Mine OKŞAK

Madam Mimi Gelinlik Ve Kuaför Salonu Firma Sahibi

Madam Mimi Gelinlik Ve Kuaför Salonu Firma Sahibi Mine OKŞAK

Madam Mimi Gelinlik Ve Kuaför Salonu Firma Sahibi Mine OKŞAK

Madam Mimi Gelinlik ve
Kuaför Salonu Firma Sahibi
Mine OKŞAK

Madam Mimi’den
sihirli dokunuş

Profesyonel makyajda Türkiye’de birincilik ödülü alan, sihirli dokunuşlarla güzelliği ön plana çıkaran bir isim. Mine Okşak’la makyajı, kadınların makyaj yaparken nelere dikkat etmeleri gerektiğini, makyaj malzemelerini kısacası makyajla ilgili çok şeyi konuştuk. Aşağıda…

 

Sizi tanıyarak başlayalım.
Suudi Arabistan’ın Taif şehrinde doğdum. Doğma büyüme oradaydım. 18 yaşında makyaja merakım sardı. Babamın maddi durumu iyiydi, çalışmama izin vermiyordu. Ben de evde can sıkıntısından bir iki ay çalışayım hevesimi alayım diyerek eğitimimi aldım. Suudi Arabistan’da lüks bir kuaför salonunda işe başladım. Günden güne müşteri kazandım. Böylelikle Arabistan’da 8 yıl çalışmış oldum. Orada tanınan, ünlü bir makyöz oldum. Makyajdan sonra gelin başına da el attım. O alanda da kendimi geliştirdim. 2008 yılında Konya’ya geldim. Öncelikle Nalçacı Caddesi’nde küçük bir yer açtım. Sıfırdan başladım. Müşteri tutmak için de çok zorlandım. İnsanlar tanıdıkça burada da güzel işler yapmaya başladık.

Suudi Arabistan’da bu mesleği yapmakla Konya’da yapmanın farkı neydi?
Arabistan’ın bayanları makyaja çok önem veriyor. Mesela orada bir ev oturmasına giderken bile makyaj yaparlar. Hatta cenazeye bile giderken makyaj yapanlar var. Onlarda her makyajın bir ismi var. Çarşı makyajı, cenaze makyajı, ev oturması makyajı gibi. Cenazeye giderken üzgün ama güzel olmak istiyorlardı. Arabistan’da bir makyajı uygulamak 1 buçuk 2 saati buluyordu. Oldukça abartılı makyaj tercih diyorlar. Konya’ya geldik tabi daha sade. Bu yüzden ilk zamanlar çok zorlandım. Ağır makyajdan bir anda hafif makyaja geçmek zorladı beni.

Size göre makyaj ne demek?
Önce müşteri kendisi olmalı, kendisinin dışına çıkmamalı. Tabi herkes makyajı güzel olmak için yaptırır. Doğal güzelliğini koruyacak şekilde, farklı bir insan olmadan yapılması gerek. Renkler çok önemli. Doğal bir makyaj yapacağımızda kullanacağımız renkler genellikle toprak tonlarıdır. Öncelikle tabi müşterinin tenini tanımak gerekiyor. Tamamen bana bırakıldığında ortaya çok güzel şeyler çıkıyor.

Sizce kadınların makyaj yaparken yaptığı en büyük hata ne oluyor?
İlgi alanım olduğu için çok dikkat ediyorum ve dışarıda hatalı makyaj çok görüyorum. Mesela sürmeyi sürdükleri zaman bir geçiş yapmıyorlar, direkt sürüyorlar ve makyaj kalıntıları kalıyor. Maskara sürerken de öyle. Bence biraz daha az sürseler daha doğal duracak ve doğallığının dışına çıkmayacak. Maskara sürmek yerine ben takma kirpiği daha çok tavsiye ederim.

Makyaj yapabilmek yetenek mi yoksa öğrenilebilen bir şey mi?
Aslında tamamıyla yetenek. Fırça kullanmak çok önemli. Zaten hatalı makyajlar az fırça kullanmakla oluşuyor. Tek bir fırçayla bir göz makyajı asla bitmez. Makyaja göre değişir ama belki 10 fırça kullandığım göz makyajı bile var.

En çok hangi tarz makyajlar uygulamayı seviyorsunuz?
Ben en çok koyudan açığa giden sumok dediğimiz makyajı uygulamayı seviyorum. Ama toprak tonları olacak. Sumok makyajın bir sınırı yok. Çok koyusu da olabilir çok hafifi de. Buğulu bir makyajdır. İnsana doğal bir görüntü veriyor.

