SOLOTÜRK ’le

Başımız göklerde

Başımız göklerde ; SOLOTÜRK’le

Başımız göklerde ;  SOLOTÜRK’le

Kulaklardan kalbe inen bir jet sesi… Gözler direk gökyüzüne çevriliyor. Mavilerin arasından süzülüp gelen SOLOTÜRK… Tam da yetiştirildikleri okulun sloganında olduğu gibi “ Dünyanın en cesur yürekli, en bilekli, en iyi pilotları”, SOLOTÜRK’le içimize gurur, güven, vatan sevgisi dolduruyor. İstikbalin göklerde olduğu SOLOTÜRK’le bir kez daha anlaşılıyor. İşte bu gururla ilgili merak ettikleriniz. 

Başımız göklerde ;
SOLOTÜRK’le

 

Solotürk ne zaman ve hangi amaçla kuruldu?
Jet sesiyle gönülleri fetheden, Anadolu ve Trakya topraklarını sahip olduğu modern sistemleriyle, ilmiyle, erdemiyle, milletine verdiği güven duygusuyla yoğuran, 106 yıl önce istikbali göklerde arayarak millet olma şuurumuzun inşa edilmesine en büyük katkılardan birini sağlayan Türk Hava Kuvvetlerinin, gökyüzündeki sarsılmaz gücü SOLOTÜRK F-16 Gösteri Ekibi Türk Hava Kuvvetlerinin kuruluşunun 100’üncü yılında, 2011 yılında Türk milletine verdiği en güzel hediyedir. Kuruluşundaki en büyük amaç Türkiye Cumhuriyeti’ni tanıtmak, Türk Hava Kuvvetlerinin harekat kabiliyetini dosta, düşmana göstermek.

Al bayrağımızı uluslararası platformda göstererek ülkemizin tanıtılmasına katkı sağlamak ve Dünya çapında tanınan bir marka yaratarak, Türk insanının ve Türk askerinin profesyonelliğini ve cesaretini yansıtmak da amacın bir parçası.

Böyle bir gösteri timi Türkiye’ye ne kazandırıyor?
Ülkemizde Sarıkamış’tan Edirne’ye kadar, dünyada Kuveyt’ten Amerika Birleşik Devletleri’ne kadar geniş bir coğrafyada renkleri, milletleri, dilleri ve dinleri farklı bir çok insanı havacılık sevgisinde biraraya getirerek ulusal ve uluslararası barışa katkı sağlamakta.

3’üncü Ana Jet Üs Komutanlığı, Konya’da konuçlu bulunan SOLOTÜRK, Mevlana diyarının kendine has sevgi ve hoşgörü kültürünü, ülkemizden başlayarak tüm dünyaya tanıtıyor.
Avrupa’da F-16 ile gösteri yapan ülkeler Hollanda, Belçika, Yunanistan ve Polonya’daki gösteri ekiplerinden farklı olarak ortaya koyduğu manevralarla, Türk F-16 pilotları nezdinde Türk Hava Kuvvetlerinin 106 yıllık tecrübesini dosta güven vererek, düşmana korku salarak sunuyor. 6 yıl gibi kısa bir süre içerisinde gösterileriyle milletimizin sevgisini kazanmış, tasarımıyla havacıların estetik anlayışını yansıtmış ve kuruluş felsefesiyle tüm dünyada emsallerine fark yaratmış olan SOLOTÜRK, havada yakıt ikmali kabiliyetiyle, ülkemizden oldukça uzak ülkelerde gösteri yaparak, bayrağımızın o ülkelerde de tanıtılmasına katkı sağlamakta.

