Bengisu Gürbüzer Doğru

Oyuncu,Yönetmen

Bengisu Gürbüzer Doğru

Bengisu Gürbüzer Doğru

Bengisu Gürbüzer Doğru

 

Konya Devlet Tiyatrosu ”Ya Devlet Başa Ya Kuzgun Leşe”, ”Biz Size Hayranız” ve ”Dört Köşe Palyaço” oyunlarından sonra bu dönem dördüncü oyunu olan ”Shirley Valentine” oyunu ile perdelerini açtı. Willy Russell’in yazdığı, Bengisu Gürbüzer Doğru’nun yönettiği oyunda, dekor tasarımını Güven Öktem, giysi tasarımını Günnur Orhon, ışık tasarımını ise Hakan Özdemir üstlenmekte. Şubat ayının sonlarında prömiyerine başlanan oyun şu günlerde devlet tiyatrosunda bilet bulunamayan oyunlardan oldu. Tek perde oynanan oyunda Bengisu Gürbüzer Doğru bir saat beş dakika da bu kadar insanı nasıl etkileyebiliyor diye merak ettik ve Metropol Konya ekibi olarak Bengisu Hanımın kuliste ziyaretçisi olduk. Bengisu Gürbüzer Doğru bir yandan akşam ki oyunu ”Shirley Valentine” için kulisinde hazırlanırken bir taraftan yeni oyununu bizlere tanıttı.

Öncelikle Bengisu Gürbüzer Doğru kimdir?

Bengisu çocuklarının annesi, kocasının karısı, tiyatronun müdürü. Esasen Antalya doğumluyum ama Ankara da büyüdüm. Ankara Devlet Konservatuarı tiyatro bölümünden mezun olduktan sonra özel tiyatrolarda seslendirme sanatçılığı yaptım. 1999 yılında devlet tiyatrosu sınavlarına girdim ve Konya Devlet Tiyatrosuna atandım. O zamandan beri de burada oyuncu, yönetmen olarak görevimi devam ettiriyorum. Daha sonrasında görevlerime bir de müdürlük eklendi.

Yeni oyunuza gelelim. Bizlere ”Shirley Valentine” oyunundan bahseder misiniz?

Shirley Valentine İngiltere’de yaşayan bir kadın. Fakat hepimiz gibi geldiği yaşı, yaptıklarını, yapamadıklarını sorgulayan bir kadın. Yani Shirley’nin adı Bengisu da olabilir, Ayşe de olabilir, Barbara da olabilir. Çok evrensel bir oyun ve çok evrensel bir karakter Shirley. Yaşam taşınması zor bir yük, bu yükün altında ezilip kalmayın, yaşamdan zevk alın; kimliklerinizi, cinsiyetinizi, sevgilerinizi kaybetmeyin, hiçbir şeyi rutine bağlamayın, hayat için anlamınızı yitirmeyin, yapmak istediklerinizi ertelemeyin o kadar uzun bir ömrümüz yok bizim diyen bir oyun.

Peki, Shirley Valentine oyunu nereden çıktı?

Biz 2 Ekim de ”Ya Devlet Başa Ya Kuzgun Leşe” oyunu ile perdelerimizi açtık. Çok yoğun ve kalabalık bir ekibimiz var. Ama dört sanatçı arkadaşımızı ayırmıştık o oyundan, onlar da ”Biz Size Hayranız” oyunu ile devam ettiler. Böylece iki oyunumuz oluşmuş oldu. Fakat bu arada üçüncü bir oyun çalışmamız gerekiyor ama ekip yok. ”Ya Devlet Başa Ya Kuzgun Leşe” zaten çok kalabalık bir ekip ve her iki oyun da sürekli turnede. Yeni bir oyun çıkması gerekiyor, oyuncu yok, ekip yok, hiçbir şey yok. Şimdi yönetmen getirtsek ‘’pardon yönetmenim ekip yok, herkes turnede biraz bekleyin’’ mi diyeceğiz? Baktık olacak gibi değil, ”ben oynayacağım o zaman” dedim, genel müdürümüzle görüştüm onun da onayını aldım ama oyun aramak lazım…  Normalde tek kişilik oyunlar oda tiyatroları gibi küçük tiyatrolarda oynanır. Ama bizim salonumuz 300 kişilik. Öyle bir oyun bulmamız gerekiyor ki insanları oraya çivileyebilelim. O 300 kişiyi orada tutabilmemiz lazım. Sonra tek kişilik kadın oyunlarını şöyle önüme serdim, hepsini okumaya başladım. Öyle bir oyun seçmem gerekir ki herkese hitap etmesi gerek diye düşündüm. Çünkü ben Bengisu olarak da erkek düşmanı olan birisi değilim. Tamam kadın oyunu olacaktı ama ben ne erkeksiz ne de kadınsız hayatın olabileceğine inanan bir insan değilim. Evet, kadını yansıtmalı ama erkeği de anlatmalıydı seçeceğim oyun. Evrensel olmalıydı… Bu yüzden taraf tutmamam gerekiyordu. Daha sonra napalım napalım diye araştırırken Shirley Valentine ile tanıştım.

