METROPOL DERGİLERİ

Röportajlar, Köşe Yazıları, Haberler

BERBEROĞLU SÜT YÖNETİM KURULU ÜYESİ MEHMET RIZA ÖZSAKAL

BERBEROĞLU SÜT YÖNETİM KURULU ÜYESİ MEHMET RIZA ÖZSAKAL

1965’den Beri En İyi Lezzetleri Arayanların Tercihi…

 

1965 yılında dede Mehmet Rıza Özsakal tarafından temelleri atılan ve bugün Türkiye’nin en büyük süt üreticilerinden biri olan Berberoğlu Süt Dünya standartlarında üretim yapan firmalarımızdan biridir. Kuşaktan kuşağa geçen firma, her geçen gün yapmış olduğu yeniliklerle adını sektöründe duyurmayı başarmış vazgeçilemeyen lezzetleri üretmeye devam etmiştir. Üç kuşaktır değişmeyen tek şey ise kalite ve güvendir.

Yapmış olduğu yatırımlarıyla adından çokça bahsettiren Berberoğlu Süt yapay zeka tesisiyle de merak uyandırmaya devam ediyor. Dergimizin bu sayısında bizlere kapısını açan ve tesislerini gezdiren Berberoğlu Süt firma yönetim kurulu üyesi Mehmet Rıza Özsakal ile firması hakkında konuştuk. Firmayı ve tesisi gezip Mehmet Rıza Özsakal ve kardeşleriyle tanışınca kalitenin asla tesadüf olmadığını bir kez daha anlamış olduk.

 

Öncelikle sizi tanıyabilir miyiz?

1980 Konya doğumluyum. İlkokulu Hazım Uluşahin İlköğretim okulunda okudum. Ortaokul ve liseyi Mahmut Sami Ramazanoğlu Anadolu Lisesi’nde tamamladım.  Öğrenim hayatıma Dumlupınar Üniversitesi’nde işletme bölümünü okuyarak devam ettim. Şuanda Karamanoğlu Mehmet Bey Üniversitesi’nde Dış Ticaret Ve Lojistik üzerine yüksek lisans yapmaktayım.

Evli ve üç çocuk babasıyım. Firmamızda satış ve pazarlama görevini ekibimle beraber ben yönetmekteyim. Ayrıca Karatay Belediyesi’nde meclis üyesiyim. Türkiye Futbol Federasyonu Konya Temsilciliği’ne üç sezondur devam etmekteyim. Çeşitli derneklerde de yönetim kurulu üyesi olarak görev alıp faydalı işler yapmaya çalışıyorum.

 

Firmanızın kuruluşu hakkında bilgi verir misiniz?

Firmamız 1965 yılında rahmetli dedem Mehmet Rıza Özsakal tarafından kuruldu. Biz şuanda üçüncü kuşağız. 2.nesil olarak babam Ali Rıza Özsakal 1989 senesinde firmamızın başına geçerek o günün şartlarında firmamızı en iyi şekilde yönetip tesislerimizi önce modernleştirip sonra yeni bir tesise sahip olmamızı sağladı.

2004 yılında üniversiteyi bitirip babamdan bayrağı devralarak işlerin başına ben geldim.  Şuanda 2 kardeşimle beraber şirketimizi her gün daha ileriye taşımak için var gücümüzle çalışmaktayız. Kardeşlerimden Cüneyt Özsakal üniversitede maliye finans okudu diğer kardeşim Mustafa Özsakal ise önce zooteknik sonra Ankara Üniversitesi’nde ikinci üniversitesi olarak süt teknolojisi bitirdi. Üç kardeşin eğitim hayatlarını tamamlayıp firmamızda toplanması 2007 yılını buldu. 2007 yılından beri kardeşlerimle beraberim.

Bilindiği üzere aile şirketlerinin ömürleri kısadır.  Çünkü aile şirketlerinde birden fazla yetkili ya da patron olduğu için hiyerarşiyi sağlamak zordur. “Horozu çok olan yerin sabahı erken olur” derler.   Berberoğlu Süt görünüşte aile şirketi olsa da farklı yapısal özellikleri ve kurumsal bir firma olması sayesinde diğer aile şirketlerinden ayrılır. Aile şirketi olarak sürekliliği sağlayabilmek için önce kurumsallaşma düzenini getirdik sonra şirket anayasamızı oluşturduk. Herkes kendi alanından ve ekibinden sorumludur ve hiçbirimiz diğerinin alanına müdahale etmeyiz.

