METROPOL DERGİLERİ

Röportajlar, Köşe Yazıları, Haberler

Yıldızhan Turizm Sahibi Nuri YALÇIN

Yıldızhan Turizm Sahibi Nuri YALÇIN

Yıldızhan Turizm 33 Yıldır Güvenle Taşır…

 

Büyüyen şehirler, artan trafik derken okula ya da işe gitmek oldukça zor ve çekilmez bir hale gelmektedir.  Bu zorlukların üstesinden gelen sizi gideceğiniz yere güvenle ulaştıran, sorumluluklarının farkında olan Yıldızhan Turizm ‘mi Firma Sahibi Nuri Yalçın ile konuştuk. Taşıma sektöründe sunduğu hizmet ve kalitesiyle güvenirliliğini ispatlamış sektörünün markası haline gelmiş olan Yıldızhan Turizm 33 yıldır sizlere konforu sunmakta. Bize sektörü ve firmasının sunmuş olduğu hizmetleri anlatan Nuri Bey ile yapmış olduğumuz röportajımızı mutlaka okumanızı öneririz.

 

 

Öncelikle sizi tanıyabilir miyiz?

1969 yılında Konya’da doğdum. 33 yıldır bu sektörün içerisindeyim. Evliyim ve dört çocuğum var.

Yıldızhan Turizm kuruluş serüvenini bizlerle paylaşır mısınız?

1987 yılında çocukluk hayalim olan şoförlük mesleğine akrabamıza ait olan dolmuşla bu mesleğe adım atmış oldum. Askere gidip geldikten sonra 1992 yılında Yıldızhan taşıma şirketini dört ortaklı olarak kurduk. Kuruluş zamanımızda ortaklarımla isim araştırması yapmamıza rağmen hoşumuza giden bir isim bulamadık. Son çare olarak herkes servis araçlarında ki öğrenci listelerini getirdi. Listelerimizi incelerken Yıldızhan isimli bir öğrencimizin ismi dikkatimizi çekti. Bu isim çok hoşumuza gitti ve kendi aramızda karar verip şirketimizin ismini Yıldızhan yaptık.

2000 yılında 2 ortağımızla ayrıldık. 2017 yılına kadar farklı bir isimle sektörde var olmaya devam ettik. 2017 yılında tekrardan Yıldızhan ismiyle yolumuza devam ettik.

Yıldızhan Turizm olarak olmazsa olmazlarınız neler?

Yıldızhan Turizm olarak olmazsa olmazlarımız güven, disiplin, titizlik ve dakikliktir. Yıldızhan Turizm’ mi büyütürken sektörümüze de yeni bir bakış açısı kazandıracak birçok ilke imza attığımızı düşünüyorum. Sektörde ilk zamanlar şoförlere gömlek giydirmek, kravat taktırmak insanlar tarafından abes karşılanıyordu.  Bu alışkın olmadıkları bir durumdu. . Kıyafetin tek düzen olması yapılan işe ve kişilere saygıyı gösterir. Biz bunu yaparak sektöre farklı bir bakış açısı getirdik. Servislerde henüz hostes zorunluluğu yokken Yıldızhan olarak öğrenci servis araçlarımızda bu düzene geçtik. İlk olarak özel okul servislerimizde uyguladığımız bu uygulamadan memnun kaldık ve zamanla diğer öğrenci servislerimizde de uyguladık.

Sunmuş olduğunuz hizmetler hakkında bizleri bilgilendirir misiniz?

Biz her ne kadar öğrenci personel servisi olarak anılsak da zaman içerisinde geliştik. Öğrenci servisi, personel servisi, TURSAB belgemiz ile yurtiçi tur ve gezi organizasyonları ve VIP transfer hizmetiyle sektördeyiz.

VIP transfer hizmeti zaman içerisinde İstanbul başta olmak üzere tüm ülkemizde kullanılan ve tercih edilen hizmetlerden biri olmayı başarmıştır. VIP transfer hizmeti firmalarımızın talebi doğrultusunda misafirlerinin ulaşım, karşılanma, otel vb ihtiyaçlarının bizler tarafından organize edilip özel araçlarımızla misafirlerine eşlik ettiğimiz bir hizmettir. VIP transfer hizmeti almak isteyen firmamız bizleri arayarak misafirlerinin hangi tarihte geleceğini söylemeleri yeterlidir. Sonrasında misafir geleceği şehirde evinden alınarak başlatmış olduğumuz hizmetimiz yine evine ulaşana kadar devam eder.

