Arzu ERDEM

Mhp İstanbul Milletvekili

Mhp İstanbul Milletvekili Arzu ERDEM

Mhp İstanbul Milletvekili Arzu ERDEM

MHP İstanbul Milletvekili Arzu Erdem, Suriye’de yaşananlarla ilgili görüşlerini dile getirdi. Erdem’in Meclis’teki odasında yaptığımız röportajımız aşağıda…

“Ortadoğu’da yangın çıkartıyorlar”

Suriye’de yaşanan olaylar hakkında ne düşünüyorsunuz?
Milliyetçi hareket partisi olarak liderimizin de senelerden beri bilhassa Kerkük’ten başlayarak Musul’da yaşananlara ilişkin açıklamalar yaptığını hepimiz biliyoruz. Uyarılarını yaptı. Amaca ulaştı mı ulaşmadı mı ona bakmak gerekiyor. Belki o dönem amacına ulaşmadı. Ama bugün baktığımızda liderimizin ne kadar haklı çıktığını görebiliyoruz. Özellikle büyük Ortadoğu Projesi adı altında o kirli oyunun bir parçası olan adımların o günden bu güne nasıl geldiğini hep birlikte yaşıyoruz, görüyoruz.

Ortadoğu’da bir yangın oluşturulmaya çalışılıyor. 4 parçalı Kürdistan kurulmaya çalışılıyor. Buna her şeyden önce Türk dünyası ve Milliyetçi Hareket Partisi engel olacaktır. Orada yapılan sözde referandumun aslında bizim ülke sınırlarımızı tehdit altına alabilecek düzeyde olduğunu belki insanlar ilk etapta anlamadı. İlk çıkışı biliyorsunuz ki Milliyetçi Hareket Partisi yapmıştı. Bu referandum olmamalı demişti. Barzani bu kirli oyunun bir parçası olarak bunu yapacağını söyledi. 4 parçalı Kürdistanı kurmak üzere adımları attırdı. Kerkük’te yaşanan neydi ona bakmak lazım. 2003 senesi itibariyle zorunlu nüfus değişimi oldu. Orada Türkmen nüfusu tahliye edildi. Onun yerine Kürt nüfusu yerleştirildi. 1 milyon 300 binin üzerinde bir Kürt nüfusu oluşturuldu. Bugüne getiren; Işid’in de güçlenmesiyle birlikte orada Kürdistan adı altında bir devletin kurulması için atılan adımlardı bunlar. Bu oyunu Türk dünyası ve Milliyetçi Hareket Partisin lideri Sayın Devlet Bahçeli bozdu.

Bu oyun nasıl bozuldu?
“Kerkük Türk’tür Türk kalacak” dedi. “En az 5 bin ülkücü oradaki üç beş çapulcuya yeter.” dedi. Üstüne Barzani’nin istifası ve referandumun dondurulmasıyla bu oyun bozuldu. Genel başkanımızın söylediği bir şey vardı,” Amerika bize soruyor ‘Siz orada ne yapıyorsunuz?’ diye, Ben Amerika’ya sorarım ‘Sen Amerika’da ne yapıyorsun?’ diye. Benim komşu ülkelerim buralar. Oradaki sıkıntı önce beni etkiler. Ben tabi ki de sınır güvenliğimi korumak zorundayım.” Ama bunu açık bir şekilde görmek lazım. Özellikle sınır ülkeleriyle olan stratejik ilişkilerini geliştirme çabaları, hemen ardından uplink operasyonları başladı. Orada koridor ve tampon bölge oluşturuluyor.