Malzemelerinizi nereden temin ediyorsunuz?
İstanbul ve Ankara’dan temin ediyorum. Kullandığım makyaj markaları maalesef Konya’da yok. Yani bayilikleri yok. En yakın Antalya, Ankara ve İstanbul. Bir makyaj mağazasına gidiyorum ve oradan her şeyi tedarik edebiliyorum.

Sizce makyaj malzemesindeki kalite ne kadar önemli?
İşçiliğimizden sonra bunun etkisi gerçekten çok fazla. Kullandığımız makyaj malzemesinin markası çok önemli ve müşterilerimiz bu konuda çok bilinçli. Benim de bu ürünleri taklit olarak almayacağımı çok iyi bilirler.

Yaptığınız makyaja bir obje, bir sanat eseri gibi baktığınız oluyor mu?
Evet, Tamamıyla gurur tablosu. Öncelikle yaptığım makyajda müşterinin mutlu olması beni gerçekten daha çok mutlu eder.

Kendinizi nasıl geliştiriyorsunuz?
Arabistan, Dubai, Lübnan ve Beyrut’ta çeşitli eğitimler almıştım. Genelde kullandığım makyaj ürünlerinin eğitimini aldım. Türkiye’de de o makyaj ürünlerini kullanıyorum. Ve bu makyaj ürünleri sürekli kendini yeniliyor. Bu markalar yeni makyaj ürünleri çıkardığı zaman bize tekrar seminer veriyorlar. Bizde o anda yeni makyaj ürünleriyle seminer aldığımız için sürekli kendimizi yeniliyoruz.

Örneğin bir kadına makyaj konusunda tüyolar vereceksiniz. İlk söyleyeceğiniz şey ne olur?
Öncelikle makyaj yapılmadan önce kişi cildine çok iyi bakmalı. Alt yapının düzgün olması lazım. Koyu bir makyaj seviyorsan sadece yoğunluk göze verilebilir. Gözler yoğun, allık bol, yine ruj bol, kaşlar kopkoyu. Bu çok hatalı bir makyajdır. Sadece yüzün bir bölümünü ön plana çıkarmak gerekir.

Gelinbaşı makyaj. Bunları bir bütün olarak mı yapıyorsunuz?
Mesela abartı bir makyaj yaptık. Kıyafet sade. Abartı bir makyaj yaptık ama saça gelince saçı abartmamız gerekiyor. Çok hassas dengeler var. Türban takanlara zaten renkli göz makyajı kesinlikle önermiyorum. Genellikle soft, toprak tonları hiç gözü yormayacak şekilde bir makyaj yapıyoruz. Türbanlılarda koyu ruj asla önermiyorum. Hepsinin birbirini tamamlaması lazım. Gelin başı da aynı şekilde. Abartı saçlara abartı makyaj asla yapılmıyor.

Çalışan çok fazla bayan var ve sabahları işe giderken mecburen alelacele bir saç makyaj yapmak zorundalar. Ne yaparlarsa hem bakımlı, hem güzel bir görüntü ortaya koyabilirler?
Göz etrafına hafif bir sürme sürerek, bir kulak çöpüyle dağıtarak hafif, tek renkte (toprak, şeftali tonu da olabilir) far kullanabilirler. Hafif bir maskara, hafif haylaytır, elmacık kemiklerini belirginleştirmek için hafif soft bir allık ve ruj bence bir gün için yeterli. Gündelik hayatta ben de böyle yapıyorum.

Hiç makyajsız dolaştığınız oluyor mu?
Maalesef . Özellikle yaz sezonunda sabah 5’te gelin başı yapmaya başlıyorum. Benim kalkıp kendime makyaj yapacak halim kalmıyor. Gözümü açtığım anda iş yerine koşuyorum. Geldiğimde müşteriler gelmiş oluyor. Bazen günde 30 gelin çıkarıyoruz.

Gelinlik mağazanızdan da bahseder misiniz?
Gelinlik mağazasını açmamın sebebi de yine kendi koşuşturmalarım yüzünden oldu. Mağazadan alınan gelinliklerin çoğunda aksesuarlar bulunmuyordu. Özellikle türbanlı bayanlar için eşarp, duvak ve diğer aksesuarları temin ederken güçlük yaşıyordum. İstedim ki gelinlik, nişanlıkl birlikte tüm bu aksesuarlar da beraberinde verilsin. Mağazayı bu yüzden açtım. Mesela gelin bir nişanlık almış zor bir renk. Gidiyor buna türban arıyor, rengi tutturamıyor. Ben müşterilerimin en özel günlerinde bu işlerle uğraşıp yorulmalarını istemedim. Aksesuar, eşarp ve diğer malzemelerden hiçbir şekilde ücret talep etmiyorum. Hatta gelinliği beğeniyor ve bana bir model gösteriyor. Çok da abartılı, işlemesi yoğun olabilir. Bunların hiç birinden ek ücret almıyorum. Gelin süsleme sanatını çok seviyorum. Yani gelinlerin özel günlerinde onlarla uğraşmayı, onları prenses gibi hissettirmeyi çok seviyorum. Aslında ben bayan kuaförüyüm. Ama gelin süslemeyi sevdiğim için bütün hizmetlerimi kapattım sadece gelin başı yapıyorum. Böyle ben de mutlu oluyorum.

