Mustafa KAVAF

Delta Group Yön. Krl. Başkanı

Delta Group Yön. Krl. Başkanı Mustafa KAVAF

Delta Group Yön. Krl. Başkanı Mustafa KAVAF

Bana hayal gücünün ne olduğunu sorduklarında daha iyi bir dünya arayışı olduğunu söylerim. Mimarlık sadece bir fırsattır; önemli olan hayattır, insandır. Yola, “Daha iyi bir dünya, daha yaşanılır bir çevre nasıl olmalıdır?” sorusunun cevabını bulmak üzere çıktık. Geçmişten, kültürümüzden aldığımız ilham, bugünün “İnsana dokunan” yapılarını tasarlarken yolumuzu aydınlattı.

Ne mutlu bize ki; İmkansızı olmayan Mimar Sinan’la aynı topraklarda yaşama, dehasından faydalanma şansına sahibiz. Sayesinde; Merkezinde insan olmayan, çevreyi, sosyal yaşamı, ekonomiyi ve hatta antropoloji, psikoloji, sosyoloji ve felsefeyi formülünün içine katmayan bir mimari anlayışın olmayacağını biliyor, çalışmalarımızda bütüncül bir yaklaşımı benimsiyoruz. Miras olarak kabul ettiğimiz bu çok disiplinli anlayışla geçmişi modernize ederek bugüne taşıyoruz.

Yaptığımız işin yaşadığımız coğrafyaya ve içinden geldiğimiz tarihe karşı bir sorumluluk içerdiğinin farkındayız ve bizden sonra gelecek nesillerin de bu dünya üzerinde hakkı olduğunu unutmuyoruz.”

Bu güzel açıklamaların devamı; Delta Group Yönetim Kurulu Başkanı Mustafa Kavaf’la yaptığımız röportajda…

 

DELTA GROUP YÖN. KRL. BAŞKANI
MUSTAFA KAVAF

Mükemmeli arama çabamız bitmeyecek

Delta Group’un kuruluşundan bahseder misiniz ?
1977 yılında babam İnşaat Mühendisi Mevlüt Kavaf tarafından Ak İnşaat Ltd. Şti. ismiyle Konya Merkezli kurulan ve 40 yıl geçmişi bulunan firmamız, Delta Group Mimarlık olarak 2001 tarihinde İnşaat Mühendisi Mustafa Kavaf başkanlığında yepyeni misyon ve vizyonla, gelenekseli modernleştirerek günümüze aktarmayı ilke edindi. Delta Group Mimarlık Altyapı, Üstyapı, İnce İşler ve Denetim hizmetleri konusunda deneyimli yönetici ve tecrübeli şantiye kadrosu ile inşaat sektöründe söz sahibi olmayı benimsemiş köklü bir kuruluştur.

Faaliyet alanlarınız neler?
Kuruluş öncesinden başlayan çalışmalarda, altyapı alanında büyükşehir belediyeleri, il özel idareleri ve çeşitli kamu kurum ve kuruluş, üst yapı, toplu konut, sanayi siteleri projelerini başarı ile gerçekleştirmeye çalışıyoruz.
Büyük ölçekli tasarım, projelendirme ve uygulama hizmetlerini bir bütünlük içinde çözümleyen Delta Group, kuruluşundan bu yana yaratıcı, araştırma odaklı ve çağın ihtiyaçlarını karşılayacak uygulama deneyimleri üzerinde çalışıyor. Büyük sanayi siteleri, toplu konuttan ticari yapılara, büyük ölçekli kentsel tasarım projelerinden, okullar, dini yapılar camiler, sağlık sektörüne hastaneler, özel istek villalar ve çok yönlü tecrübesiyle, farklı projelere imza atıyor.

GÜÇLERİMİZİ BİRLEŞTİRDİK
2013 yılında Ömer Atiker Mimarlık A.Ş. ile güçlerimizi birleştirerek, Büsan sanayi çıkışı Aslım Caddesi’nde sanayi sitelerinin yapımını sürdürüyoruz. Atiker-1, Atiker-2 sanayi sitelerini, yine aynı bölgede Atiker Ticaret Sitesini ve şuan da bünyemizde işletmeciliği devam eden Akaryakıt ve LPG istasyonun inşaatını tamamladık. 2016 yılı ortasında Atiker-3 Sanayi Sitesi İnşaatına başladık, halen satışları devam ediyor. Aynı zamanda da Atiker-3 sanayi sitesinin yan arsasında S.S. Atiker Küçük Sanayi Kooperatifine üye kayıtları devam ediyor.

