Ahmet Misbah DEMİRCAN

Beyoğlu Belediye Başkanı

Beyoğlu Belediye Başkanı Ahmet Misbah DEMİRCAN

Beyoğlu Belediye Başkanı Ahmet Misbah DEMİRCAN

 ‘‘Beyoğlu için  2016’nın en büyük hediye paketi Emek Sineması’dır’’

 Beyoğlu Belediye Başkanı
Ahmet Misbah DEMİRCAN

 Restorasyon sürecinde gündemi oldukça meşgul eden Emek Sineması’nda sona gelindi. Açılış için gün sayan sinemanın restorasyon sürecini ve Beyoğlu’na kazancını Başkan Ahmet Misbah Demircan ile konuştuk.

 

 Beyoğlu Belediye Başkanı Ahmet Misbah Demircan: ‘‘Orjinal Emek Sineması’dan hiç bir şey eksilmedi. Yapının bütün orjinal parçaları aynen korundu. Dökülmüş, eksilmiş kısımları aslına uygun olarak tamamlandı’’

 

Emek Sineması restorasyonu ne aşamada?

Restorasyonun Emek Sineması büyük oranda bitti. Kavuşmak için gün sayıyoruz. Çok yakında kapılar açılacak, perdeler canlanacak.

 

Restorasyon nasıl oldu, sonuçtan memnun musunuz?

Son rötuşlar yapılıyor. Bu aşamada bile sonucu tek kelimeyle ifade etmek mümkün: Muhteşem. Türkiye restorasyon ve renevasyon tarihine emeğin zaferi olarak yazılacak. Türkiye’nin ikonik bir değerini yeniden ülkemize kazandırmaktan dolayı mutluyuz.

 

Restorasyon girişimi çok eleştirilmişti?

Evet. Pek çok eleştiri ile karşılaştık. Birçok ön yargı ile mücadele etmek zorunda kaldık. Geriye doğru baktığımda bütün bunların Emek Sineması’nın yeniden varoluşuna büyük katkı sunduğunu düşünüyorum. Eleştirilerin, ön yargıların titizliğimizi daha da artırdığını söyleyebilirim. Herkesin işte bu! diyeceği bir başarı hikayesi yazdık. Muhteşem tavan süslemelerinin altında herkesle birlikte sinema eserlerini izleyeceğiz. Birlikte hüzünlenecek, birlikte kahkaha atacağız.

 

İzlediğiniz restorasyon yöntemi ile ilgili hiç şüpheye düştünüz mü?

Hayır. Emek 1992 yılından beri ha kapandı ha kapanacaktı. O zamandan itibaren restorasyon tartışılıyordu. 2000’li yıllarda hem Beyoğlu’na hem sinema dünyasına veda edip, neredeyse göçüp gitmişti. Biz Emek Sineması’nı her türlü riski alarak ölümün kıyısından kurtardık. Mekanı yaşatarak koruma yolunu seçtik. Yaşatarak koruma aynı zamanda 5366 sayılı bir kanunun konusu. Bu kanunun ilk eseri Emek. Kaderine terk edilmiş, sözde korunurken yitip gitme tehlikesiyle burun buruna gelen diğer tarihi eserlerin restorasyonuna da ilham verecek.

 

Tek bir sinema salonunu restore etmek neden bu kadar uzun sürdü?

Restore edilen tek bir sinema salonu değil. Öncelikle Emek Sineması sıradan bir sinema salonu değil. Sinema tarihimizin milyon taşı. Ek olarak Emek Sineması çevresinde bulunan bir yapı adasıyla birlikte restore edildi. Sadece Beyoğlu’nun değil, Türkiye’nin de tarihinde büyük önemi olan Serkldoryan Binası da bu kapsamda aslına uygun olarak restore edildi.

 

Resterasyonla birlikte Emek Sineması’nda neler eksildi?

Orjinal Emek Sineması’dan hiç bir şey eksilmedi. Yapının bütün orjinal parçaları aynen korundu. Dökülmüş, eksilmiş kısımları aslına uygun olarak tamamlandı. Salonun çevresel imkanları ise günün şartlarına, ihtiyaçlarına göre geliştirildi. Fuaye, balkon, havalandırma gibi destek ünitelerle Emek Sineması’nın ömrüne ömür katıldı.

 

Emek Sineması’na sizin eseriniz diyebilir miyiz?

Hayır. Bu hakka haksızlık olur. Bu eser Beyoğlu’nundur, Türkiye’nindir. Başta bizi bu projede teşvik ve himaye eden Cumhurbaşkanımızın, koruma kurullarının, kültür insanlarının, mimarların, mühendislerin, girişimcinin… Emek Sineması’nı yaşatma davasına gönül verenlerindir. Emek Sineması’nın ihyasında katkısı olan herkese müteşekkirim.

 

Emek Sineması’nın resterasyonu Beyoğlu’na ne getirecek?

Beyoğlu; kültür-sanatın, entelektüel varlığımızın, tarihin, çok sesliliğin şehridir. Emek Sineması şehir kimliğimizin en önemli unsurlarından biridir. Beyoğlu’nun Beyaz Perdesidir. Beyoğlu’nun yakın geçmişi, uzak geleceğidir. Restore edilen sadece bir sinema salonu değil, Beyoğlu’nun kimliğidir. Kimliğimizin bütün diğer unsurlarının Emek Sineması’nın canlanması ile birlikte daha da canlanacağına; bir gurur nişanı olarak taşıyacağımız bu eserin, hayatımızı daha da renklendireceğine inanıyorum. Emek Sineması’nın hayata tutunmasıyla birlikte Beyoğlu yeni bir boyut kazanmıştır. Beyoğlu için  2016’nın en büyük hediye paketi Emek Sineması’dır.

 

Restore edilen yapı adasında başka sinema salonları da var?

820 kişi kapasiteli Emek Sineması yalnız değil. Aynı yapı içinde çok güzel 8 cep sineması da faaliyet gösterecek. Yine sinema denince Beyoğlu Beyoğlu denince Emek akla gelecek. Aynı yapı içindeki Madam Tuso Müzesi ile birlikte burası tam bir sinema ve kültür-sanat merkezi olacak.

Add comment