Tüketiciye sunmuş olduğunuz ürünlerinizden bahseder misiniz? Ürünlerinize nerelerden ulaşabiliriz ve online satışınız var mı? 

Kaşar peyniri, tereyağ, lor peyniri ve kreme üretimi yapmaktayız.  Kaşar peyniri hamurundan yapılan her üründe markamızı bulabilirsiniz. Tek üründe profesyonelleşme kararı aldık. Çoklu üretimde çeşit çok olduğu için çok fazla dağılma olmaktadır. Kaşar peyniri daha endüstriyel bir ürün olduğu için kaşar peyniri ve türevlerini üretmekteyiz. Türkiye’de üretilen donuk pizza kaşarının %80’ni biz temin ediyoruz. Elbette ki diğer firmalarda da ürünlerimiz onaylıdır. Donuk pizzada blok ürün kullanılırken diğer pizzacılarda rende ya da donuk ürün kullanılmaktadır. Tercih edilen ürünlerin formları çok farklı olduğu için bizde blok ürün ürettiğimiz için şuanda donuk pizza peynirinin üretimini sağlıyoruz. Yeni yerimizde sadece blok değil donuk ve rende ürün çeşitlerimizle tüm pizza üretimi yapan kuruluşlarla çalışacağız.

Yeni yerimiz ile beraber kaşar peyniri tost peyniri ve pizza peyniri olarak bir ayrım yapıp ürünlerimizi bu şekilde ayrı kategoride üreteceğiz.

Konya’daki yerel zincir marketlerle 2019 yılına kadar çalıştık. Şuanda daha çok Türkiye geneli olan zincir marketler ile çalışmaktayız. Örneğin Şok Marketler’de Miss markalı kaşar peyniri ve tost peyniri ürünler ya da Besler markalı ürün bizim üretimimizdir.

Önümüzdeki yıllarda online satış düşüncemiz var. Talepler bu yönde olduğu için talepleri karşılamak istiyoruz. Yeni yerimizde ürün çeşitliliğini arttırarak online satış yapabiliriz.

 

Süt tedarikinizi nasıl sağlıyorsunuz? Kendi çiftliğiniz mi var yoksa üreticilerle mi çalışıyorsunuz?

Bundan 10 yıl önceye kadar evinde inek besleyen kişiler süt teminini karşılarken devletin sağlamış olduğu teşvikler sayesinde çiftlikler çoğaldı. Yeni fabrikamızın bulunduğu sahaya baktığımızda günlük 100 ton üretim sağlayan çiftlikler var.

Berberoğlu Süt olarak birlik ve kooperatiflerden süt tedarikimizi karşılıyoruz. Yıllık anlaşmamızı sağlayıp bizi anlayan sütün hassasiyetini bilen kurumlarla çalışmak bizler için avantajlı bir durum.

Ülkemizdeki süt ve süt ürünleri tüketimi hakkında neler söylemek istersiniz? Gelecek dönem hedefleriniz neler?

Süt üretiminde önde tüketiminde geride olduğumuzu düşünmekteyim. Süt ve süt ürünlerinin faydası toplumumuzda çok bilinmemektedir.  Açıkçası süt ve süt ürünleriyle barışık bir ülke değiliz. Kalsiyum ve protein kaynağı olan süt ve işlevleri her insanın tüketmesi gereken ürünlerin başında gelmektedir.

Kadınların özellikle süt ve süt ürünü tüketimine çok dikkat etmesi gerekmektedir. Osteoporoz yani kemik erimesi dediğimiz rahatsızlık kemik yapısı içinde kalsiyum azalmasına bağlı olarak kemiğin kırılma olasılığını artıran bir hastalıktır. Bu hastalık erkeklere oranla kadınlarda daha fazla görülmektedir. Bu yüzden kadınlar süt ve süt ürünlerini kullanmaya dikkat etmelidir

Süt ve ürünleri tüketiminde gün geçtikçe gelişiyoruz.  Çocuklarımızın ilgisini çeken ürünlerle süt ve süt ürünlerini sevdirmek hedeflerimiz içerisinde.