Sanayi sitesi projesini hayata geçirme fikri nasıl oluştu ve çalışmalarınız ne şekilde?
Daha önceki yıllarda da, sanayi bölgelerinde birçok fabrika proje ve inşaatında imzamız bulunmakta. Bu projelerden edindiğimiz deneyimleri, mevcut piyasa koşulları ve arz talep değerlendirme sonucunda, ilimizde küçük ve orta ölçekli sanayicinin kullanımına uygun sanayi sitesi kavramının tam oturmadığını gördük. İlk projemiz Atiker-1 Sanayi sitesinde de bu eksiklikleri karşılayacak şekilde proje tasarladık. Atiker-1 Sanayi Sitesi 61 adet Sanayi alanı, 49 adet ticari işyeri, 1 adet site yönetimi binasından oluşuyor. Bu Sanayi sitemizin farklarını,100 m²’den 650 m²’ye kadar sanayi ve ticaret alanları, gece ve gündüz 7/24 çalışma imkanı, Deprem Yönetmeliğine ve Yangın Yönetmeliğine uygun, site nizamında, Sosyal Donatı alanına sahip, site girişinde güvenlikli, sanayi tesisleri için uygun elektrik ve doğalgaz altyapısı, modern cephe sistemleri, sığınak alanları, 25m ve 40 m’lik sirkülasyon yollarını ve otopark alanlarını sıralayabiliriz.

Devamında da başka projeler mi geldi?
Atiker-1 Sanayi Sitesinde kazandığımız deneyim ile 2015 yılında Atiker-2 Sanayi Sitesini tamamladık, şimdi ise Atiker-3 Sanayi Sitesinin inşaatına devam ediyoruz. Planlamamıza göre 2018 yılı sonlarında bu sitemizi de teslim edeceğiz. Üye kaydına başladığımız S.S. Atiker Kooperatifini de 3 yıl arsa ödemesini tamamladıktan sonra inşaata başlayarak toplamda beş yıl içerisinde şehrimize kazandıracağız.

Sanayi siteleri deyince artık yalnızca iş alanları değil geniş sosyal alanlar da akla geliyor. Siz de projenizde buna önem verdiniz mi?
Atiker-1 Sanayi Sitemiz bu konuda örnek teşkil edecek bir projedir. Çevresi bahçe duvarı ile kapalı, Kapısında Güvenlik bulunan, 7/24 çalışma imkanı ve 7/24 güvenlikli tek sanayi sitesidir. Atiker-2 Sanayi Sitesi de aynı konseptedir. Şimdi ise Atiker-3 Sanayi Sitesi ve S.S. Atiker Kooperatifinde bu alanların yanında daha büyük sosyal tesisler ve 5 bin kişilik cami inşa edeceğiz. Sanayi camimizin de inşaatına başlamış bulunmaktayız ve site tamamlandığında camiyi de kullanıma açmış olacağız.
Amacımız Büsan ve Aslım Caddesi’nde, küçük ve orta ölçekli sanayicilerimize ticari, sosyal ve kültürel alanlarda hizmet sunmaktır. Son kullanıcıyı memnun etmek adına, yapıyı tamamlayıp bırakmıyoruz, sonrasında da hizmetlerimize devam ediyoruz.

Üretimde sanayi sitesinin özelliği nasıl bir önem taşıyor?
Küçük ve orta ölçekli sanayici için sanayi sitesinin önemi çok büyük. Bu siteler öncelikle girişte sağladığı güvenlik hizmeti ile 7/24 güvenli bir şekilde çalışma imkanı sunuyor. Elektrik ve doğalgaz hattı ile sanayici imalatını zorlanmadan icra edebiliyor. Sosyal alanların fazlalığı ve 25 m ve 40m’lik araç yolları, geniş park alanları ile sanayici müşterilerine daha iyi hizmet vereceği imkanlara ulaşıyor. En önemlisi de biz sanayi sitesini bitirdiğimiz de, yapı kullanma izin belgesini almış olarak teslim yapıyoruz, İşletme ruhsatı almak isteyen firmalar sonrasında gerekli işlemlerini kolaylıkla tamamlayabiliyorlar.

Atiker-3 Sanayi Sitesi projenizi anlatır mısınız?
Atiker-1 ve Atiker-2 Sanayi Sitelerini tamamladıktan sonra gelen yoğun talep üzerine Atiker-3 Sanayi Sitesi projemize de 2016 yılı içinde başladık. Konumu Gülistan Caddesi üzerinde (mevcut araba pazarı karşısı). sanayi sitemizde 74 m²’den 465 m²’ye kadar 260 adet sanayi ve ticaret alanımız mevcut. Diğer projelerimiz gibi burada da 25 m ve 40 m’lik sirkülasyon yolları, Elektrik ve Doğalgaz altyapısı, modern mimari cephe, Deprem ve Yangın yönetmeliklerine uygun ve sosyal alanları ile bölgesinde lider bir sanayi sitesi tasarladık. İnşaatımızı 2018 yılı sonunda Yapı Kullanma izin belgesini alıp, teslimlere başlayacağız.

S.S. Atiker Kooperatifi Sanayi Sitesi projenizi anlatır mısınız?
Atiker-3 Sanayi Sitesi projemize de başladıktan sonra, ödeme imkanı daha esnek bir sanayi sitesi talebi geldi. Ömer Atiker Mimarlık Şirketinin Atiker-3 Sanayi Sitesine komşu arsasına, gelen yoğun talep üzerine Kooperatif Yönetimi talip oldu. Daha önce ürettiğimiz ve halen devam ettiğimiz projelere uygun olarak yapılması şartı ile Kooperatif Yönetimi ile mutabakat sağladık. Atiker-3 Sanayi Sitesi ile aynı alan ve aynı kalitede yapılacak olan bu sanayi sitesinde de 74 m²’den 465 m²’ye kadar 260 adet sanayi ve ticaret alanı mevcut. Kayıtlar yoğun şekilde devam ediyor. Şuan için ilk etap, 3 yıl arsa ödemesinin tamamlanmasının ardından toplamda 5 yılda teslim edilecek.

