Kaan Osman SARIOĞLU

Finike Belediye Başkanı

Finike Belediye Başkanı Kaan Osman SARIOĞLU

Finike Belediye Başkanı Kaan Osman SARIOĞLU

 “Portakalın, Likya’nın ve huzurun başkenti Finike”

 Finike Belediye Başkanı

Kaan Osman SARIOĞLU

 Ülkemizin cennet ilçelerinden Finike Belediye Başkanı Kaan Osman Sarıoğlu ile kendisinin de dediği gibi ‘‘Portakalın, Likya’nın ve huzurun başkenti Finike’’ hakkında konuştuk, merak edilenleri sorduk.

 

 

Başkanım sizi tanıyabilir miyiz?

1975 Finike doğumluyum. İlk, orta ve lise eğitimimi Finike’de tamamladım. Cumhuriyet Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Kamu Yönetimi ve Siyaset Bilimi Bölümü’nden mezun olduktan sonra yabancı dil ve Yüksek Lisans eğitimi için ABD’de bulundum. Geçmişte partimin İlçe Başkanlığı, İl Genel Meclis Üyeliği gibi birçok görevde yer aldım. 2014 Yerel Seçimlerinde Finikeli hemşerilerimin de teveccühü sayesinde Finike Belediye Başkanı seçildim. Eşim Dilek Hanım’ın ailemize armağanı Elif ve Emir adında iki çocuğum var. Belediye başkanlığının yanı sıra dünyaca ünlü Finike portakalı üreticiliği yapmaktayım.

 

Başkanım çok yoğun bir tempoda çalışıyorsunuz ailenize yeterince zaman ayırabiliyor musunuz?

Ayırabiliyorum dersem yalan olur fakat işlerimin yoğunluğunu bahane gösterip hiçbir zaman ilgisiz bir baba ve eş olmadım. Ailem benim için çok önemli. Onlara bu yoğunluğu yansıtmamak için elimden geleni yapıyorum. Özellikle hafta sonları oğlum ve kızımla birlikte vakit geçirmeye özen gösteriyorum. Eşim Dilek Hanım ise arkamda değil sürekli olarak yanımdadır. Programlara eşimle katılmaya özen gösteriyorum. Hatta Türk Kadınları Derneği’nin bu konuda şahsıma vermiş olduğu bir ödül dahi var. Ancak her zaman anlattığım gibi olamıyor. Böylesi durumlarda ise çocuklarım da eşim de beni anlayışla karşılıyor. Çünkü ben hayatımı aileme adadığım kadar ilçeme de adadım.

 

Gelecekte Finike’yi nasıl hayal ediyorsunuz?

Ben bu göreve talip olduğumda “BİR HAYALİM VAR” diyerek yola çıktım. Hayallerimiz çok fazla. Memleketim için düşlediklerimi yazmam uzun sürer ancak kısaca şöyle özetleyebilirim; Eğitimde, tarımsal üretimde, turizmde ve ticarette marka olmuş bir Finike en büyük hayalimiz.

 

Hayalinizde ki Finike’yi inşaa etmek için neler yaptınız-yapacaksınız?

 

TARİHİ DEĞERLERİMİZE SAHİP ÇIKTIK

İlçemizde yer alan tarihi binalarla ilgili restorasyon çalışmaları kapsamında eski belediye hizmet binamızı tamamen restore ediyoruz. Belediye prestij binası olarak kullanılması amaçlanan bu yapının zemin katında ise sergi salonu ve Finike’nin özel tarihinin yer alacağı küçük bir kent müzesi de olacak. Yine şuanda otopark olarak kullanılan eski belediye binamızın hemen bitişiğinde bulunan ve yakın tarihte jandarma binası olarak kullanılmış yapıyı aslına uygun olarak tekrar yaparak Finike girişini adeta bir açık hava müzesi şeklinde oluşturmayı planlıyoruz.

YENİ SOSYAL ALANLAR OLUŞTURUYORUZ

GRİADA adını vereceğimiz ve gökyüzünden bakıldığında balık figürünün görüleceği muhteşem bir projemiz var. Yaklaşık 18.000 m2 alan içerisinde oluşturacağımız GRİADA’nın içerisinde düğün ve nikah salonu, açık hava sineması, cafe, restoran, amfi tiyatro, spor aletleri, çocuk oyun grupları ve kano ile gelecek misafirlerimizin gerekli ihtiyaçlarını karşılayacakları bir yapı olacak.

