METROPOL DERGİLERİ

Röportajlar, Köşe Yazıları, Haberler

Çağlayan Soğutma Firma Genel Müdürü Mehmet Zahid Ağaçayaklar

Çağlayan Soğutma Firma Genel Müdürü Mehmet Zahid Ağaçayaklar

42 Yıldır Güvenle Soğutuyoruz…

Sadece Türkiye’yi Değil Dünyayı Soğutuyor…

42 yıldır soğutma sistemleri imalatı yapan Çağlayan Soğutma, hız kesmeden yapmış olduğu yeni ürünleri ile müşterilerine hizmet vermeye devam etmekte. Sadece Türkiye’de değil neredeyse tüm dünya ülkelerinde sektöründe söz sahibi olan, bilinen ve güvenilen ismi Çağlayan Soğutma’ yı Firma Genel Müdürü Mehmet Zahid Ağaçayaklar ile konuştuk. Röportajımızda Firma Genel Müdürü Mehmet Bey, kalitelerinden asla ödün vermeden üretim yaptıklarını ve insan sağlığı için her detayı düşündüklerini dile getirdi. 55 ülkeye ürettikleri ürünleri ihraç ettiklerini belirtirken, dünyamızın geleceği için minimum enerji tüketen, yüksek kalitede, değer yaratan, estetik, fonksiyonel ve esnek ürünler üretmeye devam edeceklerini sözlerine ekledi.

1.Öncelikle bize biraz kendinizden bahseder misiniz?

1983 yılında Konya’da doğdum. Üniversite eğitimimi 2010 yılında Kıbrıs’ta, Uluslararası İlişkiler bölümünde tamamladıktan sonra Dış Ticaret Müdürü olarak aile şirketimiz Çağlayan Soğutma’da göreve başladım. Evli ve iki çocuk babasıyım.

2.Firmanızın kuruluş sürecinden ve gelişim sürecinizi bizlerle paylaşır mısınız?

Şirketimiz 1978 yılında Sayın Merhum Ahmet Ağaçayaklar (1957-2019) tarafından kurulmuş olup beyaz eşya teknik servis alanında hizmet vererek sektöre giriş yapmıştır. 1981 yılında 180 m2 alanda endüstriyel tip buzdolabı imalatına başlamıştır. İlk ihracat 1997 yılında Almanya’ya gerçekleşmiştir. 2000 yılında tüm birimleri ile birlikte 5000 m2 alana sahip Büsan OSB’deki yerine taşınmıştır. 2003 yılında ise yurtiçinde farklı şehirlere anahtar teslim soğutma sistemleri kurmaya başlamıştır. 2005 yılında Soğuk oda panelleri imalatını ürün gamına eklemiştir. 2016 yılına gelindiğinde ise Konya 3. OSB sınırları içerisinde, 40.000 m2 açık alan üstünde 30.000 m2 kapalı alana sahip fabrikamızda soğutmalı reyonlar ve soğutma sistemleri üretimimize devam etmekteyiz. Aynı zamanda uluslararası ticarette daha aktif olabilmek için de geçtiğimiz 2019 yılında Almanya’nın Köln şehrinde Linn GmbH adı ile ilk uluslararası ofisimizi faaliyete geçirmiş bulunmaktayız.

3.Şirketinizin taviz verilemez prensipleri nelerdir?

Ailemizin oluşturmuş olduğu etik temelli kurum kültürümüzden ödün vermeden,  kaynakları en verimli şekilde kullanarak oluşturduğu üretim, çalışma ve teknolojiyi takip etme tarzı sayesinde uluslararası standartlarda daima aranılan,  ülkesi, müşterileri ve tedarikçileri için güven, kalıcılık ve saygınlık kavramıyla anılan bir şirket olarak yolumuza devam etme çabasındayız. Bunu devam ettirebilmek için de bugüne kadar hep yaptığımız gibi müşterilerimize; insan sağlığı ve gıda güvenliği için uzun raf ömrüne sahip, dünyamızın geleceği için minimum enerji tüketen, yüksek kalitede, değer yaratan, estetik, fonksiyonel ve esnek ürünler sunmaya devam edeceğiz.

4.Çağlayan Soğutma olarak sektöre sunduğunuz soğutma sistemlerinden kısaca söz edebilir misiniz?

Çağlayan Soğutma olarak 4 ana kategoride faaliyet gösteriyoruz;

1-Süpermarket Reyonları (Dikey Reyonlar, Servis Reyonları, Dikey ve Yatay Dondurucular)

2- Pasta ve Özel Teşhir Reyonları (Yaş Pasta, Kuru Pasta, Salatbar, Benmari)

3- Soğuk Hava Depoları (Monoblok Soğuk Odalar, Endsütriyel Soğuk Hava Depoları)

4- Soğutma Sistemleri (Merkezi soğutma sistemleri ve Split Soğutma Sistemleri)

Sektörde bizi öne çıkaran özelliklerimizden en önemlisi endüstriyel / gıda üzerine soğutmaya yönelik her şeyi tek çatı altında üretip anahtar teslim komple çözümler sunmamızdır.

5.Satış sonrasında müşterilerinize destek sağlıyor musunuz?

