Mehmet Eşmekaya

Özel Ciğerci Kurucu Sahibi

Özel Ciğerci Kurucu Sahibi Mehmet Eşmekaya

Özel Ciğerci Kurucu Sahibi Mehmet Eşmekaya

Özel Ciğerci Kurucu Sahibi Mehmet Eşmekaya’dan
Restoran Sektörü Hakkında 2 Soruya 2 Cevap

 

Konya da hızla gelişen kafe restoran sektörü hakkında ne düşünüyorsunuz?
16 yıldır bu sektörde olan birisi olarak açılan yeni mekanların (cafe – restoran) sosyal açıdan topluma faydasının olduğunu, çeşitliliğin her anlamda kazanım olduğunu düşünüyorum.

Sektör geliştikçe yenilikler, farklı sunumlar vb. pek çok çalışma gördük. Fakat hizmet sektöründe özellikle gıda anlamında kriterler yelpazesi çok geniştir. Lezzet, ilgi, sunum, temizlik, güler yüz, fiyat ve istikrar önemlidir. Sektörde yeni açılan kafe ve restoranlarda bu kriterlerin bir kısmını karşılayıp, bir kısmında eksik kalanlar oldu. Hızlı ve büyük paralar harcanarak hazırlanan bazı mekanlar hızlı kapandı.

Burada kriterlerin eksikliği ve en önemlisi sektöre uzak insanların bu alanda yatırım yapması etkili oldu. Dışarıdan bakıldığında cazip ve kazandıran bir sektör görüntüsünün altında Restoran-Cafe sektörü aslında ciddi bir emek ve disiplin gerektirir.

Milletçe gidilen mekanda masa-doluluk hesaplanıp kazanç tahmini yapılır ama bu hizmetin gider ve emek kısmını herkes bilmez. (gülüyor…) Biz herkesin kendi rızkını yediğine inanan, farklı ve rekabetçi olmanın kaliteyi yükselttiğini bilen insanlarız. Yeniliklerin sektöre katkısı olduğu gibi aç-kapa mekanların ve amatör çalışmalarında her anlamda zararını gözlemliyoruz. Temennim şu ki; yıllanmış firmalar hak ettiği değeri görür, yeni yatırımlar da ehil ellerle bize değer katar.

Şehrin yemek kültüründe ciğeri nerede konumlandırırsınız ?
Konya kadim başkent…
Memleketimiz kültür anlamında çok fazla değere sahip. Bunlardan bir tanesi de yemek. Eski tabirle ta’am kültürü. Bu anlamda düğün pilavi, etliekmek, kebap, höşmerim, tirit gibi daha sayamadığım hakikaten dünyaya örnek lezzetlerimiz var ama en önemlisi bunların bir ahlakı, düzeni, bir sunumu var.

En bilinenlerden düğün pilavının bir ritüeli- sıralaması, zamanlaması vardır. Konya’da lezzet işi bir sanattır, değerdir.
İnsanlar lezzete önem verir, mesela Konya’da insanlar yalnız yemek yiyemez. kesinlikle kendisine bir ahbap bulur ve restoranlarda çok az yalnız yemek yiyen insan görürsünüz. Aslında Konya’da pek ön plana çıkmamış olsa da ciğer kültürü vardır.

Biz 2003 yılında Özel Ciğerciyi açtığımızda hiç yadırganmadık. Aksine var olan kültürün bir kalıba girmesinde katkımız olduğunu müşterilerimiz ve dostlarımız bize anlattı. Bizim bildiğimiz tek gerçek bu şehrin insanı kalite ve lezzetten anlar, samimiyetten anlar. Bu yüzden açıldığımızdan beri çizgimizi, lezzetimizi hiç bozmadık. Netice olarak kabul ve takdir gördük. Nokta olmayı, tariflerde adres ve akıllarda iyi bir seçenek olmayı başardık.

Bizim iki sloganımız çok beğenildi. Birisi “Burada her şey kebap” diğeri “Konya’nın Ciğeri de meşhur” sloganlarıydı. Biz Konya’nın ciğercisi olduğumuzu, o geniş yemek kültürü arasında yer aldığımızı düşünüyoruz. Artık insanların “bugün ne yiyelim” diye birbirlerine sorduklarında tercihlerine bir de ciğer seçeneğini eklediklerini biliyoruz..