Bunun yanı sıra firmalarımız toplu organizasyonlarında bizlerle iletişime geçebilirler. Şehir içi, şehirlerarası, uluslararası turistik geziler, seminer, bayi toplantıları, sportif etkinlikler vb. gibi organizasyonlarda yolcu transferi, özel ve kurumsal turlarda kendilerine yardımcı oluyoruz. Bu dediğim gibi personellerine tatil etkinliği de olabilir ya da iş için bir seminere katılacak da olabilirler. Kalacakları oteli ayarlayıp personelleri belirlemiş olduğumuz noktalardan alarak kalacakları otele ulaştırıyoruz.

Servis güzergahlarınızı nasıl belirliyorsunuz?

Öncelikle ilk defa çalışacağımız kurum ya da öğrencinin adresini alarak harita üzerinden mesafeye ve ulaşım süresi üzerine çalışma yapmaktayız. Personel ya da öğrencimizin servis içerisinde geçirdiği zaman onları yormayacak ve motivasyonlarını bozmayacak uzunlukta olması gerektiğini düşünüyorum. Şayet süre uzun olursa 27 kişilik araçlarımızı 16 kişilik 2 araca çevirerek serviste geçirilen süreyi kısaltıyoruz. Bildiğiniz üzere personel taşımacılığında araçlar sokak arasına girmez. Yürüme mesafesi olan bir noktadan personeli alarak firmasına ulaştırırız. Öğrenci servislerinde ise öğrencimiz evlerinden alınıp evlerine bırakılır. Hatta site yönetimi izni doğrultusunda site içerisine giren servislerimizde var.

İstenilen saatte istenilen yere güvenle taşımak bizim için en önem verdiğim prensiplerimiz arasındadır. Kimi zaman 1 kişi ile başladığımız firmalarımızda zamanla bu sayı arttı. Bununla ilgili anılarımız oldukça fazla. Bundan yaklaşık 7 – 8 yıl öncesinde Antalya’dan bir telefon aldım. Firma 1 personeli için benden servis istedi. Personeli istedikleri gibi alıp 4.Organizede ki firmasına bıraktık.  Bıraktığımız 1 kişi akşam 2 oldu ve kişi sayısı her geçen gün artmaya devam etti. Bir kişi ile başladığımız firmamız da şuan da 150 kişiyi güvenle taşıyoruz.

Vardiyalı çalışan firmalarımız hafta başında bize elemanın çalışma çizelgesini gönderirler. Kimi zaman çizelgedeki yanlışları görüp firmaya ilettiğimiz zamanlar bile oluyor. Taşıdığımız her kişiye alacağımız tam saati verebiliyoruz. O saat o dakikada o kişiyi oradan alıyoruz. Kişilere saat ve dakika olarak zaman vermek zor bir iştir. Zoru başarıp bu zorluğun üstesinden kolaylıkla gelebiliyoruz.

                                            

Yıldızhan Turizm olarak toplamda kaç araçla hizmet veriyorsunuz? Araçlarınızın sahip olduğu özellikler neler?

Kara taşımacılığında her türlü ve her kesime uygun 130 ile 150 civarında aracımız mevcuttur. Otomobilinden, özel VIP aracına,  8 kişilik otomobilden 16 kişilik minibüsüne,  19 kişilik midibüsünden 27 kişilik midibüsüne kadar her türlü araca sahibiz. Ayrıca 42 kişilik ve 52 kişilik otobüslerimizde mevcuttur.

