Hüseyin Baş

Etoo Film

Etoo Film Hüseyin Baş

Etoo Film Hüseyin Baş

Drone merakı nasıl başladı?
Bu merak bende küçük yaşlarda başladı. Yaklaşık üç yıldır drone uçuruyorum. Havadasın, özgürsün, risksiz bir şekilde drone’yi kullanmanız gerekiyor; çünkü üzerinde kamera var. Kullanma amacınız video- prodüksiyon ve güzel görseller çıkarmak. Riskli çekimler yapabiliyorsunuz. Drone’nin çarpma ve düşme riski var. Yere bir metre kala yükseklikte hızlı uçuşlar yapıyorsunuz. Herhangi bir sinyal kaybında drone düşebilir. Dronelerin 4, 6 ve 8 pervaneli olanları var. Pervaneler taşıma kapasitesini gösteriyor. Bazılarında kamera kendisinde bulunur, bazılarına ise takılır. Konya’da bu işi ilk yapanlardan biriyim. İzmir, İstanbul ve Ankara’da hava çekimleri yaptım. Konya’da bir çok büyük firmanın’da çekimlerini yaptım.

Bu sektörde sıkıntılarınız neler?
Drone üzerine Konya’da Salih Kıyıcı Ağabey’in BeeCopter diye bir firması var. Bu firma drone yaptığı gibi teknik malzeme desteği ve teknik destekte veriyor. Kaza yaptığımızda oraya götürüyoruz. Drone orta gelirde alınabilecek bir malzeme. Kendimiz alırız, kendimiz çekeriz diye bir mantık var. İmkanı olan elbette alabilir, ancak droneyi düşürme riskleri çok yüksek, ayrıca bizim sağladığımız görselleri ve almış olduğumuz randımanı alamıyorlar. Bu yaklaşım, bu işi ticari olarak yapanları ve kaliteli drone çekimlerini engelliyor. Bunu profesyonel olarak yapmak lazım… Hobi olarak yapanlar da var. Bir insanı paraşütle atlatamazsınız ama drone uçurarak o insan mutlu olabilir. Drone stres atmaya birebir olarak gözükse de drone kaybı sonrasında iki kat strese girebilirsiniz. Biz ufak çaplı havadan canlı yayınlar yapıyoruz. Bu yayınlar dört mevsim yapıldığı için bizleri en çok izleyenler yurt dışından, Konya’ya hasret duyan insanlardan bize ulaşan olumlu tepkiler, bizi en fazla mutlu eden tepkiler.Kendi sayfamızda bazı şeyleri paylaşmaya çalışıyoruz. Face’de Droneturk diye bir platform var. Bu sayfa drone uçuranları bir araya getiren bir sayfa. Konya’da bu işin önderliğini yapan Salih Kıyıcı, inşallah hepimizi bir araya getirir. Bu konuda en çok ona güveniyorum.

Hangi sektörler size ihtiyaç duyuyor?
Drone çekimleri noktasında en çok talep inşaat sektöründen geliyor. Reklam ajansları da çalıştıkları müşterilerinin ihtiyaçları doğrultusunda bizlerden talepte bulunuyorlar. Dizi ve sinema sektöründe de varız. “Senarist” filminde, vizyona girmeyen “Benzersiz” ve Semih Kaplanoğlu’nun “Buğday” filmlerinin drone çekimleri bana ait. Drone ile artık insanla uçmaya başlayacaklar.

 

Hüseyin Baş

1994 Konya Beyşehir doğumlu. Etoo Film’in kurucusu… Konya’nın ilk drone kullanıcılarından, profesyonel bir kullanıcı. DKC, yani Deniz Kahveci Creative ile birlikte aynı çatı altında hizmet vermektedir.

Add comment