Yunus Derebağ

Yuntes Makine Genel Müdürü

Yunus Derebağ

Yunus Derebağ

Yuntes Makine Genel Müdürü

Yunus Derebağ

 

Bu sayımızda sizlere Yuntes Makine ve genç yöneticisi Yunus Derebağ’ı tanıtmak istiyoruz kendisi ile gerçekleştirdiğimiz keyifli söyleşi sayesinde sektörü yakından inceleme fırsatı yakaladık. 1996 Yılında Konya’da kurulan YUNTES, şerit testere ile sanayi sektörüne adım atmıştır. Sektöründe gösterdiği başarı sonucunda Almanya’nın şerit testere üretiminde dünya çapında faaliyet gösteren bir firmasının Türkiye distribitörlüğünü almıştır ve bu sektörün yeniliklerine ayak uydurarak hizmet vermeye devam etmektedir.

Yuntes Makine hakkında bizleri ve değerli okuyucularımızı bilgilendirir misiniz?

Yuntes olarak 1996 yılında çelik testere metal kesim üzerine Karatay sanayi de başladık. Testereden sonra testere tezgâhları üzerinde çalışmalarımız devam etti ve bunun yanında Türkiye distribütörlüğü aldık. Saf malzeme olduğu için her atölyeye giren bir malzeme bu nedenle Türkiye genelinde bir pazarlama ağı oluşturarak her tarafa satmaya başladık. Müşterilerimize dostça münasebetimiz diğer talepleri de beraberinde getirdi ve üniversal tezgâh işine girdik. Üniversal tezgâhlarla birlikte 2002 yılında Büsan’a taşınarak burada da ikinci el ve yeni üniversal tezgâhlar geliştirip bunların ithalatlarına başladık. Konya Bölgesi’nden başladık ve ardından Güneydoğu’ya doğru hizmetlerimiz devam etti. Teknolojinin değişmesiyle CNC tezgahların, elektronik tezgahların ve bilgisayarlı tezgahların artmasıyla birlikte teknolojiyi Konya’ya tanıtalım daha seri daha temiz iş yapalım düşüncesiyle 2005 yılında Tayvan’dan Topturn firması öncülüğünde CNC tezgahı işine başlayarak ürün yelpazesini fazlalaştırdık.

Dünya standartlarında üretim ve hizmet sunan bir firmasınız, bizleri şirket içi işleyiş hakkında bilgilendirir misiniz?

Firmamız üç bölümden meydana gelmektedir. Kesim üzerine kesme tezgâhları, şerit ağızları olan bölüm. Bu bölümün servisi ekibi tamamen farklıdır. Burada Alman malı Honsberg firmasının distribütörlüğünü yapıyoruz. İkinci kısım olarak da üniversal tezgâhlarda ikinci el bölümü devam etmekte. Müşterilerimizden ikinci el tezgâhları alıp sıfırını veriyoruz. Üçüncü bölüm olarak da CNC bölümü CNC torna, işleme merkezleri, CNC yatay işlem merkezleri gibi tezgahların ithalatını yapıyoruz. Zamanla talep çoğaldıkça distribütörlüğümüzde arttı. Şu anda yapmış olduğumuz Topturn distribütörlüğü hala devam ediyor. Dünya çapında bir firma olan Ecoca’nın distribütörlüğü devam ediyor. Ace firması, Accuway Japon ortaklı bir firma bu firmaların distribütörlükleri devam ediyor. Müşterilerimizin talebine göre distribütörlüklerimiz artıyor. İthalat noktasında Mersin’le çalışıyoruz Mersin’de Serbest Bölgemiz ve üç tane ayrı depomuz var.

Çalışma alanlarınız ve çalışma prensipleriniz nelerdir?

Konya merkezli bir firmayız Konya’da 3000 metre kare bir alanda çalışıyoruz. Buranın 1000 metre karesinde Konya’da ilk defa olan C tipi antrepo açtık. Buda müşteriye vereceğimiz hizmetten ileri gelen bir şey. CNC tezgâhlarda daha çok katalog üzerinden bir satış söz konusuydu. Bizim satış politikamız daha farklı biz direk tezgâhları müşteriye göstererek ürünleri lanse ederek, anında tezgah vererek hizmet vermeye çalışıyoruz. Bunun için de Mersin’de bir merkezimiz var. Bunun yanında Konya’da özel antrepo merkezimiz var. Müşteri beğendiği takdirde hemen teslim edebiliyoruz.

