Çocuk yaşlarda sanata ilgi duyup sanatla tanışan ve tüm hayatını sanat üzerine kuran Prof. Dr. Sema Sevinç Çetin, müziğe başladığı ilk yıllardan bugüne dek sanat yaşamı içinde olmasına rağmen sürekli kendini geliştiren bir eğitimci olmayı kendine ilke edinmiş. Yeni yetenekler keşfetmiş, keşfettikçe mesleğine daha da sıkı sıkı sarılıp hedefleri doğrultusunda çalışmalarına devam etmiş. Öğrencilerine yol gösteren, ışık olan değerli Hocamız ile gerçekleştirdiğimiz röportajımızı sizlerle paylaşıyoruz. Keyifli okumalar.
Sema Sevinç Çetin’i biraz kendinden dinleyebilir miyiz? Nasıl biridir, nelerden hoşlanır?
1969 İskenderun’da doğdum. İlk, orta ve lise öğrenimimi tamamladıktan sonra Selçuk Üniversitesi Müzik Eğitimi Bölümüne girdim. Yüksek lisans eğitimimi Konya’da, doktora eğitimimi Ankara’da yaptım. Doktora eğitimimi bittikten sonra Selçuk Üniversitesine geri döndüm. 2011 yılında Selçuk Üniversitesi ikiye ayrıldı ve bizim üniversitemiz Necmettin Erbakan Üniversitesi olarak belirlendi. Necmettin Erbakan Üniversitesi’nde öğretim üyesi olarak çalışmaya devam ettim, halen daha çalışmaktayım. Çocukları çok sevdiğim için doktora tezimde ilköğretim öğrencileri ile çalıştım. 2006 ve 2014 yılında çocuk koroları kurup çalışmalarıma devam ettim. Spor yapmayı, müzik dinlemeyi ve gezmeyi çok seviyorum.
Konservatuarda okumaya nasıl karar verdiniz? Müziğe ilginiz ne zaman başladı?
Ben konservatuvarda okumadım. Eğitim Fakültesi Müzik Eğitimi Bölümünde okudum. Müziğe çocuk yaşlarda ilgi duydum. Ben 4 – 5 yaşlarındayken kuzenim bağlama çalıyordu sanırım o beni çok etkiledi. Ve ben de ondan öğrendiklerimi söylemeye başladım. İlkokulda, ortaokulda öğretmenlerim beni çok destekledi. Ailem de her zaman bana destek olduğu için Eğitim Fakültesi Müzik Eğitimi Bölümünde ve Müzik Öğretmeni olarak mezun oldum.
İlk olarak ne zaman kendinize müzik ile ilgili kariyer hedefi belirlediniz?
Her zaman müzik öğretmeni olmak istedim. Bunu çocuk yaşlarımdan itibaren istedim desem daha doğru olur. Üniversite ikinci sınıfta iken Bölüm Başkanımız beni çok destekledi ve derslerime çok iyi çalışmamı, bu okulda asistan olarak kalmamamı söyledi. Bu sayede Lisans 2. Sınıfta iken kariyerimi planlamış oldum.
Söylemeyi en çok sevdiğiniz şarkı veya şarkılar hangileri?
Ben lisans öğrenimim süresince Şan eğitimi aldım. En çok Azeri türküleri söylemeyi seviyorum.
Müzik dünyasında başarılı olmak için Konservatuar eğitimi almak yeterli mi?
Dediğim gibi ben konservatuvar okumadım ama şunu söyleyebilirim ki hiçbir zaman bir okul okumak yeterli olamaz. İnsan her zaman kendisini geliştirmeli ve her zaman yeni bilgilere ulaşmalıdır. Yani okul bize sadece eğitim veriyor yetiştiriyor ama yine iş kişinin kendisine yani bizlere düşüyor.
Eğitimsiz bir sesten şarkı dinlemek sizi rahatsız ediyor mu? Ne hissediyorsunuz?
Bazen eğitim almamış olsa dahi o kadar güzel sesler oluyor ki onları dinlemek asla beni rahatsız etmiyor. Doğal yetenekler var ama okuma fırsatları olmamış o kişileri dinlemek çok keyifli. Ses biraz da Allah vergisi bazen eğitim verseniz dahi söylenilen şarkıyı beğenmeyebiliyorsunuz.
Sema Hocam, Şan eğitiminin yaş sınırı var mıdır? Konservatuarın Ses Eğitimi bölümüne ilgisi olan çocukların aileleri onlara nasıl destek olmalıdır?
Tam anlamıyla bir Şan eğitimi almak için 18 yaşını beklemek gerekiyor. Eğitim alacak kişi larenks gelişimini tamamlamalı. Her yaşta ses eğitimi yapılabilir tabi ki yaşın ve sesin özellikleri dikkate alınarak…
Ebeveynlerimize tavsiyemiz ise doğru insanı bulmak doğru eğitimci ile çalışmak.
Ses Eğitimi Bölümünden mezun olanların iş alanları nedir?
Ses Eğitimi bölümden mezun olan arkadaşlarımız Kültür Bakanlığı Korolarında, opera korolarında, müzik bölümlerinde şan hocası olarak ve ya müzik öğretmeni olarak iş bulabilirler.
Konservatuarların Ses Bölümlerinde eğitim almak isteyenlerin ne gibi çalışmalarla hazırlanmaları gerekir?
Deneyimli ses eğitimi hocalarıyla çalışmak zorundalar aksi takdirde sesleri zarar görür. Doğru eğitimciyi bulsunlar lütfen…
Her insan Şan eğitimi ile güzel şarkı söyleyebilir mi?
Müzik kulağı olan herkese bu eğitim verilebilir ve kendi sesinin yeterliliği doğrultusunda daha da güzelleştirebiliriz. Bu elbette ki kişiye göre değişmektedir.
Ailelerin Güzel Sanatlar alanına yaklaşımı nasıl? Çocuklarını bu alanlara yönlendirip destekliyorlar mı?
Ülkemizde ailelerin güzel sanatlara yaklaşımı maalesef çok iyi değil. Çocuklarının genelde hobi olarak sanatla uğraşmalarını istiyorlar. Meslek olarak desteklemeseler de hobi olarak uğraşmalarından son derece memnunlar.
Müzik dünyasına kazandırmış olduğunuz çeşitli kitaplarınız ve makaleleriniz mevcut bunlardan bahsedebilir misiniz?
Müzik eğitimi alanında özellikle de çocuk sesleri konusun da birçok makalem var. Kitaplarımdan bahsedecek olursam “Çocuklara Şarkılar” ve “İlköğretim Müzik Programları” diye 2 kitabım bulunmaktadır.
Son olarak sanatın ve müziğin gelişimi hakkında neler söylemek istersiniz?
Sanat daha çok desteklenmeli ve sanatla uğraşan insanların değerlerinin bilinmesi çok önemlidir. Ulu Önder Atatürk’ün sanat hakkındaki görüşlerini hepimiz biliyoruz bu doğrultuda eğer sanatı ve sanatçılarımızı desteklersek daha iyiye ve güzele doğru gideceğimiz bir gerçektir.