Sahnede tek oyuncu olmak nasıl bir duygu?

Bir şeyi zevk alarak yapıyorsanız karşınızdaki de zevk alır. Bir şeyi inanarak yapıyorsanız karşınızdaki de inanır. Ben çok severek yaptığım için seyirciye de bu geçiyor. Ben sahneye çıkıp Shirley Valentine olduğum anda seyirci de Shirley Valentine ile birlikte gülüyor, ağlıyor, hüzünleniyor. Ben bunların hepsini sahneden görüyorum, herkesini tek tek izliyorum.

Bengisu Gürbüzer Doğru özel hayatında Shirley Valentine mi yoksa Shirley Bradshow mu?

Aslında ikisi birden. Ama Bengisu Shirley Valentine’in içindeki o çocuğu hala taşıyor. Onun gibi yaşamdan zevk almayı seviyorum, yaşamayı seviyorum, kendimi seviyorum. Shirley gibi benimde bir kızım, bir oğlum var, benimde bir kocam bir Joe’um var hayatımda. Ama bazen Shirley Bradshow olabiliyorum. Kalkıyorum ayağa ne işin var orda burada otur oturduğun yerde diyorum kendi kendime.

Konya Devlet Tiyatrosu şu aralar neler yapıyor?

Devlet tiyatrosu çok ciddi bir şekilde festivale hazırlanıyor. Biliyorsunuz dünyada eşi benzeri olmayan bir festivalin bu sene altıncısını düzenleyeceğiz. 14-24 Nisan tarihleri arasında ”Bin Nefes Bir Ses Uluslararası Tiyatro Festivali” kapsamında dünya da Türkçe tiyatro yapan ülkelerden oyunlar gelip burada sahne alacaklar. Aynı zamanda turnelerimiz devam ediyor. ”Ya Devlet Başa Ya Kuzgun Leşe” zaten sürekli geziyor, ben ”Shirley Valentine” ile daha yeni Zonguldak’taydım. Daha sonra 19 Mart’da küçük seyircilerimizle buluşturacağımız ”Nasreddin Hoca Bir Gün” adlı çocuk oyunumuzun provaları devam ediyor. Bir yandan Ankara’nın çocuk oyunları festivali var ”Küçük Hanımlar Küçük Beyler” ona katılacağız. Oradan gelip Fas’a gidecek çocuk oyunumuz. Yani çok ciddi bir yoğunluk ve tempoyla devam ediyoruz.

Sizce devlet tiyatrosunun Konya halkının gözünde nasıl bir yeri var?

Bu tiyatro 15. senesini kutlayacak, ben bunun 13 senesine şahidim. İlk geldiğim zamanlar taksiye binip devlet tiyatrosuna gitmek istediğimi söylediğim zaman taksiciler bana ”orası neresi” derlerdi. Şimdi ise devlet tiyatrosu bir buluşma alanı. Ben eğer 300 kişilik bir salonda tek kişilik bir oyun oynamaya cesaret edebiliyorsam, bu seyircimizden aldığım enerji sayesindedir. Ben seyirci de bu potansiyeli görmesem asla böyle bir işe kalkışamazdım. Normalde seyirci gelir ‘’ay oyun tek kişilik miymiş.’’ der ve gider. Ama şimdi görüyorsunuz, ”Shirley Valentine” biletleri yok satıyor.

Add comment