Ömer Faruk MEYDAN

Meydan Group Yönetim Kurulu Başkanı

Meydan Group Yönetim Kurulu Başkanı Ömer Faruk MEYDAN

Meydan Group Yönetim Kurulu Başkanı Ömer Faruk MEYDAN

Meydan Group Yönetim Kurulu Başkanı
Ömer Faruk MEYDAN

TÜRKİYE’DE, KONYA’DA DEV YATIRIM
MEYDAN GROUP YATIRIMLARA DEVAM EDİYOR

Türkiye’nin otomobil imalatında iddialı şehri Konya yatırıma doymuyor. Her geçen gün gelişen ve büyüyen şehir artık bir tarım şehri değil bir imalat merkezi oldu. Otomobil konusunda çok başarılı imalatlar yapan ve dünyanın 120 den fazla ülkesine ihracat yapan şehir gelecekte Çin ile rekabet edecek yapıyı kurdu. Dünyanın birçok ülkesinin en ünlü markalarına OEM üretimi yapan yüzlerce binlerce fabrikası ile dünya ya kafa tutuyor. Rekabete açık olan Konyalı imalatçılar her zaman son teknoloji ile büyüyor, kendisini yeniliyor ve yeni organize sanayiler kuruluyor, bacalar tütüyor, istihdam sağlıyor. Beyaz yakalılar sayısı her geçen gün artıyor. Gelecekte Konya olarak yerli otomobilimizi ‘’biz üreteceğiz’’ diye çok iddialı konuşuyorlar ve tabi ki haklılar… Çok çalışıyorlar hiç durmadan gece gündüz çalışıyorlar ve üretiyorlar satıyorlar ülkeye döviz girdisi sağlıyorlar.

İşte bu başarının altında tabi ki azim dürüstlük ve çalışmak yatıyor. MEYDAN GROUP Yönetim Kurulu Başkanı Ömer Faruk Meydan ile yaptığımız görüşmede bizlere çok önemli bilgiler verdi. Biz meydan GROUP olarak 47 yıllık geçmişi olan ve 47 yıldır otomotiv yedek parça işi ile uğraşan bir firmayız. Benim babam oto yedek parça hurdacısı idi. Rahmetli babam ile 1970 li yıllarda birlikte çalıştık ve o dönem bizim ülkemiz de bir aracın çamurluğu kaputu yoktu. Bir aracın kapı kolu bile yoktu. Bu tip parçaları yalnız hurdacılar satardı. İnsanlar gelir ikinci el alır aracına takardı ve o dönem yedek parçanın yenisi çok pahalıydı. İnsanların alım gücü de yoktu yani daha doğrusu ülkemiz fakirdi ve bu işi yapan insanlar % 200 karla satış yapıyorlardı. Acenteciler hep yabancı uyruklu insanlardı. Az karları sevmiyorlardı hep çok para kazanmaya alışmışlardı. Rakipleri yoktu isteyen istediği fiyata satış yapıyordu. Kimse onlara hesap soramazdı. Çünkü tek onlar vardı ama zaman geldi bu yelpaze değişti. Türkler yavaş yavaş bu işe girmeye başladı ve çok başarılı oldular. İstanbul Taksim bu işin merkezi idi. Daha sonra Aksaray oluştu ve Türkler bu işi layığı ile yapmaya başladı. Diğer şehirlerde oto yedek parça acenteleri açmaya başladı. Çığ gibi büyüdü gelişti ve bu günlere geldik.

 

