Özkan ÖZGÜVEN

Ereğli Belediye Başkanı

Ereğli Belediye Başkanı Özkan ÖZGÜVEN

Ereğli Belediye Başkanı  Özkan ÖZGÜVEN

ANADOLUNUN PARLAYAN YILDIZI EREĞLİ

Ereğli için durmadan çalışan, Ereğli’ye altın dönemlerinden birini yaşatan bir başkan… Bir yandan Ereğli için yapılanlar diğer yandan yeni projeler hız kesmeden devam ediyor. 4.5 yıla hizmetleri ile damgasını vuran Ereğli Belediye Başkanı Özkan Özgüven ile Ereğli’ye dahil her şeyi röportajımızda konuştuk.

 

Ereğli Belediye Başkanı Özkan ÖZGÜVEN kimdir? Okuyucularımız için öncelikle sizi tanıyabilir miyiz?
1967 yılında Ereğli’de dünyaya geldim. Mütevazi bir ailede yetiştim. İlköğrenimimi Ereğli Öğretmen Abdurrahim İlkokulunda, orta öğrenimimi ise Ereğli Orta Okulunda tamamladım. Lise eğitimimi Çumra Ziraat Meslek Lisesi’nde, lisans eğitimimi Atatürk Üniversitesi Ziraat Fakültesi’nde, Çukurova Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Bahçe Bitkileri Ana Bilim Dalında ise yüksek lisans eğitimimi tamamladım. 28 yıllık memurluk ve üst düzey yöneticilik yaptım. 2014 yılında ise vatandaşlarımızın takdiri ile Belediye Başkanlığı makamına layık görüldüm. Evli ve iki çocuk babasıyım.

Ereğli’nin nüfusu, tarihi, ekonomik durumu, kültürel yapısı ve sosyal yaşamı hakkında kısaca neler söylemek istersiniz?
Ereğli’miz nüfus olarak 31.12.2017 tarihi itibari ile 87 mahallesi olup 143.625 nüfusun yaşadığı bir yerleşim birimidir. Çevresinde bulunan Karapınar, Halkapınar, Emirgazi ve Ayrancı İlçelerinin şehrimiz ile sosyal ve ekonomik yönden oldukça yakın bir ilişkisi vardır. Son birkaç yıl içerisinde özellikle sanayileşme alanında atılan hızlı adımlar, Ereğli’mizin resmi olarak bilinen nüfusunun, daha da arttığını kanıtlayan faktörlerden birisidir. Ereğli, Türkiye’nin en büyük ilçelerinden bir tanesidir. Nüfusu ve ekonomik potansiyeli bakımından 30 civarında ilden daha büyük durumda olan ilçemiz, tarihi özellikleri ve doğal güzellikleri ile de dikkat çeken yerleşim birimlerinden bir tanesidir. Toros Dağları’nın eteklerinden çıkan sular, Ereğli’yi doğal olarak oldukça güzelleştirmiş, bu sebeple “Yeşil Ereğli” olarak anılmayı hak etmiştir. Şehrimizin suyunun ve ikliminin, atlar üzerinde iyi bir etki yaptığı bilinmektedir.Kuş Cenneti olarak bilinen Akgöl, Ereğli’nin güneyinde bulunmaktadır. At yetiştiriciliğinde ün yapmış kişilerden olan, Hasan Adalı ve Sadık Eliyeşil’de Ereğli’mizin suyunun ve havasının atlara iyi geldiğini düşünerek, burada hara kurmuşlardır. Bugün hipodromlarda koşan atların birçoğu şehrimizdeki haralarda yetiştirilmiştir ve buna devam edilmektedir. Ereğli’miz, tarihi geçmişi, coğrafi yapısı, yer altı ve yerüstü zenginlikleri, eğitim, sağlık, ulaşım, kentsel altyapısı ve en önemlisi Ereğli’ye gönülden bağlı olan Ereğlili hemşerileri ile gelişmeyi hak eden; tarım ve sanayi ile kalkınmayı kendine ilke edinmiş çok önemli bir şehirdir.

