Yunus HAYMANOĞLU

Zeze Çorba Firma Sahibi

Zeze Çorba Firma Sahibi Yunus HAYMANOĞLU

Zeze Çorba Firma Sahibi Yunus HAYMANOĞLU

Buharı üzerinde mis gibi bir kase çorba. Bazen hastalara şifa, bazen diyet yapanların kurtarıcısı. Sofraların ilk göz ağrısı. İştahı açan, sağlıklı olduğu defalarca kanıtlanan en sevdiğimiz. Çeşit çeşit, mis gibi çorbayı bir de Zeze’de içiyorsanız değmeyin keyfe. Konya’nın çorba kültürünü ve Zeze Çorba’yı Yunus Haymanoğlu’yla konuştuk…Tabi ki bir kase Zeze çorba eşliğinde..

Çorbacı sarhoşların ayıldığı bir yer değil!…

Bu kadar güzel çorba yapmayı nasıl başarıyorsunuz? Babadan gelen bir meslek mi?
Baba mesleğim değil ama çok severek yaptığım bir iş. Kendim isteyerek tercih ettim ve sürdürüyorum. 16 yaşından beri mutfaktayım. Eskiden babalarımız derdi ya; kolunuza bileziği takın aç kalmazsınız diye. Ben de koluma bilezik olarak bu mesleği taktım. Burası benim ilk iş yerim. Açtığımda 27 yaşındaydım. Çorbacı olarak açtım yavaş yavaş da işleri büyüttüm.

Neden özellikle çorbacılığı tercih ettiniz?
Konya’da çorba kültürü çok fazla yoktur. 2 yıldır büyüdü. Önceden çorbacılık denildiğinde alkol alıp ayılmaya gelinilen yer olarak bilinirdi. O algı hala mevcut olsa da hızla değişiyor. Ben de bu yöndeki potansiyeli gördüm ve çorba üzerine yoğunlaştım. Çorba ile birlikte çeşitli mezeler sunuyoruz. İsteğe bağlı olarak ara sıcak da veriyoruz. Mezeler ikram edilmiş oluyor. Böyle bir konsept belirledik ve bu konsepti de Konyalılar sevdi.

Bizim damak tadımıza en uygun çorba hangisi?
Birçok çeşidimiz var. Ama en uygun olan kelle, paça ve işkembe. Bir de kendimize özel bir Zeze çorbamız var. Toprak kasede veriyoruz, içinde 8, 9 çeşit şifalı baharat var. Kışın en çok içilen çorbamız odur. Toplamda 16 çeşit çorbamız var.

Konya’da çorba sadece bir başlangıçtır. Yemekten bile sayılmaz. Burada nasıl bu kadar tutuldu?
Bizim çorbalarımız çok doyurucu. Yanında ikram ettiğimiz mezelerle birlikte bir menü rahatlıkla doyuruyor. Yani çorba sadece yemeğin başlangıcı olmuyor, öğün oluyor. Bir öğün olarak çorbayı kabul edebiliriz.

Burayı açtığınızda ilk günkü duygularınız nelerdi?
Daha önce hep başkasının işinde çalıştım. Hep kendi işyerimin hayalini kurdum. İlk açtığımda yeri geldi müşteri kaybı yaşadım, yeri geldi endişelendim. Ama sonrasında hep üzerine yeni şeyler katmaya çalıştım. Meslekteki donanımımla ilgili kendime güvenim tam dı. Bazı şeyleri yeniden düzenledim, yeni şeyler ortaya koydum.

Dilimize doladığımız “Bir çorba parası” cümlesi var. Çorba ekonomik bir yiyecek mi?
Restauranta göre fiyatlarımız daha uygun. Çorbamızın yanında meze, salata, turşu, acı biber turşusu veriyoruz. Yazın yoğurt ve karpuz veriyoruz. Perşembe günleri irmik tatlısı ikram ediyoruz. Sonuçta bir öğünde çorbayla birlikte farklı yiyecekler de yeniyor. Dolayısıyla ekonomik diyebiliriz.

Anne ve babanız da gelip burada çorbanızı içiyorlar mı?
Evet haftanın 2, 3 günü geliyorlar. Hem beni ziyaret ediyorlar, hem de çorba içiyorlar. Hatta başka yerlerde de çorba içip denetimler yapıyorlar. Ama benim çorbamın bir başka olduğunu da söylemeden edemiyorlar.

Burayı açmasaydınız ne yapmayı düşünürdünüz?
Mesleğimi seviyorum. Burayı açmasam gene sulu yemek vs bir yer açardım.

Müşteri memnuniyetini nasıl sağlıyorsunuz?
İlk önce kapıdan giren müşteriyi güler yüzlü karşılamak lazım. Daha sonra zaten hizmetlerimiz ön planda. Temizlik, hijyen çok önemli. Bizde mutfağı kapalı değildir. Müşterimiz içeride ne yapıldığını rahatlıkla görebilir. Sakatat kullanıyoruz ve bu besin her yerde yenilmez. Çok temiz olması lazım. Çok iyi dezenfekte ediyoruz. Mesleğimizin bazı püf noktaları da var. Mesela kuzu kellesi kullanırken yaşının küçük olmasına dikkat ediyoruz. Ürünlerin kalitesi son derece önemli. Bu sunduğumuz çorbanın kalitesini yükseltiyor.2 vardiya olarak 15 kişi çalışıyoruz.

Evde de yemek yapar mısınız?
Et yemeklerini kendim yaparım.

Zeze çorbanın bir sonraki kuşaklara taşınması için çocuklarınızın da bu işi yapmasını ister misiniz?
Tabi ki istiyorum. Oğlumu zaten yetiştiriyorum. İleride Zeze çorba için babadan oğula denmesini isterim. Bunun için de çok pişmek lazım.

Başka yerlerde şubeleşmeyi de düşünüyor musunuz?
Yurtdışına usta gönderdim. Büyük abim şu an Amerika’da. Şu an açmadık ama çalışmalar yapması için gönderdik. Gelecek yıl bu zamanlar Amerika’da şubemizi açmış oluruz. Konya tiridi de olacak. 7 yıldır 2 yeğenimi ve abimi yetiştirdim. Şimdi el birliği ile Zeze markasını gerek yurt içine gerekse yurtdışında yaygınlaştıracağız.

Add comment