı yakın eden profesyonel bir kalem…
Özünüzü sözünüzü bozmadan kimliğinize yeni çizgiler katan, “kartvizit”ten öte üretimlerinize yeni biçimler kazandıran, vizyon ve misyonlarınızı harmanlayıp gideceğiniz yolu gösteren bir pusula.
A’dan Z’ye tüm yaşam kesitlerini kare kare hayata aktaran, her dokunuşuyla yeni anlamlar yükleyip bir albümde toplayan sanatçı…
Özü sözü doğru, gerçekçi, yalın, dün ve bugünle uğraşmayan, yarını gören, yarına “birlikte merhaba” diyen ve yolun sonundaki parlak ışığı size gösteren mütevazi bir fikir fabrikası.
Hayallerini kanatlarında taşıyan ve konduğu her çiçeğe hayat veren bir kelebek…
Biz, elinizde taşıdığınız kaleminiz, yönünüzü gösteren pusulanız, söylediklerinize ve ürettiklerinize şekil ve renk veren sanatçınız, mükemmel bir görüş ile tasarım harikalarını zamanında aktaran fabrikanız…”
Bu yola çıkış yazımda da bahsettiğim gibi, ortaya iyi işler çıkarmak, bunları çıkarırken özünde ve sözünde doğru duruşunu hiç kaybetmeden markaları üst sıralara taşıyabilmek benim vazgeçilmez prensibimizdir.

Reklamcıların objeye hep farklı baktıkları söylenir. Siz bir objeye baktığınız zaman gerçek görüntüsünün yanı sıra ne görüyorsunuz?
Çok şey. Bir ürünü bir objeyi gördüğümde animasyonundan fotoğrafına, broşüründen kataloğuna kadar, baskısından web sitesinde nasıl durması gerektiğine kadar her şeyi film şeridi gibi geçer zihnimden.

Konya’da reklam ajanslarıyla çalışıp profesyonel hizmet alınması noktasındaki görüşleriniz neler?
Bu o firma için önemli bir yatırımdır. Basitçe şöyle anlatılabilir. Üzerinde firma logosu bulunan bir tişörtü 200 TL ye alırken, markasız isimsiz bir tişörtü 15 TL ye alabilirsiniz. İşte tamda bu fark marka farkıdır. Tabi bu uzun bir süreç ve reklam yatırımı gerektirir. Bir firma markalaşmayı doğru kullana bilirse o markaya yapacağı en önemli yatırımı gerçekleştirmiş olur.

Kaliteli bir reklam ajansıyla çalışmak o firmaya ne kazandırır?
Kısaca harcadığı paranın gerçek anlamda karşılığını almasını sağlar. Yoksa aynı rakamları doğru adresi buluncaya kadar defalarca harcamaları gerekir. Hem zamanlarını boşa harcarlar hem de paralarını. Hep başıma gelen anılardan bahsedeyim. Yeni tanıştığım, birlikte çalıştığımız birçok firmadan “Şimdiye kadar neredeydin, niye daha önce tanışmadık, çalışmadık” gibi geri dönüşler aldım. Tabi aradaki farkı gördükleri için firma ile çalışmam çok daha kolay ve güzel olmuştur. Firmaların bu isyanları, işi çok iyi bilmeyen merdiven altı çok firma olduğu için oluyor. Ajans açmak kolay bir iş, bir masa ve bir bilgisayar “o iş tamam” diyen çok reklam ajansı tanıyorum. Tabi çok önemli olan tecrübeyi hiç hesaba katmıyorlar, hem kendileri zaman kaybediyor hem de firmaların zaman ve paraları boşa gidiyor.

Hedefleriniz nedir?
Büyük hedeflerim var tabi. Ama ticarette hedefler kadar Allah’ında yolunuzu açık etmesi gerektiğine inanırım. Doğru şartlar geliştiğinde sizi bir şekilde hedeflerinize ulaştırır.

Add comment