Yücel KOCAMAN

Yücel Kocaman Elektrik Mühendislik San. Tic. Ltd. Şti. Yönetim Kurulu Başkanı

Yücel KOCAMAN

Yücel KOCAMAN

Yücel KOCAMAN

Yücel Kocaman, 1981 Seydişehir doğumlu. Elektrik  Mühendisliği Bölümü Mezunu olan Yücel Bey motosiklet ,fotoğraf ve squash sporu ile sıkı bağı olduğunu dile getiriyor. Sosyal bir kişiliğe sahip iş adamı 2006 yılında kurmuş olduğu  Yücel Kocaman Elektrik Mühendislik San. Tic. Ltd. Şti. ve  2011 yılında kurmuş olduğu Pixylight Aydınlatma Dekorasyon firmaları ile ülke çapında yaklaşık yirmi ilde çalışmalarına devam ettiklerini ifade ediyor.

Metropol Konya dergisi olarak Yücel Kocaman’a başarıyı ve kendisine başarı getiren prensipleri sorduk.

 

Sizce başarı nedir?

İş hayatında güvene dayalı ilişkiler kurmak, kendine ve başkalarına güven duymak ve güvenilir bir kişi olmak başarının temel anahtarlarından biridir.

Güvenmek, bir şeye inanmak, ondan emin olmak ve bunu eyleme dönüştürmektir. Diğer bir ifadeyle, güvenmek yalnızca inanmaktan öte, inandığını açıkça ifade etmek ve buna göre davranmaktır.

Güven duygusu kolay kazanılmaz ve eyleme dönüşmesi çoğu kez uzun zaman alır. Buna karşın, güvenin kaybedilmesi çok kolaydır ve bir anda olabilir. Bu nedenle, güven duymak, başkalarının güvenini kazanmak ve bu güven duygusunu korumak gerçekten emek ve zaman harcanmasını gerektiren bir süreçtir.

Kendine güveni olmayan bir insan çoğu kez başkalarına da güvenmez ve başkalarından da kendisine güvenmelerini beklemez. Bu nedenle, güvenilir olmak gibi bir endişesi de yoktur.

Güven, bir insanın kontrolü dışındaki olaylardan zarar görmesini önleyen veya olumsuz etkilerini azaltan bir süreçtir. Korkunun yeni korkuları beslemesi gibi güven duygusu da güveni artırır. Korku ve güvensizlik; bir tehdit ve tehlikeyi olduğundan daha büyük algılamamıza neden olur, savunmacı davranışlara yol açar ve gerginliği artırır. İletişimi zayıflatır, ilişkileri koparır. İnsanı; yalnızlığa, içe kapanmaya, mutsuzluğa ve acizliğe götürür. Diğer taraftan, güven insanı tekrar denge ve kontrol noktasına getirir, iletişim ve ilişki süreçlerinin işlemesini kolaylaştırır. Korku olumsuz düşünce ve duyguları, güven ise olumlu duyguları, sağlıklı ilişkileri ve huzurlu bir ortamı besler.

Güven düzeyi yüksek insanlar sorunları daha kolay çözecek ve engelleri de kolaylıkla aşacaklardır. Gerek kişisel gerek organizasyonel yaşamda arzulanan huzur ve başarının temelinin güvenin oluşturduğu akıldan çıkarılmamalıdır. Bu anlamda atılacak ilk adım, özgüven duygusunu geliştirmek olmalıdır. Özgüven duygusunu geliştiren güçleri harekete geçirmeli, bunları kullanmalı ve geliştirmelidir. Özgüveni destekleyecek şekilde düşünmek, konuşmak, davranmak ve alışkanlıklar geliştirmek gerekir.

Diğer taraftan, çevresinde güven ortamı yaratmak isteyen bir insan, başkalarına şüpheci, eleştirici, suçlayıcı ve şikâyet edici bir tutumla bakma alışkanlığından (eğer varsa) vazgeçmeli, önyargılarından kurtulmalı ve diğer insanlarla iletişim ve ilişki kurarken en azından tarafsız bir noktadan başlamasını bilmelidir.

Bütün bunlardan öte, eğer bir insanın güvene dayalı ilişkiler kurma isteği ve ihtiyacı varsa her şeyden önce güvenilir bir insan olması gerektiğini bilmesi gerekir. Güvenilir bir kişi olmak, insanın yaşamda kazanabileceği en önemli ve üstün özelliklerden biridir.

 

Hayatınızda size başarı getiren yedi prensibinizi bizimle paylaşır mısınız?

 

Yenilikçilik,

Öz Disiplin,

Müşteri Odaklılık,

Sosyal Sorumluluk,

Sürekli Gelişim, 

Kalite,

Güvenirlik.

Add comment