2014 yılından itibaren Belediye Başkanı olarak görevinizi sürdürüyorsunuz? Sizden öncesi ve sizden sonrası diye Ereğli İlçemizi değerlendirsek neler söylemek istersiniz?
2014 yılında Belediyemiz önemli bir borç yükünün altında idi. Hatta özel bir bankadan kredi alan nadir Belediyeler içerisindeydi. Seçildiğimizin hemen arkasında bu borçları ödeme noktasında çalışmalarımıza başladık. Şu an geldiğimiz noktada birçok önemli hizmeti gerçekleştirmenin yanı sıra borcumuzu tamamen kapattık. Hatta öz bütçemizle yeni alanlar satın alarak Belediyemize kazandırdık. 4,5 yılda ilkleri yaparak sorunlara kalıcı çözümler ürettik.

Sizce Ereğli’nin çözülmesi gereken en büyük problemi nedir? Bu konuda çalışmalar var mı?
Ereğli’mizin en büyük sorunu işsizlik olarak değerlendirebiliriz. Bu konuda göreve geldiğimiz günden bu yana önemli çalışmalar yaptık. Organize Sanayi Bölgemizde yürüttüğümüz çalışmalarda Belediyemizin tam desteği ile birçok yatırımcı bölgeye davet edilerek yatırım yapması için gerekli imkanlar sağlanmış olup kalkındırma ve istihdamın hız kazanması sağlanmıştır. Organize Sanayi Bölgesi istihdam sayısı 2014 yılında 715 kişi iken 2017 yılında % 41 artışla 1.015 kişi olmuştur. Özellikle 2016 yılında yaptığımız arsa satışları ve yeni anlaşmalarla istihdam sayısının 1200 kişi olması hedeflenmektedir. Ayrıca anlaşmasını yeni imzaladığımız özel hastane projemizde 350-400 vatandaşımıza iş imkanı sağlamış olacağız. Ayrıca TÜİK verilerine göre Türkiye’de süt üretiminde 1. olan Ereğli’mizde üretilen 1200 Ton sütün %25’ini işleyecek bir süt işleme tesisi de faaliyete geçiyor.

Yapmış olduğunuz hizmetlerden kısaca söz eder misiniz?
• Yol yapım çalışmaları kapsamında 2014-2018 yıllarında toplam 4,5 yıllık süreçte bir önceki döneme (5 yıl) göre % 219 artışla toplam 248.500 ton Sıcak Asfalt yaparak ilçemizde bir rekor kırdık. Ayrıca bir önceki döneme (5 yıl) göre % 270 artışla toplam 451 km Soğuk Asfalt yaparak ilçemizde bir rekora daha imza attık. Bunların yanında 4,5 yıllık süreçte bir önceki döneme (5 yıl) göre % 470 artışla toplam 698.143 m² Kilitli Parke yaparak ilçemizde bir rekor kırdık. Özellikle köyden mahalleye dönen merkez dışı mahallelerimizde 363.000 m² kilitli parke taşı ve 193 km Bordür, 64.900 m² Yama, 342.080 ton Alt Temel Filler ile yapım işlerimizi gerçekleştirdik.

• Kanalizasyon ve alt yapı çalışmaları kapsamında da Şehrin artan nüfusuna cevap veremeyen alt ve üst yapı sorunlarına köklü çözüm üretilerek Konya Büyükşehir Belediyesi ile işbirliği halinde alt yapı çalışmaları devam etmektedir. Belediye paylarımızın %10’u KOSKİ’ye, % 30’u Büyükşehir Belediyesine olmak üzere toplam % 40’ı aktarılmaktadır. Şehrimize Büyükşehir Belediyemiz tarafından 70 Milyon TL tutarında yatırım yapılmıştır. Belediyemizle işbirliği ve koordinasyon içerisinde ENERYA tarafından 2014-2018 yılları arasında 16 Milyon TL tutarında 167 km alt yapı çalışması, MEDAŞ tarafından 50 Milyon TL tutarında 590 km alt yapı çalışması gerçekleştirilmiştir.
• Kapalı Pazar ihtiyacı olan şehrimizde Barbaros Mahallemizde 3.524.400 TL bedelli Kapalı Pazar yapım işini tamamlayarak hemşerilerimizin hizmetine sunduk.
• At Yetiştiriciliği konusunda merkez olan ilçemize bir Atlı spor kulübü kazandırdık. Yarış atlarının yetiştirme merkezi olan Ereğli’miz özellikle İngiliz yarış atlarının yetişmesi için dünyada uygun şartlara sahip üç yerden (ABD-Kentucky, İngiltere-Liverpool, Türkiye-Konya Ereğli) biridir. Atatürk Kültür Parkında bulunan ve Temmuz 2017’de açılışı yapılan Atlı Spor Tesisimizde; at binme alanı, restoran, kafeterya, seyir terası gibi sosyal donatı alanları bulunmaktadır. Yılda bir kere de Ereğli Belediye Başkanlığı kupa koşusu düzenlenmektedir.

