Ömer ERSÖZ

Gençlik Hizmetleri Spor İl Müdürü

Gençlik Hizmetleri Spor İl Müdürü Ömer ERSÖZ

Gençlik Hizmetleri Spor İl Müdürü Ömer ERSÖZ

Selçuklu’nun başkenti, tarih ve kültür şehri Konya;  bu sıfatlarına şimdi bir de “spor kentini” ekliyor.  Yıllarca bisiklet sporuyla anılan Konya artık sporun her alanında başarılı sporcularıyla adından söz ettiriyor. Konya’da sporu ve sporcuyu  Gençlik Hizmetleri Spor İl Müdürü Ömer Ersöz’le konuştuk..

Hedefimiz Olimpiyat şampiyonluğu

Konya’da spor dendiği zaman akla ne geliyor?
Akla bisiklet geliyor. Bisiklet Konya’nın milli sporu gibi bir şey olmuştur. Bu Konya’nın yapısıyla alakalı bir durum. Türkiye’de en fazla bisiklete binilen yerin Konya olduğu kesinleşti.

Diğer dallarda ne gibi gelişmeler oldu?
Sporun gelişmesi için iyi bir tesis, iyi bir antrenörün ve sporcu potansiyelin olması lazım. Gençlik Spor Bakanlığı Müsteşarımız Faruk Özçelik’in, Spor Genel Müdürümüz Mehmet Baykan’ın Konyalı olması tesisleşme bakımından Konya’yı iyi haber alan illerimizden biri kılıyor. Aslında tüm illerimizde tesis mevcuttur ama tesisleşme konusunda Konya önemli pay bir il. 50 tane tesisimiz bitmiş vaziyette. 10 tane tesis yapım aşamasında, 15 tanesi de ihale aşamasında. Haliyle tesisleşmede iyi bir hamle yapıldığından dolayı 2011’de 30 bin olan lisanslı sporcu sayımız şu an 97 binin üzerine çıkmış vaziyette. Bunları idame edecek 106 tane antrenörümüz, uzmanlarımız ve sporcularımıza hizmet edecek diyetisyenimiz var. Konya artık sadece bisiklet sporuyla anılan bir il olmaktan çıktı.

Konya spor anlamında güzel imkanlar sunan bir kent mi?
2012 yılında kurulan Türkiye Olimpiyat Hazırlık Merkezi’miz var. Bu merkez milli sporcuların oluşturulduğu ve milli takım antrenörünün gönderildiği yer. 5 tane branş var. Halter bayan, tekvando bayan, atıcılık, bisiklet, atletizm. 6 yerde Türkiye Olimpiyat Hazırlık Merkezi mevcut. Ve bunu oluşturan sporcuların %90’ı Konyalı. Yatılı bir şekilde kalıyorlar. Yemeklerini burada yiyorlar, burada okuyorlar. İl müdürlüğü olarak bütün hizmetleri veriyoruz. Masraflarını karşılıyoruz. Okullara servisle gönderiyoruz. 2016 yılını baz aldığımızda Konyalı 10 tane sporcumuz Avrupa şampiyonasında, Dünya şampiyonasında, Balkan şampiyonasında ve Uluslararası turnuvalarda milli olmuş ve derece yapmıştır. Konya spor anlamında gerçekten de iyi imkanlar sunan bir kent.

Bu alanda hangi sporlar var?
Atıcılık, judo, atletizm, bisiklet, halter, tekvando var. İçlerinde görme engelliler ve bedensel engelliler var. Artık birçok branşta Konyalı milli sporcularımız var. Tabi bu kulüpler Gençlik Spor Kulübü, Büyükşehir Kulübü, Selçuklu Belediyesi kulübü. Hiç fark etmez. Sadece bisikletle anılan bir branştan ziyade atletizm ana branşlardan biri diye tabir edilir. 2020 olimpiyatlarında Olimpiyat kotasına giren 2 tane sporcumuz var. Atıcılığın skeet dalı vardır. 3 bayandan oluşur. Bunların 2 tanesi Konyalı. Dünya ve Avrupa şampiyonları. 2020’ye gitmeye hazırlıyoruz. Halterde 2 tane kızımız var. Geçen dönemki olimpiyatlarda 5 tane sporcumuz Olimpiyata gitti. 3 tane halter, bisiklet ve boks. Ki Nazmiye Uslu’yu hepimiz tanıyoruz. 2 dönemdir rekor kırıyor. 6 branşta 6 sporcumuzu Olimpiyatlar’a göndererek madalya bekliyoruz. Tekvando Dünya Şampiyonası’nda 2 tane Milli takımdaki sporcumuz altın madalya aldı. 19 yaşındaki altın madalya alan kızımız Konyalı. Konya 10 branşta milli sporcu çıkarma potansiyeline geldi. Konya’ya kaliteli bir stadyum kazandırıldı. İlk etapta milli takımımız 3 tane milli maçta aldığı puanlarla direk Avrupa şampiyonasına katılma hakkı kazandı. Konyaspor’umuz geçen sene ligi 3. bitirerek UEFA’ya direk katıldı. Bu sene de Türkiye UEFA kupasına direk katılmaya hak kazandı. Bunlar görmezden gelinecek başarılar değil.

Bu başarılarda en büyük etken sizce nedir?
Spor potansiyeli yükseliyorsa şehrin dinamiklerinin birlikte çalışmasından kaynaklanan başarıdır. Konya’da, valilik, büyükşehir, ilçe belediye başkanlarımız, il müdürlüğümüz ve bakanlığımızın birlik ve beraberlik içinde çalışması sayesinde sporda sürekli yükselme trendi sağlandı.

