Mustafa Akçay

Anadolu Gelişim Okullarının Sahibi

Anadolu Gelişim Okullarının Sahibi Mustafa Akçay

Anadolu Gelişim Okullarının Sahibi Mustafa Akçay

“Hedefimiz Özgür, Düşünen, Düşündüğünü Yorumlayan,
Yorumladığını Harekete Geçiren İnsanlar Yetiştirmek…”

Sadece Konya’da değil Türkiye’de de ilklerin okulu olmayı başaran Anadolu Gelişim Okulları, sunduğu eğitim anlayışla adından sıkça söz ettirecek. Eğitime gönülden destek veren ve en iyiyi başarabilmek için yola çıkan Anadolu Gelişim Okulları’nın Sahibi Mustafa Akçay ile bu yeni anlayışı konuştuk. Eğitimde olanla yetinmeyip en iyisine ulaşmayı hedefleyen Mustafa Bey; amaçlarının sadece eğitim olmadığını, iyi bir eğitim vermenin yanı sıra dünya insanları yetiştirmek istediklerini dile getirdi.

Öncelikle kendinizden bahseder misiniz?
1964 yılında Konya Beyşehir’de doğdum. İlkokul öğrenimimi Durak Köyü İlkokulunda tamamladım. Devlet Parasız Yatılı Okulunu kazanarak ortaokul ve lise öğrenimime Konya Taşkent’te devam ettim. Selçuk Üniversitesi Mühendislik-Mimarlık Fakültesinden mezun oldum. Üniversiteyi bitirdikten sonra ilk iş tecrübemi Tekirdağ-Çorlu’da kısa bir dönem bir aile şirketinde İnsan Kaynakları ve Finans Yönetimi üzerine çalışarak deneyimledim. Bu esnada kumaş boyama fabrikasının tüm kuruluş aşamalarında bulundum. 1990 yılında kısa dönem askerliğimi tamamlayarak aynı yıl İstanbul’da tekstil konfeksiyon imalatı alanında iş hayatıma başladım. Evliyim, biri kız biri erkek 2 çocuk sahibiyim.

1996 yılına kadar ortak olduğum kendi aile şirketimin içerisinde çalıştım. 1995 yılında kurduğum Gelişim Tekstil Sanayi ve Ticaret A.Ş. ile çalışmalarımıza devam etmekteyiz. İstanbul’da 600, Adıyaman’da 300 çalışanımızla faaliyet gösteriyoruz. Konya’da açılmış Gelişim Solar Enerji A.Ş. ile yeni eğitim hayatına başlayacak Anadolu Gelişim Okulları, toplamda 100 çalışana istihdam sağlayacak. Gelişim Tekstil olarak İstanbul Sanayi Odasının belirlemiş olduğu ilk 1000 listesinde son yıl, Türkiye İhracatçılar Meclisi’nin belirlediği listedede 3 yıldır ilk 1000 listesinde yer almayı başardık. Türkiye İhracatçılar Meclisi’nin belirlediği listede son sene 439. sırada yer aldık. Gelişim Tekstil olarak konfeksiyon mamulleri üretip ihracat yapıyoruz. Ayrıca Gelişim Solar Enerji A.Ş. olarak, Konya ve civarında kurulu GES’lerin bakım, onarım ve güvenlik hizmetlerinin yürütülmesi ile birlikte çatılara ve sahalara GES tesis kurulumu alanında faaliyet gösteriyoruz. Gelişim Group Şirketleri bünyesinde Anadolu Gelişim Okulları da yerini aldı.

Size Gelişim Group’un ayrılmaz parçası, Gelişim Tekstil’in kalbi, sevgili ortağım Vedat Yavuz’dan bahsetmek istiyorum. Gelişim Group’un bugünlere gelmesinde çok değerli katkıları olan, aynı amaçlar doğrultusunda çalıştığım iş ortağım Vedat Yavuz ile 2002 yılından beri, 17 yıldır işimizi yükselen bir ivme ile yapmaya devam ediyoruz. Ben genel yönetim, finans yönetimi ve yeni yatırımlar ile ilgilenirken, tekstil şirketlerimizinpazarlama ve üretim faaliyetlerini ortağım Vedat Bey başarıyla yürütmektedir. Bununla birlikte gerektiği durumlarda birbirimizin iş alanlarına da destek vermekteyiz.