İnsanların bu gösterileri izledikleri an ne hissettiğini düşünüyorsunuz?
Gurur. Kesinlikle başka bir kelime SOLOTÜRK izleyicilerinde oluşan duygu yoğunluğunu anlatmakta yetersiz kalır. Alkışların gözyaşlarıyla birleştiği o eşsiz anlarda, izleyicilerin tamamı bu gösterinin hatıralarında çok derin izler bırakacağının bilicinde pür dikkat gösteriyi izlerler. Milli maçlarda 90 bin Türk’ün aynı anda çığlık atarak gol sevinci yaşamasıyla eş değer bu duygular, SOLOTÜRK gösterisinde sıklıkla karşılaşılmaktadır.

Bir Solotürk Pilot’unun yaşantısı nasıldır? Nelere dikkat etmek zorunda?
SOLOTÜRK pilotlarının Hava Kuvvetleri’mizdeki tüm pilotlar gibi havacılığı bir yaşam tarzı haline getirmesi gerekmektedir. Yaşam tarzından kasıt, uyku düzeniyle, sağlıklı beslenmesi, spor yapmayı alışkanlık haline getirmesi, sürekli ilerleme, sınır tanımama ve kendini geliştirme motivasyonları yaşamının bir parçası haline getirmesidir.
SOLOTÜRK pilotlarının hem harekat hem de gösteri uçuşları yönünden harbe hazır olmaları gerektiğinden, daha fazla emek harcamaları ve ailelerinden uzak kalmaları gerekmektedir. Başta bu durum olumsuz gibi görünse de, gösterilerde Türk Milleti’nin sevgisini kazanarak bu gururu yaşamaları, diğer tüm olumsuz durumları ortadan kaldırmaktadır.

Gösterilerin alçak irtifada olması ve F-16 tayyaresinin pilotu yerçekiminin 9 katı yüklere maruz bırakmasından dolayı hataya sıfır tolerans vardır. Bu nedenle SOLOTÜRK pilotları uçuş öncesi hazırlığını ve uçuş sonrası durum değerlendirmesini normalden daha titiz yapması gerekmektedir.

Gösteriler sırasında ortaya konulacak hareketler nasıl belirleniyor?
Bir gösteri süresince tüm gösteri hareketlerinden oluşan koreografiye gösteri paketi deniyor. Gösteri alanında meteorolojik şartlara ve arazi yükseltilerine göre 3 farklı gösteri paketi bulunuyor. Bunlar; yüksek gösteri paketi, alçak gösteri paketi, özel gösteri paketidir.

Yüksek gösteri paketi; bulut alt tabanının en az 15 bin feet olduğu meteorolojik şartlarda yapılabiliyor. Alçak gösteri paketi; Bulut alt tabanının bin 500 feet olduğu meteorolojik şartlarda özel gösteri paketi ise yeryüzü şekillerinin gösterinin yapılabilmesini imkansız kıldığı durumlarda, bazı hareketlerin gösteri paketinden çıkarılarak ya da revize edilerek oluşturulan gösteri paketi olarak adlandırılıyor.

Her gösteri sezonu başında, gösteri paketine yeni bir ya da birden fazla hareket eklenerek SOLOTÜRK’ün dünyanın en iyileri arasındaki yeri korunuyor. Eklenen yeni hareketler, o yılki gösteri pilotu ile bütünleşiyor. İki yıl süren görev süresi sona erdiğinde, kurumsal mirasa yapmış olduğu katkı tarihin altın sayfalarında yerini alıyor.

