Faruk ÇALIŞKAN

Falent Yapı Firma Sahibi

Falent Yapı Firma Sahibi Faruk ÇALIŞKAN

Falent Yapı Firma Sahibi Faruk ÇALIŞKAN

Butik İnşaat konseptinin en başarılı uygulayıcılarından Falent Yapı’yı Faruk Çalışkan’la konuştuk..

Daireye kadın gözünden bakmasını biliyoruz…

 

İnşaat Sektörü’ne girişinizden bahseder misiniz?
İnşaatla ilgili eğitim almadım ama sektöre uzak da değildim. Mektepli değil alaylı yetiştim. Baba mesleğim. Babam Arif Çalışkan Konya’nın ilk inşaatçılarındandır. Konya’da kooperatifler yapardı. Artık sektörden çekildi. Bizi uzaktan takip eder. Tecrübesi çok fazladır. Piyasadaki taşeronların çoğunun patronuydu. Kardeşim de inşaatçı. Helya İnşaat firmasıyla hizmet veriyor. Çocukluğumdan beri inşaat şantiyelerine yabancı değilim.

Aktif olarak sektöre ne zaman dahil oldunuz?
Küçük yaşlardan beri aktif olarak inşaatın içindeydik. Falent yapıyı 6 yıl önce kurduk. Öncesinde babamla birlikte çalışıyorduk. 6 yıl önce de ortağım Durmuş Ali Tülen’le beraber bu firmayı kurduk. Farklı bir boyuta taşıdık. Artık sistem değişti. Sektör başka yerlere doğru gidiyor. Yenilikler geliyor. 30 yıl önceki inşat sektörüyle bugünkü inşaat sektörü çok farklı yerlerde. Biz de bu alanda farkımızı ortaya koymak istedik ve farklı projelerle sektörde hizmet ediyoruz.

Falent yapıyı kurarken kafanızda ne gibi projeler vardı?
Konya’da bizim tarzımızda çalışan firma çok az. Falent Yapı olarak en büyük özelliğimiz şu; Yaptığımız projelerin hiçbirinde arsa sahibi yok. Arsalar tamamen kendimizin. Bugüne kadar arsa sahibiyle hiçbir projemiz de olmadı. Tamamını kendimiz satın alarak doğru yerlerde, doğru projeler yapıyoruz. Daire sayısı belki az oluyor ama projelerimiz butik oluyor. Piyasada kaliteli işler yaptığımıza inanıyorum.

Butik projenin diğerlerinden farkı nedir?
Müteahhit bir yerden arsayı toparlar. Bu arsanın bir kısmı arsa sahiplerinindir. Arsa sahipleriyle kendi satacağı dairelerin rakamsal dengesini kurması gerekir. Bu da daha çok orta düzeyde daireler yapılmasını gerektirir. Butik projelerde durum öyle değildir. Arsa kendimizin olduğu için daireye harcadığımız para tamamen kendi dairemize harcanmış demektir. Yani insanların 200 liraya mal ettiği bir daireyi 300 liraya mal ederiz. Daha güzel daireler ortaya çıkarırız. Fiyat politikasını da bu şekilde belirleriz. Üst segmentte daireler yapmaya çalışıyoruz. Mevkisine göre bu değişiyor. Hedefimiz hep daha lüks, daha lüks. Onun da sınırı yok. Konya’da deniz olmadığı için manzara gösteremiyoruz ve tüm görsel hakkımızı daireye yoğunlaştırıyoruz.

Aranılan özelliklerin çoğu standart hizmetler haline geldi. Sizin dairelerinizdeki standartlar neler?
Bizim standartlarımız da bölgeye göre değişim gösterse de olmazsa olmazlarımız var. Başından sonuna kadar en iyi malzemeyi kullanmak, en iyi işçiliği sağlamak, beğenisi genele uygun projeler, daireler tasarlamak. Yaptığımız projelerin bize ait olduğu çizgisinden bile anlaşılır. Standart binalara nazaran bizim binalarımızın dış mimarisinde de albeni olur. İnşaattan biraz olsun anlayan kişi bu kaliteyi farkeder.

Projede daire sayısı arttıkça kontrol zorlaşıyor. Çok adetli dairelerde özellikle işçilik anlamında zaman zaman sıkıntılar çıkabiliyor. Duyuyoruz, görüyoruz. İnsanların müteahhitlerin takip edebileceği, kendi kontrolünde iş yapmalarına dikkat etmeleri gerekiyor. Firmalarda o altyapı bulunmayabiliyor. Daire sayımız az ama her daire özenle yapılır.