Mesela Büyükşehir Belediyesi’nin spor kulübü var. Kulüp başkanımız bir branş ekleyecek. Antrenör sıkıntısı varsa bana telefon açar ve devreye biz gireriz. Kurumlar arası koordinasyonda hiçbir sıkıntı yok. Az önce bahsettiğim gibi milli sporcuların kulüpleri Büyükşehir Belediyemizde , Selçuklu Belediyemizde , Torku’da var. Birçok kulüp mevcut. Konya’nın spordaki başarısının yükselmesinin etkenlerden bir tanesi bu kurumlardır. Ayrıca taban birlikleri dediğimiz bir yapı var. Amatör spor kulüpleri malum. Onlarla iş birliğimizde de hiçbir sıkıntı olmadı. 50 tane daha yeni amatör spor kulübü kuruldu.

Önceden amatör kulüplerin devletten yeterince destek görmediği söylenirdi? Şu anda da öyle mi?
Şu anda depomuzda binlerce malzeme var. 4 yıldır Bakanlığımız ve Spor Genel Müdürümüzün talimatları gereği Amatör Spor Haftası kutlanıyor. Ne kadar amatör kulüp varsa onlara malzeme yardımı yapılıyor. Onun dışında amatör branşlar da Spor Genel Müdürlüğümüzün nakdi yardımlarından yararlanabiliyor. Yönetmeliğe uygun branşlar var ise amatör kulüplere bir şekilde yardım yapılıyor.

Konyalı’nın çocuğunu doğru bir spora yönlendirme potansiyeli var mı?
Avrupa Birliği’ne üye devletlerin nüfus oranındaki lisanslı sporcu sayısına baktığımız zaman %40’a tekâmül ediyor. Türkiye olarak baktığımızda önceleri %1’lere tekâmül ediyordu. Şu anda ise %10’lara. Yani Avrupa Birliği’ne üye devletlerle bizim lisanslı sporcu sayımız arasındaki fark budur. Buradaki esas önemli olan antrenörlerimiz ve kurumumuz olarak sporcularımız gelsin anlamıyla hareket etmiyoruz. Okullarda projeler uyguluyoruz. Ama toplumun genelinde spor kültürü oluşmadığı sürece çocuğu spora yönlendirme konusunda zorluk çekiyoruz. Sporun eğitime zarar verdiği düşüncesi var. Ben kızımı ve oğlumu 5 yaşında spora verdim. Eğitimlerine hiçbir şekilde zarar vermedi. Ama toplumun genelinde böyle bir kaygı var. Spor okullarında yazın 15 bin çocuğumuzu sporla tanıştırıyoruz. Aynı spor okulunda kışın sayı 3’te 1’e düşüyor. Neden? Veliler eğitimi tercih ediyor. Aslında ikisini bir arada yürütmek konusunda hiçbir sıkıntı olmuyor. Geçtiğimiz aylarda Milli Eğitim Bakanlığımızla Gençlik ve Spor Bakanlığımız arasında bir protokol imzalandı. Protokol bu dönemden itibaren uygulanmaya başlayacak. Okullarda seçmeler yapılacak. Milli eğitimin kendi içerisindeki sınavlarda lisanlı olup il müsabakalarına katılana ek puanlar verilecek. Bizim tabanımız eğitim gören çocuklarımızdır. Velilerimiz böylece çocuğunun spor yapmasının eğitimine bir zarar vermeyeceği düşüncesine girecek. Eğitim ve sporun paradoksu artık aşılacak. Bu da spor potansiyelinin daha çok büyümesini sağlayacak. Belki de kıyıda köşede çok yetenekli çocuklarımız var. Onlar keşfedilecek. Bana göre en büyük sorun eğitim sistemimizle alakalıdır. Sporun bireye, aileye ve topluma vereceği katkıyı belki daha iyi anlatmamız gerekiyor. Bir sporcumuz milli olduğu zaman devlet onu BESYO yani Beden Eğitimi Spor Yüksek Okulu’na her hangi bir imtihana gerek duymadan direk alıyor. Okulu bitirdikten sonrada KPSS’siz ataması yapılabiliyor.

Neden futboldan başka branşlar çok ilgi görmüyor?
Bir günlük gazeteyi kaldırdığımız zaman ya da bir spor programına baktığımızda diğer branşlara ne kadar zaman veriliyor, futbola ne kadar zaman veriliyor. Hepimiz görüyoruz. Futbol dünyada artık büyük bir parasal güce hükmeden bir branş. Bugün bir boks ya da güreşin seyircisi olmuyor. Biraz da basınımızla alakalı olduğunu düşünüyorum. Mesela körling diye bir spor dalı var. Bu branş henüz Konya’da yok. Kış olimpiyatlarında oynanıyor. Bir seyretmeye başladığınızda kendinizi alamıyorsunuz. Futbolun bu kadar ön planda yer almasının nedeni de ekonomi olarak çok büyük bir pastanın bulunması. Haliyle televizyonlarda sürekli futbol konuşuluyor.

Bir 5 yıl sonra Konya’da spor nerede olur ?
Konya Selçuklu’nun kadim ve kültür başşehri olarak anılıyor. Ben kısa bir süre sonra o kültür şehrinin yanına bir de spor şehri ekleneceğini düşünüyorum. Cumhurbaşkanımız Konya’ya ziyaretinde valiliğimizde 15 tane çocuğumuza altın madalya takdim etti. Onların hepsi Avrupa ve Dünya şampiyonuydu. Devlet büyüklerimiz zaman zaman ödüllendiriyor. Konya’da potansiyelin git gide arttığını düşünüyorum. Bir 5 yıl sonra Konya’nın kültür ve spor şehri damgasını vuracağına yürekten inanıyorum.

Add comment