Mehmet TANKUT

Ahde Vefa Derneği Başkanı

Ahde Vefa Derneği Başkanı Mehmet TANKUT

Ahde Vefa Derneği Başkanı Mehmet TANKUT

Spor çok acımasız

Goooll çığlıkları arasına karışan alkış, ıslık sesleri. Ya da son bir hamleyle baskete dönüşen top ve beraberindeki tüyleri ürperten anons. Bitiş çizgisini en önce geçen bacaklar. Başarı varsa sporcuya alkış da var, çığlık da . Buradan birkaç adım geriye çekilince derin bir sessizlik, kulakta çınlayan o sesler ve hüzün hakim. Sporda Ahde Vefa Derneği de tam o anda sporcuyu buluyor ve sporun vefasızlığını adeta yine sporun yüzüne vuruyor. Derneği, Başkan Mehmet Tankut’la konuştuk…

 

Sporda Ahde Vefa Derneği. Kurulalı 2 yıl oldu. 1964 senesinden beri forma giyen insanları Konya’ya getirip ödül veriyoruz. Kimisi ailesiyle geliyor, kimisi tek. Konyaspor Kulübü Başkanı Ahmet Şan aracılığıyla bu organizasyonu yapıyoruz. Sporda Ahde Vefayı yöneten kurulumuzda Paşapark Hotel’in Genel Müdürü Hamdi Ekici beyin de destekleri büyük.  Çalışmalarımızla Türkiye’de büyük bir ses getireceğimize inanıyoruz. Dünya çapında da böyle olmasını ümit ediyoruz. 

 

Siz de uzun yıllar spor camiasında yer aldınız. Spor geçmişinizde neler var?
70’lerde futbol oynayarak başladım. Daha sonra da spora hizmet adına elimden ne geliyorsa yapmaya devam ettim. Yani her zaman sporla iç içeyim.

Bu derneği kurmaktaki amacınız nedir?
Derneği kurmaktaki amacımız Türk futboluna ve Türk seyircisine örnek olmak. Küfürbaz insanları engelleyip her yerde centilmence oturup, aile ortamı nasılsa maçları da biz öyle seyretmek istiyoruz. Türkiye’de artık küfürün, haşin seyircilerin karşısında durup maçları keyifli bir ortama çekmek niyetindeyiz. Son 3 yıldır Konya’nın seyirci kapasitesinde müthiş bir değişiklik oldu. 5 yıl önce aileler maçlara gelemiyordu. Ama bu sene aileler maçlara rahatça gelebiliyor. Ve tabi en büyük amacımız da spora emek verenleri hatırlayıp hatırlatmak. Mesela Rahmetli Tevfik Lav, kaza sonucu hayatını kaybetmişti. Tevfik hocamızın eşini buraya davet ettik. 2 gün boyunca kadının gözyaşları dinmedi. Müthiş bir duygu.

Sporu bıraktığınız anda popülerliğiniz de kayboluyor. Spor vefasız bir alan mıdır?
Evet spor öyledir. Spor müsabakalarında başarılı olduğunuz sürece popülersiniz. Sporu bırakmak bir yana; başarı grafiğiniz aşağı çekildiğinde bile anında unutulursunuz. Bu kurumu devam ettirdiğimiz müddetçe de unutulan olmayacak.

Derneğin ismi de çok güzel. Nasıl buldunuz bu ismi?
Derneği kurarken aklımıza gelen ilk isim. Kurarken Ahde Vefa olsun dedik. Ahde Vefa; ama ne? Kimi hatırlayacağız? Sonra başına spor da ekledik. Müthiş zorluklar çektik. Bunu yaparken “Amacınız ne?” dediler. Bunda hiçbir mali çıkarımız yok. Gelen insanların burada kalması, onlara ödül vermemiz bizi mutlu ediyor. Sadece vefa örneği sergilemek istiyoruz. Bununla birlikte çeşitli faaliyetlerimiz de var. Mesela engelliler okuluna gittik. Oradaki engelli çocukları onure ettik. Buraya Gençlik ve Spor Genel Müdürümüz,Konyaspor başkanımız geldi. Basın da büyük ilgi gösterdi.

Derneğe kimler üye olabiliyor?
Herkes üye olabiliyor. Vefasızlığın en çok yaşandığı yer spordur. Çünkü sporda başarı varsa var, yoksa yok. Takımı sporcular zirveye taşıyor, olumsuz bir şey olduğunda yuhalanıyor. Spor acımasız. Bu işi eskiden yapanlar amatör yapmışlar. Alacakları olmuş almamışlar, isyan etmiş gitmişler. Ama biz onları 30 sene sonra bir araya getirdiğimizde dinlememiz gerektiğini anlıyoruz. Sporun terk ettiklerini yüze çıkarmaya çalışıyoruz.

Add comment