Konya gerek proje gerekse ortaya konulan ürün anlamında iyi bir yerde mi?
Konya çok iyi bir yerde. İnşaat sektöründe Konya önde gelen şehirlerinden bir tanesi. İnşaat sektöründe İzmir’den çok daha iyiyiz diyebiliriz.

Falent Yapı’nın şu anda yürüttüğü projelerden bahseder misiniz?
Aynı anda çok proje yapmıyoruz. Bir projeyi teslim edip ardından bir diğerini başlatıyoruz. Hep bu şekilde gittik. Şu anda Şeker Mahallesi’nin girişinde Aventus Life diye bir projemiz var. 30 dairelik farklı bir proje. Tamamı 5+ 1 her şeyiyle ultra lüks. Gezenlerin hayran kalacağı bir daire tasarladık.

Konyalılar geniş evde oturmayı seviyorlar galiba.
Çok seviyorlar. Günümüzde insanlar hep daha büyük dairede oturma planında. İstanbul’da 2+1 dairelerde rahatlıkla yaşanırken Konya’da öyle değil. 3+1 dairelere bile artık küçük daireler gözüyle bakılıyor. Yeni projelerde oda sayıları artıyor. Daha da büyüyeceğine inanıyorum. Bunu etkileyen faktör arsa maliyeti. Arsa dairelerinin yükselmesi daire fiyatlarını etkiliyor. Malzeme de çok önemli. Büyük daire yapıyorsan lüks yapmak zorundasın. Lüksün de sınırı yok. O anlamda bu lükse göre fiyatlar değişiyor. Hem 4+1, hem fiyatı uygun dairede oturayım gibi bir şansınız yok. Ortalama lüks bir dairede oturacaksınız demektir.

Küçük daireler tercih edilmiyor mu?
Konya’da insanlarda kalıplaşmış belli düşünceler var. İnsanlar dairem olsun 2+1 olsun mantığında hiç olmadı. O evlerde daha çok öğrenciler dışarıdan gelen çalışanlar, home ofis tarzında kullanacaklar tercih ediyor. Aileler çok tercih etmiyor. Sürekli yaşayabileceği bir ev olarak düşünmüyor. Ev alma niyetinde olan bir insan direk olarak 3+1’lebaşlıyor. Bütçesine göre 3+1 daireler arasından tercih yapıyor. Araştırmaya giriyor. Konya’da çok tercih edilen bir daire yapısı değil. İkisi arasında ciddi bir fiyat farkı da bulunmuyor. Maliyet bakımından da ciddi bir fark yok. Müteahhit de bunu göz önünde bulundurduğunda tercih edileni yapıyor. 2+1 dairelerden oluşan bir proje de yaptık. Doğru bir noktada, Karatay’da yaptığımız için tamamı kolaylıkla satıldı. Sara Suit. Toplamda 36 daire. Orayı ailenin yaşayacağı bir yer değil, öğrenciler, öğretim üyeleri, avukatlar için düşündük. 2+1 için doğru mevki şart. Karatay doğru mevkiydi. Çünkü o bölgede ciddi ihtiyaç vardı. Selçuklu’da da üniversitenin olduğu bölge bu projeler için uygun.

Arsa bulmakta sıkıntı yaşıyor musunuz?
En büyük problemimiz arsa. Müteahhit arkadaşlarımız için de en büyük sorun arsa. Arsa toplayanlar ciddi problem yaşıyor. Çünkü insanlar artık ciddi oranlar konuşmaya başladılar. 5 yıl öncesinde değerli olmayan arsalar değer kazandı. Arsa sahipleri ile anlaşmak zorlaştı. Parayla aldığımız için bizim işimiz diğer müteahhit arkadaşlardan daha kolay. Ama tek parça arsa bulabilmek de zordur. Hisseli arsalar var. O anlamda biraz da maddi güç gerektiren bir iş. İşimiz sadece doğru yer bulmakta zorlaşıyor. Arsalar tükenmeye başladı. Herkesin merkezde arsa arayışı var. İstanbul gibi bir bakış açısı olsaydı Konya’da çok farklı noktalara proje uygulanabilirdi. Bizde 15 dakikalık uzaklıkta bir yer bile çok uzak diye değerlendiriliyor.

