Zeki ARICI

ARC Mermer Firma Sahibi

ARC Mermer Firma Sahibi Zeki ARICI

ARC Mermer Firma Sahibi Zeki ARICI

Güzel sanatların sevgilisi, plastik yaratıcılığın mayası diye de anılan mermer,  girdiği ortama ihtişam, şıklık, kalite katıyor. Mermerin kalitesi, cezbedici renkleri ve işçiliği, kullanıldığı alanın çehresini değiştiriyor, adeta o alanı büyülü bir görsele dönüştürüyor. Yıllardır bu sektörde hizmet veren ARC Mermeri ve eşsiz güzellikleri Zeki Arıcı ile konuştuk…

Yaşam alanınız
ARC Mermer’le şıklaşıyor

ARC mermerin kuruluşundan bahseder misiniz?
30 yıllık geçmişi olan bir firmayız. Babam Necati Arıcı 25 yaşlarında inşaatta çalışırken kendi işini kurmaya karar veriyor. Ve mermer sektöründe faaliyete başlıyor. Biz de abim Mehmet Sami ile birlikle küçük yaşlardan itibaren babamın yanında yer aldık. İşi çekirdekten öğrendik. Babam tüm işleri 2008 yılında bize devretti. Emekli oldu ama bize manevi desteğini sürdürüyor. Ben tam olarak bu sektöre 2002 yılında girdim. O zamanlar 14 yaşındaydım. Alaylı yetiştim.

Mermer dendiği zaman sizin zihninizde ne canlanıyor?
Şık tasarımlar. Mermer dendiği zaman zihnimde canlanan bu.

Mermer kullanıldığı yerin değerini attıran bir malzeme değil mi?
Tabii ki. Gümüş ve altın takmak gibi bir şey. yapıların gümüş ve altını da mermerdir. Mermer dendiği zaman tamamen lükse kaçmış oluyorsunuz.

Yüz yıllardır mermerin yerini doldurabilecek malzeme bulunamadı sanırım.
Bulundu ama hiçbir şekilde aynı şıklığı veremez. Mermerin modası geçmez, geçmeyecek de.

Peki yurtdışındakiler de Türkler kadar değerini biliyor mu?
Türkler’den daha çok değerini biliyorlar. Oradaki fiyatlar buraya göre üç kat daha fazla. Bütün yaşam alanlarında kullanıyorlar.

Mermer şıklığından ziyade sağlıklı bir malzeme de. Özellikle bu kullanım alanının yaygınlaşmasında etkili oluyor.

Hammadde teminini nasıl gerçekleştiriyorsunuz?
Türkiye’nin aşağı yukarı her bölgesinde fabrika ve ocaklar var. Biz temini ocaklardan ve fabrikalardan sağlıyoruz. Mermeri ham alıp işlediğimizde oluyor, işlenmiş aldığımız ürünler de var. Biz tedarikçiyiz. İnşaatlara satışını yapıyoruz. Projeye göre uygun ürünü seçip gönderiyoruz. Mermeri şuan birçok müteahhit ihtiyacı olduğu için kullanıyor.

En ucuzu olsun mermer olsun. Ama %10’luk bir kesim modayı takip eder gibi mermeri takip ediyor. Kimsede olmayan en yeni ürünler hangisi ise onu kullanıyor. Dediğim gibi bunun takibini yapanların sayısı az.

Mermerin kalitesini neye göre belirliyorsunuz?
Mermerde kalite daha çok renkle alakalı. Homojense ve göze iyi hitap ediyorsa birinci kalitesi budur. İkincisi sağlamlığı. görselliğe göre değişiyor.

Konya’da çok fazla mermer firması var. Bu fazlalığın sebebi nedir?
Bu Konya’nın gelişimiyle alakalı bir durum. Şehir geliştikçe ihtiyaç artıyor. Ne kadar yapılaşma olursa bu sektöründe bir o kadar genişlemesi gerekmekte.

Yurtdışı veya başka illerle çalışmanız söz konusu mu?
Yurtdışı bağlantımız vardı. Bir süre ihracat yaptık. Şu anda yapmıyoruz. İç piyasaya devam ediyoruz.

Bildiğim kadarıyla Türkler mermeri çok seviyor. Buna benzer ülkeler var mı?
Arap ülkeleri Amerika Fransa İtalya ve bi çok ülkeye mermer blok ihracatı yapılmaktadır.

Sektörünüzde en büyük problem ne?
Sektörün en büyük problemi tahsilat.

Mermer işçiliğine bir çeşit sanat dalı olarak bakabilir miyiz?
Tabii mermerde bir sanat dalı. İyi bir mermer ustası iyi bir sanatçı demektir. Şuan bu çağda makinelerin yaptığını mermer ustası makine kullanmadan kendi kafasından ölçüp biçip yapan adam. Artık bu ustalar yetişmiyor.Sadece mermerde değil tüm sektörde var olan bir sorun bu.

Firmanızla ilgili hedefiniz ne?
Hedefimiz potansiyeli büyütmek.Bu yolda da mesleğime de severek devam ediyorum.

Add comment