 

ESKİ DOSTLAR KLUBÜ

İlçe merkezimizde bulunan Acı Çay kenarında inşa edilecek 70 m2 kapalı alan ve geniş bir bahçeye sahip olacak tesisimiz ile adından da anlaşılacağı üzere yaşlılarımızın birlikte sosyalleşebileceği ve farklı uğraşlar edinebilecekleri bir alan oluşturuyoruz.

 

HASYURT MEYDAN PARKI

Hasyurt mahallemizde eski belediye hizmet binası önünde yer alan yaklaşık 800 m2 alan içerisine çocuk oyun grupları, oturma alanları ve süs havuzu yaparak geçtiğimiz aylarda halkımızın hizmetine sunduk.

BALIKÇI BARINAĞI

Sahilkent Mahallesi Sarısu Çayı kenarında yer alan yaklaşık 100m2 alan içerisine 10 adet tekne kapasiteli Balıkçı barınağı projemiz de yakın zamanda vatandaşlarımızın hizmetine sunacağımız bir hizmetimiz. Yeni yapılan köprülerimizin de yükselmesi ve altından deniz taşıtlarının geçebilecek yapıya kavuşması sonrası balıkçılarımız evlerine daha rahat bir şekilde ulaşabilecek.

YENİ MAHALLE PARKI

İlçe merkezimizde yaklaşık 2500 m2 alan içerisinde projelendirdiğimiz Yeni Mahalle Parkı’nda oturma grupları, spor aletleri, çocuk oyun grupları ve hareketli su elemanları yer alacak. Yapılaşmanın yoğun olduğu bölümlerde hemşerilerimize nefes alacak alanlar oluşturacağız.

 

Masal Parkı

Eski mezbaha yanında yaklaşık 4500 m2 alan içerisine oluşturacağımız Masal Parkı, çizgifilm kahramanları ve modern oyun gruplarını bünyesinde barındıracak. Özellikle haftasonları çocukların vazgeçemeyeceği, anne ve babaların da güvenli bir ortamda çocuklarını eğlendirebilecekleri alanlardan biri olacak.

 

TİCARİ ALANLARIN YENİDEN DİZAYNI (ATATÜRK CADDESİ)

Geçmiş yıllarda yoğun bir ticari hareketliliğin olduğu Atatürk Caddemizin eski günlerine geri dönebilmesi için çalışmalara başladık. 360 mt. Uzunluğundaki caddemizde altyapı çalışmalarının bitmesinin hemen ardından zemin ve cephe iyileştirme çalışmaları yaparak esnafımızı kalkındırmayı hedefliyoruz.

 

Finike Portakalı bir dünya markası, bu durumun Finike ye geri dönüşü nasıl?

Finike portakalı gerçekten bir dünya markası. 1994 yılında California Üniversitesi yetkilileri California’da yetişen ve kalitesinden emin oldukları portakallarını tescillemek üzere dünya çapında bir yarışma düzenlemişler. Tüm dünyadan getirttikleri portakal numunelerini laboratuar ortamında incelediklerinde maalesef ki hayal kırıklığına uğramışlar. Çünkü çok güvendikleri California portakalından her anlamda daha kaliteli bir portakal ile karşılaşmışlar. Onların hayal kırıklığı Finike portakalının bir dünya markası olmasını sağlamış. İlginçtir ki o tarihten sonra bir daha böyle bir yarışma yapılmamış ve günümüzde dünyanın en kaliteli portakalı hala Finike Portakalı olarak geçmektedir. Ancak bu bize yeterli gelmiyor. Biz tekrar böyle bir yarışma düzenlenmesine ön ayak olacak ve portakalımızın tescilini tazeleyeceğiz.