Tekstil üzerine dünyaca bilinen markalara konfeksiyon mamulleri üretip ihracat yapan bir firmayız. Ürünlerimizin tamamını ihraç ediyoruz.
Anadolu Gelişim Okulları’nın kuruluş sürecini anlatabilir misiniz?
Vedat Bey ve ben eğitime çok önem veriyor, çocukların hayatlarına dokunabilme sorumluluğunu vicdanlarımızda taşıyoruz. Bu sorumluluğa aile bireylerimiz de ortak. Eşlerimiz öğretmen, eğitime gönül veren aileleriz.

Çocuklar için bir şeyler yapmak kadar temiz ve iyileştirici bir şey olabilir mi? Çünkü çocuklarımız mutlu olursa dünya mutlu olur. Tarih şahit ki, eğitime ve çocuklarına değer veren tüm toplumlar, yüksek medeniyetlere imza atmışlar. Günümüzde de gelişmiş ülkelerin, doktora dahil, eğitimin tüm kademelerine verdiği önem giderek artıyor. Artık taşın altına elimizi koyma vaktinin geldiğini düşündük. İlkokuldan okul arkadaşım ve şuanda okulumuzun Kurucu Genel Müdürü Ertan Dündar Bey’in ve değer verdiğimiz birkaç öğretmen arkadaşımızın hayalleri olduğunu duyduk. Hayallerini, projelerini ve neler yapabileceklerini bizimle paylaştılar. Onların hayallerini kendi hayallerimizle birleştirdik.

Eğitimde ne yapabiliriz? Bu işi en iyi şekilde nasıl yapabiliriz? sorularına cevap bulmak amacımız. Bu yaklaşım ileişimizi en iyi şekilde yapmak için yola çıkıyoruz.

Ülkemizde insanların eğitim durumları yaşama, çevreye ve insanlara bakış açılarına göre farklılık göstermekte. Daha iyi bir toplum için çevreye ve yarına katkıda bulunan bir insan nasıl yetişir, bunu göstermek için bu işe gönül koyduk.

Eğitimin, son yıllarda ülkemizde en hızlı değişimlerin yaşandığı, beklentilerin giderek arttığı en önemli sektörlerden biri olduğunu biliyoruz. Neden yatırım yaparken eğitim sektörünü tercih ettiniz?
Bilimsel verilerle ortaya konduğu üzere, nüfusun 2050 yılına kadar katlanarak artacağı öngörülüyor, tam da bu nedenle kaliteli bir eğitim ihtiyacının artacağına inanıyoruz. Anadolu Gelişim Okulları’nda sadece eğitim müfredatına ağırlık vermiyor, aynı zamanda öğrencilerimizin yaşam becerilerini geliştirmelerini de çok önemsiyoruz. Çocuklarımızın iyi birer insan olmalarını, iyi iletişim kabiliyetlerine sahip olarak yetişmelerini sağlamak istiyoruz. Yani tüm yetenekleriyle birer dünya insanı olmalarını istiyoruz. Her çocuk kendi geleceğine hazırlanmalıdır; biz yetişkinlerin geleceğine değil. Eğitim sektöründe iyi ve kaliteli bir eğitim vermek adına yola çıktık. Kâinatta her iş için geçerli bir kuraldan söz eder eskiler: kudret, irade ve bilim bir araya gelirse her işin yolu açılır derler. Para ve güç sahibi olunabilir; işin yapılması için irade de ortaya konulabilir. Ancak bilim eksikse ikisi de bir işe yaramaz. Eğitim sektörü bilimin en önde geldiği alanlardan biridir. Yani bu iş sadece bir finans ve organizasyon yönetimi değildir. Dünyanın akademik birikiminin geleceğe taşınması gereken bir alandır eğitim. Bunu yapmak kolay değil, ama bizim için zor da değil.

Bizce girişim; sadece ekonomik sermaye ve işletme bilgisiyle para kazanmak değil, gönül verdiğiniz, iyi bildiğiniz bir işi, günceli takip ederek ve çok çalışarak büyümek ve büyütmektir. Biz işimizi iyi biliyor ve iyi yapmak için yola çıkıyoruz. “Konya’da iyi eğitim nerededir?” sorusunun cevabı olmak için var gücümüzle çalışıyoruz.

