Hüseyin KURTULUŞ

Kent Plaza AVM’ nin İmage Maker’ı

Hüseyin KURTULUŞ

Hüseyin KURTULUŞ

‘’Ben İşimin İşçisiyim…’’

Hüseyin KURTULUŞ

Hüseyin Kurtuluş, Kendi tanımlaması ile ‘işinin işçisi’, ben kısaca Kent Plaza AVM’ nin İmage Maker’ı olarak adlandırmak istiyorum kendisini. Ve yine kendi deyimi ile ‘Konya’yı Konyalıdan daha iyi tanıyan birisi’ de diyebiliriz… Neden Konya’yı bizden iyi tanıdığına gelecek olursak; kendisi ile söyleşi için görüştüğümüzde bize bir anısını anlattı Hüseyin Bey ve bende bunu sizinle paylaşmadan geçemedim:

Kent Plaza AVM açılmadan önce Hüseyin Bey’in yurtdışından önemli misafirleri Konya’ya geliyor. Hüseyin Bey yoğun olduğu için Konyalı bir mesai arkadaşına havaalanından konukları aldırtıyor. Ve özellikle tembih ediyor; ‘ ‘Havaalanından misafirleri alınca tali yoldan Bosna’ya doğru devam et. Misafirler oradaki boşluğu görsün ve karşılarına Bosna çıkınca etkilensin, Ataköy gibi bir mekan… Zaten misafir şaşıracak… Oradan alt geçitten geçerek üniversiteyi göster ve İstanbul yolundan peyzajları, üstgeçitleri seyrettirerek devam et…  Japon parkını, siteleri, yerleşimin düzenini göster, devam et ve Real kavşağından Real’ i de göstererek şehrin içinden konuklarımızı getir…’’ Ama nerede… Bu güzel şehir lansmanı yerine konuklar kestirme yol olan Ankara yolundan Kent Plaza ya kısa zamanda ulaşır…  Benzer pek çok olaya tanık olan Hüseyin Bey kentimizi tanıtmakta ne kadar yetersiz olduğumuzu gösteriyor aslında bize…

Bu anıdan sonra söyleşiyi daha dikkatle okuyacağınızı tahmin ediyorum… Benim Hüseyin Kurtuluşu can kulağı ile dinlediğim gibi…

 

Hüseyin Bey, öncelikle sizi tanıyalım; Konyalı sizi tanısın, Konya’da yaptığınız işlerle sizi bilsin istiyoruz. Kısaca kendinizden bahseder misiniz?

Merhaba ben Hüseyin Kurtuluş, eski bir tekstilciyim ama şu anda perakende sektörün farklı bir boyutundayım Konya’ya şu anda yaklaşık olarak git gelleriyle beraber beşinci yılımı doldurdum süreklilik derseniz 9-10 aydır Konya’dayım diyelim. Total olarak arka arkaya koyduğumuz zaman Konya’nın demografik durumundan, şehirleşmesinden, kentsel dönüşümlerinden, halkına kadar çeşitli araştırmalarla kenti çok iyi tanıdığımı düşünüyorum. Konya’ya yeni bir alışveriş merkezinin oluşması için mimari projesinden, markaların gelmesine kadar marka konseptini yapan şirketin işçisiyim, sahibiyim ama ben işimin işçisiyim…

Kent plazanın kuruluş serüveni ile ilgili bize neler söyleyebilirsiniz?

Konya’da daha öncesinde yapılan bir alışveriş merkezi vardı, şehir merkezinden oldukça uzak olduğu için, yine o tarihte yapılan lokasyonda 8 bin nüfus olan bir bölgede başarısız oldu. O dönemde Anadolu’da insanlar ailelerini şehir dışına alışverişe pek yollamazlardı, şimdilerde ise bu gelenek değişti. Biz o dönem,5 sene önce bölgeye araştırma yapmaya geldiğimizde mevcut alışveriş merkezleri Real ve Kule Site’idi.  Tabi, zamanında bunlar farklı boyutlarda markaları bünyelerine getirmişler lokal olarak baktığımızda ulusal ve uluslararası çok markaları yok.  Biz markalar üzerine ciddi araştırmalar yaparak bu konsepti belirledik. Konyalı hangi markaları daha çok seviyor, hangi gıda firmalarını görmek istiyor? Bunun üzerinde durduk ve bu araştırmalar sonucunda şuanda yaklaşık olarak 67 tane Konya’ya hiç gelmemiş ulusal ve uluslararası markayı getirdik.

 

Şu anda kaç mağazanız faaliyette?

45 bin metre kare kiralanabilir alana sahip alışveriş merkezimizde, 11 salonlu sinemamız, 4 bin metre kare eğlence alanımız, 4 bin metre kare spor salonumuzda açık ve kapalı yüzme havuzlarımız mevcut ve 160 mağazalı sosyal bir komplekse sahibiz.