 

ÜZERİNDE FİNİKE YAZAN HER PORTAKAL BİZİM DEĞİLDİR

Dünyanın en kaliteli portakalı sınırlı tonajda da olsa ilçemiz sınırları içerisinde yetişiyor. Fakat bize geri dönüşü noktasında bazı sıkıntılarımız var. Yılda en fazla 250.000 Ton portakal üretimi yapılıyor ancak görüyoruz ki büyükşehirlerde her pazarda her manavda portakalların üzerinde Finike yazıyor. Bunun önüne geçmek için 2005 yılında portakalımıza Coğrafi İşaret Belgesi aldık. Bu belge olmadan Finike portakalı satanları ise ciddi yasal yükümlülükler ve ağır para cezaları bekliyor. Fakat bunun kontrolünün güçlüğü maalesef farklı bölgelerde üretilen ve tat olarak Finike portakalı ile uzaktan yakından ilgisi olmayan portakalların Finike portakalı adı ile satılmasına neden oluyor.

 

PORTAKALMIZIN PAKETİNE PATENT ALACAĞIZ

Tüm bu yaşanan olumsuzlukları çözmek için yeni bir proje üzerinde çalışıyoruz. Washington cinsi olarak yaygınlık gösteren Finike portakalına patent alamadığımız için ilçemiz sınırlarında yetişen portakalların gireceği pakete patent alacağız. Bu projenin garantörü ise Finike Belediyesi olacak. Finike dışında yaşayanlar Finike Belediyesi logolu özel paketleri gördüklerinde kaliteden emin olabilecekler..

 

Biraz da spora değinecek olursak?

Göreve geldiğimizde geçmiş dönem yönetiminin spora gerekli desteği vermemesi yüzünden sportif faaliyetleri duran Finike Belediyespor’u yeniden yeşil sahalara döndürdük. İlk yılında 1. Amatör Kümede şampiyon olan takımımız çıktığı Süper Amatör Lig’de PlayOff’a kalarak gözünü Bal Ligi’ne dikmiştir.

Finike’ye yeterince turist geldiğine inanıyor musunuz? Hedefleriniz neler?

Bir zamanlar bu soru için “evet” cevabını verebilirdim fakat yaklaşık 10-15 yıldır izlenen yanlış politikalar ve yerinde sayan yerel yönetim yüzünden maalesef bu soruya “hayır” demek zorundayım. Zira geçtiğimiz dönemlerde çevre ilçelere göre gelişmişlik seviyesi oldukça yüksek olan ilçemiz, 1994-2014 yılları arasında duraklama dönemine girmiştir. Yeterince tanıtım yapılamamış, elinde bulundurduğu mücevherin tozlanmasına sebep olmuştur. Tüm bunlar turistin yavaş yavaş ayağının Finike’den kesilmesine sebep olmuştur. Ancak göreve geldiğimiz ilk günden bu yana Turizmin ilçemizde gelişmesi için planlı bir çalışma başlattık ve mücevherimiz tekrar parlamaya başladı. En büyük eksiğimiz olan tanıtım çalışmalarına ağırlık verdik. Turistlerin dikkatini çekebilecek, onlara ilçemizde var olan güzellikleri anlatmaya başladık. Turizm fuarlarını takip ederek hedef kitlemizi bilgilendirdik. Özellikle katıldığımız uluslararası turizm fuarlarından çok güzel geri dönüşler aldık.

 

PORTAKALIMIZI KORUYACAK BUTİK TURİZM MODELİ ÜZERİNDE ÇALIŞIYORUZ

Finike’nin en büyük değeri gerçek bir marka olan Finike Portakalıdır. Bugüne kadar bizden beklenen,  sahil bandını da kapsayan Finike ovasından portakal ağaçlarını söküp yerlerine beş yıldızlı otel yatırımcılarını çekmeye çalışmamızdı. Fakat Finike’nin tek kurtuluşu bu olsa dahi gelecek nesilleri Finike Portakalı mirasımızdan mahrum edemeyiz.  Bunun yerine bahçelerinde portakal ağaçlarının olduğu, oda sayısı az butik oteller ile şehrin gürültüsünden uzaklaşmak isteyenlerin kaçış noktalarını oluşturmak niyetindeyiz. Ayrıca Fethiye’den Antalya’ya 509 km. uzunluğunda tarihi bir yol yolan Likya Yolu da ilçemiz sınırlarından geçmektedir. Finike Belediyesi olarak geliştirdiğimiz Likya Yolu’nun Turizme Kazandırılması Projesi Batı Akdeniz Kalkınma Ajansı (BAKA) tarafından kabul görmüş ve Akdeniz Üniversitesi koordinatörlüğünde yürüttüğümüz proje kapsamında geçtiğimiz aylarda yaptığımız çalıştay ile ilgili somut adımlar atmaya başladık. Proje sonuçlandığında Finike ve içerisinde bulundurduğu Arykanda ve Likya ülkesine bir dönem başkentlik yapmış Limyra kentleri Likya Yolu yürüyüşçülerinin kamp merkezi haline gelecek. Yine bu proje kapsamında yurtdışından gazeteciler ilçemize davet edilerek Likya Yolu’nu yürürken yaşadıkları kendi özel hikayelerini ülkelerindeki medya organlarında yayınlayacaklar.