VIP gelin başı hizmeti nasıl oluyor?
Gelinlik mağazamızda verdiğimiz hizmetler dışında bir de VIP gelin başı yerimiz var. Burada da mesela 25 ila 30 geline hizmet veriyoruz. Ama yanında hiç müşteri almıyoruz, sadece gelin. Tek başıma özel hizmet istiyorum diyen müşterilerimize de Madam Mimi mağazasında böyle bir hizmet veriyoruz. Özel bir odası oluyor ve tek başına bulunuyor. Bire bir hizmet veriyoruz. Bunun yanı sıra bu mağazamızda daha çok makyaj ürünlerimiz var. Daha yüksek kalitede. Bir de gelinin yanına nedime veriyoruz ki kendini daha özel hissetsin. Madam Mimi’de hizmet aldığı süre içerisinde nedime hep yanında bulunuyor.

Makyaj malzemesi alırken neye dikkat etmek gerekiyor?
Her reklamı gördüğümüz ürünü almamız gerekiyor. Öncelikle bir bayan kendi cildini tanımalı. Zaten birçok markalar var. Bunların tester ürünleri var. Sadece tester’larına bakarak tenine uyumunu görebilir ve elini sürüp anlayabilir. Ama sürekli makyaj yapan bir insan kesinlikle günlük kullanımına uygun tıbbi açıdan zararsız ürünleri seçmeli.

Türkiye çapında ödülünüz var. Bu yarışmadan bahseder misiniz?
17 Kasım 2015’te Türkiye Milli Kuaförünü Seçiyor adında bir yarışma düzenlemişti. İnternette gezerken böyle bir yarışmanın olduğunu gördüm. 7 kategoride yarışılacaktı. Kategorilerden bir tanesi benim de ilgi alanım gelin makyajı ve şov makyajıydı. İşler yoğun değildi ve eğlence olsun, yarışalım diye gittim ve yarışmaya katıldım İç Anadolu Bölgesi’nde elemelere girmiştim oradan birinci çıktım. Hedefim birinci olmak değildi, sadece eğlence olsun diye katılmıştım. Ama şow makyajında güzel bir çalışmayla birinci oldum. Sonradan Nisan Ayı’nda 11 bölgenin birincisiyle tekrar Türkiye finaline kaldım ve Savaş ve Barış adlı plastik bir makyaj yaparak orada da birinci oldum. 2 altın madalyam bir de altın kupam var. Kuaförler Odası’nın verdiği sertifikamız var. Ve bizim Milli Kuaför olduğumuza dair kimliğimiz var. Türkiye’de ilk.

Uluslar arası bazda katılacağınız yarışmalar var mı?
Şimdi milli kuaför olduğumuz için 7 kategorinin birincileri milli kostümümüz olacak Türk bayrağını temsil eden ve bunu yurt dışına gideceğiz ve yurt dışında da yarışmalarımız olacak ve biz ekip halinde yarışacağız.

Yakında böyle bir yarışma var mı?
Şu anda yok. Öğrenmenin kesinlikle sınırı yok. Biz de yurt dışından gelen çok sayıda profesyonel kuaförlerle eğitim alıyoruz. Milli kuaför olduğumuz için inşallah hazırlandıktan sonra yurt dışında yarışmalara gireceğiz.

Türkiye makyaj konusunda daha mı geride?
Maalesef ünlü markaların hepsi yabancı markalar. Dolayısıyla üreten onlar, eğitimi verenler de onlar. Bu ürünü ürettim ve bu ürünün eğitimini de ben veririm diyorlar. Şöyle bir geriye bakıyorum 5 yıl öncesine nazaran gerçekten makyaj konusunda halkımız çok bilinçli. Tabii bunda sosyal medyaların da etkisi var.

Her kadın hafif dokunuşlarla muhteşem, kendine özgü tarz bir görüntüye sahip olabilir mi?
Bu çok klişe olacak ama çirkin kadın yoktur, bakımsız kadın vardır. Ama bu sadece makyajla değil. Sürekli cilt bakımının da çok etkisi ar. Bir makyaj yapayım güzelleşeyim algısı yanlış. Önce cilt bakımı. Esas güzelliğini o şekilde sağlayacak. Makyaj son kurtarıcı olarak kullanılabilir ama öncelikle kişisel bakımı önemli.