• Vizyonel Parklar yaptık. 2014 öncesi 29.398 m² alanda 11 adet park yapılmışken, görevi devraldığımız 30 Mart 2014 tarihinden bugüne kadar toplam 70.956 m² alanda 34 adet yeni parkı halkımızın hizmetine sunduk. Ayrıca Büyükşehir Belediyemiz ile birlikte merkez dışı 54 mahallemize park yaptık.
• Cadde ve sokaklarımızı modern aydınlatmalarla, orta refüj, göbek ve kaldırım düzenlemeleriyle daha estetik hale getirdik.
• Ereğli’nin yeşil dokusunu korumak ve daha da güzelleştirmek için yaklaşık 4,5 yıllık süreçte 150.000 fidan ve 540.000 süs bitkisi türünü toprakla buluşturduk. 86.000 m² alanda ağaçlandırma yaptık.
• Açtığımız yeni yollarla Ereğli’mizin çehresini genişlettik.
• Sosyal projeler kapsamında; Gençlerimiz için Gençlik Merkezi, hanımlarımız için Hanımlar Semt Lokalleri, çocuklarımız için İlçe Kütüphanesi, çocuk kütüphanesi, Gündüz Bakım Evi, emeklilerimiz için 15 Temmuz Emekliler Kıraathanesi’ni yaptık.
• Evde Bakım Hizmetlerimizle kimsesizlerin kimsesi olduk. Sosyal Yardım Evimiz, Gıda Marketimizle, Aş evimizle ihtiyaç sahibi vatandaşlarımıza ulaştık. Aş evimizle günde 2000 vatandaşımıza 3 kap sıcak yemek ulaştırıyoruz.
• Ayrıca her hafta hanımlarımıza Konya Kültür Gezileri, tüm vatandaşlarımız için Çanakkale gezileri, çocuklarımız için Konya Bilim Merkezi gezileri düzenliyoruz.
• Umut Otobüsümüzle Onkoloji hastalarımızın Konya’ya hastaneye ulaşımlarını sağlamaların yanı sıra onlara refakatçi olarak bir çalışanımız yardımcı oluyor.
• Engellilerimize önemli destekler veriyoruz. Bu anlamda Belediyemizde engelli kardeşlerimizin istihdamını sağlıyor, DOWN Cafemiz ile de topluma kazanımlarını sağlıyoruz.
• Kadın Girişimlerimize destek olarak aile ekonomilerine katkı bulunmalarını sağlıyoruz
• Çocuk atölyesini kurarak yaz tatilinde yavrularımızın kaliteli vakit geçirmenin yanı sıra çocuklarımızın kendi başına kalmayı ve bir şeyler üretebilmelerini aşılamaktır.
• Geleneksel hale getirdiğimiz Tarım ve Hayvancılık Fuarımızın bu yıl 3.’sünü düzenledik.
• Türkiye’de tamamına yakınının Ereğli’mizde yetiştiği siyah havucun ve beyaz kiramızın patentini aldık. Ayrıca uzun kabak ve koyun yoğurdu için girişimlerimize devam ediyoruz.
• Toplu sünnet törenleriyle birçok çocuğumuzun özel gününde yanlarında olduk.
• Kitap Fuarı ile şehrimizde bir ilki gerçekleştirerek; 125 yayınevi, 16 yazar ile yazar okur buluşması, imza, söyleyişi, konferans düzenledik ve 50 bin kitabı kitapseverle buluşturduk. Bu yıl Ekim ayında 2. Kitap Fuarını gerçekleştireceğiz.
• Hobi bahçeleri; Belediyemizce Toros Mahallemizde 10.000 m² alanda 35 adet 100 m² bahçeli hobi bahçesi yapılmıştır. Vatandaşlarımıza kura çekilerek tahsis edilmiştir.
• Uzun yıllar uğraş verdiğimiz Kalker (Kum) Ocağı açılışımızı gerçekleştirdik. Açılışı gerçekleştirilen tesis yaklaşık 2,5 milyonluk maliyetle kuruldu. Buradan çıkan malzemeyi gruplara ayırarak çakıl, iri agrega ve pmt olarak kullanacağız. O açıdan bu tesis Ereğli’mize önemli bir katkı sağlayacaktır.
• ‘Birlikte yönetelim’ sözünün arkasında durduk. Bu kapsamda Alo Belediye hattı (710 07 07) ve bunu bir ileriye daha götürerek Whatsapp İletişim Hattı (0552 710 07 07)’nı kurduk. Vatandaşlarımıza bu sayede 7/24 hizmet veriyoruz.

