Dr. Serdar Kalaycı

Meram Belediye Başkanı

Meram Belediye Başkanı Dr. Serdar Kalaycı

Meram Belediye Başkanı Dr. Serdar Kalaycı

Meram Belediye Başkanı

Dr. Serdar Kalaycı

 

 

İnsanlarımızın yaşam kalitesini yükseltmek bizim boynumuzun borcudur.

 

 

Meram Belediye Başkanı Dr. Serdar Kalaycı, ‘bir kişi gelir her şey değişir’ sözü göreve geldiği günden bugüne Meram için yaptıklarını özetler gibi. Meram’ da pek çok’ ilk’e’ imza atan Dr. Serdar Kalaycı ile kısa bir söyleşi gerçekleştirdik ve yapılanları bir de kendi ağızından dinledik.

 

 

Meram Belediyesi olarak kentsel dönüşüm projeniz var geleceğe dönük ve uzun vadeli bir proje bu projeniz hakkında bilgi verir misiniz?

Vatandaşlarımızın yapılmasını arzu ettiği konuların başında Meram’ı köy görünümünden kurtarmak vardı.  ‘Modern bir şehir görünümüne ne zaman kavuşacağız?’ Gibi sorularla karşılaşıyorduk.  Eski yapılanmanın olduğu yerler vardı bu yerlerin düzenlenmesi gerekiyordu. Farklı alanlarda kentsel dönüşümü başlattık bunlardan en önemlileri ‘’Hacı İsa Efendi’’ ve Yenice mahallelerini kapsayan bir proje, yaklaşık 400 bin metrekareyi kapsıyor. Toplu konut idaresiyle Protokol imzaladığımız 2624 konutluk kentsel dönüşüm projesi. Buranın ismini de Konevi Konutları olarak belirledik. Şu anda 1400 daire bitme aşamasına geldi, 2 yıllık gibi bir süre içinde gerçekleştirdik projeyi. Şimdi bu projenin çok kısa bir sürede hayata geçirilmesi, % 75 yeşil alanın bırakılması, belediye hizmet binamızın bu alanda olması, kaymakamlık binasının gelmesi,  yeni bir alışveriş merkezi, yeni bir otelin burada planlanıyor olması buranın yeni bir cazibe merkezi olmasına sebep oldu. Ayrıca Antalya çevreyolunda direk çıkışı sağlayacak çevre yolu da var. Yani  burada özel sektör, belediye, toplu konut idaresinden çıkacak toplam yatırım bedeli alt yapı hariç 1 milyar TL gibi bir rakama tekabül ediyor.

Tabi biz burada boş bir arazi var ve bu çalışmayı böyle bir yerde yapmıyoruz, kentsel dönüşüm eski yapıların yıkılarak lüks konutların yapılması, yaşam alanları oluşturmak demek. Biz vatandaşlarımızla tek tek görüşerek, anlaşarak, ikna ederek gerçekleştiriyoruz bu projeleri.2009 yılında göreve başladığımız zamandan bu yana 6000 konutluk bir kentsel dönüşüm gerçekleştirdiğimiz görüyoruz, 3000 konutun teslim aşamasına geldi diyebilirim.

Hükümetimizin de Çevre ve Şehircilik Bakanlığımızın da bu konuda büyük gayretleri var. Depreme dayanıklı olmayan yerlerin yıkılması gerekiyor, eskimiş yıkılmaya yüz tutmuş yerlerin yıkılarak yerine modern binaların yapılması gerekiyor. Alt yapısı gelişmiş, sosyal yaşam alanlarının oluşturulduğu, yeşil alanı olan, sağlam, tesisi, okulu olması gerekiyor. İnsanlarımızın yaşam kalitesini yükseltmek için bu bizim boynumuzun borcu.

 

Devam eden ve bitirmiş olduğunuz birçok proje var sağlık spor kültür alanlarında ve benim önemsediğim konulardan biri de kimsesiz ve yaşlı insanlara vermiş olduğunuz bir hizmet bundan bahsedebilir misiniz?

