Yunus Derebağ

Yuntes Makine Yönetim Kurulu Başkanı

Yuntes Makine Yönetim Kurulu Başkanı Yunus Derebağ

Yuntes Makine Yönetim Kurulu Başkanı Yunus Derebağ

Yuntes Makine Yönetim Kurulu Başkanı Yunus Derebağ’dan Güncel Ekonomi
Hakkında 2 Soruya 2 Cevap

Türkiye’de piyasaların durumu hakkında ne düşünüyorsunuz?
Piyasaların gidişatı konusunda ben şahsım adına olumsuz ve kötü düşüncelere sahip değilim.2018 yılında herkesin de bildiği gibi Brunson krizi olarak adlandırılan bir kriz yaşandı ve döviz oldukça yükseldi.Bu yükselişlerde dış güçlerin baskısı olduğunu düşünmekteyim. Toplumumuzda tekrar dövizin yükseleceği tekrar faizlerin artacağı gibi benim kesinlikle inanmadığım algılar oluştu. Bu söylemlere asla itibar etmemekteyim. Amerika’nın önce piyasaya para enjekte etmesi ve daha sonrasında bu parayı geriye çekmesi, Trump’ın gelmesiyle birlikte çeşitli ekonomik yaptırımları yaptırmaya başlamaları krizi kaçınılmaz hala getirmiştir. Bu yaptırımların bir çözüm olmadığını Amerika’lılarda bizde görmüş olduk. Çin’lede yapılması beklenen bir anlaşma var buda piyasaları olumlu olarak etkilemeye başladı. Anlaşma sonrasında dolar ve faizlerin düşeceğini Türkiye’nin eski huzurlu ve istikrarlı günlerine döneceğine inancım tam. İnsanlarımızın döviz ve faiz yükselecek mi düşecek mi konusunda endişeleri devam etmektedir. Dolar ve faizin yüksek olmasından kendisine çıkar sağlamış kişiler kazançlarını artık sadece ticaret yararak yatırım yaparak elde edebileceklerinin farkına varma zamanların gelmiş olduğunu söyleyebilirim.

Toplumumuz da oluşan bir güven problemi var. Bu güven sorununu aştığımız takdirde piyasaların eski tadına varacağına işlerin daha hızlı olacağını düşünüyorum. Bizim üstümüze düşen işimize daha fazla sarılmak ve daha fazla çalışmak. Artık harekete geçmemiz çalışmalarımızı hızlandırmamız, ihracatımızı hızlandırmamız gerek.

Seçimden sonraki süreçte felaket senaryoları yazılıyor bu konudaki düşünceleriniz neler?
Bankalarda bekleyen mevduat çok insanların yastık altında bekleyen paraları oldukça çok. Bekleyen bir iş bakiyesi var aslında . Döviz yükselecek korkusuyla araba alacak olan arabasını evini almıyor işine yatırım yapıp makine alacak olan işine yatırımını erteliyor. Yapılacak olan seçimler sonrasında tekrardan ekonomik problemler yaşanılacağı konuşuluyor. Ben kendi adıma konuşacak olursam seçimden sonra dövizin yükselmesini beklemiyorum aksine daha fazla düşeceği inancındayım. Döviz düşme yaşadıkça insanlar ellerindeki dövizleri de bozdurmaya başlayacak buda piyasamızı olumlu olarak etkileyecek. Borsamız şuanda iyi durumda. Piyasalarımızın da eski istikrarlı günlerine dönmesine az kaldı. Yani o felaket resmi çizenlerin dediklerinin hiçbiri olmayacağını düşünmekteyim.