İsmail Hakkı KOLAT

Kolat Motosiklet A.Ş. Yönetim Kurulu Başkanı

Kolat Motosiklet A.Ş. Yönetim Kurulu Başkanı İsmail Hakkı KOLAT

Kolat Motosiklet A.Ş. Yönetim Kurulu Başkanı İsmail Hakkı KOLAT

Kolat Motosiklet A.Ş. Yönetim Kurulu Başkanı

İsmail Hakkı KOLAT

 

KOLAT A.Ş

“Kolat Motosiklet A.Ş.” 2009 yılında Kolat ailesinin uzun yıllara dayanan bilgi, birikim ve tecrübesiyle kurularak şirket bünyesindeki tesiste, motosiklet ve scooter montajı üretimine başladı.

Yıllık yüzbin motosiklet üretim kapasitesi ile tamamen Avrupa standartlarında, “Eec” Belgeli motosikletlerle, kalite kontrol noktasında tüm testlerden geçerek üretiliyor. Kolat Motosiklet A.Ş. sürekli değişen piyasa şartlarını da göz önünde tutarak, kendisine üretim, kalite kontrol, satış ve satış sonrası hizmetlerde, güven, kalite, özgünlük, çeşitlilik ve modernizasyon bağlamında bir misyon edinmiştir. Bunların yanı sıra şirketsel bazda Ar-Ge çalışmaları ile birlikte kalite, model çeşitliliği ve modernizasyon noktasında uluslararası firmalarla diyaloglarına hız vermiş durumda olup, dünya devi üretici firmalar ile işbirliği yapmaktadır.

Müşterilerine hizmeti zamanında sunmayı amaçlayan Kolat Motosiklet A.Ş., satış ve satış sonrası  hizmetler için Türkiye’nin her noktasında, karşılıklı güven, titizlik ve iletişime dayalı 300’ü aşan bayi ağı ve 400’ü aşan servis ağı ile yayılmıştır. Bayi ve servis noktalarındaki çalışmalarını “bir aile olma” felsefesiyle devam ettirmektedir.

KMT ÇELİK marka motosikletlerinin yanında, 2013 yılında; yeni bir başlangıç yaparak, “özgürlüğün adı” sloganı ile “FALCON” markalı motosiklet, scooter ve elektrikli motosiklet ürünlerini beğeniye sunmaktadır. Türkiye’de ilk olarak 100 cc grubunda 5 vitesli motosiklet üretimini gerçekleştiren firma, yine bir ilk olarak 2013 yılında Falcon markalı ürünlerde “hem yüksek performanslı”, hem de “% 30’ a varan yakıt tasarrufu” özelliği ile yeni bir çığır açıp, sektöre damga vurması beklenmektedir.

Anadolu’nun yükselen sesi olarak hedefi “özgürlüğün adı” sloganı ile üretimine yeni başladığı Falcon Markasını, Türkiye’de lider bir marka haline getirerek, pazar payını ise en yükseğe taşımak istiyor. Sonrasında ise; %100 yerli üretimle, ihracatı güçlendirip, uluslararası pazarda ülkemizi ve Konya’yı hak ettiği yere ulaştırmak gayesinde olan Kolat Motor A.Ş. donanımlı profesyonel yönetim kadrosu ve teknik personeli, özverili ve gayretli çabaları ile bu yolda emin adımlarla ilerliyor.

 

Kolat A.Ş ticaret hayatına nasıl atılmıştır?                                                                                                

1950’li yıllarda babamın başlatmış olduğu ticaret faaliyetinin bu yıllara kadar gelen uzantısıdır. Dede mesleğimiz olan saatçilik, benim tercihim doğrultusunda dayanıklı tüketim mallarına geçirilmiştir. Yıllarca bu doğrultuda da faaliyetine devam etmektedir. Şehrimizin insanının en güzele layık olduğu inancı ile şirketimiz yeniliğe açık olup, bugünkü Mevlana Caddesi üzerindeki 3000 metre kare büyüklüğündeki alanıyla bu faaliyetini devam ettirmektedir.

