Uğurhan KURT

Kurt Tabela

Kurt Tabela Uğurhan KURT

Kurt Tabela Uğurhan KURT

Kurt Tabela

Uğurhan KURT

 

Konya’da sektörünün lider firmaları arasında yer alan Kurt Tabela’nın sahibi Uğurhan Kurt bu sayı ‘‘Sektör’’ köşemizin konuğu oldu. Kendisi ile sektörün önemi ve firmanın gelişimi hakkında bir söyleşi gerçekleştirdik.

 

Atölyemiz birçok projeyi kolaylıkla hayata geçirebilecek makine parkuruna sahiptir. Bir gün mobilya firmaları için sergileme standı yaparken, başka bir gün, restoranlar için dev menü imalatı yapabiliyoruz. Bu da çok geniş bir ürün yelpazesine sahip olmamızı sağlıyor.

 

 

Uğurhan Bey kısaca sizi tanıyabilir miyiz?

İlk, Orta ve Lise eğitimimi Konya’da tamamladım. Lisans eğitimi ise Ankara’da tamamladım. Bilkent Üniversitesi İktisat mezunuyum. Okul sıralarında birçok toplulukta ve sosyal sorumluluk projesine katıldım. Yüzün üzerinde konferans, seminer ve gezi etkinliğin organizasyon komitesinde bulundum. Aynı süre içersinde Anadolu Üniversitesi Dış Ticaret ön lisans programında da mezun oldum. Yüksek Lisans’a Selçuk Üniversitesi İletişim Fakültesi’nde devam ediyorum.

 

Kurt Tabela’nın kuruluş serüveninden biraz bahseder misiniz?

Firmamız ilk önce matbaacılara uzun yıllardır film ve klişe hizmeti veren Renk Repro Center bünyesinde kuruldu. Merkezi Konya olmak üzere, Kayseri ve İstanbul’da 2 şubeleri bulunan firma Reprodüksiyon sektöründeki ulusal başarısını dijital baskı alanına da taşıyabilmek için sektörün en önemli makinelerine yatırım yaptı. Firmamız matbaacılıktan gelen renk bilgisi ve baskı teknolojilerindeki tecrübesi ile de kısa sürede dijital baskı sektöründe de kendisinden söz ettirmiştir.  İlerleyen süreçte tabela ve uygulama alanında da yatırımlara başladık. Kısa sürede, 52 personel, 2200 m2 üretim alanı ve tecrübeli yöneticileriyle birçok kurumsal firmaya hizmet veren önemli bir firma konumuna geldiğini düşünüyoruz.

 

Kurt Tabela olarak ne gibi hizmetler sunmaktasınız?

Atölyemiz birçok projeyi kolaylıkla hayata geçirebilecek makine parkuruna sahiptir. Bir gün mobilya firmaları için sergileme standı yaparken, başka bir gün, restoranlar için dev menü imalatı yapabiliyoruz. Bu da çok geniş bir ürün yelpazesine sahip olmamızı sağlıyor. En çok ürettiğimiz ürünler arasında, totemler, alın tabelaları ve ürün stantları bulunuyor.

En önemli hizmetimiz ise son dönemde yatırım yaptığımız UV dijital baskı hizmetidir. Geleneksel solvent teknolojisinin yerini alan UV baskı tekniği ile üretim yapan rulodan ruloyla baskı makinesini Konya’ya yaklaşık 2 sene önce ilk kez getirdik. UV mürekkeplerin, solvent bazlı mürekkeplere göre 3 kat daha dayanıklı olması hizmet kalitemizin artmasına önemli katkıda bulundu. Geleneksel solvent makineler gibi koku yapmaması ve çevreci olması da

tercih sebepleri arasındadır. UV mürekkebin hızlı kuruması, baskı çözünürlülüğün çok yüksek olması ve çok hızlı iş üretebilmesi en önemli avantajlarındandır. Makinemizin üretim kapasitesinin artmasıyla artık zamandan da önemli oranda tasarruf edebiliyoruz.

 

Konya’da genel olarak sektörün karşılaştığı zorluklarla ilgili neler söylemek istersiniz?

