Türkiye’de Emlak Sektörü’ne yön veren, yenilikçi, dinamik yapısıyla sektörü hep bir adım öteye taşıyan, en önemlisi de adının yer aldığı projelerde direk güven algısı oluşturan Emlak Konut GYO A.Ş.’yi, Genel Müdürü Murat Kurum’la konuştuk.
Güven deyince; “Emlak Konut”
Emlak Konut’un kuruluş amacı neydi?
Emlak Konut yüzde 49’u TOKİ’ye ait, yüzde 51’i de halka açık, Türkiye’de Borsa İstanbul’da işlem gören en büyük Gayrimenkul Yatırım ortaklığı. Aktif büyüklüğü yaklaşık 19, 5 milyar lira. 2003-2017 arası yaklaşık 127 bin bağımsız bölüm üretti. Bu işlerin total değeri de yaklaşık 60 milyar TL. Emlak Konut Türkiye’de orta ve orta üstü konutları üreten bir gayrimenkul ortaklığı. Tabi ki bu konutların belli bir kısmını üretiyoruz. Aslında TOKİ’yle beraber baktığımızda Türkiye’de yeni yapılan konutların yaklaşık yüzde 10’unu TOKİ’yle, alt gelirle birlikte yapıyoruz. Böyle bir yapı. Sektörü, bilhassa orta ve üstünü yönlendiren, o sektörle beraber çalışan, yenilikleri bu sektöre getirmeye çalışan bir yapı.
Halka açık bir yapı
Halka açıklık tarafına bakarsak Emlak Konut’la Türkiye’de 2 tane büyük halka arz yapıldı. Biri 2010 yılında yüzde 25’i, biri de 2013 yılında yine yüzde 25 olmak üzere yüzde 51’i halka açıldı. 2. Büyük halka arz Türkiye’de Cumhuriyet tarihinde yapılmış en büyük halka arz oldu ve hem yurt içi hem yurt dışı piyasalarda ciddi anlamda işlem ve talep gördü. Halka açıklık kısmında yaklaşık yüzde 80’i yabancı yatırımcılarda. Uluslararası alanda aklınıza kim geliyorsa o yatırımcıların hepsi Emlak Konut hissesinde var.
Sektöre nasıl bir yenilik getiriyorsunuz?
Kendi adımıza da, sektör adına da yenilikleri projelerimize getirmeye çalışıyoruz. Mesela yenilenebilir enerjiyle alakalı , sosyal donatı , mahal listesi anlamında yapılması gereken neyse bunları projelerimize işlemeye çalışıyoruz. Projede sadece bir bağımsız bölüm üretmemeye, daha çok sosyal donatıları da olan bir yaşam alanı üretmeye çalışıyoruz. Bu projenin içinde arazinin yaklaşık yüzde 15- 20’sini binalar teşkil ediyor. Diğer bölümü de yeşil alan ve sosyal donatıların oluşturduğu alanlar oluşturuyor. Mahal listesi anlamında da sektöre şu anlamda destek olmaya çalışıyoruz. Biliyorsunuz inşaat sektörü 250’ye yakın sektörü tetikleyen, besleyen sektör. Ekonomik açıdan ciddi yeri var. Biz de projelerimizde yenilenebilir enerji, inşaat malzemesi olarak son teknolojiyle üretilmiş ne varsa bunların projelerimizde yer almasını sağlıyoruz. Yaşam kolaylığı adına projelerimizi o anlamda mimari olarak baştan etüt etmeye çalışıyoruz. Ve bir yaşam alanı yapıyor olmamız da sektördeki diğer oyunculara yön veriyor. Bunun dışında finans anlamında da yapılabilecek fedakarlıklar neyse onu yapmaya çalışıyoruz. Bununla ilgili olarak 15 Temmuz’dan sonra büyük bir kampanya yaparak gerçekleştirdik.
Emlak Konut’un yer aldığı proje direk güven olarak algılanıyor. Bu güven nasıl sağlandı. Siz iş ortağı seçerken en çok hangi kriterlere önem veriyorsunuz?
Emlak Konut 1953 yılında kurulmuş bir yapı. Yaklaşık 64 yıllık bir geçmişi var. Yaptığı tüm projelerin arkasında durmaya çalışıyor. Müşteri ilişkileri konusunda, hem kalite, hem de ikinci kullanımda, ihtiyaç anlamında ne varsa. Bugüne kadar hiçbir işimiz yarım kalmadı. Emlak Konut olarak yüklenici firma sıkıntıya girse dahi İşlerimizin her birini tamamladık. Zaten bu taahhütü de yüklenicilere veriyoruz. Dolayısıyla bu anlamda da güven ortamı oluştu. Tabi ki kamu iştiraki olması sebebiyle de ayrı bir sorumluluğu var.
Projeleriniz hep büyük alanlarda uygulanıyor.
Emlak konut olarak gittiğimiz yere değer katmaya çalışıyoruz. İşi sadece arsa ve bina olarak görmüyoruz. Okul yapıyoruz, yeşil alan planlaması, çevre yolları yapıyoruz. Cami inşaatları vs. Dolayısıyla o bölgenin sosyal donatı ihtiyacı neyse o da yapılıyor. Bölge de kendi içinde bir anda kalkınıyor. Belediyelerimiz o anlamda ellerinden gelen desteği vermeye çalışıyorlar. Biz de o bilinçle hareket ediyoruz. Arsa temini açısından bu güne kadar 12 milyar lira değerinde arsa toplu konut idaresinden aldık. Bu arsa temininde nakit olarak ödeme yaptık. O da sosyal konut üretimine katkı sağladı. Arsa temininin yüzde 90’ını Toplu Konut İdaresi’nden temin ediyoruz diyebiliriz. Şehir merkezlerinde alanları varsa, onlar da askeriyeye, kamu kurumlarına iş yapıp iş karşılığı arsa temin ediyorlar. Biz de o arsaları değere çeviriyoruz diyebiliriz.