Zaman içerisinde ihtiyaçlar arttıkça bizde hem araç sayımızı hem de kişi kapasitesini arttırdık. Şehirlerarasında kullandığımız araçlarımız ile şehir içi kullandığımız araçlarımız farklıdır. Şehirlerarası kullandığımız araçlarımız TURSAB belgeli ve Ulaştırma Bakanlığı onaylıdır. Şehirlerarası seyahat edecek kişilerin belgeli araçlara dikkat etmesi ve en başta belgeli olup olmadığını sorması gerekir. Seyahat edecek kişilerin Ulaştırma Bakanlığının bizlere verdiği D2 belgesinin olup olmadığını sormaları ve bu belgeyi görmeleri gerekir. Bu belgesi olmayan araçlarda koltuk sigortası bulunmamaktadır. Bu belge o araçta yoksa bilsinler ki korsan bir araçla seyahat edeceklerdir. Biz sigortalarımız bittiği gün tekrar aynı sigortayı ibraz etmek zorundayız. Şehir içi seyahat edilen araçlar C plaka değilse korsan araç demektir.

Araçlarımız yeni model ve konforludur. Bakımları ve kontrolleri düzenli olarak yapılmaktadır. Tüm belgeleri mevcut olup bizi güvenle tercih edebilirler.

 

Çalışanlarınızda özellikle şoförleriniz de aramış olduğunuz kriterleriniz neler? Personellerinize yönelik eğitim çalışmalarınız var mı?

Çalışan şoförlerimizde devletimizin belirlemiş olduğu kriterler var. Ehliyetinin yanında kişinin SRC belgesinin olması gerekmektedir. Mesleki yeterlilik belgesi, psikoteknik belgesi, adli sicil kaydı, sağlık raporu ve tecrübesi bizim için önemlidir.  Bizlerde bu kriterleri göz önünde tutarak eleman alımı sağlıyoruz. Eğitime açık, çabuk öğrenen, güleryüzlü, tecrübeli ve çözüm odaklı kişiler her zaman sektörde tercihimizdir.

Üniversiten hocalar getirerek başta şoförlerimiz olmak üzere tüm elemanlarımıza seminer ve konferanslar veriyoruz. Her yıl okul açılmadan yapmış olduğumuz etkinlik sayesinde çalışanlarımıza bildikleri konuları tekrar hatırlamış oluyoruz.

  • İletişim – Müşteri İlişkileri Eğitimi
  • Trafik Kuralları ve Trafik Güvenliği
  • İş Güvenliği Eğitimleri
  • Çevre Güvenliği Eğitimleri
  • İlk yardım Eğitimi gibi konular ele aldığımız temel eğitim başlıklarımızdır.

Bunu yanı sıra eğitimlerimizde öğrencimizin araca iniş biniş şekli, emniyet kemerinin önemi, kemer bağlanmadan aracın hareket etmemesi gibi konular üzerinde durulmaktadır. Aynı zamanda araç bakımı, lastiklerin bakımı gibi birçok konuda da eğitimlerimiz verilmektedir. Teknik konudaki bakımları kendi bünyemizdeki yerimizde düzenli olarak kontrol ettirmekte ve eksikler varsa yaptırmaktayız.  Bu yıl pandemi sürecinde bu organizasyonları ertelemek durumunda kaldık.

 

Sektörünüzün lider firmalarından biri olmayı başarmışsınız. Başarınızın sırrını ve sektörün sıkıntılarını anlatır mısınız?

Konya büyüyen ve sürekli gelişim gösteren şehirden bir tanesidir. Bizde Konya’yla kendimizi geliştirdik. Büyümeye ve geliştirmeye her gün her an devam etmekteyiz. Başarımızın ilk basamağını modelli ve konforlu araçlar kullanmamız, alanında tecrübeli kadro ile çalışmak oluşturmaktadır. Uzun yıllar bu sektörde olduğumuz için bilgi ve tecrübede bizi başarıya götüren en önemli faktörler arasındadır.

Servis şoförlüğü önemli ve en dikkat edilmesi gereken mesleklerden biridir. Çünkü insanlar bize canlarını, en değerli varlıklarını emanet ediyorlar. Bizlerde bunun bilincinde olup işimizi hassasiyet ile yapmaktayız. Eğitim ilk basamağı servislerdir. Çünkü öğrencimiz servis içerisinde şoför abisinden oturup kalkmasını, iletişim kurmasını ve kurallara uyması gerektiğini öğrenir.

