Deniz Mehtap TAŞ

Deniz Mehtap TAŞ

Deniz Mehtap TAŞ

Deniz Mehtap TAŞ

Deniz Mehtap TAŞ

 

 Kadınlar genelde daha narin sporlarla ilgilenirler evet bu çok doğru tabi, extrem sporları yapan kadınlarımızda var. Ben heyecanı adrenalini seviyorum hız yapmak rüzgarı hissetmek çok güzel bir duygu.

 

 

Henüz 1 yıldır motosiklet kullanıyor Deniz Mehtap Taş ve şu anda ‘Pist’ kategorisinde 125 cc’de erkeklerle yarışan tek kadın motosikletçimiz… Kendisi ile motosiklet tutkusu ve yeteneği üzerine bir söyleşi gerçekleştirdik…

 

 

Motor sporlarına ilgi ne zaman başladı?

Motor sporlarına ilgim 2008 yılında başladı. Her akşam olduğu gibi yine babam haberleri izliyordu, haberlerde milli yarışçımız Kenan Sofuoğlu’nun şampiyon olduğunun haberi vardı, ilgimi çekti. Bu başarıdan mutlu olmuştum internetten haberi ve Kenan Sofuoğlu’nu araştırdım. Kenan abinin  zorluklarla şampiyon olduğunu okudum, videolarını izlerken motor yarışlarına karşı ilgim daha fazla arttı artık motogp yarışlarınıda takip eder oldum ve böylelikle motor sporlarına hayranlığım başlamış oldu.

 

Aileniz bu spor dalına olan ilginizi nasıl karşıladı?

Ailem motor sporunla ilgilenmeme karşı değillerdi, tabi ki yarışmaya başlayana kadar. Yarışçı olarak pistlere çıkmaya başladığımda çok tepki gösterdiler. Kaza yapmamdan, yaralanmamdan, sakatlanmamdan korkuyorlardı. Hala karşılar, yarışlarımı izleyemiyor korkuyorlar ama dualarını da eksik etmiyorlar.

 

  Kadınlar motor yarışlarında hangi klasmanlarda yarışıyorlar? Çünkü TMF 125 CC kategorisinde yarışan tek bayan benim demişsiniz. TMF 125 CC’yi biraz açar mısınız?

Nedir, özellikleri nedir? Neden kadın olarak tek siz varsınız?

Türkiye Motosiklet Federasyonuna bağlı olarak Pist kategorisinde Bayanlar Kupası var, bu kategoride yarışan 5 bayan var. 2014 yılında hem 125cc hem de Bayanlar Kupasında yarışacağım, aynı zamanda Motokros, Endura, Süpermoto kategorilerinde de yarışan bayan arkadaşlarımız var. Ben 2013 sezonunda 125cc kategorisinde yarıştım, bu kategoride toplam 38 kişi vardı tek bayanda bendim. 125 cc kategorisi motor gücüne göre 125cc ve 250cc’nin karışık yarıştığı pist uzunluğuna göre star ile finiş arasında 5 ile 10 tur olarak yapılıyor.Tur sonunda damalı bayrağı ilk gören olmak üzere sırasıyla 1.2.3.4… olarak yarış tamamlanmış oluyor.Katılımcı olmadığından dolayı tek bayan benim şuanda. 2014 yılında katılımcıların olacağına inanıyorum, ben bir ilki başlatmış oldum sanırım duyumlarıma göre şuanda 3 bayan yarışçı başlayacak 2014 sezonuna, buna çok mutlu olurum.

 

Yarışlara nasıl hazırlanıyorsunuz?

Öncelikle yarışın hangi pistte olacağını yarış takviminden öğrendikten sonra pistin krokisine çalışıyorum, çizgilere, virajlara, daha önce o pistte yarışmış olanların videolarını izleyerek hangi viraja nasıl, nereden, hangi çizgiden girdiklerine, sürelerine, en iyi sürede dönmüş olanların videoları izliyorum. Eğer imkanım olursa yarış öncesi o pistte antrenman yaparak yarışlara hazırlanıyorum.

 

Şimdiye kadar kazandığınız yarışlar, madalyalar vs..