Anadolu Gelişim Okulları açıldığında Konya’da nasıl bir değişim olacağını öngörüyorsunuz, nasıl bir fark ortaya koymayı planlıyorsunuz?
Ulu Önderimiz Atatürk’ün manevi mirası olan bilimi temel ölçüt alan “birey”ler yetiştirmek için çalışıyoruz. Özgür, düşünen, düşündüğünü yorumlayan, yorumladığını harekete geçiren insanlar yetiştirmek istiyoruz. Bunun içinde gerek eğitim kadromuz gerekse eğitim kadromuzun eğitilmesi konularında ne gerekiyorsa yapıyoruz, yapmaya da devam edeceğiz. En iyi eğitim kadrosunu seçmiş olmamızla yetinmiyoruz. Tüm öğretmenlerimiz ve çalışanlarımızla beraber eğitim almaya devam ediyoruz. En önemli paydaşlarımız velilerimizi de bu eğitim yolculuğuna davet edeceğiz.

Öğrencilerimizin gelişimlerini takip edeceğiz. Bir iki yıl sonra öğrencilerimizin ailelerine, verdiğimiz eğitim ile ilgiline hissettirdiklerini sorduğumuzda; inanıyoruz ki Konya’daki eğitime bakış açısının değişimini hep birlikte göreceğiz.

Sizi Konya’da diğer okullardan farklı kılan özellikler neler olacak?
Bizler fiziki imkanların tek başına yeterli olmadığının farkındayız. Fiziki imkanların doğru öğretmen ve doğru yönetimle birleştiği zaman fayda getireceğine inanıyoruz. Biz farkımızı öğretmenlerimize vermiş olduğumuz değerle beraber, onların başarıları ile ortaya koyacağız.

Anadolu Gelişim Okulları, yıllar boyu eğitimcilik yapmış ve eğitime yaşamın temel rehberi olarak bakan bir kadroyla kuruldu. Tüm eğitim kadrosu yetkin ve deneyimli öğretmenlerden seçildi. Biz öğretmenlere kendi gelişim yolculuklarını sürdüren ve eş zamanlı olarak bu ülkenin evlatlarına tüm ruhuyla dokunan ustalar olarak bakıyoruz.
Geleceğin bakış açısıyla, bütünsel bir yaklaşımla ele aldığımız eğitim anlayışımızı ortaya koyduk. Türkiye’de ilk defa, güneş panelleri ile kendi enerjisini üreten bir okul kurduk. Yine Türkiye’de ilk defa, tüm kadrosunu sigara kullanmayanlar arasından seçerek dumansız hava sahası oluşturduk. Çocukların gözündeki pırıltıya âşık olduk; bu pırıltıyı bilgiyle davranışa dönüştürmek için kendimizi eğitime adadık.
Temel özelliğimiz, her çocuğun müfredatının kendi içinde olduğuna inanmamız. Her velinin farklılığının farkındayız ve çocuğun doğasına hizmet ettiği sürece bu farka hizmet etmeyi görev sayıyoruz. Gücünüz olabilir, irade de koyabilirsiniz ancak bunları bilimle desteklemezseniz maraton koşamazsınız. AGO olarak biz popüler olanın değil bilimin öncülüğünde, ilkesel olanın peşinde olacağız.

Öğrencilerinize sunacağınız ayrıcalıklar neler?
Onları en iyi öğretmenlerle buluşturuyoruz. Öğrencilerimizin arasında hiçbir ayrım yapılmadan eğitim almalarına olanak sağlayacağız. Ayrıca buz pisti, robotik kodlama atölyesi, spor salonları, yüzme havuzu, kütüphane, ahşap atölyesi ve hobi bahçeleri gibi birçok sosyal alan onları bekliyor. Bunun yanında velilerden alacağımız izinler doğrultusunda geziler düzenleyip öğrencilerimizin sadece yaşadığı şehri değil ülkemizi de tanımalarını sağlayacağız.

