Emre AKSOY

Aksoy Hidrolik Firma Sahibi

Aksoy Hidrolik Firma Sahibi Emre AKSOY

Aksoy Hidrolik Firma Sahibi Emre AKSOY

Sektörde sınıf atladık

Hidrolik sektörünün önemli firmalarından Aksoy Hidrolik’i firma sahibi Emre Aksoy’la konuştuk… 

 

Aksoy Hidrolik’in kuruluş sürecinden bahseder misiniz?
Aksoy hidrolik 2004 yılında kuruldu. 14. Yılını tamamladı ve 15’nci yılında güvenle ve emin adımlarla yolculuğuna devam ediyor.

Firmanız bünyesinde hangi faaliyetlerde bulunuyorsunuz?
Firmamız ülke içinde endüstriyel ve mobil hidrolikte özelliklede araç üstü uygulamalarda yerel tüm hidrolik komponentlerin temininde ve gerekse uygulama alanlarında mühendislik hizmetini de beraberinde veren bir firmadır.

Şu an yürüttüğünüz yatırımlarınız ve çalışmalarınız hakkında bilgi verir misiniz?
Sektörün birkaç yıldan beri uygulamaya başladığı ürettikleri hidrolik makinaların tüm çalışma prensiplerinin elektronik ortama dönüştürülmesi ve momentlerin kontrol altında tutulma istekleri yerine getirilmiştir. Hızla firma içi elektronik devre elemanları moment kontrol, oransal kumandalar ve basınç sansürleri ile teçhiz edilmiş yazılımları tarafımızdan yapılan tüm analog algıların yönetilmesi ve çalıştırılması firmamız güvencesinde yerine getirilmekte. Bünyemizde istihdam edilen elektronik mühendisi ve teknikerlerle montaj ve devreye alma tarafımızdan sağlanmaktadır. Kablomuz ve elektronik dağıtım pano imalatı da firmamızda gerçekleşmektedir.

Ağırlıklı olarak hangi sektörlere hizmet veriyorsunuz? Ürünlerinizin kullanım alanları nereler?
Ağırlıklı olarak mobil hareket eden her tür araç üstü, ray üstü, palet üstü, tekerlekli hareket kabiliyeti olan yolsüpürgeden vince, forkliften platformlara, istifleme makinelerinden raylı teknik bakım araçlarına kadar çok geniş uygulama alanına sahiptir.

Sektörünüzün Türkiye’de ve Konya’daki genel durumu, pazar büyüklüğü ve gelişimi hakkında neler düşünüyorsunuz?
Sektörde hizmet verdiğimiz araçüstü mobil uygulama ve imalatında Türkiye’nin %60 üzeri imalat yeri Konya’dır. Sektör ülkemizin teknoloji düzeyini yüksek teknolojik ürünlerin üretimine gösterdiği gayret ve teşvikler Konya’daki firmalarımızı da etkilemiş ve çabalarını arttırmışlardır. Şüphesiz bizde imalatçı firmaların arzularını yerine getirebilmek için yüksek teknolojik komponentlerin tespiti, ülkemize getirilmesi temini ve yeni uygulama şeklini hem öğrenerek hem de uygulayıcı olarak sınıf atlamış bulunmaktayız.

Yurt dışında özellikle gelişmiş ülke imalatçıları ile örneğin İtalya, Almanya, Belçika, ABD gibi aynı sektördeki firmalarla firmalarımız arasındaki fark giderek kaybolmaktadır. Uygulamalarımızda hiçbir sorun kalmaz iken yüksek teknolojik komponent üretiminde ise maalesef tamamen dışa bağımlılığımızda giderek artmaktadır.