Burada şunu söylemek isterim; belediyecilikte sadece fiziki belediyecilik yapmak gerekmiyor. Belediyecilik kanununda belirtilen sizlere verilen ve öngörülen hizmet noktalarında da hizmet vermek gerekiyor. Biz doğumdan ölüme kadar vatandaşlarımıza hizmet vermeye gayret ediyoruz. Göreve başladığımızdan bu yana 3 tane 16 derslikli ilkokul yapmışız, 3 tanede anaokulu yapmışız, 3 tane okulumuza spor tesisleri kazandırıyoruz, 5 adet spor tesisimizin bir kısmının açılışını gerçekleştirdik bir kısmının da yakın zamanda açılışını yapacağız, 5 tane sağlık ocağını hizmete açtık. Bunlar fiziki belediyecilik kısmı.

Doğumda aile mutlu bir an yaşıyor insanların bu mutluluğuna ortak olmamız gerekiyor. Bunun için ‘’İyi ki Doğdun Bebek’’ ziyaretlerimiz var. Bir araç, iki hemşire, bir doktor başlarında görevli arkadaşlarla beraber Meram Belediyesi sınırları içinde doğan bebeklerin adreslerine ulaşarak ve randevu alarak aile ne zaman müsaitse o zaman zarfında ziyarette bulunuyorlar. Bebeğe kız bebeğe ayrı, erkek bebeğe ayrı ve anneye ayrı hediyelerle bu ziyaretler gerçekleştiriliyor. Burada kesinlikle ailenin maddi durumu göz önünde bulundurulmuyor. Bu projeyi 2010 yılında hayata geçirdik ve şuana kadar 6000 aileyi ziyaret etmişiz. Hediyelerimiz arasında anneye bebek bakımıyla ilgili kitap da hediye ediyoruz Meram Belediyesi olarak bizim bastırdığımız bir kitap, anne ve bebek sağlığıyla ilgili bilgilendirme de yapılıyor.

Yaşlı insanlarımıza da, 65 yaş ve üstü olarak sınırlandırdık, muhtarlıklarımız aracılığıyla belirlediğimiz ve bizim buraya gelerek yapılan müracaatlar sonucu ya da arkadaşlarımızın tespiti sonucu, zengin fakir gözetmeksizin ailesinin kabul etmesi halinde evde bakıma ihtiyacı olan vatandaşlarımıza hizmet götürüyoruz. Şu anda 220 kişiye hizmet veriyoruz. Bu bir ekip işi ve ekipteki arkadaşlarımız belirli zaman aralıklarıyla ziyaretlere gidiyorlar, evde bulaşık, çamaşır, ütü ev temizliği, mutfak ihtiyaçları karşılanıyor, muayenesi yapılacaksa anlaşmalı hastanemize götürülüyor, eğer hastanede tedavi gerekiyorsa hastanede tedavisi yapılıyor ve evine getiriliyor.

Vefat eden bir vatandaşımız olursa ve bize cenaze adresi bildirilirse, cenaze adreslerine cenaze yemeği gönderiyoruz.

 

2009 seçimlerinde halkın takdiriyle ve rekor bir oyla belediye başkanı seçildiniz. Aradan geçen bu süre içinde Sonar’ın yapmış olduğu araştırmada ‘en çok sevilen ve başarılı belediye başkanı’ seçildiniz. Başarınızın sırrı ne?

