Yaşar YEREBASMAZ

Kadıköy Cafe & Restaurant İşletmecisi

Kadıköy Cafe & Restaurant İşletmecisi Yaşar YEREBASMAZ

Kadıköy Cafe & Restaurant İşletmecisi Yaşar YEREBASMAZ

KADIKÖY CAFE & RESTAURANT
iŞLETMECiSi
YAŞAR YEREBASMAZ

KADIKÖY İSTANBUL’DA
BİR SEMT DEĞİL

Konya profesyonel bir anlayışla hizmet verecek yepyeni bir mekana daha kavuştu. İşletme sahibi Yaşar Yerebasmaz, Ortağı Ayhan Bezirgancı ile birlikte  sektördeki önemli bilgi ve deneyimini Kadıköy Kafe ve Restaurant’la buluşturdu ve ortaya keyifle zaman geçirebileceğiz harika bir ortam çıktı. Kadıköy Kafe ve Restaurant’ı  ve Konya’nın kafe kültürünü Yaşar Yerebasmaz’la konuştuk.

 

Biraz kendinizden bahseder misiniz?
11 yaşından beri bu işi yapıyorum. Hem öğrencilik dönemlerimde hem öğrencilikten sonra.1993 yılından itibaren tam anlamıyla profesyonel olarak devam etmekteyim. Konya’da birçok mekanda bir çok işletme idare ettim. İşe komilikten başlayarak işletmeciliğe kadar geldim. En son Kadıköy Cafe ve Restaurant’ı açarak bu birikimimi ve deneyimimi değerlendirmek istedim.

Hangi sektörün içinde yer alıyorsunuz?
Yiyecek içecek sektöründe yer alıyoruz. Restaurant dediğimizde ızgara, çorba, tatlı vb. bunun yanı sıra içecek de sunmaktayız. 2004 yılından ten bu yana cafe üzerine ilgi çoğaldı. Dışarıdan da birçok kişiyle beraber canlandı. Bunun yanı sıra yatırımlar yapıldı ve yapılmaya da devam ediyor. Restaurant ve cafe’yi artık bir bütün olarak anlamaya çalıştık. Sohbet edip aperatif yiyecekler yerken aynı zamanda müziğinizi dinleyebilirsiniz. Nargile içmek isteyen arkadaşlar nargile içebilirler. Hatta misafirlerini bile evde değil de burada ağırlayıp akşam da buradan uğurlayanlar var.

Konya’da bu sektörde büyük bir çıkış oldu. Konya’nın buna ihtiyacı var mıydı ve herkes aynı yükselişte devam ettirebiliyor mu?
Konya’nın çok ihtiyacı var idi. Yalnız her işte olduğu gibi bir işin çıraklığını yapmadan ustalığını yapmak maalesef üzücü olaylara sebep olabiliyor. Bir cafe ve restaurant yatırımları artık çok kolay yatırımlar değil. 1, 2 milyon liradan bahsedilen meblağlar söz konusu. Kazanamadığınız zaman sizi çok yoruyor ama bu işin de bir uzmanlık gerektirdiğini hemen hemen herkes anlamıştır. Çünkü hizmet sektörü araştırmalara göre dünyanın ikinci zor mesleği. Birincisi madenler arasında kömür çıkarmak. Hizmet etmek, insanların beğenisini almak çok zor. Tabii işinizi sevmekte de önemli bu sektörde.

İnsanlar neden bu sektöre çok yöneliyorlar?
Bunun en büyük sebebi sıcak paradır. Yani bir cafe ve restaurantta kredi bırakmak, vadeli almak söz konusu değildir. Sanayici ve iş adamları bunu sıcak para olarak düşündüğü için bu kadar çok talep olmaya başladı.

Sizin bu mekanda olmazsa olmazınız nelerdir?
Mekan sahiplerinin ilk önce hitap edecekleri müşteri kitlesi seçmesi gerekmektedir. Hizmet edecekleri müşteri portföyünün, bulunduğu yerin ve daha sonra eleman ve ekipmanın önemi büyük. Bir konsept oluşturmak da çok önemli. En önemlisi ise mekanda kira ve dayanıklılık.

Burayı insanlar neden tercih etmeliler?
Tercih etmelerinin en büyük sebebi çok büyük çocuk parkı alanımız olmasıdır. Bunun yanı sıra mutfağımız dünya mutfağı üzerine çok elverişli. İyi bir ekiple çalıştığımız için restaurantımız fast food, pizza gibi aperatiflerle iddialı bir mekandır. Haftanın üç günü ise müziğimiz var. Kumkapı tarzında canlı müzik yapıyoruz. Yeri geldiğinde müşterilerimiz de mikrofonun yanına yaklaşıp sanatçıyla beraber şarkı söyleyebiliyor. Zaten müzisyen arkadaşlarımız da müşterilerin arasındalar ayrı bir yerde değil. Yıllardır bu işi yaptığım için nargilem de iyidir. Kullandığım malzemeler her zaman olduğu gibi kalitelidir. Gelen misafirleri de mutlu etmeye çalışıyoruz. Yıllardır Konya’da çalıştığım için belli bir kitlem var. O yüzden de gelen misafirlerimizin ne yiyeceğini ve ne içeceğini biliyorum.İşimi de çok seviyorum.

Siz başka bir mekana gittiğiniz de ne arıyorsunuz?
Bu mekandan mekana göre değişiyor. Örneğin Sille’ye gittiğinizde çay bayat, masalar tozlu olsa bile eski sobalar, eski fotoğraflar sizi geçmişe götürüyor, anılarınız canlanıyor. Orada aradığınız bambaşka bir atmosfer.

Fakat modern bir mekana gittiğiniz de daha titiz, daha dikkatli ve daha seçici oluyorsunuz. Bundan 10 yıl öncesine kadar insanlar eşleriyle birlikte dışarıda yemek yemiyorlardı. Konya artık son yıllarda İstanbul, İzmir, Ankara kadar iyi ve iddialı. Özellikle nargile konusunda Konya kadar hiçbir şehir başarılı değil. Bu konuda sadece bizim mekanımız değil, pek çok mekan iddialı.

Müşterilerinizin buradan giderken hangi duygularla ayrılmasını istersiniz?
Her şeyden önce mutlu olmasını isteriz. Bunun haricinde Konya’nın geliştiğini ve artık büyüdüğünü görmelerini isterim.

Elemanlarınızı kendiniz mi yetiştiriyorsunuz?
Evet bu konuda çok başarılı olduğumu da söyleyebilirim. Elemanlarımı çok iyi tanıyorum ve hiç zorluk çekmiyorum.

 

Kadıköy sadece İstanbul’da bir semt ismi değildir…

Konya’nın yükselen semtinin kaliteli markasıdır.

 

Son olarak ne söylemek istersiniz?
“Kadıköy sadece İstanbul’da bir semt ismi değildir… Konya’nın yükselen semtinin kaliteli markasıdır.”
Bu sloganla müşterilerimize en iyi şekilde hizmet edip, memnun etmekten gurur duyuyoruz.

Add comment