 

Gerçekten kaliteli ve dünya standartlarında üretim yapıyorsunuz. Bu başarıyı neye borçlusunuz?

Son derece doğru bir tespit yapmışsınız. Aldığımız edep ve terbiye gereği, her şeyin en iyisini ve en doğrusunu yapma isteğimiz, satacağımız ürünlere de yansımaktadır. Her ürünü satışa sunamayız zira bize güvenle gelen müşterilerimize mahcup olma gibi bir lüksümüz yok.

1980’den sonra Kolat Pazarlama Koç Ailesi ile tanışarak Arçelik bayiliğini aldı dolayısıyla Arçelik ile başladığımız dayanıklı tüketim malları satışı bizi Arçelik ile bütünleştirdi. Mağazamızı geliştirince farklı sektörlerin kaliteli ürünlerini de bünyemize dahil ettik.

 

Kolat Pazarlama A.Ş. başarılarıyla sektörün lider firması konumundadır. Bunun yanında Kolat Motosiklet A.Ş. Konya’da yerli üretim fikrini nasıl geliştirdi?

Türkiye’de en çok motor satılan şehir olarak Konya’da, ticaret yapıyor olmak, dolayısıyla bizi farklı fikirlere yönlendirdi. Ürün getirip satıyoruz ancak bu ürünleri Konya’mız da üretemiyor olmak yıllardır içimizde bir ukde olarak kalmıştı. Çok değer verdiğim çocukluk arkadaşım Tahir Büyükhelvacızade ne yap ne et bir şey üret diye tavsiyede bulunup duruyordu. Kısmet oldu ve 3 sene önce gelen bir fabrika satış teklifiyle üretim bandımızı kurmuş olduk. Kısa zamanda kalitesiyle pazarda en güzel yerini aldı.

 

Konya’da yerli üretime başladıktan sonra karşılaştığınız sorunlar neler oldu?

Azimli olmamıza rağmen üretim yapmak kolay bir iş değildir. Ayrıca bir şehirde örneği olmayan bir iş yapıyorsanız, yetişmiş usta bulmak başlı başına bir sorundur. Ama biz kısa sürede elemanlarımızı eğiterek ve ustalarımızı yurt dışına eğitime göndererek bu sorunu aştık. Zaman zaman sorunlar olmasına rağmen doğru hamlelerimizle bu sorunları çözmeyi öğrendik.

 

Kut Çelik markası olarak başladığınız üretime Şahin markasıyla devam ediyorsunuz. Bu değişikliğin nedenini öğrenebilir miyiz?

Daha önce Kut Çelik olarak ürettiğimiz ürünleri çeşitli anket çalışmalarıyla ve araştırmalarla, çok istenen Türkçesi Şahin, İngilizcesi Falcon olan markaya değiştirdik zira Kut Çelik markası başka markalarda karışıklığa sebebiyet veriyordu. Bu durumu aşmak için böyle bir yola başvurduk. Falcon(Şahin) özgürlüğü çağrıştırdığı için sloganımız “Özgürlüğe Yolculuk” çünkü motosiklete binmek özgürlüktür, yaşam sevincidir, tavsiye ederim. Falcon markası Kolat Motor güvencesiyle Konyamızın markası olmak için üretim potansiyeliyle, ürün çeşitliliğiyle deneyimli ve eğitimli kadrosuyla emin adımlarla ilerleyen bir gerçektir.

 

Kişisel olarak birebir ilişkilerinizde en çok nelere dikkat edersiniz?

Yapısal olarak son derece alıngan ve duygusal bir insanım aslına bakarsanız. Sözlerimle bir insanı kırmamaya çok dikkat ederim, kelimelerimi itina ile seçmeye özen gösteririm. Beni üzen bir kişi veya olay olursa bunu şiir haline getirmeyi çok severim. Böylece karşımdakini de kırmamış olurum.