Yarış hayatına başlayalı 1 yıl gibi çok kısa bir zaman oldu, motor sürmeye başlayalı desem daha doğru olur. Bu kısa zamanda ilk yarışım Yunanistan’daydı, toplam 24 kişi katıldı, 125 cc gücünde olan tek motor benim motorumdu diğer yarışçıların motoru 250cc gücündeydi ve tecrübeleri benden çok fazlaydı. Ben bu ilk yarışımda 9. oldum yarışçı abilerim ve tüm federasyon hakem ve seyirciler beni tebrik etmişlerdi. Daha sonra İzmir yarışını 2. bitirmek üzereyken düştüm tekrar kalktığımda 1 tur geç kalmıştım ona rağmen beni gecen 17 kişiyi geçtim, tur zamanı bitiği için 4. olarak bitirdim. Toplam 7 ayaktan oluşan 2013 sezonunu 1 yarış eksikle genel klasmanda 38 kişi içinde 7. olarak bitirdim.Yeni motor sürmeyi öğrenmiş biri için kısa sürede bu kadarı da bir başarıdır diyor yarışçı abilerim ve Federasyonum, 2014 yılına motorum ve kendim daha tecrübeli gireceğim inşallah, daha iyi başarılar elde edeceğime inanıyorum.

 

Kadınlar daha narin spor dallarıyla ilgilenirken siz neden bu spor dalını seçtiniz, motor sizin hangi duygularınıza hitap ediyor?

Kadınlar genelde daha narin sporlarla ilgilenirler evet bu çok doğru tabi, extrem sporları yapan kadınlarımızda var. Ben heyecanı adrenalini seviyorum hız yapmak rüzgarı hissetmek çok güzel bir duygu. Benim için bu hazzı bu duyguyu en iyi hissettiğim spor dalı motor sporları oldu.

 

Motora ilk bindiğinizde, kullanmasını bilmediğiniz zamanlardan bahsediyorum, ne yaptınız? Eyvah ben bunu nasıl kullanacağım mı dediniz? Vazgeçmeye mi kalktınız?

Eşim bana aldığı motorun öncelikle orjinal grenajlarını sökerek yerine yarışta kullandığımız grenajlardan taktı öğrenme aşamasında düşersem onlar zarar görsün diye. Daha sonra koruyucu kıyafetlerimi giydim. Bunlar: kask, mont, eldiven, dizlikler ve bot. Motoru eşim çalıştırdı, gazı, freni, debriyajı, vitesi gösterdi, nasıl süreceğimi, neler yapacağımı, sırasıyla anlattı. Uzun uğraştan sonra motoru yerinden hareket ettirdim. Bir müddet dur kalk eğitiminden sonra vitesleri değiştirmeyi, hızlanmayı, dönüşleri öğrenmeye başladım, zorlandığım anlar çok oldu ama pes etmeden, bıkmadan usanmadan  Kenan Sofuoğlu pistinde çalışıyordum. Hafta sonları eşim motor sürüşümü izledikten sonra ‘’Senden yarışçı olur’’ dedi, bende şaka yaptığını sandım daha sonra anladım ki çok ciddi. Bende yarışırım dedim kendi kendime Kenan abinin de yardımlarıyla yarış eğitimi almaya başladım. Eşimin işlerinin yoğun olması ve İstanbul- Sakarya arasının uzak olmasından dolayı sadece hafta sonları çalışabildim, 3 haftalık çalışmalardan sonra 4. hafta Yunanistan Seres Pistine yarışa gittim.

 

Hiç kaza yaptınız mı? Yaralandığınız oldu mu?

Evet küçük kazalarım oldu, antrenmanlarda düştüğüm anlar oldu, yarışta bir kere düştüm o da İzmir yarışıydı. 2. olacaktım düşüp kalktım canım acıdı ama yarışa devam ettim, ciddi yaralanmalarım olmadı inşallah hiç bir zaman da olmaz.

 

Sizce şehir içinde motor kullanmak ne kadar doğru? Bazıları trafikteki onca araca rağmen yolları motor yarış pisti gibi kullanıyor?

Şehir içinde motor kullanmak otomobil kullanmak kadar doğru bence çünkü motosiklet tutku olmasının ötesinde vasıta olarak da gerekli. Birde İstanbul gibi yoğun trafiği olan bir şehirdeyseniz gideceğiniz yere daha çabuk gidersiniz. Tabi bu farklı bir boyutu birde yakıt tasarrufu olarak da motosiklet daha cazip geliyor bana göre. Tabi amacımızın dışına çıkarsak, yani motosikletimizle yarış pistindeymişiz gibi caddelerde bilinçsizce hız yaparak hem kendi hayatımızı, hem de başkalarının hayatını tehlikeye atmış oluruz. Motosikleti caddelerde ulaşım aracı olarak kullanmalıyız. Yarışmak için pistleri tercih edelim lütfen!

 

Gelecekle ilgili hayalleriniz?

  En büyük hayalim Kenan Sofuoğlu gibi ülkemi yurt dışında en iyi şekilde temsil etmek, bayrağımızı göklere çektirmek İstiklal marşımızı okutmak. Daha sonra nasip olursa kendi çocuğum başta olmak üzere yeni yarışçılar yetiştirmek.

Add comment