Sektör olarak bizler bazen büyük süpermarketler ile direkt olarak bazen ise bayilerimiz aracılığıyla çalışıyoruz. Direkt çalıştığımız müşterilerimizin teknik servis hizmetleri tamamen tarafımıza aittir. Sonuçta gıda sektörüne yönelik hizmet veriyoruz ve ürünlerimizin içinde olan gıdalardan sorumlu olduğumuzun bilincinde hareket ediyoruz. Bu sebeple Satış Sonrası Teknik Hizmetler departmanımız yurtiçi ve yurtdışındaki anlaşmalı teknik servislerimiz ile 7/24 müşterilerimizin hizmetindedir.

6.Teknolojik gelişmelere uygun yatırımlar yapıyor musunuz? Sektörünüzde yapmayı planladığınız yenilikleri bizlerle paylaşır mısınız?

Bildiğiniz üzere küresel dünyada enerji tasarrufu artık çok önemli bir konu. Biz Çağlayan Soğutma olarak her şeyden önce temiz, sağlıklı ve yeşil bir çevrenin gelecek nesillere aktarılmasının doğaya saygıdan geçtiği bilincine sahip bir şirketiz. Bu sebeple her yeni ürünümüzde öncelikle çevreye daha duyarlı, yüksek enerji tasarrufu sağlayan ürünler için Ar-Ge çalışmaları yapıyoruz. Plug-in olarak çalışan dolaplarımız ağırlıklı olarak R290 (Propan) soğutucu akışkanlı. Transcritical Booster System bir CO2 (R744) merkezi soğutma sistemimizi geliştirdik. Patentini aldığımız ve aMETair sytem adını verdiğimiz özel hava dağılım sistemli açık duvar tipi sütlük modelimiz var. Sektör için inovatif ürünler yapmak en temel hedeflerimizden. Tabi ki bu ürünleri geliştirmek için de öncelikle Ar-Ge departmanımıza ve makine parkurumuza ciddi yatırımlar yapıyoruz.

2020 yılında başta ABD olmak üzere, 3 farklı şehirde daha ofis ve depo açmayı hedefledik. Bu sene ve bundan sonraki senelerde öncelikli hedefimiz yüksek enerji tasarrufu sağlayan ürünlerimizi geliştirmek ve bu ürünleri uluslararası büyük market zincirlerinde Çağlayan markamızla ürünlerimizi buralarda görmek.

 7.2019 yılı yurtiçi ve yurtdışı hedeflerinize ulaşabildiniz mi? 2020 yılında hedefleriniz neler?

2019 yılında üretim hacmimizi %40 oranında artırmak ve buna bağlı olarak düşük maliyet ile yüksek kaliteyi yakalama hedefi koymuştuk. Aynı zamanda Afrika’da yeni pazarlara giriş yapmayı hedeflemiştik. Hem rakamsal olarak hem de yeni pazarlar bağlamında da hedeflerimize ulaşmış olarak yılı kapattık. 2020 yılında ise bu güçlü altyapı ile Avrupa’da lider süpermarket firmaları ile çalışmayı hedefliyoruz. Bu hedefimizi gerçekleştirebilmek için, 3 yılda bir Almanya’da düzenlenen Euroshop fuarına katılmakta ve orada ziyaretçilerimizi ağırlamaktayız. Bu sayede Avrupa’da şirketimizi ve inovatif ürünlerimizi tüm dünyadan gelen potansiyel müşterilerimize tanıtma fırsatını yakalıyoruz. Ayrıca 2020/21 yılları için, 4 adet akredite test odası, Çağlayan AR-GE merkezi ve UL Sertifikası hedeflerimiz bulunmaktadır.

8.Firmanızın ihracat potansiyeli hakkında bilgi verebilir misiniz?

Firmamız geçen yılı %80 ihracat ile kapatmıştır. Bununla birlikte 55 ülkeye ürettiğimiz ürünleri ihraç etmekteyiz. İhracat yaptığımız ülkelerin başında Batı Avrupa ülkeleri, Amerika, Kuzey Afrika ve Arap ülkeleri gelmektedir. Gelişen Orta ve Güney Afrika pazarı ise yeni pazar hedeflerimizdendir.

9.Son olarak neler söylemek istersiniz?

İnsanın en temel ihtiyacı olan gıdanın sağlıklı koşullarda teşhir edilebilmesi ve uzun süre bozulmadan depolanabilmesi için sektörümüz çok önemlidir ve dolayısıyla insanlık için temel bir rolü vardır. Soğutma sistemlerine her zaman ihtiyaç duyulacaktır. Ülkemizde de sektörümüzün uluslararası alanda çok güzel bir payı vardır. Bizde şirket olarak ülkemizin uluslararası alandaki pazar payını büyütmek için tüm gücümüzle çalışmaya ve ülkemizi en iyi şekilde temsil etmeye devam edeceğiz. İlerleyen yıllarda ise dışarıya bağımlı olduğumuz temel ham maddeleri kendi çatımız altında üreterek ithalatın azalmasına katkıda bulunmak ve bu topraklarda daha çok değer yaratan teknolojik ürünler üretmek de her daim temel hedeflerimiz arasında olacaktır.