Ankara, Adana, İzmir ve Bursa Bölgesinde home ofis olarak çalışıyoruz. İstanbul Bayrampaşa’da 4000 metre kare showroom’umuz var orada 9 tene elemanımız mevcut. Toplamda 60 personelle hizmet vermekteyiz. Geri hizmet olarak tabir ettiğimiz servis elemanları, servis satış elemanları dahil. Artık günümüzde takım tezgâh  her işin başı. Bugün düşünün elbise de takım tezgâhtan çıkıyor, düğme de takım tezgâhtan çıkıyor, yani her şey burada üretiliyor. Takım tezgâhı da yapan takım tezgâhı dolayısıyla biz işin başındayız. Daha hızlı daha seri daha yeni makineleri Türkiye’ye getirmeye devam ediyoruz. Bu arada kendi elemanlarımızın hepsi yetişmiş, yurt dışında eğitim almış bilinçli profesyonel servis ekibiyle de herhangi bir yerde arıza durumunda hizmet vermeye devam ediyoruz. Satmakla bitmiyor iş sattıktan sonrada bakım işleri devam ediyor. Sattıktan sonra iki yıl o ürün müşterinin değildir bizimdir hiç sekteye uğratmadan arıza çıktığı anda o sorunu çözmeye çalışırız.

Konya firması olarak sektörde yaşadığınız problemler neler?

Takım tezgâh olarak Türkiye’de 200’ün üstünde firma var. Bunun içinde biz ilk beşin içerisindeyiz. Vermiş olduğumuz hizmette ilk beşteyiz ama çeşitlilik açısından ilk sıradayız. Her türlü çeşidi anında stoktan alma fırsatımız var. Ayrıca showroom olarak da Türkiye’nin en büyük showroom’una sahibiz. Daha önce İstanbullu firmalar burada satış yapıyorlardı. Satış stratejileri katalog üzerinden tezgahı göstermekti, müşteri gidip bu ürünü vadeli alma, evrakla alma ya da takasla alma düşüncesi içine giremiyordu. Ürünü almak isteyen müşteri Tayvan’ın ya da başka bir yerin sitesini açıyor; üç ay bekleyen, beş ay bekleyen, dokuz ay bekleyen vs. Tabir yerindeyse önce ürünün parasını veriyor sonra üç ay beş ay ürünü bekliyordu. Birde geri dönüşü yoktu bu yöntemle. Bu uzunca bir süreç buradaki satıcı firma sadece kurulum hizmeti verebiliyordu. Bir showroom’u yoktu gösterdiği ürün yoktu, gidip Uzakdoğudan komisyoncu alıp geliyordu. Biz bu ticarete sıcak bakmadık. Başarılı olabilmek için yani makine sektöründe tam ticaret yapabilmek için kendimiz gittik bir altı ay sonra çıkacak ürünün siparişini verdik showroomlarımıza, mağazalarımıza bu ürünlerden koyduk. Müşteri arzu etti makinasını dükkânına kurduk, eğitimini verdik, çalıştırmaya başladık ondan sonra para aldığımız oldu. Böylece müşteri bakarak görerek makinaları almaya başladı. Bizim gibi firmalarda çoğalmaya başladıkça satış stratejisi olduğu gibi değişti. Biz hizmetimizi verdik bunun meyvesi olarak da başarımızı aldık. Satış adedi olarak CNC de ilk üçte olduğumuzu gönül rahatlığıyla söyleyebilirim.

Türkiye ve dünyaya baktığımız zaman Yuntes nereye doğru gidiyor?

CNC tezgâhlar çıkmaya başladığından beri ustalıkların işi de bitmeye başladı. Bu sistem 90’lı yılların başında geldi Türkiye’ye biraz geç geldi, hızlı bir başlangıç olmadı ama 2000’li yıllarda çok hızlı yayıldı. Özellikle 2005 yılından sonra müthiş CNC tezgâhlar girmeye başladı. Şimdi CNC tezgâh altı tane torna tezgâhına bedel. Çok kaliteli iş yapan bir sistem. Bugün bir atölye CNC tezgâh olmadan ayakta kalamayacak duruma geldi. CNC tezgâhının yaygınlaşması Türkiye’de üretiminde artmasında büyük etkisi var.

Sizi kısaca tanıyabilir miyiz?

Beyşehir doğumluyum. Tabir yerindeyse Konya’nın çocuğuyum. 1996 yılında bu işyerini kurduk. 2001 yılında kardeşim Ahmet Bey’le ortaklığımız devam etti. Şuanda sanayiciye destek vermek için firmamızı büyütmek için elimizden geleni yapmaya çalışıyoruz. Ayrıca Konya’ya destek vermek için Selçuk Üniversitesi basketbol takımının başkanlığını yapmaya çalışıyorum. Takımı birinciliğe çıkartarak Konya’ya olan borcumuzu ödemek amacındayız.