Elbette vatandaşlarımızın takdiriyle geldik ama bunun öncesinde genel merkezimizin ve başbakanımız bizim ismimizin üzerinde durması ve belirlenmesi sonucunda bizim de 4 aylık bir süre içinde kendimizi anlatma gayreti içine girerek ve anlatarak geldik. Ben rekoru kendi adıma kabul etmiyorum Sayın Başbakanımız Recep Tayyip Erdoğan’a aittir. Seçim zamanında vermiş olduğumuz sözleri yerine getirmek için çalışıyoruz ve başbakanımızı bizim ismimiz üzerinde durmasının verdiği sorumluluğu boşa çıkarmamız gerekiyordu ve 3 yıl içinde çok güzel hizmetler gerçekleştirdik ve gerçekleştirmeye devam ediyoruz. İnsan kaynakları iyileştirmesi yaptık, belediyemizin borcunu temizledik, ilgili insanı ilgili birimde çalıştırması üzerinde durduk, eksik olan kadrolarda yenileme ve ilave katılım sağladık, yerine göre kadro değişiklikleri yaptık, sistem oturdu. Yeni belediye hizmet binamızda hizmet vermeye başladık. Belediyemizin binası yoktu başka bir ilçedeydi. Son iki yıldır Mart’ta başlayıp Ekim’e kadar her iki haftada açılış veya temel atma programı yapıyoruz bu projeler de 2 veya 2,5 trilyonluk projeler. Bazıları 7 veya 7,5 trilyonluk proje,12 trilyonluk projemizde var bu bahsettiğim haftalık temel attığımız projeler. Şimdi yeni belediye binamız için de temel attık yaklaşık 30 trilyonluk bir proje. Başarının sırrı ‘çalışınca oluyor…’

 

Şimdi siz borçlu bir belediye devraldınız ve şu anda yapmış olduğunuz projelerde deyim yerindeyse dev projeler bunu başarmak kolay değil. Bu çarkı nasıl olumlu bir şekle çevirdiniz?

Şimdi belediyede uzun süredir çalışan arkadaşlarımızın söylediği bir şey var; ‘biz böle bir bereket böyle bir zenginlik görmedik’ diyorlar. Çalışma prensibimiz vatandaşımıza en iyi hizmeti sunabilmek ve sloganımız her şeyi anlatıyor ‘’Çalışınca Oluyor ‘’

 

Başkanım Meram Belediyesi olarak yol ve asfalt yatırımları konusunda bilgi verir misiniz?

Şöyle ifade edelim. Meram’ın tarihi dokusunu korumak şartıyla kentsel dönüşüm projelerimiz devam etmekte. Bununla birlikte sorumluluk bölgemizde yeni yollar yeni ağlar oluşturma ihtiyacı ortaya çıkıyor. Bazı yolların oluşan yeni kentsel yapıya ve nüfus yoğunluğuna göre genişletilmesi gerekiyor. Yalnız vatandaşlarımız için değil, gerekli hizmetleri götürebilmemiz için, temizlik araçlarımızın, belediye otobüslerimizin de rahatlıkla ulaşımını sağlayabileceği yollar planlamamız gerekiyor. Şu ana kadar bu konuda yapmış olduğumuz yol yatırımı 350 km’yi geçmiş durumdadır. Bunlar yalnızca asfalt dökmek suretiyle yaptığımız yollar değil, mahalle mahalle, sokak sokak bunların kaldırım ve bordür taşları da döşenmiş olup, ilçemize yakışır bir şekilde engelli vatandaşlarımız da düşünülerek esnek olarak planlanmış yollardır. Tabi bu noktada bazı yolları genişletirken vatandaşlarımızın ev ve arsalarının kamulaştırmaları söz konusu olmasına rağmen tüm bu saydığımız hizmetler 2 yıl içerisinde tamamlandı.

 

Meram halkının Meram Belediyesinden ve sizden beklentileri nelerdir?