 

Başkanım insanlar neden Finike’ye gelmeli?

90’lı yıllarda turizmin istekleri doğrultusunda sizleri 5 yıldızlı otellere hapseden bir sistem doğdu. Fakat mega kentlerde yaşayan insanlar gün geçtikçe bu tatil anlayışından sıkıldılar. Artık cep telefonu ve tüm elektronik cihazlarından uzak kalacakları, daha sakin tatil yapacakları yerleri seçmeye başladılar. İşte bu sakinliği, huzuru ve güveni bulacakları; tarihi, denizi ve doğası ile sizleri kendine aşık edecek bir kenttir Finike.

Sokağında yürürken, yüzlerce yıllık bir lahit’e ayağınız takılır, ciğerinize tertemiz oksijen dolar, kucağınıza dalından bir portakal düşüverir, elinizi güler yüzlü bir insan tutarsa sımsıkı. Portakal kokulu bu şehir tüm güzelliğiyle, gözlerden aheste aheste kaybolan güneşiyle,  huzur ve heyecan dolu anılar biriktirmeniz için misafirlerini bekliyor.

 

HİÇ KİMSENİN ÇÖZEMEDİĞİ 50 YILLIK TAPU PROBLEMİNİ ÇÖZÜYORUZ (300 PARSEL)

Sahilkent Mahallesi sınırları içerisinde kent merkezi olma potansiyeline sahip toplamda 681.000 m2 alanın tamamı tapusuz durumda. Deniz kenarında bulunan bu arazilerin tapusuz oluşu mevcut alanın değersizleşmesine yol açıyor. 50 yıldır hiçbir yerel yöneticinin taşın altına elini sokmaması ve risk almak istememesi yüzünden mağduriyet, 300 parsel bölgesinde yaşan 2. nesile aktarılmış durumda. Göreve geldiğimiz ilk günlerde masaya yatırdığımız bu problemin çözülmesi için öncelikle hak sahiplerini belirledik. Daha sonra Antalya Büyükşehir Belediyesi Meclisi’nden kentsel dönüşüm alanı ile ilgili işlem yapmak üzere yetkimizi aldık. Kentsel dönüşüm alanı ilan etmemiz yanlış anlaşılmaması gereken bir durum. Bu sadece 50 yıllık problemi çözmek için izlenecek bir yol. Kesinlikle evleri ve seraları yıkmak gibi bir düşüncemiz yok. Şu anda dosyamız Bakanlar Kurulu’na sunulmak üzere Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’nda inceleniyor. En kısa zamanda bu problemi çözüp hemşerilerimize usule uygun olarak tapularını dağıtacağız.

 

OKULLAŞMADA ÇITAYI YÜKSELTTİK

Göreve geldiğimizde okullaşma oranında Antalya’nın 19 ilçesi arasında 16. Sıradaydık. Böylesi bir tablo varken okul yapmak bizim işimiz değil demedik. Taşın altına elimizi sokarak Finike-Ankara arasında mekik dokuduk. Çok şükür 23 aylık görev süremizde Emin Akın İlkokulu, İmam Hatip Ortaokulu ve Lisesi’ne ek olarak Yuvalı İlkokulu’nu da ilçemize kazandırmanın mutluluğunu yaşıyoruz. Şuan okullaşmada 19 Antalya ilçesi arasında 8. Sıraya yükseldik. Yeni yapılacak okullar ve öğretmenlerimizin de desteği ile il 5’e girmeyi planlıyoruz.

 

Add comment