Yoğun iş temposunun arasında Konya için aldığınız aktif görevler var. Selçuk Üniversitesi Basketbol Takımı’nın Yöneticiliği gibi birazdan bu konuda bilgi almak isteriz.

Ben geçen yıl sezonun kapanmasına bir ay kala başkanlığa geldim. Bu biraz Konya’yı sevmekle birlik beraberlikle alakalı. Sadece Selçuk Üniversitesi olarak bakmamak lazım Konya’nın bir takımı olarak bakmak lazım. Bizim geçtiğimiz yıl yenildiğimiz takım Antep Belediyesi ve burada yenildik. Playoff’larda iki maç ard arda yenildiğiniz zaman üçüncü maçı oynamanıza gerek kalmaz. Orada son saniyede bir sayıyla kaybettik. Konya’da üçüncü maç oldu o maçı da son periyotta maalesef kaçırdık. Geçen seneki sporcularımız kaliteli ismi olan sporcularımızdı ama takım ortalamasına baktığımız zaman yaşlı oyuncularımız vardı. Haftada iki maç yapıyorlardı Playoff maçlarında tabi ister istemez bir strese giriyorlardı. Yaş ortalaması da yüksek olunca yorgunluk oluyordu haliyle son periyotta kaçırdık zaten.

Peki, bu sene çıkacak mıyız?

Bu sene en büyük amacımız çıkmak. Şuanda ligin birincisiyiz çok büyük bir başarı yakaladık. Birlik beraberlik var takım ruhu var yönetimde de birlik beraberlik mevcut. Buda takıma yansıyor. Bu dört yıllık talihsizlik sona eriyor. Amacımız bu sene birinci lige çıkartmak.

Yuntes Makine olarak genel politikanızı öğrenebilir miyiz?

Yuntes Makine olarak vurgulamak istediğimiz nokta şu. Artık Konya büyüyor bir sanayi şehri olamaya başladı ve bu sanayi şehrinde takım tezgâhçı olmazsa olmaz. Bu rolü üstleniyorsak en iyisini yapmaya gayret ediyoruz. Tüm takım tezgâh hizmetleri artık Konya’da var ve çoğalıyor da bu firmalar. Biz bunu sağlamaya çalışıyoruz. Dünyada sektör çok büyüdü ama müşterilerimizin tüm bu olanakları imkânları hizmeti alabilecekleri bilgilenebilecekleri bir yer var. Artık İstanbul bizden almaya başladı makinaları bunu başarmaya çalışıyoruz. Kaliteyi artırmak için Ar-Ge çalışmalarımız devam ediyor. Biz getirmiş olduğumuz makinalarımızla ödeme kolaylığımızla hemen teslimatlarımızla bir çığır açtık. Bir felsefe değiştirdik. Tabi ki Konya’dan almış olduğumuz hizmetle biz bunu değiştirdik. Artık Konya’da teknoloji en ön saflarda.

Dünya standartlarında üretim yapan bir firma olarak katılım sağladığınız fuarlar hakkında neler söylemek istersiniz?

Türkiye’nin her tarafında home ofisimiz olduğu gibi pazarlama ekibimiz servis ekibimiz olduğu gibi ayrıca fuarlarda da sergiliyoruz yeni getirdiğimiz ürünleri. Sektörün önde gelen fuarlarına katılıyoruz. İstanbul’da Mastek ve Tata Fuarı, ikinci sırada Konya’da Kontek Fuarı var Nisan’ın başlarında düzenleniyor buralara katılıyoruz ayrıyeten Bursa’daki Kayseri’deki Adana’daki fuarlara katılıyoruz yani yılda dört beş tane fuarda bizi görebilirler. Yurtdışı fuarlarını da ekibimle beraber geziyoruz incelemelerde bulunuyoruz. Nerede hangi teknolojiyle bir ürün yapılmış onları inceleyip Konya’ya getirmeye çalışıyoruz. Zaten satmış olduğumuz ürünlerin tüm ülkelerde distribütörlüğü var bu nedenle ürünleri tekrar gidip sergilememize gerek kalmıyor. Biz oraya gidip hem Türkiye distribütörlüğü olarak ziyaret etmiş oluyoruz hem son teknolojileri kapmış oluyoruz.

Yunus Bey’e yoğun iş temposu arasında bize zaman ayırdığı için teşekkür ediyoruz.

Add comment