Şeyh Salih KAMİL

İslam Ticaret Sanayi ve Tarım Odası (ICCIA) Başkanı

İslam Ticaret Sanayi ve Tarım Odası (ICCIA) Başkanı Şeyh Salih KAMİL

İslam Ticaret Sanayi ve Tarım Odası (ICCIA) Başkanı Şeyh Salih KAMİL

İslam Ticaret Sanayi ve Tarım Odası (ICCIA) Başkanı
Şeyh Salih KAMİL

İslam Ülkeleri Türkiye’yi örnek almalı

16,5 trilyon dolarlık İslam Ekonomisinin patronlarını bünyesinde bulunduran İslam Ticaret Sanayi ve Tarım Odası (ICCIA) Başkanı Şeyh Salih Kamil’le İslam ekonomisini konuştuk.

 

Türkiye’nin Tüm İslam ülkeleri ile olan ilişkisini nasıl değerlendiriyorsunuz?
Türkiye’nin her geçen gün gelişmesinden gurur duyuyoruz. Ekonomi, sanayi, tarım ve en önemlisi de demokrasi. Bunlarla ilgili her türlü olumlu gelişme bize memnuniyet veriyor. Sadece biz değil tüm İslam ülkeleri Türkiye’nin gelişmesinden memnuniyet duymakta. Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın İslam ülkeleri içerisindeki 2 yıllık dönem başkanlığı döneminde Türkiye’de yaptığı kalkınma hamlelerini diğer İslam Ülkelerinde de görmek istiyoruz.

İslam ülkeleri gerek ekonomik gerekse kültürel anlamda güç birliği yapsa ne gibi bir etki oluşturur?
Bu tarz organizasyonlar yapıyoruz. Ama çok ciddi değiliz. Dolayısıyla da önemli mesafeler kat edemiyoruz. Bu güç birliğinin gerçekleşmesi durumunda her şey çok farklı olabilir. Güç birlikten doğar. Bu güçle de pek çok zorluğun üstesinden gelinebilir.

Bu birlikteliğin gecikmesini neye bağlıyorsunuz?
İslam ülkelerinin özellikle ekonomik anlamda tam bir güç birliği sağlayamaması İslam ülkelerinde yaşanan çeşitli problemlerden kaynaklanıyor. Normalde tek bir İslam varken; İslam ülkelerinde farklı İslam anlayışı ortaya çıkıyor. Hatta 100’e yakın İslam anlayışı mevcut. Tüm bu uluslar aslında tek olan Allah’ın nezdinde, tek bir ulustu.. Şu anda gördüğümüz gibi ülkelerde20 farklı İslam ve İslami yaşam var. Sizin de bildiğiniz gibi bazı Müslümanlar sözde Müslümandır. Müslümanlık anlayışı onlara göre kelle kesmektir. Bunun da Müslümanlıkla hiçbir alakası yoktur. Kafa kesen “Allahu Ekber” diyor, boynu kesilen de “Eşhedü en la ilahe illallah” diyor. İkisi de Müslüman. Böyle bir ironi var. Bu ironi de yine İslam’a zarar veriyor.

Müslümanlar ticareti İslami usullere uygun olarak gerçekleştirebiliyorlar mı?
Tabii ki. Ekonomik organizasyonlarla zaten biz de İslami kurallar ekseninde ticaretimizi geliştirmek istiyoruz. Halihazırda gerçekleştirdiğimiz organizasyonlarımız bünyesinde de Avrupa’yla da ticaret yapmak istiyoruz . Ancak onlar tam adil davranmıyorlar.

İslam ülkelerindeki Avrupa ülkeleri hayranlığını neye bağlıyorsunuz?
Tarihe bakacak olursanız; normalde İslam ülkeleri hep yönünü kendi içlerine dönmüştür. Biz bir ulusuz normalde. Şu anda başkalarına bakıyoruz. Çünkü şu anda her alanda güçsüzüz. Dolayısıyla da güçlü olana hayranlık duymak normal. Biz de güç birliğiyle güçlenip kendi açıklarımızı kapatmak zorundayız. Bu çerçevede de hem üretimimizi hem ticaretimizi geliştireceğiz.

Türkiye’de özel sektörün gelişimini nasıl değerlendiriyorsunuz?
Yaptığımız ziyaretlerde Türkiye’de özel sektörün ne kadar etkin olduğunu yerinde görme fırsatı elde ediyoruz. İslam ülkelerinde de bu görevleri devletin üstlenmesini değil, özel sektörün yapmasını diliyoruz. Türkiye’de modern teknoloji hakim ve bunu özel sektör başarıyor. Yolsuzluk da en aza indirgeniyor. İslam coğrafyasında yolsuzluk olmaması gerekiyor. Pek çok ülkede artan yolsuzluk belki de İslam Ülkeleri açısından en çok ele alınması gereken konuların başında geliyor. İslamiyet ve yolsuzluk, bir arada kullanılamayacak iki kelimeyi oluşturuyor.

Türkiye’nin demokrasi anlamında da İslam ülkelerine örnek olması gerektiğini belirttiniz. Türkiye’deki demokrasi anlayışı sizin bakış açınızla nasıl?
Türk halkının 15 Temmuz’da demokrasiyi pekiştirmek için gösterdiği çabayı ve elde ettiği zaferi özellikle kutlamak istiyorum. Türk halkı sokaklara inip, demokrasinin ne kadar önemli olduğunu vurguladı. Çünkü Türkiye dünyadaki güçler tarafından hedefti. Türkiye’nin İslam aleminin lideri olmasını istemiyorlardı. Son yıllara baktığımızda Türkiye’deki gelişmeler düşmanlarımızı üzmüştür. Düşmanımızı üzen bizi sevindirir.

Add comment