Ömür ALKAN

Alkan Patent Yönetim Kurulu Başkanı

Alkan Patent Yönetim Kurulu Başkanı Ömür ALKAN

Alkan Patent Yönetim Kurulu Başkanı Ömür ALKAN

Patent hakkında bilmeniz gerekenleri Alkan Patent Yönetim Kurulu Başkanı Ömür Alkan’la konuştuk…

Markanızı koruyun

Patent kelimesi herkesin dilinde. Peki patent denince ne anlamamız gerekiyor?
Aslında Patent kelimesi tescil işlemlerinin sadece bir tanesinin ismidir. Genel olarak halkımız Marka tesciline, Tasarım tesciline Faydalı Modele, Coğrafi İşarete, Entegre Devre Topografa tesciline ve Patent tesciline de patent olarak nitelendirmektedir. Hâlbuki her biri birbirinden farklı şeylerdir.
• Marka tescili; firmaya veya ürüne verdiğimiz ismin ve logonun tesciline denir.
• Tasarım tescili; ürünlerin sadece dış görünüşünü korur.
• Faydalı model; ürünlerin çalışma sistemini Türkiye’de korur.
• Coğrafi İşaret; bölgesel olarak tanınmış ürünleri korur. (Ör. Antep baklavası, Konya etli ekmeği vb. gibi)
• Entegre Devre Topografya; elektronik ürünlerin devre dizilişinin şeklini korur.
• Patent; ürünlerin çalışma sistemini Türkiye’de ve Yurtdışında koruma altına alır.

Markayı ve ürünleri korumak neden önemlidir?
Markamızı ve Ürünümüzü şirketimiz ve yetkilendirdiğimiz kişiler haricinde, üçüncü şahısların haksız rekabet sağlamasını engellemek için koruma altına almak çok önemlidir. Çünkü entelektüel sermaye ve onu ürüne dönüştürme ülkemiz ve dünyada en kıymetli değerdir. Uzun yıllar emek verdiğimiz üzerine yatırım yaptığımız ismimizin ya da ürünümüzü tescille koruma altına almadığımızda ve başkaları tarafından kullanıldığında hak iddia edemeyiz. Bunun sonucunda maddi ve manevi kayıplara uğrarız. Gelişmiş ülkelerde, bir kuruluş işe başlamadan önce yani piyasaya çıkmadan önce markasını ve logosunu Marka Tescili alır, geliştirmiş olduğu ürününe de Tasarım Tescili veya Patent alır. Ülkemizde ise bu durum çok hafife alınarak; “Önce bir para kazanalım bakalım, sonra hallederiz” mantığı ile bakılmaktadır. Ancak son yıllarda az da olsa bu düşünce düzelerek kurumsal anlayışla bakılmaya başlanmıştır.

Her marka ve ürün için patent alınabilir mi?
Aynı sektörde daha önce başvurusu yapılmamış ya da tescil almamış her marka, Marka Tescili ile koruma altına alınabilir. Teknik sorunlara teknik çözümler getirilen her ürün de Patent ile korunabilir.

Pahalı bir işlem midir?
Ülkemizde tescil işlemleri için müracaat yapılan Türk Patent ve Marka Kurumu şuan dünyada ilk yirmi ülke içerisine giren teknolojisi ile online ve çok cazip ücretlerle işlem yapmaktadır. Bu ücretler, güncel hayatımız içinde cüzi ücretler ile geleceğe yatırım olarak yapılabilmektedir.

Alkan Patent ne zaman kuruldu?
Alkan Patent 13 yılın tecrübesi ile 2013 yılına Marka, Tasarım ve Patent tescil işlemleri konusunda hizmet vermek amacıyla kurulmuştur. Açıldığı günden bu yana gelişen uzman kadrosu ve teknolojisi ile hizmetlerini arttırmaktadır. Alkan patent 2016 yılında müşterilerinin talebi üzerine Alkanlar Group şirketini kurarak hizmetlerini aşağıdaki şekilde ayırmıştır.
Sınai Mülkiyet hakları olan Marka, Tasarım, Patent tescili ve takip hizmetini verir,
Devlet destek ve hibeleri (KOSGEB, TÜBİTAK, Ekonomi Bakanlığı), Belgelendirme(TSE, CE, ISO Barkod) konularında hizmet verir,
Müşterilerinin web sayfası ve kurumsal kimlik çalışmalarında hizmet verir,
Tescille koruma altına aldıkları marka ve patent ihlallerine karşı hukuksal danışmanlık hizmeti vermektedir.

Bir Patent Firması Müşterisine Ne Gibi Hizmetler Sunar?
• Başvurusu yapılacak markanın ya da ürünün RED olmaması için daha önce başkaları tarafından başvurusu yapılıp yapılmadığını araştırır.
• Engel bir durum yok ise Türk Patent ve Marka Kurumunun istediği formatta markayı veya patent projesini hazırlayarak müracaatını yapar.
• Dosyaya itiraz gelirse hukuki karşı görüşünü bildirir.
• İtiraz gelmez ise tescil belgesini başvuru sahibine teslim eder ve süresi geldiğinde yenilemesini yapar.
• Tescil ettirdiğiniz Marka, Tasarım veya Patent başvurularınıza benzer yeni bir başvuru yapıldığında size bilgi vererek itiraz etmenizi sağlar.
• Markanın veya ürünün izinsiz taklidini yapan firmalara karşı hukuksal takip yapar.

Bu konuda Türkiye ve Konya’yı değerlendirecek olursak ne gibi kayıplarımız var?
AR-GE: Kültür, insan ve toplumun bilgisinden oluşan bilgi dağarcığının artırılması ve bunun yazılım dâhil yeni süreç, sistem ve uygulamalar tasarlamak üzere kullanılması için sistematik bir temelde yürütülen yaratıcı çalışmalardır. Bazı sanayicilerimiz AR-GE’ yi yanlış değerlendirerek “Arakla Getir” olarak uygulamaktadırlar. Bu sebepten dolayı Türkiye Patent sıralamasında Dünyada 25. sıradadır. Yani firmalarımız AR-GE’ ye gereken önemi veremiyorlar.
Dünya sıralamasında Marka Tescilinde 4. sıradayız. Fakat dünyaya mâl olmuş tanınan marka sayımız oldukça azdır. Maalesef küçücük İsrail’in yüzlerce tanınmış markası mevcutken Türkiye’nin ise onlarca tanınmış markasının olması üzücü bir durumdur. Konya ise Türkiye genelinde Marka Tescilinde 6. Sırada, Patent Tescilinde ise 5. sıradadır.

Bu hizmetlerde vatandaşların dikkat etmesi gerekenler neler?
Tescil işlemleri yaptırmadan önce bu sektörde ismini duyurmuş Türk Patent ve Marka Kurumuna bağlı resmi vekiller ile çalışmasını tavsiye ederiz. Çünkü piyasada çantacı olarak nitelendirdiğimiz herhangi bir resmiyeti bulunmayan bu işi bilinçsizce yapan asıl işleri bu olmayan danışmanlar bulunmaktadır.

Son olarak neler söylemek istersiniz?
Alkanlar Group şirketi Türkiye genelinde ilk 30 firma arasında yer alan Dünya genelinde onlarca müşterisi bulunan Konya’da lider bir firma olarak faaliyet göstermektedir. Hedefimiz önümüzdeki beş yıl içerisinde Türkiye’deki şube ağını genişleterek lider konuma yükselmek dünya genelinde de ismi duyulan bir şirket olmayı hedeflemektedir.

Add comment