Öncelikle Meram ilçesinde halkımız gayet bilinçli ve ne istediğini çok iyi biliyor. Seçim öncesinde ve sonrasında halkımız beklentilerini net olarak ortaya koymuşlardır. Ancak yaptığımız çalışmalara göre halkımızın bizden en büyük beklentisi şu anda kentsel dönüşüm konusudur. Kentsel dönüşümle birlikte 18. Maddenin uygulanma konusu, tarımsal arazilerdeki yapılaşmaların imar çalışmaları, kamulaştırma ve yine çeşitli mahallelerdeki yeni imar çalışmaları halkımızın beklentileri ve merak ettiği en büyük konuların başında gelmektedir. Ayrıca, halkımız ilçemize yeni bir üniversite kazandırılmasını da arzu etmektedir. Bunun dışında 1989 yılında kurulmuş bir belediye, yıllarca başka ilçelerde halkına hizmet vermiştir. Bu nedenle halkımız kendi ilçemizde belediyemize yakışır bir hizmet binası arzu etmektedir. Bunlar seçim öncesi ve sonrasında halkımızın bizden beklentileridir. Ancak seçildiğimiz günden bu yana birçok arzuyu ve vaadimizi yerine getirsek de, çıtayı sürekli yukarıya taşıdığımız için, yaptığımız hizmetlere paralel olarak halkımızın talep ve beklentileri artmaktadır. Öte yandan halkımızın beklentilerini gerçekleştirirken ufuk açan ve ilçemize değer katan hizmetlere de devam ediyoruz. Örneğin havuz projelerimiz, park projelerimiz, Yaka caddesindeki büyük alışveriş merkezi kompleksimiz gibi hizmetler, hem vatandaşlarımıza doğrudan hizmet vermekte, hem birçok kişinin istihdamına katkı sağlamakta, hem belediyemize maddi kaynak sağlamakta hem de bu projelerin gerçekleştirildiği bölgelerde rayiç bedellerin artmasına neden olmaktadır. Yaptığımız her yatırımı kentimize değer katması açısından özellikle planlamaya gayret ediyoruz.

Biz de görevde olduğumuz sürece bunları yerine getirmeye, halkımızın beklentilerini karşılamaya devam edeceğiz.

 

Genç bir başkan olmanın avantajları ve dezavantajları nelerdir?

Tabi genç olmanın avantajları saymakla bitmez. Sürekli enerjik, aktif, dinamik ve atak olabiliyorsunuz. Mesai mefhumumuz zaten yok. Randevulu toplantılarımız, imzalanacak önemli evraklarımızı takip ettikten sonra evimize dönmemiz en erken gece 11-12’yi buluyor. Bu yoğun tempoya dayanabilmek için genç olmak gerektiği kanaatindeyim. Genç olmanın başkanlık döneminde pek dezavantajı bulunmuyor. Yalnız seçimden önce bazı sıkıntılar yaşadığımı belirtmeliyim. Seçim için halkımızla buluştuğumuzda özellikle yaşlı amcalardan bazı eleştiriler almışızdır. Hatta bir amcamız “Bu at bu arabayı çeker ” şeklinde Konya tabiri ile genç olmamızın vaatlerimizi yerine getirip getiremeyeceğimiz konusunda şüpheleri olduğunu konuştukça yok olduğunu açıkça belirtmiştir. Seçim döneminde kendilerine cep telefonu numaramı verdiğim bazı vatandaşlarımız “seçimden sonra bu numarayı değiştirirsin ama neyse bakalım” diyerek telefonumu kaydettiler. Ve seçildikten sonra ara ara beni arayarak telefon numaramın değişip değişmediğini kontrol ettiler. Bu bana beni takip eden bir halkım olduğunu gösterdi. Bir baba gibi beni sahiplendiklerini, arayıp “tamam hattını değiştirmemişsin kontrol için aradım kuzum bundan sonra da aramam” diyerek beni taltif etmeleri çok hoşuma gitmiştir. Halen aynı numarayı kullanmaktayım ve başkanlığım boyunca da kullanmaya devam edeceğim.

 

Hayalinizdeki Meram nasıl bir yer?

Öncelikle bu güzel soru için teşekkür ederim. Hayalimizdeki Meram; Vatandaşlarımızın tüm ihtiyaçlarının giderildiği, refahı yüksek, insanların mutluluk seviyesinin yüksek olduğu, yaşam standartlarının çok yüksek olduğu, sosyal donatı alanlarının, çocukların eğlence alanlarının, yaşlılarımızın ve gençlerimizin dinlence alanlarının yoğun olduğu bir Meram hayal ediyoruz. Bu nedenle kopya projeler yerine hep farklı projeleri, Konya’nın ilklerini yapmaya gayret ettik. Ve bu hayallerimizi gerçekleştirebilmek için var gücümüzle çalışıyoruz. Hiçbir zaman bu bizim sorumluluk alanımızdadır – değildir ayrımı yapmadan vatandaşlarımızın huzuru ve rahatlığı için her türlü projeye sıcak baktık, bakmaya da devam edeceğiz.

