İ. Melih GÖKÇEK

Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı

Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı İ. Melih GÖKÇEK

Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı İ. Melih GÖKÇEK

ANKARA BÜYÜKŞEHİR BELEDİYE BAŞKANI

İ. Melih GÖKÇEK

 

Melih Gökçek’i bize tanıtır mısınız?

20 Ekim 1948’de Ankara’da doğdum. 3 kardeşin en büyüğüyüm. 1967 yılında Ankara Üniversitesi Siyasal Bilgiler Fakültesi’ni kazanınca Ankara’ya yerleştim. Daha sonra Gazi Üniversitesi Gazetecilik Yüksek Okulunu da bitirerek, gazetecilik mesleğine başladım. Parlamento muhabirliği yaptım. Keçiören Belediye Başkanlığı, Çocuk Esirgeme Kurumu Genel Müdürlüğü ve Milletvekilliği görevlerimin ardından, 1994 yılında Ankaralı hemşehrilerimin teveccühüyle Büyükşehir Belediye Başkanlığına seçildim. 4 dönemdir, yani toplam 20 yıldır Ankara Büyükşehir Belediye Başkanlığı yapıyorum. 30 Mart Yerel Seçimlerinde de aday yine aday olduğu AK Parti’den 5. Kez Ankara Büyükşehir Belediye Başkan seçildim.

 

Büyükşehir Belediye Başkanlığı’ndaki hizmet dönemleriniz boyunca Ankara neler kazandı? Daha neler kazanacak?

Büyükşehir Belediyesi olarak Dünyanın yükselen yıldızı Türkiye’nin marka şehri Ankara’da yapılan ve yapılmaya devam edilen hizmetlerin artarak devam edeceğini belirterek, sözlerime başlamak istiyorum.

Ankara Büyükşehir Belediyesi olarak biz, sadece bugünü veya yarını düşünerek değil, bundan senelerce sonrasını hesaplayarak çalışmalara imza atıyoruz. Belediyeciliği sadece alt ve üst yapı hizmetleri olarak değil, Başkentlilerin refah ve mutluluğu için bir şehirde bulunması gereken her türlü ihtiyacı karşılamak üzere yürütüyoruz.

Türkiye’nin kalbi Ankara’nın uluslararası platformdaki marka değerini artıracak, değerine değer katacak ve dört bir tarafındaki en ücra köşelerine kadar hizmet götürecek çok büyük projeler gerçekleştiriyoruz. Sosyal ve kültürel projelerden, alt ve üst yapı çalışmalarına, eğitim ve sağlıktan, kentsel dönüşüm projelerine, köprülerden, son teknoloji ulaşım projelerine kadar yüzlerce ayrı çalışmaya imza attık. Şu anda da tüm bu çalışmalarımızı geliştirerek, ihtiyaçlar ölçüsünde artırarak sürdürüyoruz.

Yapılan tüm bu hizmetlerle artık Ankaramız, sadece Türkiye’deki diğer illere değil, dünyanın dört bir tarafındaki şehirlere örnek ve öncü olan bir kent durumuna geldi.

 

Ankara’da öncelik verdiğiniz projeniz hangisi?

Benim için Büyükşehir Belediyesi olarak yaptığımız tüm projeler ayrı bir önem taşıyor. Hiç birini birbirinden ayıramam. Hem birbiriyle bağlantılı hem de her biri diğerini tamamlayan projeler. Çünkü her bir projemizi Başkentlilerin ihtiyaçları, istekleri ve daha modern, dünyada örnek olan bir kentte yaşam sürdürebilmeleri için gerçekleştiriyoruz. Yeşillendirme çalışmalarından, kentsel dönüşümlere, ulaşımdan, sosyal ve kültürel ihtiyaçlara, turizmden ticarete kadar her türlü ihtiyacı her yaş grubu ve statüye göre geliştirip, halkımızın hizmetine sunuyoruz.