Mevcut olan AVM’lerden farklı bir eğlence ve sosyal alana sahip Kent Plaza, alan ve projeyi nasıl oluşturdunuz?

Bu bizim işimiz. Alışveriş ve Yaşam Merkezi demek farklı bir şeydir, insanları 2 saat, 3 saat mevcut alanda sıkılmadan, tat alarak tutmak demektir. Az önce de değindiğimiz gibi insanlar hangi markaları görmek istiyor, hangi yiyecek ve içecek firmalarını görmek istediğini araştırdıktan sonra bizim işimiz bu konsepte en uygun mimari projeyi tasarlamak. Ama insanların bazı özellikleri vardır; bu yapının 45 bin metre kare olmasının bir sebebi vardır, insanlar 2 kilometreden fazla dolaşmak istemezler, dolayısı ile herkese hitap edecek mola ve sosyal alanlar oluşturmak çok önemlidir… Biz aileler buraya geldiklerinde oyun alanında eğlenen çocukları, alışveriş yapan anneleri ve bu esnada Kahve Dünyası veya Starbucks’ta kahvelerini yudumlayarak gazetelerini, dergilerini okuyan babaları aynı çatı altında toplamak isteriz.

 

Bu yatırımla kaç kişiye istihdam sağladınız? Bünyenizde kaç kişi çalışıyor?

Biz burada bir fabrika kurduk, bacasız bir fabrika… Ben size şöyle örnek vereyim 160 mağaza dedik, ortalama 15 kişi çalışıyor dersek, tabi mağazalarımız arasında 15 çalışanı olan da var 150 çalışanı olan da. Ama biz ortalama 15 kişi çalıştığını varsayarsak ve yan sanayisi diye tabir edeceğimiz temizlikçisi, güvenliğiydi derken rakam 2500‘lere kadar çıkıyor. Bir noktaya daha dikkat çekmek istiyorum; bu 160 mağazanın Genel Müdürleri, Bölge Müdürleri, Görsel Müdürleri vardır. Ortalama ayda bir kere Konya’ya geldiklerini düşünürsek yaklaşık 500 kişiyi şehrimizde misafir etmekteyiz. Şeb-i Arus zamanında gelen turistlerimiz var, alışverişe geliyorlar buraya. Bir de bu tarafından bakınca evet, biz buraya bir fabrika açtık.

Konya’da böyle bir projenin mimarı olarak sektörü ve Konya’nın potansiyelini nasıl değerlendiriyorsunuz?

Ben alışveriş ve yaşam merkezi olarak Kent Plaza’dan bahsedebilirim, benim çocuğum olduğu için. Konya ilk defa bir alışveriş merkezi ile tanışıyor diyebilirim, markaları, mimarisi ve yaşam stili ile. Konya için biz Türkiye’nin yedinci ili diyoruz ama bende yeri gerçekten çok farklı ve genç nüfusu ile birinci sırada. Ayrıca Türkiye’nin tapusuz yeri olmayan tek ili, bu özellikler çok önemli gerçekten. Yine gayri safi milli hasılası kişi başı 12 bin dolar olan bir ilimiz. Onun için bence Konyalı en iyisini hak ediyor ve lezzetle alışverişini yapabilecek ve lezzetle hayatına devam edecek.

Ayda ortalama 1 milyon ziyaretçi beklediğinizi söylediniz bu beklentiniz karşılandı mı?

Evet, elbette beklentimizin çok üzerinde. Bölgenin diğer illerinden de hafta sonları ziyaretçilerimizin olacağını düşünüyoruz. Kent Plaza Türkiye’de ilk 10’a girer, mimarisi ile konsepti ile lezzeti ile… Bunu sektörden arkadaşlar da dile getiriyor ‘Konya’da ki Kent Plaza Anadolu’nun İstinye Park’ı olmuş’ diyorlar. Böyle bir şeyin söylenmesi çok da hoşuma gitti doğrusu.

 

Peki, Hüseyin Bey pek çok şey söylendi ve yazıldı Kent Plaza ile ilgili, son söz olarak siz ne söylemek istersiniz? Konyalıyı Kent Plaza da neler bekliyor?

Seycan Hanım isterseniz bu sorunun yanıtını ben vermeyeyim, bana 20 dakikanızı ayırırsanız Kent Plaza bu sorunuzu yanıtlayacaktır.

 

Son olarak Konyalıya neler söylemek itersiniz?

Konya’ya merhaba diyorum, bu metropole yeni bir yaşam alanı kazandırmanın gururunu yaşıyorum. Konya’yı ve Konyalıyı seviyorum.

Add comment