TUĞBA BALDEDE

Beslenme Uzmanı

Beslenme Uzmanı TUĞBA BALDEDE

Beslenme Uzmanı TUĞBA BALDEDE

Biz onları genellikle insanların kilolarıyla boğuşurken sihirli bir el gibi dokunup bu mücadeleye ortak olan kişiler olarak biliyoruz. Beslenme uzmanları kiminin korkulu rüyası, kiminin hayatında önemli bir parça. Eninde sonunda kapısını çalacağımız sağlık uzmanlarından. Bu mesleği ve beslenmeyi Beslenme Uzmanı Tuğba Baldede ile konuştuk…

Diyet benim için bir oyun

 

Öncelikle sizi tanıyabilir miyiz?
Beslenme uzmanıyım. İletişim kurmayı, beslenme ile ilgili araştırma yapmayı bu konuda gündemi takip etmeyi çok severim. Özetle mesleğime aşığım diyebilirim. Bu mesleğe bu kadar sarılmamdaki en önemli nedenlerden biri kilo verme aşamalarını benim de yaşamış olmam. Açıkçası 10 vermiş bir diyetisyen olarak empati yapabildiğimi, bu sayede de danışanlarıma daha çok yardımcı olduğumu düşünüyorum. Sadece diyet yazmıyorum, onların hayatına bir süre ortak olup, sağlıklı yaşamak için yönlendiriyorum.

Diyetisyen denince akla ilk gelen şey insanları zayıflatan kişiler. Aslında diyetisyenin çalışma alanı neyi kapsar?
Diyetisyen zayıflatan kişi olarak anlaşıldığı gibi bunun yanında diyet kelimesi de zayıflamak için yapılan beslenme programı olarak anlaşılıyor. Aslında diyet için tükettiğimiz besinlerin toplamı, diyetisyen için de beslenme uzmanı diyebiliriz. Aynı zamanda zayıflamak ve kilo almanın yanında tüm hastalıkların beslenmesinden de diyetisyen sorumludur.

İnsanların beslenme adına yeni ve doğru bir alışkanlık kazanması için uğraşıyorsunuz. Bu zorlu bir mücadele mi?
Benim açımdan eğlenceli bir süreç. Çünkü diyet benim için bir oyundur, yasaklamak değildir. Amacım besinlerin doğru zamanda doğru miktarda tüketilmesini sağlamak.

“Diyetteyim” kelimesi sizin için ne ifade ediyor?
Diyetteyim demek , benim için sağlıklı besleniyorum ve besinleri kontrol ediyorum anlamına geliyor.

Kısa süreli diyetler kilo alıp verme hedefi olan insanlar için doğru bir uygulama mı?
Sizin de söylediğiniz gibi ‘kısa süreli’ ve yanlış bir uygulama olur. Kilo vermek ya da almak istiyorsak bunu gereken zamana yaymak lazım. Gerekenden kısa sürede verilen kilolar fazlasıyla geri dönüyor. Bir anda almadığımız gibi bir anda vermek de doğru değil.

Beslenme alışkanlığının küçük yaşlardan itibaren doğru kazandırılması için ailelere ne tavsiye edersiniz?
Bu alışkanlığı çocuk yaşta kazandırmanın çok önemli olduğunu düşünüyorum. Artık 5 çocuktan 1’i obezite tehlikesi altında. Çocuğumuzun ne yediğini takip edelim, okulda dahi bu takibi sürdürmeliyiz. Porsiyonlarını ve kaliteli besin tükettiğini kontrol edelim. Masada aile ile yemek porsiyon kotrolü için güzel bir yol olabilir. Paketli gıda tüketiminin alışkanlık haline gelmesini önleyelim. En önemlilerinden biri de daha çok hareket etmeleri için teşvik edelim. Yüksek kalorili, abur cubur tarzı besinleri evde bulundurmamaya özen göstermeliyiz. Ödül vererek beslenmesini sağlamak yerine bu ödülleri egzersizi özendirmek için kullanabilirsiniz.

Son zamanlarda internet ortamında dolaşan diyet programları için ne söylemek istersiniz?
İnternet hepimizin işini çok kolaylaştırıyor. Artık ‘3 günde 5 kilo verdiren’ (!) diyetlere anında ulaşıyoruz ve çok fazla diyet listesi var. En kötüsü de sağlığından olmayı göze alarak bir çok kişinin bunu uyguluyor olmasıdır. Diyeti internet ortamından temin etmek de çok yanlış. Diyet için kişinin imzası deriz, herkesin kendine özeldir.

Sizin beslenme alışkanlığınız nasıl? Beslenmenizde olmazsa olmazlarınız neler?
Mesleğimi hayatıma yansıtmaya çalışarak sağlıklı beslenmeyi kendime yük etmiyorum ve bundan zevk alıyorum. Olmazsa olmazlarımdan bazıları güçlü bir kahvaltı ve gün içerisinde bol su tüketmektir. Ve tabiki beyaz un ve şekeri mümkün olduğunca tüketmekten kaçınmak.

Kilo problemi yaşayan çok sayıda diyetisyen tanıyoruz. Bazen bu sorunun çözümünde beslenme konusu yetersiz mi kalıyor?
Hastaların ve danışanların beklentisi bu yönde oluyor. Bende bir diyetisyenin mesleğini hayatına yansıtması gerektiğini düşünüyorum. Ancak düşünülmesi gereken ilk şey diyetisyen de olsa kilo dengesizliğini oluşturacak bir hastalığının olabilme ihtimalidir. Örneğin hormon veya troid bozuklukları gibi. Açıkçası bazen de kendi seçimi olabiliyor.

Sizi en çok zorlayan hasta grubu hangisi?
Aslında tüm danışanlarımla güzel bir noktada buluşuyoruz ancak kendini “kilo vermeyeceğim ben” diye endekslemiş kişilerin bu tabusunu yıkmak biraz zaman alıyor. Diyette psikoloji çok önemlidir. İsterim ki bana geldiklerinde tamamen hazır ve kararlı olmalarıdır.

Diyabet, çölyak, kalp rahatsızlığı gibi özel diyet programı uygulayanlara da program hazırlıyorsunuz. Sağlık problemi olanların sizin programınızı uygulama şekli daha mı ciddi?
Rahatsızlığı olan bireylere diyet yazmak çok daha disiplin isteyen bir durumdur. Hastaların tüketmemesi gereken yasak besinleri ve özellikle tüketmesi gereken besinleri olur. Uyulmadığı taktirde de ciddi anlamda sağlığı etkileyen olumsuz sonuçlar oluşur.

Son olarak doğru beslenme için neler önerirsiniz?
Doğru beslenmek için gün içinde bol su tüketin. Paketli gıdalardan, kızartmalardan, beyaz un ve şekerden uzak durun. Listeniz sebze ve meyve ağırlıklı olsun. Yemek saatlerinin düzenli olmasına ve öğün atlamamaya özen gösterin. Spora zaman ayırın.

Add comment