Doç. Dr. Emel GÜRBÜZ

S. Ü. Veteriner Fakültesi Öğretim Üyesi, Binicilik Tesisleri Müdürü

S. Ü. Veteriner Fakültesi Öğretim Üyesi, Binicilik Tesisleri Müdürü Doç. Dr. Emel GÜRBÜZ

S. Ü. Veteriner Fakültesi Öğretim Üyesi, Binicilik Tesisleri Müdürü Doç. Dr. Emel GÜRBÜZ

Ahmet Telli ne güzel de yazmış;
Anlat bize yürüyüşün güzelliğini
Koşunun rüzgarını, köpüren yeleyi
Toynakların kızgın kıvılcımlarını
Kişneyen bir tayın sevincini anlat
Öfkeyi ve sağırındaki mahmuz yarasını
Masallardaki şehzadeleri anlat bize

Avradın ve silahın kardeşisin ya
Feodalın töresini anlat biraz da
ve terkinde kaçırdığın kızları

Dağları anlat bize, eşkiya gecelerini
Ölümleri ölümsüzlükleri anlat bize
Sonra tahta’dan tunca dönüşünü
Sen ki hepsini görüp yaşayansın…

 

Herkesin gönlünde yeri ayrı atın. Hep denir ya “asil hayvan” diye. Bu asalettir belki de farkı. At özgür, at sporcu. Yelesinin ucunda masmavi bir gökyüzü.  Gümüş bedeni sabah yelini mesken tutarken cool bir eda ancak bu kadar yakışır. İsimleri, türleri, boyları, renkleri değişir. Ama atların o soylu duruşu hiç değişmez. 

Ve atlara daha
yakınsınız

Selçuk üniversitesi Veteriner Fakültesi Binicilik Tesisleri, sizi bu güzelliklerle buluşturuyor. Aynı zamanda restoran ve diğer sosyal tesisler de tam gün atlarla iç içe güzel bir gün geçirmenize imkan tanıyor. Röportajımız da Selçuk Üniversitesi Veteriner Fakültesi Öğretim Üyesi, Binicilik Tesisleri Müdürü Doç Dr. Emel Gürbüz’le..

Bu tesis ne zamandır hizmet veriyor?
1997’de kurulan Selçuk Üniversitesi Binicilik Tesisleri bir süre üniversitede kaldıktan sonra özelleştirildi ve 2 yıl önce öğrencilerin yetiştirilmesi ve halka hizmet amacıyla rektörümüz Prof.Dr. Mustafa Şahin ve Veteriner Fakültesi Dekanımız Prof. Dr. Ahmet Güner’in destekleri ile tekrar üniversitemize kazandırıldı. Tesisleri yeniden toparlayarak halkımızın hizmetine açtık. Burada 12 tane pansiyoner atımız var. At sahipleri belli bir ücret karşılığında atlarını bırakabiliyor. Onun dışında üniversiteye ait 98 tane atımız var. Bunları biniş hizmetinde kullanıyoruz. Profesyonel olarak eğitimlerimiz var. Ders , kurs programlarımız, Özel bireylerimiz için yani otistik, down sendromlu ya da fiziksel problemi olan bireylere de tedavilerine destek amaçlı terapi derslerimiz oluyor.

Özel yetiştirilen atlar mı bunlar?
İstediğiniz amaca yönelik atlar olması gerekiyor. Örneğin down sendromu veya otistik gibi özel bireylerle çalışacaksanız atların sakin ve uyumlu olması gerekiyor. Bu atlar bunun için özel eğitim alıyor. Bunun dışında engel atlama sporu için birey yetiştireceksiniz atların bu spora yönelik eğitimli olması gerekiyor.

Ata binmek hep pahalı ilgi alanı olarak bilinir. Gerçekten böyle mi?
Dışarıdan binicilik ve atla ilgilenmek hep pahalı gibi görülür. “ Bizi aşar, uzak duralım” denir. Ama bizde gerçekten öyle değil. Pek çok büyükşehirde ders eğitimleri cidden pahalı. Uygulanan tarifelere baktığımız zaman meraklısı için külfetli diyebiliriz. Ancak bizim ticari kaygımız yok. Biz insanlara at sevgisini kazandırmak istiyoruz ve bu sporu uygun fiyatlara yapabileceği olanaklar sunmak istiyoruz. Ayrıca bununla birlikte öğrencilerimize pratik anlamda tecrübe kazanmaları ve eğitimlerine bu anlamda destek olmak istiyoruz. Atla iletişim nasıl olmalı, at nasıl beslenir, tedavisi nasıl olmalı vs. Gönüllü öğrencilerimiz oluyor, gelip çalışıyorlar.

İnsanlara yakınlık gösteren birçok hayvan var. Atların farkı nedir acaba?
Siz normal bir ata binseniz bile terapi oluyorsunuz. Sizin negatif yönlerinizi çekme özelliği var. At pozitif duygular veriyor. Mesela Avrupa’da depresyonda olan insanların tedavisinde kullanılıyor. Ata bindiğimiz zaman gerçekten rahatlıyorsunuz. İnanılmaz farklı bir durum. Bunu yaşamak lazım. Hiç hayvanla tanışmamış birisi geliyor biniyor ve kopamıyor.

Çocukları küçük yaşta mı tanıştırmak gerekiyor?
Çocukların küçük yaşta atlarla tanışması ve hayvan sevgisini kazanması çocuklar üzerinde olumlu etkiler yaratıyor. Küçük yaşta uygun atlarla ve hazırlanacak olan uygun ders programlarıyla binicilik eğitimine başlayabilirler.

Ata binmek gerçekten zor mu?
Dışarıdan bakıldığında ata binmek çok kolay gibi gözüküyor ama ciddi enerji gerektiren bir durum. Görüldüğü kadar kolay değil. İnanılmaz performans harcıyorsunuz bedeninizde birçok kası çalıştırıyor. 1 saat ata binmek 1 saat koşmaya bedel bir enerji harcatıyor.
Dik durmalısınız, doğru pozisyonda oturmalısınız. Ciddi bir spor. Ata binerken aynı zamanda beyninizi de kullanıyorsunuz. Atı yöneteceksiniz, hamleler çok önemli. Bir süre sonra sizin düşündüğünüzü at yapıyor. Bütünleşme tam da burada sağlanıyor.

Ata ilk defa binecek kişiye yaklaşımınız nasıl oluyor?
Korkmamaları için kendilerini öncelikle atla ahırda tanıştırabiliyoruz. İletişim sağlanıyor, atı seviyor. Bu şekilde korkusunu yenmesini sağlıyoruz. Daha sonra binmesi için yardım ediyoruz. Yaş sınırı yok kendinize güveniyorsanız her şekilde binersiniz. Anaokulu, kreş, özel okullarla çalışıyoruz. Talebe göre eğitim veya, tur binişi yaptırıyoruz.

Sizin için at neyi ifade ediyor?
At; kokusunu sevdiğim, özlediğim hatta o koku olmadan yaşayamayacağım bir olgu. Ata dokunmak, onlarla iletişime geçmek hayatımın bir parçası. Hatta en güzel bir parçası.

Add comment