TİTİZ HESAPLAMALAR YAPILIYOR
Yeni gösteri hareketi belirlenirken öncelikle yer seviyesi olarak uçuşun belirli bir irtifası kabul ediliyor. O irtifanın altına inmeden hareketin yapılıp yapılamadığına bakılıyor. Örneğin; 10 bin feet seviyesini yer seviyesi olarak kabul edip 10 bin 300 feet seviyesinde harekete başlanıyor. Hareket başarı ile icra edilebilirse 5 bin feet seviyesine iniliyor. Bu aşama da başarıldıktan sonra, deniz seviyesi dediğimiz gösteri yaptığınız yerin rakımı yer seviyesi olarak kabul ediliyor. Hareket o seviyede de başarıldıktan sonra, izleyicinin en iyi görebileceği açıyı bulmak amacıyla, gösteri merkezindeki emniyet subayı uçan pilota girdilerde bulunuluyor. Hareketin mükemmele ulaştığına kanaat edildikten sonra gösteri paketine dahil ediliyor. Bu nokta da çok kolay değil. Çünkü her hareketin başlangıç irtifası, uçağın sürati, üzerindeki G kuvveti farklı. Geliştirdiğiniz hareketin karakteristik özellikleriyle geliştirdiğiniz hareketin öncesindeki hareketin bu dinamiklere uyması gerekmekte. Örneğin; yavaş uçuş hareketinde uçağın sürati 180 km/h kadar düşürülmekte. Bu sürat uçağın iniş kalkış sürati olan 300 km/h’den bile daha düşük. Uçağın havada tutunma süratinin limitlerinde yapılan hareket sonrasında, keskin dönüş gibi uçak üzerindeki yükü artıran bir harekete başlanamaz. Dolayısıyla jete önce bir müddet sürat kazandırılması gerekiyor.
Bu örnekte olduğu gibi hareketler çok küçük detaylar hesaplanarak özenle gösteri paketine yerleştiriliyor.

Solotürk vitrinde ama arkasında nasıl bir ekip görev yapıyor?
SOLOTÜRK Gösteri Ekibi; 2 pilot, 2 basın halkla ilişkiler ve 9 bakım personeli olmak üzere toplamda 13 kişiden oluşuyor. Pilotlar; Hava Harp Okulu mezuniyeti sonrasında, Çiğli Uçuş Okulunda yaklaşık iki yıl süren temel pilotaj eğitimini alıyorlar. Bu okulun parolası: “Dünyanın en cesur yürekli, en bilekli, en iyi pilotları bu okulda yetiştirilir.” dir. Uluslararası Askeri Jet Pilot Okulu statüsünde olan okul 27 farklı ülkeden subaylara eğitim vererek, hem ülkeler arası ilişkileri geliştirmekte, hem de oldukça pahalı olan eğitim ile birlikte ulusal bütçemize katkı sağlamakta.
Temel pilotaj eğitimini bitiren pilotlar, yeteneklerine göre farklı tipte uçaklara devam ederler. F-16’ya seçilenler, “Öncel” Filo K.lığında F-16 temel eğitimini aldıktan sonra kıtalara harbe hazır jet pilotu olarak gönderilirler.

Kıtada en az bin saat F-16 uçuş tecrübesine sahip pilotlar arasından, gerekli kriterleri sağlayan adaylar arasından SOLOTÜRK Gösteri Pilotu seçilir.
Basın Halkla İlişkiler Subayı da Hava Kuvvetlerinde yer sınıflarında görev yapan subaylar arasından gerekli kriterleri sağlayanlardan süresiz olarak seçilir.
Bakım personeli Konya 3’üncü Ana Jet Üs Komutanlığı’nda görev yapan bakım personeli arasından 1 yıllığına seçilir.

Bu uçakların özellikleri nedir?
SOLOTÜRK uçağı F-16 Block 30 uçağıdır. Uçak üzerinde herhangi bir modifikasyon yoktur. Türk Hava Kuvvetlerinin harekat görevlerinde kullandığı jetlerin bire bir aynısıdır. Sadece üzerinde milletimizden, devletimizden semboller taşıyan ödüllü boya tasarımı vardır.

Gösteri yapılan ülkeler hangileri, ve bu gösteri programı neye göre planlanıyor?
Gösteri programı, yurt içinde illerin mülki amirleri tarafından Hava Kuvvetleri Komutanlığı’na yaptıkları yazılı talepler neticesinde; yurt dışında ise, askeri ve sivil makamlardan gelen davetler neticesinde Hava Kuvvetleri Komutanlığı tarafından yıllık olarak belirleniyor.

 

Add comment