 

Başarılarla dolu iş yaşamınızı bir yana bırakıp biraz kişisel bir soru sormak istiyorum. Naif bir yapınız ve bildiğimiz üzere şairane bir yönünüz var.  Sizi şiir yazmaya yönlendiren nedir?

Hayatım boyunca hiç babamın yalan söylediğine veya kötü bir iş yaptığına şahit olmadım. Zira bizi edep ve saygı çerçevesinde yetiştirdi. İnsanları hor görmek onlara tepeden bakmak bize yakışmaz. “Bu güne kadar yapmadık bundan sonrada yaptırmasın Mevla’m bize”, sözlerini benimseyen bir yapımız var. Dolasıyla şiirler yazıyoruz. Bunlardan bazılarını da beste yapıyoruz ve vermek istediğimiz mesajları bu yolla vermeyi tercih ediyoruz. Türk Sanat Müziğini çok seviyorum. Geçmişte Tasavvuf korosunda bulunmuştum. Bundan dolayı Tasavvuf müziğini de çok severim.

Topraktan geldik, toprağa dönmeyecek miyiz?

Sonunda yine onun bağrına girmeyecek miyiz?

Adem olup kadir kıymet bilmeyecek miyiz?

Dost yüzlü düşmanlardan bıktım usandım.

 

Birileri yanarken ateş olup tütmeyecek miyiz?

Onun uğruna damla damla yaş dökmeyecek miyiz?

Kötü de olsa hoş görüp sevmeyecek miyiz?

Dost yüzlü düşmanlardan bıktım usandım.

 

Servetine güvenip de bu nasıl isyan,

Sana bunun için mi can verdi Yüce Yaradan,

Nurundan yarattı böyle mi olmalı insan,

Dost yüzlü düşmandan bıktım usandım.

 

Affet Yarab, bende bir gün yanlış yaparsam,

Seni unutup bir gün nefsime taparsam,

Kötüyü övmek için kalem tutup yanarsam.

Dost yüzlü düşmandan bıktım usandım.

 

 

Siz iş hayatına yıllarını vermiş başarılı bir iş adamısınız bunu açık yüreklilikle söylemekten gurur duyuyorum. Çalışma hayatınızda olmazsa olmazlarınız nelerdir?

Tabi herkesin olduğu gibi benim de olmazsa olmazlarım var. Benim için özel hayatımda ve çalışma düzenimde en önemli olan kavramlar dürüstlük ve kalitedir. Sözünde durmak, yani sattığımız ürüne kefil olmak, yalan söylememek, ticaret yapmak ve tabi ki de kayıtsız şartsız müşteri memnuniyeti. Ürettiğin ürünü her şekilde satabilirsin ama önemli olan müşterinin güvenini kazanarak, müşteriye samimi davranarak, güler yüzlü olarak müşteriyi memnun bir şekilde uğurlamaktır.

 

Kolat Motor A.Ş. olarak ilerideki hedefleriniz ve bu yoldaki çalışmalarınız nelerdir?

Üretimin diğer bir erbabı da ihracat olmalı düşüncesindeyiz ve bu doğrultuda ihracat alt yapısının hazırlıklarına başladık. Fabrikamızı 4. Organize Sanayi de olan arsamıza taşıyacağız. Kısmen ithal ettiğimiz parçaları da yüzde yüz yerli noktasına taşımayı hedefliyoruz ki daha sıkı rekabet edebilir hale gelelim. Ülkemiz ve özellikle Konya gelişen teknolojiyle birlikte büyük bir sanayi potansiyeline sahip artık. Gerek alt yapı çalışmaları gerekse yapılan yatırımlarla Konya kısa zamanda büyük bir ivme kazandı. İlerleyen dönemlerde inanıyorum bugünkü atılımlar katlanarak büyüyecek. Bizde bu konuda üzerimize düşeni yapıyoruz.

Add comment