Villa site projeleri de çok rağbet görüyor. Sizin bu tarz bir proje hazırlığınız var mı?
Şu anda kafamızda. Villayı oturtacağınız arsa büyük bir arsa olmalı. Bahçe özel alanlar gerektiriyor. Bugün 2 bin metrekareye 30 aileyi oturtabilirsiniz ancak villada bu sayı 3, 4 daireyi geçmez. Arsası daha zordur. İmar bölgeleri de farklı. Bizim de düşüncemiz var. Yakın zamanda çok lüks villa konseptleri de şu an gündemimizde.

Şu an yürüttüğünüz projeyi nasıl bir konseptte oluşturdunuz?
Butik bir proje diyebiliriz. 30 aile bin 500 metrekare bahçede yaşayacak. Butikliği buradan anlaşılabilir. Dolu bir daire. Ayrıntılara önem veriyoruz. Cumhurbaşkanımızın dairesini yapan bir firmayla çalışıyoruz. Kullandığımız malzemelerin pek çoğunu farklılık adına dışarıda yaptırıyoruz. Özgün tasarımlar olmasına dikkat ediyoruz.

Daire tercihinde kadınların rolü büyük. Bu konuda nelere dikkat ediyorsunuz?
Kadın onaylar, erkek ödemeyi yapar. Proje başlarken; daha taslakta hassas olduğumuz noktalar var. Kadınların neleri sevdiğini, olmazsa olmazlarını çok iyi biliyoruz. Mutfağın metrekaresi kadınlar için önemli, yatak odasının metrekaresi de öyle. Projeye başlarken o doğrultuda şekillendiriyoruz. Babadan gelen deneyimimiz bize burada çok yardımcı oluyor. Daireye kadın gözüyle bakmasını iyi biliyoruz. Bizim artımız. Dairelerin metrekarelerinin belirlenmesinden tutun da iç dizaynına kadar tüm aşamalarda beraber çalıştığımız kadın mimar ve iç mimarlardan destek alıyoruz. Kadın gözüyle başlandığı için olumsuz eleştiri de almıyoruz.

Konut dışında proje de üretiyor musunuz?
İş merkezi yapıyoruz. Novada AVM’nin arkasında ofisler, iş merkezlerinin olduğu bir proje. Aventus İş Merkezi. Startı verildi. Yatırımcılar için hazırladığımız bir projeydi. O bölgede eksikliğini düşündük. Sistemimizi kurduk. Arsayı aldıktan sonraki süreç çok hızlı ilerliyor. Bu yılsonuna tamamlanacak.

Uygun arsa bulduğunuz taktirde Konya’ya nasıl bir proje kazandırmak istersiniz?
Doğru arsa, doğru mevki olursa aklımda harika projeler var. Devam eden projemizde kapılarımız parmak iziyle açılıyor. Anahtar taşımaktan kurtuluyorsunuz. Binanın kendi bünyesinde misafirlerin ağırlanabileceği kafeteryası var. Bunları uyguladık. Sonraki projelerimizde binanın son katında yüzme havuzu bulunan evler yapabiliriz. Yine İstanbul’da yaygın olan, Konya’da da yeni yeni uygulanan her daireye ayrı bahçe planlarımız arasında. Konya’ya değer kazandıran projeler görmek istiyoruz.

Son olarak ne söylemek istersiniz?
Bizim yaptığımız işler tabi ki önemli ama daha önemlisi belediyeye düşüyor. Belediyenin imar planı uygulaması, şehir planlamasını gözden geçirmesi gerekiyor. Şehrin en önemli caddelerinde zaman zaman yanlış planlar uygulanıyor. Karışık bir imar planı söz konusu. Dışardan bakıldığında nizami, estetik binalar göremiyoruz. İç içe geçmiş beton görüntüsünden kurtulmamız lazım. Müşterilerimizden de bu şikayetleri alıyoruz. Çapraz, karışık yüksek binalar. Bu kadar geniş alanda bu kadar iç içe binalar, dar yollar olması kabul edilemez. Böyle güzel bir alanın bu şekilde harcanması acı verici. Zeminimiz düzgün, estetik işler çıkabilecekken Konya’ya kuşbakışı bakıldığında o keşmekeşliği görmek mümkün. Yönetmelikler çok sık değişiyor. Diğer illerden farklı yönetmelikler de söz konusu. Yeni imar uygulanan yerlerde daha geniş yolların, mesafeli binaların olduğu imar planları uygulansın isteriz.

Add comment