Aziz ESKİCİ

Sanat Yapı Firma Sahibi

Sanat Yapı Firma Sahibi Aziz ESKİCİ

Sanat Yapı Firma Sahibi Aziz ESKİCİ

Sanat Yapı, hizmete girdiği günden bu yana yapılara sanatsal dokunuşlar gerçekleştirerek Konya’nın görsel güzelliğine de katkı sağlıyor. 2011 yılında kurulan firma kısa sürede büyük projelere imza atarak sektördeki yerini sağlamlaştırmış durumda. Yeni projesi Sanat Plaza ise ofis anlayışına farklı bir bakış açısı getiriyor. Sanat Yapı’yı Firma sahibi Aziz Eskici ile konuştuk. 

Yapıya sanatsal
dokunuş

İnşaat sektörüne girişiniz nasıl oldu?
Babamın mesleği kömürcülük. Celiloğlu markasıyla bu alanda uzun yıllar hizmet ettik. Babam halen faaliyetini sürdürüyor. Ben de esnaflığı babamdan, kömür tozunun içinde öğrendim. 2011 yılına kadar ben de babamla birlikte kömür işi ile uğraştım. Bu işi bırakmamın sebebi doğalgazın Konya’ya yayılıp, kömür satışlarının düşmesiydi. Sektörde değişiklik yapmak istedim ve çocukluk hayalim olan inşaat sektörüne geçtim.

Hiç bilmediğiniz bir sektöre girmek zor olmadı mı?
Daha önce bildiğimiz sektör olmamasına rağmen bu sektöre profesyonel ekiplerle başladık. İnşaat sektörü gerçekten de kömürcülük işinden daha zor seviyede. Çünkü kömürde al sat işi yapıyorsunuz. İnşaat sektöründe ise aşamaların her biri ciddi sorumluluk gerektiriyor. Son aşama olan inşaatın teslim sürecinde bile sorumluluk bitmiyor. Ürününüzü teslim ettikten sonra da arkasında durmak zorundasınız. Ama tüm bu süreçleri, alanında uzman ekibimizle gerçekleştiriyoruz. Biz bir nevi işletmeciyiz. İşin tüm teknik kısmı mimar ve mühendislerimizden oluşan ekibimizle gerçekleşiyor. İnşaatı teslim ettikten sonra inşaat mühendisimiz en az 4-5 ay şantiyede oturuyor. Müşterimizin yaşayabileceği sorunları çözmek adına hizmeti sürdürüyorlar.

Fırsatınız olsaydı eğitiminizi inşaat üzerine almak ister miydiniz?
O yıllarda eğitim konusuna ciddi bakmadık sanırım. Ama şu an çocukluktan bu yana istediğim ve benimsediğim sektöre sahip olduğum için gayet mutluyum. Babamın yanında öğrendiğim esnaflık, iş ahlakı, bazı prensiplerle bu sektöre hizmet ettiğimizi düşünüyorum. Bu işin eğitimini almasam da ekimizi inşaat konusunda en iyi eğitimleri almış teknik ekiple kurduk. Burayı bir işletme gibi düşündüğümüzde biz de sadece yönetim noktasındayız. Geri kalan tüm işleri zaten o ekip yürütüyor. Bu sistem öyle güzel işliyor ki; insanlar bizim firmamızda çalışmak istiyor. Kendini uygulamada yetiştirmek isteyen çok kişiye de fırsat tanıyarak deneyim sahibi olmalarını sağlıyoruz.

Şu an sektörde yaşadığınız en önemli problem nedir?
Bu sektörde yaşadığımız en büyük sıkıntı konut kredilerinin yüksek olması. Ama sektör konuşulduğu kadar büyük sıkıntılar içerisinde değil. Özellikle Konya’da gün gün aşama kat etmekte ve sektörde olan herkes daha güzel projeler üretme yarışı içerisinde. Hızlı bir şekilde kalite artırımı ve markalaşmaya girişildi. Konya’daki çoğu firma şu an lüks ve daha kaliteli konut üretebilmek için çabalıyor. Hem fiyat rekabeti, hem marka rekabeti . Konya bu yönde iyi ve ilerlemekte diyebilirim.

Projeleriniz üst gelir grubuna hitap ediyor. Düşük gelir düzeyinde olanlar için de proje üretmeyi planlıyor musunuz?
Biz hiç küçük daire üretimi yapmadık. Yaptığımız konutlar 3+1, 4+1, 5+1 gibi büyük konutlar. Hedefimiz daima kaliteli ve büyük konutlar oluşturmaktı. Şu an da bu yönde planladığımız bir projemiz yok. İnsanlar yaşam alanı istiyorlar. Bir daire alayım gibi düşünceleri yok, İnsanlar kendileri evde yokken eşlerinin ve çocuklarının güvenliğini istiyorlar. Herkesin girip çıkmasını istemedikleri siteleri tercih ediyorlar. Yeşil alanlı, çocuklarının eğlence alanı olabilecek konutları revaçta. Bizim sitelerimiz de öyle. İçerisinde yaşam alanları, sosyal alanları, ortak kullanım alanları olan sauna, fitness center, buhar odası, futbol sahası, çocuk oyun alanları, yürüyüş alanları olan projeler rağbet görüyor. Yüzde 50 konut satılıyorsa yüzde 50 sosyal alan satılıyor. Peyzaj malzemeleri, sosyal alanlar maliyeti artırsa da projelerin olmazsa olmazı gibi işlem görüyor.