Ancak son zamanlarda üzerinde en çok durduğumuz projelerden biri Ankara’nın marka değerine değer katacak, hayallere sığmayan, kentte turizm patlaması yaşatacak muhteşem bir temapark projesi. İsmini ANKAPARK olarak belirledik. Dünyadaki temapark ve hayvanat bahçeleri arasında ışıl ışıl parlayacak “ANKAPARK”ı hizmete açmak için gece gündüz çalışıyoruz.

1 milyon 200 bin metrekarelik arazide inşası süren, hayallerin ötesinde tasarlanan, son teknoloji oyuncaklar ile donatılacak bu parkta, Başkentliler hem doğal yaşamı kucaklayacak hem de Disneyland benzeri eğlenceli ve muhteşem bir alana  kavuşacak. Proje tamamlandığında Ankara, sadece Türkiye’nin değil Ortadoğu’nun da en büyük hayvanat bahçesine sahip olacak. Dünyadaki benzerlerinde en fazla 80 tane oyuncak bulunmasına karşın ANKAPARK, içinde yer alacak toplamda 1217 tane oyuncak ile de farklılığını ortaya koyacak.

Atatürk Orman Çiftliği ve Hayvanat Bahçesi bölümüyle birlikte 2 milyon 100 bin metrekarelik alanda yer alacak ANKAPARK sayesinde hem Ankara’nın değerine değer katılacak hem de bu proje ile çok büyük bir eksiklik giderilmiş olacak.

 

Kentsel dönüşüm çalışmalarınızdan bahseder misiniz?

Bizden önceki dönemlerde Başkentimizdeki yapılaşma çarpık, düzensiz ve Başkentlilerimizi dört duvarın arasına hapseden binalardan oluşuyordu. Hükümetimizin de destekleriyle Büyükşehir Belediyesi olarak bu konuda çok büyük çalışmalara imza attık ve atmaya da devam ediyoruz. Başkentli hemşehrilerimizin refah ve huzur içerisinde modern bina ve çevrelerde oturması için çok büyük projeler gerçekleştiriyoruz.

Kentsel Dönüşüm Projeleri konusunda dünyada bir numara olduğumuzu belirterek, Başkentlilerin modern ve muhteşem bir çevreye sahip yapılarda oturması için başlattığımız bu çalışmalarımızın Ankara’nın dört bir tarafında sürdüğünü ifade etmek istiyorum.

Kuzey Ankara, Yeni Mamak, Güneypark, 50. Yıl, Dikmen Vadisi ve bunlar gibi sayısız kentsel dönüşüm projelerinin yanı sıra Ulus Tarihi Kent Merkezi Yenileme Projesi kapsamında yürüttüğümüz bölge tarihini yeniden ortaya çıkarma çalışmalarımız hızla devam ediyor.

 

“Belediyecilikte duayen” biri olarak, siyasete merakı olan gençlere tavsiyeleriniz nelerdir?

Ankara Büyükşehir Belediye Başkanlığı ile öncesinde gerçekleştirdiğim Keçiören Belediye Başkanlığı, bu konuda Türkiye’de birikim sahibi biri olarak beni bu günlere getirdi.

Bir kere bir belediye başkanı kent hayatına, vermiş olduğu kararlarıyla yön veren insan demektir. Bu kararları verirken de özellikle kendi personeli, teknik elemanları ve uzmanlarıyla istişare yapması şarttır. Bunları yaptıkça vermiş olduğu kararlarla kent yaşam kalitesini daha da yükseltmesi mümkün olabilir. Bir belediye başkanı karar vermeden çok açık ve net söylüyorum, bir kent içerisinde maalesef yaprak bile kolay kolay kımıldamaz. Belediye başkanlarının öncülük yapması gerekir.

Bu koltuğa gönül veren kişilerin dürüst, kararlı, cesur, istişareye önem veren, affedici olmayı da bilmesi gereken bir kişi olması gerekiyor. Ayrıca olmazsa olmaz internet ve tüm teknolojik aletlerin iyi kullanılması da şart. Tüm bunların yanında yanınızda yola çıkan arkadaşlarını iyi seçsinler.

 

Başarınızın sırrı nedir kısaca bahseder misiniz?