Şirket olarak hedefimiz 7500 m² kapalı alana sahip olduğumuz fabrikamızı önümüzdeki dönemde 15000 m² alana çıkarmak. Büyüyen fabrikamızla beraber bizlerde 15 günlük sütler çıkararak raflarda içerisindeki yararlı bakterisi ölmemiş sütlerle yerimizi alacağız.

Peynir altı tozu dediğimiz gıdaların besin değerini zenginleştirmek amacı ile kullanılan bebek mamalarında, fırıncılık, bisküvi, çikolata gibi birçok sektörde kullanılan bu tozun üretimini yapacağız. Bunun yani sıra sporcu içeceği ve besleyici gıda üretimlerine yöneleceğiz.

Sektörde günlük 150 ton ıslak ürün işleyen tek firmayız. Günlük 500 ton süt işleme kapasitesine sahip bir tesise sahibiz.

Kaç kişiyi istihdam ediyorsunuz, yıllık üretim ve ticaret hacminiz nedir? Yurtdışında ürünlerinizi tanıtma imkanınız oldu mu? İhracat yapıyor musunuz?

Yapay zeka takviyeli bir tesise sahibiz. İnsandan kaynaklanan fiziksel riskleri miliminize etmek için böyle bir tesis oluşturduk. İlklerin yaşandığı ve yaşanmaya devam edeceği yeniliklere açık bir firmayız. Mevcut makinelerde kaşar peynirin tüketicinin kullanımına hazır olması için geçtiği aşamalar 48 saatlik bir dilimi kapsıyor. 2 ay sonra fabrikamızda yerini alacak olan yeni makinemiz ile bu süre 8 saate düşecek.

Yurtdışında ürünlerim bilinmekte de ve tüketilmektedir. Ortadoğu, Kuzey Afrika, Türk Cumhuriyetleri ve Rusya ile ihracatlarımız devam etmekte.

Sektörünüzün zorluklarından bahseder misiniz?  Sektörde sizi ve firmanızı farklı kılan özellikler neler? Başarınızın sırrını bizlerle paylaşır mısınız?

Süt ve süt ürünleri hassas ürünler olduğu için öncelikle fabrikalarımıza gelene kadar sütün bozulmaması gerekmektedir. Süt işleme tesisleri, hassas üretimlerin yapıldığı yerlerdir. Bu nedenle çok dikkatli davranmak, hata faktörünü en aza indirmek ve en son teknolojik makineleri kullanmak gerekiyor. Sektörde en büyük zorluk makine fiyatlarımızın çok yüksek olmasıdır. Her ürünün makinesi ayrı olduğu için makineler temin edilirken maddi anlamda zorluklar yaşanabilmektedir.  Ustaya bağımlı bir sektörüz. Usta yoksa ya da işten ayrıldıysa birçok aksaklık yaşanmaktadır. Biz bu sorunu çözmek için devrim niteliğinde işler yaparak yapay zeka tesisimizi kurduk. Sektörümüzde satış pazarlama çok önemlidir. Çünkü bizlere ürün günlük olarak gelir ve ben bu gün almıyorum diyemeyiz. İşlenen ürünlerin kısa bir sürede raflarda olmasını sağlamak için güçlü ve dinamik satışçıların olması gerekmektedir.

Çalıştığımız firmalar kanalıyla tesisimiz her ay bağımsız denetçiler tarafından denetlenmektedir. Ayrıca TSE tarafından da sürekli denetimlerimiz yapılmaktadır.

Eğitimlerini en üst düzeyde tamamlamış olan  kardeşlerim Mustafa Özsakal ve Cüneyt Özsakal  şirketin büyüme sürecine katkı sağladıkları gibi benim başarımdaki güç ve arkamdaki gizli kahramanlardır. Kardeşlerimin yanında güçlü ve profesyonel bir ekibe sahip olmamızda bizim başarılı olmamızı sağlayan en büyük özelliklerden biridir.

Son olarak neler söylemek istersiniz?

Ülkemiz tarım ve hayvancılığın yoğun yapıldığı bir ülkedir. Dışarıya bağımlılığımız en aza indirip, var olan tarım politikalarımızı değiştirerek yol almaya devam etmeliyiz.

Kimsenin hakkına girmeden, dedemizin vasiyeti üzerine kendimizin yemeyeceği hiçbir ürünü üretmeme düsturuyla yolumuza devam edeceğiz.

 

Add comment