Devam eden projeleriniz hakkında bilgi alabilir miyiz?
Devam eden projeler kapsamında;
• 2018 yılı içerisinde çeşitli mahallelerimizde yaklaşık 1.062.000 TL bedelinde 10 adet yeni halı saha yapımı ihalesini tamamladık ve yapımına başladık.
• Belediyemiz tarafından yapımını gerçekleştirdiğimiz DDY 2. Etap Parkı alanında yer alan tarihi Hangar Binası Restorasyonu gerçekleştiriyoruz. 2018 yılı içerisinde tamamlanması planlanmaktadır. Proje bedeli yaklaşık 1.000.000 TL olup kendi öz kaynaklarımızla yapılmaktadır.
• GES Projesi’nde son noktaya gelindi. Yapımı devam eden 1 MW’lık dev yatırım günde ortalama 1100 hanenin elektrik ihtiyacını karşılamanın yanı sıra Kurumumuzun elektrik yükünün büyük bir bölümünü karşılayacaktır. Aynı zamanda bölgemizde belediyeler arasında ilk olma özelliği taşımaktadır. Göztepe bölgesinde yapımına başlanan Güneş Enerji Santrali özkaynaklarımızla yapılacaktır.
• Yeni hayvan pazarı projesi hazırlanmış olup finansmanı için Proje ile ilgili olarak Kalkınma Bakanlığı KOP İdaresi Başkanlığı ve Belediyemiz protokol imzalanmıştır. 2018 yılı Şubat ayında yapım işi ihalesi yapılmış olup yıl içerisinde yapımı tamamlanacaktır. Proje Bedeli: 2.097.000 TL
• 2018 yılı içerisinde proje bedeli 2.2 Milyon TL tutarında Ulu Cami Bölgesi Meydan Yenilemesi yapılacaktır. Yapımına başlanmış olup çalışmalar devam etmektedir.
• Olası Riskli Alan Sınır belirlemesi, arazi çalışmaları tamamlanmış, Çevre ve Şehircilik Bakanlığında RİSKLİ ALAN ilanı; 07/11/2016 tarih ve 2016/9508 sayılı Bakanlar Kurulu Kararı, 26/11/2016 tarih ve 29900 sayılı Resmi Gazete’ de yayımlanarak yürürlüğe girmiştir.Çevre Bakanlığından yetki devri alınmıştır.Proje tanıtımı için Kentsel Dönüşüm Ofisi açılmıştır.Arazi de Halihazır ve Jeolojik Etüd çalışmaları tamamlanma aşamasındadır.2017 Aralık ayı içerisinde proje ihalesi yapılmıştır. Taslak projelerini hazırladık.
• Yoğun araç geçiş güzergahı üzerinde yer alan ilçemizin şehir estetiği ve imajı açısından önem arz eden 6,5 km’lik alanın yapım çalışmaları başlamış olup 2018 yılı içerisinde tamamlanacaktır.
• Karayolları Genel Müdürlüğü ulaşım ağında bulunan, Konya – Adana Devlet yolu üzerinde yer alan, Trafik güvenliği açısından ölümlü kazalara sebebiyet veren kontrolsüz kavşağın (Türkmen Köyü Yolu Kavşağı) düzenlemesinin yapılması gerekmektedir.
• Türkmen Yolu Kavşağı’nın kamulaştırma işlemleri ve bina yıkımları Belediyemiz tarafından tamamlanmıştır. MEDAŞ tarafından alt yapı deplasesi yapılmıştır, kavşak yapım çalışmalarının Karayolları Müdürlüğümüz tarafından yapımına başlaması beklenmektedir.
• Tarihi Rüstem Paşa Kervansarayı’nın Restorasyon projesi Büyükşehir Belediyemiz tarafından hazırlanmış ve Anıtlar Kurulu tarafından onaylanmıştır. Restorasyon çalışmaları devam etmektedir.
• Toki Konut Projesi kapsamında 334 konut yapılması amacıyla gerekli plan düzenlemeleri yapılarak TOKİ’ye sunulmuştur. 2017 yılı Kasım ayında ihalesi gerçekleştirilmiş ve yapımına başlanmıştır. Hiç evi olmayan vatandaşlarımız faydalanacaktır. Geçtiğimiz günlerde kura çekimi yapılmıştır.
• Kapalı Sulama Sistemi projesi; Yoğun çabanın ürünü olan bu projenin ilk kıvılcımını İlçe Tarım Müdürü iken atmamızın gururunu da yaşıyorum. Orman ve Su İşleri Bakanlığımızın bir kalemde en fazla yatırım yaptığı Kapalı Sulama Sistemi’nin maliyeti tam 466 Milyon Türk Lirasıdır. Bu proje ile ilgili boruların döşeme işlemi devam etmektedir.
gibi projelerimizi sayabiliriz.