Konya, kaliteli inşaat malzemesi temininde yeterli bir il mi?
Malzeme tedariklerimizi Konya’dan sağlıyoruz. Seçenek olarak Konya’daki inşaat malzemesi satan firmalar da profesyonel diye düşünüyorum. Dünyada ne çıkmış, neler gündemde, bunlar takip ediliyor. İnşaat malzemesi tedarik ettiğimiz firmalar da Konya’da çok başarılı firmalar. Bizleri yönlendirip profesyonel hizmet veriyorlar. Konya o konuda da çok şanslı.

Çıraklık döneminizi babanızın yayında geçirmeniz size ne kazandırdı?
Çıraklık döneminde yetişirken babamın emeği büyük oldu. Kömür tozunu yuttuk. Yeri geldi kömür yükledik, kömür de indirdik yeri geldi satış yaptık. Bizi iyi yetiştirdi. Bizim babamızdan en büyük kazancımız esnaflığı öğretmesi oldu. Şu anda da gerek müşteri ilişkilerimiz, mal tedariğindeki ilişkilerimiz gerekse arsa sahipleriyle olan ilişkilerimizdeki başarımızın yüzde 80 sebebi odur. Babamdan öğrendiğim iş ahlakını, prensipleri hangi sektörde uygulasam sanırım başarılı olurdum.

Kurumsallık adına ne gibi çalışmalar yürütüyorsunuz?
Şirketimizi 2011 yılında kurarken kurumsallık altyapısını hazırladık. Baştan bu yana sürdürdüğümüz çalışmalarımız bu konuda doğru yolda olduğumuzu gösterdi. Bir ay şirketin başında durmasam da işler yürür. Her bölümün departmanı ve bir ekibi var. Sistemimiz kuruldu. Ama bu yöndeki çalışmalar hiçbir zaman yetmez. Daha iyisini ortaya koymak için çalışmalarımız sürüyor.

Ve Sanat Plaza.. Ofis algısında kökten değişime yol açacak bir proje gibi.
Bugüne kadar toplamda yaptığımız ve teslim ettiğimiz konut ve işyeri sayısı yaklaşık 800 adet. Ağırlıklı olarak lüks konutlar tercih ettik. Özellikle sosyal alanları geniş, güvenlikli, çocukların özgürce hareket edebildiği konseptte projeler ürettik. Yeni projemize de başladık. Adliye ile Karatay Üniversitesi’nin arasında yer alan bir bölgede “Sanat Plaza” isimli iş merkezi yapıyoruz. Burayı insanların hem işyerinde, hem de sosyal alanlarında vakit geçirebileceği konseptte hazırladık. Fitness, sauna çalışanlar için ayrıcalıklı imkanlar sunacak. Açık otoparkın yanı sıra her iş yeri için iki adet yeraltı kapalı otopark bulunacak.Restoranlarıyla, kafeteryasıyla tamamen farklı bir işyeri olacak. Bu projenin Konya’ya da bizlere de değer katacağına inanıyoruz. Değişik bir proje yapmak, insanların iş yoğunluğundan biraz kurtulup kendilerine vakit ayırabileceği alanlar sunmak istedik. Burada kazançtan çok sektöre farklılık kazandırmak ve Konya’nın geleceğine hizmet etmeyi amaçladık. Burada yapacağımız iş merkezi yıllarca hizmet verecek. İnsanlar işlerini çevirecekler. Konya’da ofis eksiği vardı. Burası da yeni parlayan bir bölge. Arsamız ticari. Dolayısıyla ofislerimiz de ticari oldu. Sanat Plaza’nın ofis algısını değiştireceğine inanıyoruz. Ofisler artık işyerlerinin vizyonunu tamamlıyor. Şirketlerimiz her geçen gün büyüyor. En küçük ofisimiz 115 metrekare. 190 metrekareye kadar ofisimiz var. İsteyene yan yana iki ofisi de birleştirebiliyoruz. Ofislerimizin içini boş teslim ediyoruz ki insanlar kendi odalarını, kendi dekorlarını kendi zevklerine ve ihtiyaçlarına göre yapsınlar. 120 ofisimiz var. Satışlarımız başladı. En geç 2019 yılı Haziran Ayı’nda da orada hayat başlayacak.

Son olarak ne söylemek istersiniz?
Benim böyle nitelikli bir ofiste çalışma şansım hiç olmadı. Projemizde ofisler sadece çalışma alanı olarak değil yaşam alanı olarak düşünüldü. Biz burayı aynı zamanda ciddi bir yatırım alanı olarak görüyoruz.

Add comment