 

Meram’a kazandırılan üniversite hakkında biraz bilgi verir misiniz?

Konya’mıza yapılacak olan dördüncü üniversite için yer belirleme çalışmaları yapılıyordu. Diğer ilçelerimizde üniversite bulunduğundan dolayı bu üniversitenin ilçemizin hakkı olduğunu savunduk ve peşini bırakmadık. Vatandaşlarımız da sağ olsunlar bizi desteklediler ve hep yanımızda oldular. İlçemizde yer alan ve özel bir vakfa ait olan bir arsayı beğendiler ve bu arsa olursa onay verebiliriz dediler. Bu arsa ilçemizin en güzel yerlerinden birisinde yaklaşık 1 milyon metrekarelik bir alana sahip. Arsanın sahibi olan özel vakıfla görüştük. Kendilerine bazı teklifler sunduk. Onlar da kendi içlerinde görüştüler istişare ettiler ve sonunda anlaşma sağlandı. Vakfa arsa karşılığında Merkez çarşısında bulunan belediyemize ait 38 iş yerimizin mülkiyetini verdik. Aylık yaklaşık 50-55 bin lira civarında kira getirisi olan bu iş yerleri karşılığında arsayı aldık ve üniversite kurulması için tahsis ettik.  İnşaat sürecinde inşaat malzemeleri, hazır betonu, çalışanları hep Konya’dan temin edilecek istihdam noktasında da ilimize katkı sağlayacak bir projeydi. Sonuç olarak Allah’ın izniyle üniversiteyi ilçemize ve ilimize kazandırılmasına vesile olduk.

 

Paralimpik olimpiyatlarında rekor kıran sporcumuz Nazmiye Muslu ve Meram Belediyesinin sporculara verdiği destekten bahsedebilir misiniz?

Öncelikle Nazmiye Muslu’yu sizin vesilenizle yeniden kutlamak istiyorum. Belediyemiz bünyesinde çeşitli kategorilerde yaklaşık 800 sporcumuz var. Nazmiye Muslu olimpiyatlardan önce de dünya şampiyonu olmuştur. Aynı şekilde engelli sporcumuz olan Yasemin Ceylan arkadaşımız da geçtiğimiz Şubat ayınca 4. olarak bizi gururlandırmıştır. Aynı şekilde desteklemiş olduğumuz sporcular farklı kulvarlarda, Avrupa, Dünya ve Balkanlarda sürekli başarılar almaktadır. Önceliğimiz ferdi sporlar olmak üzere, spora ve sporcuya olan desteğimiz kesintisiz devam edecektir.

 

Konya’da ilklerden olan projeleriniz nelerdir?

Aslında yukarıda saydığımız yatırımlarımızın ve hizmetlerimizin çoğu bu soruya cevap olacak niteliktedir. Ancak isterseniz şöyle sıralayayım. Örneğin kentsel dönüşümü Konya’da ilk biz gündeme getirdik ve başladık. Başka bir “ilk” projemiz Organik Pazar projemizdir. Türkiye’de de ilk 10’a girebilir ancak kesinlikle Konya’nın ilk Organik Pazar projesidir. Yol çalışmalarımızda Türkiye’de ve Konya’da ilk defa organik bir ürün kullanıyoruz doğaya dost ve uzun ömürlü aynı zamanda tasarruflu bir ürün. Bir diğer “ilk” projemiz “Biyolojik Gölet” projemizdir. Geçtiğimiz dönemde ihalesi yapıldı. 1500 metre karelik bir alanda ekolojik olarak kendi kendini (çalılar bitkiler vb. canlılarla) temizleyecek olan bu gölet tamamen doğal olacak ve temizliğinde hiçbir kimyasal kullanılmayacaktır. Ayrıca “ilk” olarak sayabileceğimiz başka bir durum var, bu da belediyemiz tarihinde ilk defa bütçesinde fazla vermiştir.