Gelecekte Ereğli’yi hangi projeler bekliyor?
Gelecekte Ereğli’mizi bekleyen çok güzel projelerimiz var;
• Yeni bir hal yapımı planlıyoruz. Eski Tuğla Fabrikasının arazisinde yapılması planlanan Ereğli Hal Projesi için, yaklaşık 40.000 m² lik alanda proje hazırlanmaktadır. Projeye başlanması için Hal Kanununda yapılacak değişikliklerin tamamlanması beklenmektedir.

• Şehir merkezindeki 90 dükkânlar olarak bilinen alan mevcut hali mezbelelik durumdadır, bu alan ile ilgili olarak İmar Kanunun 18. Madde uygulaması yapılmıştır. Seçim vaatlerimizde de yer alan proje ile ilgili olarak işyeri sahipleri ile anlaşma sağlanarak katlı otopark ticaret merkezi olarak alanın yeniden yapılması sağlanacaktır. Proje çalışmaları tamamlanma aşamasındadır. İlgili yerin mülkiyet problemlerinden dolayı İzale-i Şuyu davası açılmış olup hukuki süreç devam etmektedir.
• Taş evler restorasyon projesi Büyükşehir Belediyemiz tarafından hazırlanmış ve Anıtlar Kurulu tarafından onaylanmıştır. Büyükşehir Belediyemiz tarafından önümüzdeki aylarda yapım ihalesi yapılması beklenmektedir.
Olarak belirtebiliriz. Ayrıca bunların yanında Ereğli’mizin gelişimi ve daha da değerli hale gelebilmesi için çeşitli projeler hakkında değerlendirmeler yapıyoruz.

Ereğli İlçesinin bugünkü konumu ve gelecekteki hedefleri nelerdir? Hayalinizde ki Ereğli için neler söylersiniz?
Ereğli’miz hızla ilerleyen bir şehir konumundadır. Yaptığımız hizmetler ve yapacağımız hizmetlerle daha değerli bir Ereğli için çalışmaya devam edeceğiz. İhtiyaçlar sınırsızdır, bu nedenle bizim de hayallerimizin sınırı yok. Ancak en büyük gayemiz her zaman Ereğli’mize layıkıyla hizmet ederek hemşehrilerimize ve gelecek nesillerimize güzel ve yaşanabilir bir şehir bırakmaktır. Bu doğrultuda gece gündüz çalışmalarımızı sürdürüyoruz.

2023 Türkiye’si hakkında neler söylemek istersiniz? Sizce bizi nasıl bir Türkiye bekliyor?
2023 ülkemiz için bir dönüm noktası olacaktır. Birçok açıdan gelişen bir Türkiye bizleri bekliyor. Sayın Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan ve Hükümetimizin özverili çalışmaları sayesinde Türkiye’nin Cumhuriyet’in 100. yılı olan 2023’te dünyanın en büyük 10 ekonomisi arasına gireceğinden yana hiçbir şüphemiz yok. Bizler de bu hedeflerin gerçekleşmesi adına daha da çok çalışarak katkıda bulunacağız. Rabbim, Tek Devlet, Tek Millet, Tek Bayrak ve Tek Millet düsturuyla 2023, 2053, 2071 hedeflerimize emin adımlarla ilerlemeyi bizlere nasip etsin inşallah.

Son olarak neler eklemek istersiniz?
Öncelikle bu röportajı gerçekleştirdiğiniz için sizlere teşekkür ediyorum. Hizmet parolasıylaçıktığımız bu yolda birçok önemli hizmeti şehrimize kazandırırken en büyük destekçimiz olan hemşehrilerimize saygılarımı, sevgilerimi ve muhabbetlerimi sunuyorum.