Yatırımcıların kendi hazırlayacakları projelerle sizin hazırladığınız projenin farkı ne?
En büyük fark deneyim, hız ve büyük müşteri kitlesine sahip olmamız. Ayrıca yaptığımız tüm sanayi siteleri Atiker markasını taşıyor. Garanti ve güven sanayicinin yapı konusunda en büyük ihtiyacı. Biz sanayi sitelerini tamamladıktan sonra çekilmiyoruz. Marka garantimiz ve sağladığımız güven ile, sonrasında yaşanabilecek her aksaklıkta müdahale ediyoruz. Sanayicinin imalatı dışında yapı ile uğraşması gerekmiyor. İşin süresini uzatmıyoruz. Nitekim Atiker-1 Sanayi Sitesine 2013’de başlayıp 2014’de teslim ettik, aynı şekilde 2014 yılında başladığımız Atiker-2 Sanayi Sitesini de 2015 yılında teslim ettik. Planladığımız ve taahhüt ettiğimiz süreleri aşmıyoruz, hatta daha erken teslim ediyoruz. Proje, inşaat taahhüt ve müşavirlik konusundaki deneyimimiz ile yatırımcının proje hazırlamasına ve inşaat yapımı ile uğraşmasına gerek bırakmıyoruz. Kısacası küçük ve orta ölçekli sanayinin bütün ihtiyaçlarını sanayi sitelerimizde hazır halde bulundurup ekstra yatırıma gerek bırakmıyoruz.

Konya’da sanayi sitesi projeleri hakkında ne düşünüyorsunuz. Konyalı yatırımcı bu tarz projelere nasıl bakıyor?
Bizim başlattığımız rüzgar ile Büsan ve Aslım bölgesinde birçok proje gelişiyor. Projelerin artması bize de büyük gurur veriyor. Amacımız her şekilde son kullanıcıyı memnun etmek. Bu bölgede birçok işte Proje, Denetim ve Müşavirlik hizmeti vererek yatırımcılara destek veriyoruz.
Önceki yıllarda yatırımcılar bu tarz projelere çok sıcak bakmamalarına rağmen son dönemde fazlasıyla proje üretilmeye başladı. Hem inşaat taahhüt firmaları hem de son kullanıcının ilgisi büyük. Sunduğumuz cazip imkanlar ile talebin daha da artacağını düşünüyoruz.

Yatırımcıya ne gibi kolaylıklar sağlıyorsunuz?
Yeni başlayan projelerimizde peşin ve 60 ay vadeli seçeneği ile sanayicilerimize her türlü ödeme kolaylığı sağlanmaktadır.

Hedefleriniz ne?
Konusunda tecrübeli, dinamik ve çalışkan teknik kadrosuyla müşteri odaklı çalışan, sürdürebilir bir başarıyla pazar payını artırarak geleceğin modern yapı ve projelerinde söz sahibi, sektörünün tercih edilen bir firması olmayı hedeflemektedir. İnşaat sektöründe haklı bir saygınlığa ulaşarak faaliyetlerini yürütürken doğal çevrenin, ülke ekonomisinin, işçi sağlığı ve güvenliğinin de korunması bilinci ile kaliteden ödün vermeden kusursuz iş idealini gerçekleştirme düşüncesinde hareket etmektedir. Bugünün ve yarının ihtiyaçlarına cevap verebilecek, sürdürülebilir ve kalıcı, yüksek standartlara sahip, estetik değerleri yüksek yapılar üretmeyi ilke edinen firmamız, insan ile yaşayan ve gerektiğinde onun ihtiyaçlarına göre değişebilen, sürdürülebilir mekânlar kurgulama bilinciyle tasarımlarına imza atmak ve sektöre yön vermek hedefindedir.

Yeni fikirler, yaklaşımlar ve materyalleri araştırarak mimari sınırları genişleten firmamız, mimarlığın sadece belli bir zümreye ait olmadığının altını çizerek, “Herkes için mimarlık” anlayışı ile hareket ediyor. Edindiği deneyimi tüm çalışanlarına aktaran ve yüksek standartlarda bir çalışma ortamı oluşturarak, sahip olduğu zengin potansiyel sayesinde, tasarımlarında kendi özgün kültürünü yansıtabilmeyi, böylece farklı coğrafyalarda da adından söz ettirerek uluslararası alanda söz sahibi olmayı hedefliyor. Yaşanabilir bir dünya yaşanabilir bir şehir ve milli seferberlik ruhu ile güzel Türkiye’mize kazandırmak amacımızla durmak yok yola devam. Her şey vatan için.