Nasuh Ozan ÖNAL

Zer Kapı Firma Sahibi

Zer Kapı Firma Sahibi Nasuh Ozan ÖNAL

Zer Kapı Firma Sahibi Nasuh Ozan ÖNAL

Adına güzel sözler söylenir. Bazen umut, bazen huzur,  bazen de her şeyin başlangıcı, bitişidir.Üzerinde en güzel sanatsal çalışmalar yapılır, dili vardır, anlamı vardır. Kapı tarih boyunca hep olmuştur, hem de çok önemli olmuştur. Teknolojiyle birlikte pek çok şey değişse de kapı önemini hiç yitirmez.  Malzemesi, modeli, fonksiyonu değişir ama huzurun, güvenin adı aynı kalır. Zer Kapı’yı Nasuh Ozan Önal’la konuştuk…

Çelik kapı deyip geçmeyin

Sizi tanıyabilir miyiz?
1985 yılında Konya’nın Cihanbeyli ilçesinde dünyaya geldim. İlkokul 3. sınıfa kadar Cihanbeyli’de ikamet ettik. Sonra Konya’ya taşındık. Yapıcı İlköğretim Okulu, Barbaros İlköğretimOkulu,Dolapoğlu Anadolu Lisesi veDiltaş Koleji’nde öğrenim gördüm. Devamında2 sene Kıbrıs’ta Yakındoğu Üniversitesi’nde Hukuk Fakültesi’nde öğrencilik yaptımBazı nedenlerden dolayı yarım bıraktım. Şuanda hala Selçuk Üniversitesi’nde Ziraat Teknikerliği bölümünde aktif öğrenciyim.

İş hayatına ne zaman başladınız?
İş hayatıma Kıbrıs’tan döndükten sonra başladım. Sarıyer Börekçisi’nin bayiliğini aldım ve Konya’da şube açtım. İşler istediğim gibi yürümeyince de o işe son vererek Konya’da kapı sektöründe hizmet veren bir firmayla imalat şeklindeyeni bir başlangıç yapmış olduk. 2011 yılından beri çelik kapı işiyle uğraşıyorum. Şuan aktif olarak 2 senedir Ankara firması Mina Çelik Kapıyla yolumuza devam ediyoruz. Bayi şeklinde çalışıyoruz. Kapı işi inşaat taşeronuolarak geçiyor. İmalatın ayrıntılarını tamamen öğrendikten sonradaha köklü bir firmayla bayi şeklinde çalışma yapmak cazip geldi. Konya’da tek bayi olarak devam ediyoruz. Sadece Ankara Mina Çelik kapının bayiliğini yapıyoruz.

Mina, Çelik Kapıda sektörde önemli firmalardan biri. 22 yıllık geçmişi, kalitesi ve yenilikçi çalışmalarıyla adından söz ettiriyor.Kaliteli bir tarzı var ve kendine has ürünleri var. Mina Çelik Kapı kapıların üzerinde bulunan çekme kollardan diğer ayrıntılara kadar ürünlerini kendi tasarlar.Senelik 50 bin kapasiteyle sektörde söz sahibi olan bir firma olarak da düşünebiliriz.

Kapı dendiği zamanakla güvenlik sisteminin ilk basamağı geliyor.Konya’da bu bilinç var mı?
Maalesef bu bilince yeteri kadar sahip değiliz. Yüksek maliyetli bir daire alan müşterimiz bile müteahhiti sorgulamıyor. Bu sorgulama sadece çelik kapı için değil. Mutfakta ne kullandık, çelik kapının markası ne veya çelik kapının özelliklerine gibi sorular hiç sorulmuyor. 1 milyon liraya daire satılıyor ama kullanılan malzemeler standartların çok altında. Müşterinin bu konuda bilinçlenmesi gerekiyor.

Çelik kapı deyince akıllara çok ayrıntı gelmiyor. Var mıdır ayrıntıları?
Çelik kapının çok ayrıntısı var. Sadece kasa ve kanat kısmının çelik olması önemli değil. Kanat içi kısmında belli bir dolulukta olması lazım. Genelde baktığımız zaman en çok karşılaştığımız şey en uygun fiyatlı kapıaranması. Oda kapısının fiyatında çelik kapı almak isteyen çok kişi var.