Bize göre eğitimde 11 temel nota vardır: Her bir notaya dokunarak çocuklarımızın içindeki potansiyeli ortaya çıkaracak, çocuklarımıza elde ettikleri onlarca küçük başarının birleşmesinden oluşan yeni yetkinlikler kazandıracağız. AGO’da eğitim görecek öğrencilerimiz şu notalardan geçecekler: “Öğrenme Stilleri, Tematik Öğrenme, Çoklu Zeka Kuramı, Keşf-i Alem, AGODOKYA, Müzikolej, Ben Sorun Çözerim!, Parmak Kas Ölçümleri, Kondisyonel Ölçümler, Bilişim Garajı, Minecraft Education”.
Eğitim alanında gerek Türkiye gerek Konya adına başka planlarınız var mı?
İlk olarak memleketimin burası olması ve hayalleriyle bize gelen öğretmen arkadaşlarımın Konya’da olması nedeniyle buraya yatırım yapmayı tercih ettim. 2019-2020 döneminde anasınıfı, ilkokul ve ortaokul seviyesinde tüm sınıflarda eğitim-öğretim hayatımız başlayacak.Mevcut okulumuzda yeni derslikler açıp lise eğitimi verme imkânımız varken biz bunu tercih etmedik. Ana sınıfında okuyan 4 yaşındaki öğrencimiz ile lisede okuyan 16 yaşındaki öğrencimizin aynı çatı altında eğitim almalarını doğru bulmadık. Konya’da mevcut okulumuzun yakınlarında sadece liseyi kapsayan, bağımsız, yeni bir okul inşa etme planımız var. Bunun içinde çalışmalarımız ve projelerimiz mevcut.

Konya’da eğitim kalitemizi hayata geçirdikten hemen sonra da İstanbul’da okul açmak istiyoruz. Konya’da vereceğimiz eğitim ile Türkiye’ye örnek olacağız.

İleriye dönük planlarınız içinde neler bulunuyor?
Elbette hayata geçirmek istediğimiz projelerimiz hep var. İstanbul’da bulunan tekstil firmamızın fiziki alanını değiştirmek istiyorum.

Projeleri ve ilginç fikirleri olan herkesi dinlemeye ve desteklemeye çalışıyoruz. Düşünceleri mantıklı ve hayata geçirebileceğimiz bir proje olduğu takdirde onlarında hayallerini gerçekleştirmeyi istiyoruz. Ayrıca teknoloji, bilişim ve yazılım konusunda melek yatırımcı olmak için diyaloglarımız devam ediyor.

Bunula beraber; üç yıldır Konya Kızören’de bulunan 18,5 MW kurulu güce sahip santralimizde Gelişim Solar Enerji A.Ş. olarak elektrik üretiyoruz. Doğal enerji kullanımıyla ne kadar çok insanı tanıştırırsak o kadar mutlu olacağız, gelecek kuşaklar için önemli adımlarımızdan birini daha tamamlayacağız.

Başarıyı elde etme konusunda vazgeçilmezleriniz nelerdir?
Öncelikle insanın kendine güvenmesi ve yapacağı işe inanması gerekiyor. Zor zamanlarda pes etmemek ve her zaman mücadele etmek insanı başarıya götürür. Hiç kimse bulunduğu mevkiye kolay gelmiyor. Tekstil üzerine aile şirketim olmasına rağmen sıfırdan bir şirket kurup mücadele ederek bugünlere geldim.

Başarıyı elde etmek için işinde profesyonel olmak ve profesyonel çalışmak şarttır. Profesyonel bir şekilde en iyiyi ortaya koyarken insanın o ilk günkü heyecanını unutmaması ve amatör ruhunu asla kaybetmemesi gerekir.

Okul hayatında ve yaşamda başarılı olmaları için öğrencilere ne gibi tavsiyelerde bulunabilirsiniz?
Okul hayatlarında ve yaşamlarında başarılı olabilmeleri için öncelikle kendilerine inanmalarını tavsiye ederim. Bu ülkenin kurucusu Ulu Önderimiz Atatürk’ün değerlerine ve hassasiyetlerine bağlı kalarak, ilkeli ve dürüst bir karakter sergilemelerini öneriyorum.

İş dışında kendinize vakit ayırabiliyor musunuz? Hobileriniz neler?
Hayatını planlayan her kişi kendine rahatça vakit ayırabilir. İnsanın kendine vakit ayırabilmesi için bunu öncelikle istemesi ve planlaması gerekir.

İş dışında kendime yeterince vakit ayırabiliyorum. Eşimle, ailemle ve arkadaşlarımla vakit geçirebiliyorum. Kültürel seyahatlere çıkıyoruz. Spor olarak yürüyüş yapıyorum. Kitap okuyorum, sinema ve tiyatroya gidiyorum. Herkese kitap okumalarını tavsiye ederim.

Son olarak neler eklemek istersiniz?
Pozitif düşünmemiz, olaylara pozitif bakmamız, insanlara ve çevreye değer vermemiz, duyarlı olmamız gerektiğine inanıyorum. Şunu unutmamalıyız ki ne olursa olsun olaylara pozitif yaklaşırsak bu pozitif duygu bize olumlu olarak geri dönecektir.