ORTOTEK ORTOPEDİ ŞİRKET ORTAĞI

Rıdvan AKSOY

ORTOTEK ORTOPEDİ ŞİRKET ORTAĞI Rıdvan AKSOY

ORTOTEK ORTOPEDİ ŞİRKET ORTAĞI Rıdvan AKSOY

ORTOTEK ORTOPEDİ ŞİRKET ORTAĞI

Rıdvan AKSOY

 

Ortotek Ortopedi, yaklaşık on beş yıldan bu yana sağlık sektöründe hizmet vermekte olan, dünya standartlarında kaliteye sahip ürünleri ile 40 ülkeye ihracat yapan, Türkiye’nin gurur veren firmalarından.

Ortotek Ortopedi Şirket Ortaklarından Rıdvan Aksoy ile firma ve sektör hakkında gerçekleştirdiğimiz röportajımızı sizlerle paylaşıyoruz.

 

Rıdvan Bey kısaca sizi tanıyabilir miyiz?

1972 doğumluyum, eğitimimi Ankara’da tamamladım. Hacettepe Üniversitesi Protez-Ortez bölümünden mezun olduktan sonra, halen sürdürmekte olduğum mesleğimi yapmaya başladım.

 

Ortotek kuruluşu ve bugünlere geliş serüvenini bizlerle paylaşır mısınız?

1993 yılından beri ihtiyaç sahibi engellilerimize, Protez-Ortez uygulama hizmeti veren, konusunda eğitimli ve deneyimli bir ekiple, 2000 yılının başlarında Ortotek’i kurduk. Bu isim ile kurumsallaşmanın ilk adımını atmış olduk. Ortotek kurulana kadar, sadece hasta uygulamaları yapıyor ve bu uygulamalarımızda  yabancı menşeili firmaların tekelinde bulunan ürünleri kullanıyorduk. Ortotek adı altında oluşturduğumuz yeni kurumsal kimliğimizle, yurtdışından ihtiyaç duyulan ürünlerin temsilciliklerini alarak, ürün ihtiyacı duyan diğer uygulama merkezlerine ürün dağıtımlarını yapmaya başladık. Zorunlu da olsa yapılan ithalatların milli ekonomiye yarattığı yükün bilincinde olarak 2003 yılında yerli üretim denemeleri yapmaya başladık. Başarılı denemelerimizden sonra, ithal ettiğimiz çoğu ürünü ülkemizde üretmeye başladığımız, öz sermayemiz ile oluşturduğumuz üretim merkezimizi kurduk. Böylelikle üretimini yapmaya başladığımız ürünlerin ithalatını da bırakmış olduk.

2005 yılına kadar üretimimiz olan ürünleri sadece yurtiçinde satıyor ve kullanıyorduk. 2005 yılı Ortotek için önemli dönüm noktalarından biri oldu ve bu yılda ilk ihracat çalışmalarımıza başladık. Kaliteden ödün vermeden yarattığımız güvenilir, rekabetçi stratejiler sayesinde günümüzde, Amerika, Kanada, Avrupa ülkeleri, Afrika ülkeleri, Ortadoğu ülkeleri, Rusya gibi 40’tan fazla ülkede 60’tan fazla bayiimizle, kendi sektörümüzde ciddi bir ihracat hacmi yakalamış olduk. Ülkemizde geçmişte tamamen ithal ürünlere bağımlı bir sektörde çalışırken, günümüzde tüm dünyada satışı yapılan bir marka yaratmış olmamız bizim için ayrıca bir gurur vesilesi.

Çalışmalarımızın ödülü olarak, TOBB ve TEPAV işbirliği ile yapılan kapsamlı değerlendirme sonucu, Türkiye’de en hızlı büyüyen ilk 100 firma arasında yer alarak ödüle layık görüldük. Bu da geçmiş çalışmalarımız için övünç, gelecek çalışmalarımız için motivasyon kaynağıdır.

Günümüzde Ortotek, Ankara Genel Merkezi ve üretim tesisleri, İstanbul Bölge Müdürlüğü, Adana Bölge Müdürlüğü, İzmir –Ege Temsilcilikleri ve bünyesindeki profesyonel 50 personeli ile gerek ihtiyaç sahibi engellilerin, gerekse hizmet sunan merkezlerin ihtiyaçlarına profesyonel çözümler sunmak için çalışmalarına devam etmektedir.

 

Protez – Ortez nedir? Türkiye’de ki sektörel durumunu nasıl değerlendirirsiniz?

Protez, genel tanımıyla, eksik olan uzuv yerine, gerçek uzvun fonksiyonlarını mümkün olan en yakın fonksiyonu yapması için tasarlanıp imal edilmiş yapay uzuvlardır. Ortez ise mevcut olan ancak fonksiyonunu gerektiği şekilde sağlıklı yerine getiremeyen uzuvlara, fonksiyonel yardımcı veya destekleyici olarak imal edilmiş cihazlar ve aparatlardır.