Çelik kapı denildiğinde neyi sorgulamalıyız?
Çelik kapı denildiğinde saç kalınlıklarını, kullanılan malzemeleri sorgulamamız lazım. Şimdi imalattan geldiğimiz için bunun ayrıntılarını iyi biliyoruz. Mesela fitilden fitile ses yalıtımı dahil pek çok şey değişir. Sesi ve rüzgârıönleyen üst sistemkaliteli bir conta kullanılmışsa yaşam kalitesi artar. Bunları sorgulamak lazım mesela. Özellikle yüksek statülüevlerde bunları sorgulamak lazım. Onun dışında güvenli bir kapı istiyorsanız kanat içinde kullanılan sac, kilit sistemi de çok önemli. Barel sistemini de sorgulamaları lazım. Türkiye’de Mina Çelik Kapı da dahil olmak üzere birkaç firmada bunlara dikkat ediliyor.

Kartla kapı açma devri sona erdi diyebilir miyiz?
Kaliteli bir çelik kapı kesinlikle kartla içeriye girişe müsaade etmez. Kalite seviyesine göre bu değişse de VIP serilerimizde dışardan kartla giriş yapamazsınız. Çilingir müdahale edebilir.

Neler hedefliyorsunuz?Üretim noktasında ya da inşaatla alakalı planınız var mı?
İmalat düşünmüyorum. Özellikle Konya’da ucuz fiyatlara kapı veriliyor. Onlarla rekabet etmek istemiyorum. Mina Çelik Kapının kalite standartları çok yüksek. Bazı üreticiler ürünlerini çok ucuz fiyata veriyorlar. Bu da açıkçası bazı müteahhitlerimizin işine geliyor. Konya’da çok kaliteli kapılar yapılıyor fakat çok düşük kar marjıyla piyasa kırılıyor. Bu yüzden de benim hedefimde kesinlikle imalat diye bir şey yok.

Projeye ya da kişiye özel tasarımlar da yapıyor musunuz?
Perakendede değil ama toptan olarak öyle hizmet verdiğimiz müşterilerimiz var. Onların isteklerine özel yapılmış kapılarımız mevcut. Mina Kapı da projeye özen gösteren, özel tasarımlar yapan ender firmalardan bir tanesi

Kapı hem çok güvenli hem de şık bir malzeme haline dönüştürülebiliriyor o zaman.
Aynen öyle. Özellikle üst segmentli ürünlerde bunu görmek mümkün.Fason üretim de yapmıyoruz.2018 modellerimiz de görücüye çıktı. Taklitlerine, kopyalarına karşı özel önlemler de alınıyor.

Kapının da modası oluyor mu?
Kapının da modası var. 2015 yılında en son büyük kataloğumuzu yaptık. 2018’de yeniliyoruz. 2021’ kadar böyle devam edecek. 2021 yılından sonra artık başka şekilde üretimler yapmaya çalışacağız. 3 senede bir yeniliyoruz. Her seferinde ürünler üzerine bir şeyler katarak ortaya güzel çalışmalar konuyor. Kalite açısından çok fazla üzerine çıkmamız mümkün değil. Bir zirve vardır orada durursunuz. Ama model olarak, görsellik olarak üzerine yeni şeyler katılıyor.

Genel standartlarınız nedir?
Genel bir standardımız var. Mesela VIP serisi,pırlanta serisi,Premium serimiz var. Sac kalınlıklarına göre bu ayrım yapılıyor. Ama en alt seviyedeki kapımızın standardı bile kaliteli diyebileceğimiz özellikler taşıyor.

Size Kapıcılar Kralı deniyor. Bunun bir esprisi var mı?
Valla o bir espriydi. Düğün esnasında sunucuo an için cevaplanması zor bir soru sordu.Mesleğiniz ne diye sordu. “Kapıcıyım” diye ağzımdan çıktı. Ondan sonra arkadaşlar da “Kapıcılar kralı” diye bağırmaya başladı. Adım öyle kaldı.

Son olarak söylemek istediğiniz bir şey var mı?
Müşterilerimize tavsiyem; daire alırken özellikle müteahhitleri sorgulasınlar.Verdikleri ücretin karşılığında ne aldıklarını bilsinler.