 

 “Meram’a selam yola devam” sloganının hikâyesini anlatır mısınız?

Başbakanımız Sn. Recep Tayyip ERDOĞAN Şeb-i Arus törenleri için Konya’mıza gelmişti. Törenler esnasında Meram’da ikamet eden bir vatandaşımız bir sorununu arz etmiş. Kendisi beni gece bir gibi telefonla aradı. Sorunu bildirdi ve giderilmesini rica etti. Hemen ertesi gün ilgili kişilere ulaştık ve sorunlarını çözdük. Biz sorunu çözdükten sonra ilgili kişileri arayarak konuyla ilgilenip ilgilenilmediğini sormuş ve müspet neticeyi alınca teşekkür etmek için tekrar aradı beni. Bu olaydan 1 yıl sonra Meram teşkilatı olarak Ankara’ya gittik. Vekillerimiz bizi tanıştırırken sıra bana geldiğinde Serdar nasılsın? Nasıl gidiyor belediyecilik var mı bir sıkıntı? Diye sordu. ‘Sağ olun başbakanım’ dedikten sonra başını salladı ve “Meram’a selam yola devam” dedi. O andan itibaren başbakanımızın bu cümlesini slogan olarak benimsedik. Başbakanımızın hafızasının çok iyi olduğunu biliyorduk ancak aradan bu kadar süre geçtikten sonra bile olayları hatırlaması bizi ziyadesiyle mutlu etmiştir.

 

Yoğun başkanlık maratonu yüzünden ailenizden bir şikâyet var mı? Yeterince zaman ayırabiliyor musunuz?

Tabi bu kadar yoğun tempo olunca şikâyetler oluyor ister istemez. Örneğin ilk sene çocuklar alışamadılar bu duruma. Başkanlıktan önce akademisyen olduğum için daha çok ilgilenebiliyordum çocuklarımla, dersleriyle, eğitimleriyle yakından ilgileniyordum. O dönem oğlum 7 kızım ise 11 yaşındaydı. Seçimler arifesi dahil, seçim sonrasında yoğun bir tempoya başladık. Vatandaşımıza verdiğimiz sözlerin yerine getirilmesi için erken saatlerde başlayıp, geç saatlere kadar çalışmamız gerekiyor. Hatta bazı dönemlerde çocuklar “Babacığım seni ne zaman görebileceğiz” dediklerinde onlarla şakalaşarak “Belediyenin sekreterliğine müracaat edin, halk gününe gelin, daha hızlı görüşebiliriz” dediğim de olmuştur. Bazen tabi kızım beni duygulandırıyor. Geceleri 12’de 1’de pencere önünde beni beklediğini görüyorum. Ancak vazifemiz kutsal olduğu için bunun gibi kişisel sorunlara alışmak durumundayız.

 

Meram belediyemizin kardeş şehirleri var kardeş şehirlerin ne gibi avantajları var?

Yurt içinde ve yurt dışında kardeş şehirlerimiz, belediyelerimiz var. Örneğin şehrimizde Hadim Belediyesi, ülkemizde Mardin Belediyesi, yurt dışında ise Bosna Hersek / Hadzici Belediyesi, Azerbaycan / Şeki Belediyesi, Irak / Telafer Belediyeleri kardeş belediyelerimizdir. Kardeş belediyelerimize kardeşlik bağları çerçevesinde çeşitli yatırımlar yapılmakta olup, kültürel alışverişlerimiz karşılıklı ziyaretlerimiz devam etmektedir. Son olarak görüşmelerini yaptığımız Filistin / Gazze Belediyesi ile kardeş şehir olma projemiz devam etmektedir.

Meram Belediye Başkanı Dr. Serdar Kalaycıya yoğun iş temposu arasında bize zaman ayırdığı için teşekkür ediyoruz, başarılarının devamını diliyoruz.

Add comment