Suriye’den gelen binlerce çocuk var. Tabi bunlar için bir şeyler yapılmaya çalışılıyor. Eğitimci gözüyle burada yapılan çalışmalar hakkında ne düşünüyorsunuz?
Özellikle bizim sığınmacı olarak aldığımız Suriyeli sayısının toplumda bilinen ve resmi olarak yansıtılan rakamlarla 3,5 milyon olduğu söyleniyor. Son üç senede bu sayıya 600 bin yeni doğan ilave edildi. Hızlı bir şekilde çoğalma var. Bu da eğitimsizliği gösteriyor ve kimleri aldığımızı bilmiyoruz. Milliyetçi Hareket Partisi olarak en büyük hassasiyetimiz nerede ezilen mazlum varsa ona sahip çıkmak. Ama ülkemize de kimlerin girdiğini, kimlerle karşı karşıya kaldığımızı, yarın bir gün toplumumuzu tehdit edecek bir toplumsal yarayla karşı karşıya kalmayacağımızı bilmiyoruz. Bunun mutlaka çok iyi ölçümlenmesi gerekiyor. Bu çocuklarla ilgili birçok üniversitede yapılan eğitimlere de katıldım. Çocuklara 4 aylık kamplar yapıldı. Bu kamplarda çocuklara temel davranış eğitimlerine kadar verilmeye çalışıldı. Küçücük çocuklara nasıl yemek yenilmesi gerektiği öğretilmeye çalışıldı. Bunlar yangın yerinden buraya sığınmış insanlar. Işıklarda karşılaştığımız o sevimli küçük çocuklar 10 sene sonra 20 yaşında olacaklar. Ellerinde meslek yok, eğitimleri yok, istihdam görmeyecekler. Bir eğitimde unutamadığım bir görüntüyle karşılaştım. Suriyeli bir çocuk yemek yerken masada bir tabak yemek, yanında bir parça ekmek vardı. Çocuk ekmeği alıp koltuğunun altına koydu ve orada gizlice yedi. Elinden alınma korkusu vardı. Öyle bir ortamdan gelip Türkiye’de entegrasyonu sağlanmazsa ve bu çocukların eğitimleri sağlıklı bir şekilde yapılmazsa yarın büyük bir toplumsal yara haline gelir. Milli şuuru ve manevi değeri verilmemiş olanlar ileride bizim çocuklarımızın, torunlarımızın başına bela olabilir.

 


 

 

Arzu Erdem, MHP (Nationalist Movement Party) Istanbul Deputy, mentioned her views about events in Syria. The interview that we made with Arzu Erdem in her Office in the parliament is below… 

“They set a fire in the Middle East”

What do you think about cases in Syria?
We all know, as Nationalist Movement Party, that our leader has made explanations first about Kirkuk and the events in Mosul. He warned. It needs to be seen whether he achieved his goals or not. Maybe he did not achieved his goals at that time. But when we look today we see that our leader turned out to be right. Especially we all experience and see that how steps, which have been parts of messy game under the name of greater Middle East iniativite, have come from that day to the present.

They try to set a fire in the Middle East. It has been tried to establish 4 partial Kurdistan. Turkish World and Nationalist Movement Party will prevent this. Possibly people did not understand at first that assumed referandum, made in Iraq by Barzani, can threaten our national boundaries. You know that firstly Nationalist Movement Party warned everyone. It said that this referandum should not be done. Barzani said that he would make it as a part of this messy game. He stepped toestablish 4 partial Kurdistan. It is necessary to look what happened in Kirkuk. There was a compulsory population exchange by year of 2003. Turkmen population was emptied. The Kurds were settled instead of the Turkmen. There were more than a million and three hundred thousand Kurds. These are all steps for establishing a state under the name of Kurdistan. Turkish world and Devlet Bahçeli, Nationalist Movement Party’s leader, have given this game away.

How was this game given away?
Bahçeli said: “Kirkuk is Turk and it will be always Turk. At least five thousand idealist people can overcome three five spoiler there.” Barzani has resigned and referandum has been freezed so the game has been given away. Our leader has said: “America asks us what we are doing there. I ask America what you are doing in America. They are our neighbouring countries. The problems in these countries firstly affect us. We have to protect our border security.” We should see this obviously. A hallway and buffer zone have been astablished there.

There are a lot of children coming from Syria. It has been tried to do something for them. What do you think about all studies done here as an educator?
It is said that there are three and a half million Syrian refugees. Six hundred thousand newborn babies have been added to this number. They have been increasing in number fastly. This shows lack of education. We do not know which people we take in Turkey. As Nationalist Movement Party our greatest sensibility is to protect oppressed people no matter where they are. But we do not know which people have come in Turkey, who we have faced with. We do not know whether we will face a social wound that can threaten our society or not. This must be measured very well. I have attended many trainings about these children in many universities. There were four monthly camps for them. A lot of trainings were made for them including basic behaviour trainings. Trainers tried to teach little children how to eat. They all escaped and took refugees in Turkey. Children, who we see at traffic lights, will be 20 years old 10 years later. Probably they will have no occupation, no education and will not be employed. I faced a view in a training that I can not forget. There were some food and a piece of bread on a table in front of a Syrian child. The child took that bread, put it under his chair and ate it secretly. He frightened if that bread would be taken from him. If integration will not be provided and these children will not be trained well it will become a big social wound. People, who will not be taught national conscience and sentimental value, can cause trouble for our children and grandchildren.

 

Add comment