Başarının tek sırrı olabilir o da çalışmaktır. Biz, yaptığımız çalışmalarla sadece Başkent’i ve Başkentlileri değil, tüm Türkiye’yi onurlandırmak için gayret sarf ediyoruz. Çünkü bu başarılar sayesinde Ankara’nın ismi tüm dünyaya “Türkiye’nin başkenti” olarak duyuruluyor.

Türkiye’ye esin kaynağı, dünyaya örnek olan birçok proje ve çalışmamız bizi bir takım ödüllere götürdü. Bizim övünç kaynağımız ödüllerden sürekli bahsediyorum. Çünkü bu ödüller ulusal ve uluslararası platformda gerçekten de önemli bir yere sahip onurlardır. Biz bu onurların birçoğuna dünyanın sayılı şehirlerinden önce layık görüldük.

Alınan ödül ve plaketler gerçekten bir şehir için inanılması güç büyük bir başarıdır. Başkalarının hayal bile edemediklerini biz yapıp, önlerine koyuyoruz. Bununla da gurur duyuyoruz.

 

Ankara gibi 5 milyonluk bir büyük bir şehri yönetmenin zorlukları nelerdir?

Ankara Büyükşehir Belediye Başkanlığı ve Keçiören Belediye Başkanlığı ile toplamda 26 senelik bir yerel yönetim tecrübesine sahibim. Bu deneyim ve tecrübe artık yönetim anlayışına yansıyor ve yapılacak çalışmalarda çok büyük katkı sağlıyor. Ankara’ya yapmak istediğim ve yapmaya çalıştığım çok büyük, önemli, değerine değer katacak projelerimiz var. Bunların uygulanması aşamasında yaşadığımız tek zorluk, ideolojik amaçları doğrultusunda, hizmetin önünü kesmek için yapılan engellemeler. Bu tür kişi ve grupların, sırf çıkarları doğrultusunda Ankaralıların kaybetmesini göze alarak önümüze çıkardıkları zorluklar, bazen bize gerçekten çok büyük sıkıntılar yaşatıyor.

Başkentli hemşehrilerim, yaptığımız hizmetlerin hepsinin onlar için yapıldığını çok iyi biliyor ve engellemeye çalışan kişilere itibar etmiyor.

 

Türkiye’de büyükşehir belediye başkanı konumunda uzun yıllardır “Kaybetmeyen” bir isimsiniz. Başarınızı neye bağlıyorsunuz?

Öncelikle şunu belirtmek isterim ki, bana göre Türkiye’de büyük olan 4 siyasi makam vardır. Cumhurbaşkanlığı, Başbakanlık, İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanlığı ve Ankara Büyükşehir Belediye Başkanlığı. En büyük dördüncü makama erişmiş olmak bana gurur veriyor.

Bana göre büyük bir başarı olan, yurtiçi ve yurtdışından üst düzey yöneticilerinin de takdir ettiği bu başarının anahtarı ise doğrudan doğruya halkla bütünleşmemizden geliyor. Halkın, yapmış olduğumuz icraatları tasvip etmesinin bir sonucudur bu. Başarının altında yatan da halkın istediği, halkın önceliği olan icraatları yapmamızdır. Bunu böyle özetleyebilirim.

 

Sizin ilave etmek istediğiniz başka bir husus var mıdır?

Hükümetimizin iç ve dış siyasette gösterdiği dirayetli duruşu ve başarılı çalışmaları sayesinde dünyanın yükselen yıldızı Türkiye’nin Başkenti olarak, ülkemize yakışır çalışmalar gerçekleştirmeye çalışıyoruz ve çalışmaya da devam edeceğiz. Sadece bugünü değil, uzun yıllar hem ülkemizde hem de başkentimizde huzur, güven ve refahın hakim olması için çalışıyoruz. Hükümetimizle birlikte, yerel yöneticiler olarak bizler her yıl, her dönem Türkiye’nin dünyaya örnek, lider bir ülke olması için çalışıyoruz. Bundan kimsenin şüphesi olmasın. İstikrar için ve tüm bu yükselişin devam ı için Genel Seçimler’de AK Parti’nin bu gücüne güç katmak şart.

Add comment