KAPORTA SAÇ İMALATI ZOR BİR İMALAT BU İŞE NASIL GİRDİNİZ SİZİ İTEN NOKTA NEYDİ?
Biz MEYDAN GROUP olarak uzun yıllardır bu işte derin bir tecrübeye sahip bir firmayız. 1990’lı yıllardan beri uzak doğu ülkelerinden ithalat yapan bir firmayız. Ben şahsım olarak Taiwana Türkiye’de ilk gidenlerden biriyim ve 90 yıllardan beri Taiwanlı firmalarla iş yapıyoruz. Uzun yıllardır 28 firmanın Türkiye distribütörlüğünü yapmaktayız. Bu firmalar o ülkenin en büyük firmalarıdır. KAPORTA konusun da derin bir tecrübemiz vardır. Türkiye’de KAPORTA parçalarını satan en geniş ürün yelpazesine sahip 47.000 çeşit ürünle Türkiye’de kaza aksamı parçalarda en iyi çeşidi takip eden ve ürün bulunurluğu her zaman var olan bir firmayız. 48 farklı marka 1217 çeşit kasa tipi olan farklı araç markalarına hitap eden bir firmayız. Meydan GROUP öyle kolayla meydana gelmiş bir firma değildir. Hep alın teri ile kazanılmış iş gücünün Türkiye’de örneklerinden bir tanesidir. Bu tecrübe bize artık imalata girmemiz gerekliliği getirdi. Biz uzun yıllardır düşünüyorduk ne imalat etsek diye artık imalatçı olmak istiyorduk ve çok güzel kurumsal yapıda kurulmuş iyi bir satış ekibimiz var. Türkiye’de 3.573 adet bayiimiz bulunmaktadır. Hakkâri Yüksekova’dan Edirne Kapıkule’ye kadar her şehirde varız. Sanayisi olan kazalarda da varız. Müşterilerimizle çok iyi iş ilişkilerimiz var. Her zaman müşterilerimizin yanındayız ve beraber fikir alış verişi yaparız, onların fikirleri bizi her zaman ileriye taşımıştır. Fikirlerine her zaman saygı ile bakarız. KAPORTA FABRİKASINI BURSA’DAN ALDIK KONYA ‘YA TAŞIDIK. Bursa’da faaliyet gösteren bir firmanın kalıplarını ve bazı preslerini aldık, Konya’ya taşıdık ve işe koyulduk. Biz bu işi Türkiye’de en iyi nasıl yaparız diye önce kendimize bir yol haritası çizdik. Bu konuda çok iddialıydık, ya Allah dedik yeni presler aldık. Almanya’dan 13 adet robot aldık. Komple elektro statik tozboya fırınları kurdurduk. Yeni punta makineleri ve daha birçok yeni yatırımlar yaparak üretmeye başladık.

İŞTE İŞİN EN KEYİFLİ YERİ BURASI.
Bir ürünü üretmek kadar güzel bir iş yoktur. Ürettiğiniz zaman aldınız haz dünyanın en güzel anlarından biridir. Ben bazen fabrikaya giderim, üretimin başında dururum, bir saçın saç olarak girip motor kaputu olarak veya çamurluk olarak üretildiğini görmek güzel bir duygudur. İşte ben bu işi severek yapıyorum, işini sevmeyen eşini de sevmez bizim Anadolu tabiridir.

İŞLERİ BÜYÜTMEYİ DÜŞÜNÜYORMUSUNUZ?
Evet işlerimizi büyütüp gideceğiz yeni kurulan 5. organize sanayi bölgesinden 100.000 m² arsa aldık buraya tam komplike otomasyon son sistem bir fabrika kuracağız. Kendi kalıp hanemizi kuracağız, kalıpları kendimiz üreteceğiz. Şimdi dünyanın birçok ülkesine kalıp yaptırıyoruz, bu para ülkemizde kalacak daha hızlı kalıp yapıp daha çok satış yapacağız.

FARUK BEY YURT DIŞINA İHRACAT YAPIYORMUSUNUZ? KAÇ ÜLKEYE?
Yurt dışında 10 dan fazla ülkeye ihracat yapıyoruz. Avrupa ülkelerine bile satış yapıyoruz, hedefimiz en az 50 ülkeye ihracat yapmaktır.

OEM ÜRETİMİNİZ VARMIDIR?
Şu anda oem üretimi yapmıyoruz ama gelecekteki hedeflerimizin içerisinde Türkiye’de üretilen araçlara oem olarak üretmektir. Ayrıca yerli otomobilin parçalarına da şimdiden talibiz.

AFTER MARKET SATIŞLARINIZ İYİMİDİR TÜRKİYENİN İHTİYACINI KARŞILAYABİLİYORMUSUNUZ?
Türkiye’de after market satışlarımız çok iyidir, ürettiğimizi satıyoruz ülkemizden döviz çıktısının önünü kesiyoruz.

GARANTİ SÜRENİZ NEDİR?
Tüm üretimini yaptığımız ürünlerin garanti süresi iki yıldır.

MEYDAN GROUP OLARAK ÇİN’LE REKABET EDEBİLİYORMUSUNUZ
Evet, Çin ile Rekabet edebiliyoruz ve Çin’de kendi şirketimiz var. Çin’le direk ihracat yapıyoruz. Çin’de Türkiye’de üretilen otomobiller var onların kaput, çamurluk ve bazı parçalarını satıyoruz.

SON SÖZLERİNİZ NEDİR?
Türkiye’deki tüm dostlara yerli üretilen ürünler almalarını ve imalat yapmalarını öneririm.

Add comment