Birçok dalı olan hidrolik sektöründe, Ar-Ge firmalar arasında büyük fark yaratıyor. Firmanızın Ar-Ge konusunda ne tür çalışmalarını var?
Firmamız hizmetini sürdürdüğümüz hidrolik gnomatik ve Elektronik moment kontrol sistemlerinin kuruluşu ve kullanımında kullandığı tüm komponentler ithal menşeiti uluslararası güvenilirliği ve bilinirliği olan markalardır. Maalesef gözden kaçırılmaması gereken en önemli olan ülkemiz gerçeği gelişmiş ülkelerden alınan en son model iş ve inşaat makinaları özellik içeren yol ve yol bakım makinaları yüksük hızlı tren ve benzeri hayatımıza giren yeni yatırımlarda kullanılan tüm komponentler de bizim dışa bağımlılığımızı artırmakta bağımlılık kazanmaktadır. İthalata dayalı modernleşme ve cari açığın giderek artması da kaçınılmazdır. Bu şuurla hareket eden firmamız çalıştığımız yurt dışı firmalarının AR-GE çalışmalarını yakından takibe alarak bünyemizdeki elemanlarımızın zaman zaman belirli periyotlarla yurt dışındaki bilgi ve becerilerini artırma şeklinde sürdürmekteyiz.

Uygulamalara göre sistem seçimi her alanda önemli bir faktör. Hidrolik alanında bu konunun öneminden bahseder misiniz?
Günümüz dünyasında gerçekten sınırlar kaldırılmış ihtiyaçlar artmış işler daha bilgiye, teknolojiye kısaca yüksek teknolojik ürünlerin sağlam, güvenilir satış sonrası servisi yaygın insan güvenliğini maksimize etmiş, problemsiz çalışan ve çalışmaları tamamen izlenebilen uzaktan kontrol edilebilen, çalışabilen makine üretimlerine dönüşmüştür.
Makinaların sistem seçimlerinde kalite, temin edilebilirliği, sürekliliği ömrü şüphesiz atlanılmayacak ve çok dikkatli seçimine karar verilmesi gereken konulardır.

Sektörde yaşanan problemler nedir ve çözüm noktasında neler yapılabilir?
Sektörde yaşanan sorunlar sadece sektörün değil aynı anda ülkenin sorunlarıdır. Sırasıyla sektör eğitimli teknik personel bulmakta sıkıntı yaşamakta olup ürün kalitesinin artması yetenekli elemanların yetiştirilmesi ile doğru orantılıdır. Bu sorunun çözümü yönünde maalesef hiçbir çalışma yoktur.
– Sektör genellikle ülke içinde tüketilecek makinalara ağırlıklı olarak yurt içi siparişlere cevap verecek alanda çalışmakta olup ihraç kabiliyeti çok kısıtlıdır.
– Sektör üretimini yaptığı makinalarda kullandığı tüm komponentler çelik saçtan başlayın her tur hidrolik komponentte dışa bağlıdır. Ülke detaylarda marka yaratamamış uçakta, motorda, hızlı trende, otomobilde olduğu gibi.
– Sektör ithal girdileri dövizle olmakta Türk lirası ile satmaktadır. Gerek ödeme vadelerinin uzaması ve gerekse Türk parasının değer kaybı sektörü çok ama çok zorlamakta ve çözümü ise giderek zorlaşmaktadır. Her tür çek ve senette yaşananları izah etmeye sanırım gerek yoktur.
– Her sektörde olduğu gibi yaşanan iç gerilimlerin son bulmaması vade uzun sürmesi ise üreticileri ve kullanıcıları yormuştur.

Son olarak neler söylemek istersiniz?
Üreticilerin ayakta kalabilmeleri için gelişen teknoloji ve yüksek teknolojik ürünleri takip etmeleri AR-GE lerini oluşturmaları teşviklerin devam etmesi, siyasal gerginliğin hızla bitirilmesi ülkenin zihnen bölünmüşlüğünün ortadan kaldırılması, cari açık yükünün çok ağırlaştığının faturasının da üretici maliyetlerine yüklenilmesine son vermesine acil ihtiyaç vardır. Siyasilerin ülküler arası ticarette de tüm dünyaya ulaşabilmelerinin önüne ülkeler arası barışıklıklar ve kolaylıklar sergileme cabasını arttırmalıdır.

Add comment