Konya’da olmak ulusal markalara hizmet veren firmalar için aslında avantajlı. İstanbul’dan Anadolu’ya gelecek uygulama firmalarının montaj maliyetleri haliyle yükseliyor. Konya bulunduğu coğrafi konum itibariyle Doğu ve Güney’de bulunan illere hem daha hızlı hem de daha uygun maliyetlere ulaşabiliyor. Diğer yandan Konya’daki tabela üreten firmaların gelişmesi ve büyümesi de Konya merkezli bayilik sistemiyle ürünlerini tüketicisine ulaştıran markaların çoğalmasıyla olabilir. Bu gelişmenin de yakın gelecekte hızla olacağını düşünüyorum.

 

Sektörünüzün önemi hakkında neler söyleyebiliriz?

Tabela ilk bizce ilk intibadır. Tüketici iyi iletişim kuran tabelaların her zaman cirolara olumlu katkıda bulunduğunu görüyoruz. Bir mağazanın sadece tabela değişikliği ile ciro oranın tahmin ettiğimizden daha yukarıya çıktığını birçok kez tecrübe ettik. Açık hava reklamları için ise fiyat-etkinlik performansının araştırmalarda diğer mecralara göre çok daha yüksek olduğunu söyleyebiliriz.

 

Tabela nedir? Tabelada dikkat edilmesi gereken noktalar nelerdir?

Tabela da dikkat edilmesi gereken konu öncelikle tasarımının iyi olması, ikinci olarak da malzeme kalitesinin yüksek seviyede tercih edilmesidir. İşletmeler genellikle çok sık tabela değiştirmeyi tercih etmemektedir. Bu da tabelaların uzun ömürlü olmasını gerektiriyor. LED, akrilik, zemin kaplama kalitesinin yüksek olması, dış mekânda bulunan malzemenin ömrünü uzatmaktadır. Doğru ürünün tabela firması tarafından tercih edildiğinin müşteri tarafından anlaşılması ve test edilmesi zor olduğundan, tabela imalatı konusunda tecrübeli ve güven kazanmış firmaların tercih edilmesi gerekir.

 

Ürünlerinizi nasıl farklılaştırıyorsunuz?

Sıra dışı tasarımlar yapmaya çalışıyoruz. Bu bizi imalatta zorlu bir sürecin içerisine soksa da ilginç ürünlere imza atmak motivasyonumuzu arttırıyor. Diğer farklılık oluşturmaya çalıştığımız nokta ise kullandığımız hammaddeler. Tabelacılıkta kullanılan geleneksel ürünlerle üretilen tabelalar yerine daha dayanıklı, maliyeti daha uygun, daha kolay montaj edilebilir, daha kolay taşınabilir tabelalar üretebilmek için diğer sektörlerde kullanılan malzemeleri de alternatif çözümler için değerlendiriyoruz. Bunun için de yoğun mesai harcıyoruz.  Bu AR-GE çalışmaları sonucunda birçok kurumsal firmaya farklı uygulamalar sunmayı başardık.

 

Siz Kurt Tabela olarak bu yenilikleri nasıl takip ediyorsunuz?

Sektörün önemli yerli ve yabancı fuarlarına katılıp incelemelerde bulunuyoruz. Aynı zamanda sektörümüzle ilgili uluslararası ve ulusal kuruluşların yayınlarını yakından takip ediyoruz. Tabela, dış cephe uygulamaları ve açık hava reklamcılık alanında kullanılabileceğini düşündüğümüz sektör dışı yayınlar ve fuarlarla da ilgileniyoruz. Böylece sektörün gelişiminin ne yöne doğru gittiği hakkında tahmin yürütebiliyoruz.

 

 Hedeflerimiz nelerdir?

Tabela ve uygulama tarafında hedefimiz, öncelikli olarak bölgemizde daha sonra da ulusal çapta iyi bir marka olabilmek. Anadolu’da bir uygulama işi yapılacaksa ilk akla gelen firmalardan birisi olabilmemiz gerekli. Bunu Konya’da büyük oranda gerçekleştirdiğimizi düşünüyoruz. Konya’da bayi yapılanması olan markaların birçoğu firmamızla doğrudan iletişime geçiyor.

Orta vadede ise hali hazırda devam eden reprodüksiyonlarımızın bulunduğu illerde iletişim ofisleri ve montaj atölyeleri kurmayı istiyoruz.

Dijital baskı tarafında ise kısa bir süre önce tartışmasız lider bir teknolojiyi yatırım yaptık.  Şu anda UV baskı teknolojisi ile bölgemizdeki birçok firmaya hizmet veriyoruz. Kısa vade de bölgede bulunmayan bir teknolojiye daha yatırım yapmayı planlıyoruz.

Add comment