Ülkemizde engelliler için gerekli olan uygulamalar, protez-ortez yapım ve uygulama merkezlerinde, üniversitelere ait uygulama merkezlerinde ve kimi hastanelerin uygulama birimlerinde yapılmaktadır. Geçmişte, uygulama yapacak kişiler için herhangi bir eğitim zorunluluğu yoktu. Ancak son yıllarda yapılan yasal düzenlemeler ile uygulamaların, üniversitelerden mezun, protez-ortez eğitimi almış mesul müdürler kontrolünde yapılması zorunluluğu getirildi. Uygulama merkezleri İl Sağlık Müdürlükleri tarafından belgelendirildi ve düzenli denetimler ile sağlıklı uygulamaların yapılıp yapılmadığı kontrol edilmeye başlandı. Sektörel anlamda, bu tür düzenlemelerin kaliteli hizmet sunumuna katkısı olacağına inanıyorum.

 

Üretim ve pazarlama konusunda yaşadığınız sıkıntılar var mı? Kısaca değinebilir miyiz?

Genel hatları ile üretimde, çözümsüz olacak büyük sıkıntılar yaşamıyoruz. Oluşabilecek teknik sorunları öngörebilecek ve gerekli tedbirleri alabilecek ekibi oluşturmuş durumdayız. Bunun yanı sıra, kaliteli üretimi sağlamak için gerekli makina altyapısına da sahibiz. Ancak tüm üretim sektörlerinde olduğu gibi eğitimli teknik personel bulmakta zorlanıyoruz. Bu gün için yeterli olan makina altyapımızın, halen devam eden Ar-Ge faaliyetlerimiz sonucunda ortaya çıkacak ürünlerin seri üretimleri için desteklenmesi gerekeceğini düşünüyoruz ve gerekli ilaveler için tedbirlerimizi almaya gayret ediyoruz.

 

Ortotek Ar-Ge çalışmaları hakkında bilgi alabilir miyiz?

 

Ürün geliştirme ile ilgili faaliyetlerimiz, üretim yapmaya başladığımız ilk günden beri var oldu. Kalite odaklı tüm üretimlerde olduğu gibi, sürekliliği sağlamak için durmayan bir araştırma çabası bizde de her zaman olmuştur. Büyük atılımların basamakları olan Ar-Ge ve innovasyon girişimleri için kuruluşların belli bir olgunluğa erişmesi gerekliliğine inanıyorum. Biz de Ortotek olarak, kurduğumuz Ar-Ge ekibimiz ve üniversiteler arasında sürekli iletişim halinde olduk. Bu sayede özellikle son 5 yıllık süreçte, uluslararası markette söz sahibi büyük rakipler ile aynı ligde rekabet etmemizi sağlayacak ileri teknoloji ürünlerin geliştirilmesi ile ilgili ciddi faaliyetler yürüttük. TÜBİTAK destekli projeler oluşturduk. Bu projelerden hidrolik diz eklemi projemizi başarı ile sonuçlandırdık. Halen devam eden, Türkiye’de ilk olacak olan, dünyada da sadece birkaç üreticinin sahip olduğu elektronik kontrollü diz eklemi projemiz, TÜBİTAK desteği ile başarılı şekilde devam etmektedir.

 

Bildiğimiz kadarıyla ORTOTEK olarak Ampute takımlarına destek olmaktasınız. Bu konuda neler söylersiniz?

 

Engelli branşlarında sporla ilgilenen her engelli sporcunun desteklenmesi gerektiğine inanıyoruz. Engelli arkadaşlarımızı spor müsabakalarında görmekten ve onların azimleri ile ortaya çıkardıkları muhteşem performansları izlemekten büyük heyecan duyuyoruz. Tüm engelli arkadaşlarımız, kendilerine imkan sunulduğunda neler yapabildiklerini ispat etmiş durumdalar. Profesyonel bir futbol ligi olarak müsabakaların yapıldığı ampute futbol ligindeki futbol takımlarımız sadece Türkiye de  değil dünyada da başarılarından söz ettirmekte. Biz Ortotek olarak elimizden geldiğince bu azimli arkadaşlarımıza destek vermeye gayret ediyoruz. Burada sizin vasıtanızla, toplumdaki her bireyi engelli sporlarında mücadele veren arkadaşlarımıza destek vermeye davet etmek istiyorum.

 

 

Rıdvan Bey, son olarak neler eklemek istersiniz?

Öncelikle ziyaretiniz ve Ortotek olarak kendimizi ifade etme imkânı verdiğiniz için sizlere teşekkür etmek isterim. Bizler, engelli bireyler için çalışıyor olmanın bilinciyle, engelli arkadaşlarımızın hayatı daha kolay, daha güvenli, daha konforlu yaşayabilmeleri için ürünlerimizi geliştirmeye devam edeceğiz. Metropol Dergileri’nin başarılarının Ankara da artarak devam etmesini temenni ederim.

 

Add comment