Sektörün sıkıntılarını dile getirecek olursak her sektörde olduğu gibi bizim sektörümüzde de gerekli belgelere sahip olmadan bu işi yapan ya da yapmaya çalışan kişi ve kuruluşlar var. Yani bizlerin uyması gereken birçok kural ve prosedüre uymayan kuruluşların çokluğu en büyük sorunlar arasında gelmektedir. Bu da işini düzgün yapan firmalara maddi ve manevi kayıplar vermektedir.   

Pandemi süreci sizleri nasıl etkiledi? Araçlarda nasıl önlemler aldınız?

İşlerimiz büyük çoğunluğunda sıkıntı yaşadık. Pandeminin başlaması ile araçlarımız komple dezenfekte edildi. Tüm araç koltukları çıkartılarak dezenfekte işlemini gerçekleştirdik. Her gün kullandığımız araçları dezenfekte işleminden geçirmeye devam ediyoruz. Ayrıca şoförlerimiz araçlarında bulunan küçük dezenfekte makineleri ile her iniş binişte araçlarını dezenfekte etmektedir. Her araçta el dezenfektanlarımız ve ateş ölçerlerimiz mevcut. Şoförlerimizin maske takma zorunluluğu bulunmaktadır. Ayrıca araçlarımıza maskesiz binmek yasaktır.

 

Sosyal mesafeyi korumak adına pandemi sürecinde araç sayınızda artış oldu mu?

Bazı firmalar esnek çalışma sistemine ya da vardiya sistemine geçerken bazıları ise sosyal mesafeyi korumak adına servis sayısını arttırdı. Okullar olmadığı için bizlerde araçlarımızı personel taşımacılığında belli sayıda personel taşıyarak kullandık. Mevcut araç kapasitemiz fazla olduğu için bu süreçte de en iyi hizmeti verdiğimizi düşünüyorum

 

Unutamadığınız bir anınızı paylaşır mısınız?

Uzun süredir bu sektörde olduğum için unutamadığım birçok anım mevcut. Unutamadığım beni duygulandıran ve aslında beni mutlu eden anılarımdan birini sizlerle paylaşmak isterim. Büyük oğlum üniversite sınavına hazırlanırken araştırmaların sonucu onu bir dershaneye yazdırdım. Bir gün bilmediğim bir numara beni aradı ve Nuri abi beni tanıdın mı? Dedi. 1995 yılında servisini yaptığım öğrencim olduğunu fark ettim. Öğrencimin eşinin benim çocuğumun öğretmeni olduğunu öğrendim. 33 yıldır sektörde olduğum için taşıdığım öğrencilerim büyüyüp meslek sahibi oldular. Hatta kimi zaman eski öğrencilerimin çocuklarını da biz taşıyoruz. Böyle güzel rastlantılar bizleri mutlu etmekte.

 

Son olarak neler eklemek istersiniz?

Servis taşımacılığı tecrübe ve bilgiyle yapılan en dikkatli kişilerin yaptığı işlerden bir tanesidir. İşini severek ve önemseyerek yapacak olanların bu sektörde olması gerektiğini düşünmekteyim. 33 yıl önceki iş aşkıyla kendimizi her gün geliştirerek bu işi yapmaktayız. Düşündüğüm ve hayata geçirmek istediğim birçok yeni projem var. Her gün 1 adım daha ötesini düşünüp planlıyorum.

İnsanların hayatları bize emanettir. Emanetlerinin güvenli ellerde olduğunu asla unutmasınlar.  Firmalarımız ve velilerimiz bu konuda bize güvenebilirler. Firmaya ya da okula giden bireylerimizi güler yüzümüzle karşılar, konforlu araçlarla gidecekleri yere götürürüz.

Kadrolaşmış kurumsal bir firma olmanın yanında uzun süredir çalıştığım arkadaşlarım, kemikleşmiş bir kadromuz var. Yıldızhan Turizm olarak çalışanlarım ile bir aile olmayı başardık.  Yıldızhan Turizm farkını bizi tercih edenler çok iyi bilir.

 

 

Add comment