Muharrem KARABACAK

Konesob Başkanı

Konesob Başkanı Muharrem KARABACAK

Konesob Başkanı  Muharrem KARABACAK

Konya Esnaf ve SanatkarlarOdaları Birliği (KONESOB), girişimcilik kurslarıyla vatandaşlara esnaflığı teşvik ediyor. Eğitimler veriliyor, kursiyerler yapmak istedikleri mesleğin oda başkanıyla bir araya geliyor. Ahilik kültürü aşılanırken bir yandan da hedefler belirleniyor, umutlar yeşeriyor. Röportajımız KONESOB Başkanı Muharrem Karabacak’la… 

KONESOB, GİRİŞİMCİLİK KURSLARIYLA
ESNAFLIĞI TEŞVİK EDİYOR

 

Konya Esnaf veSanatkarlarOdaları Birliği olarak girişimciler adına çeşitli projeler üretiyorsunuz. Bu projelerle neyi amaçlıyorsunuz?
Bunun bir hikayesi var aslında ve bunu da herkesin bilmesi gerektiğine inanıyorum. 2011 yılında Konya Minibüsçüler ve Umum Servis Araçları Esnaf Odası Başkanlığı olarak girişimcilik kurslarıyla alakalı meslek odalarının da girişimcilik dersleri vermesine ilişkin yetkiyi aldık. Bu yetki o dönemde ihaleyle alınıyordu. Müracaat ettik ve ihale bizde kaldı. İŞKUR Genel Müdürlüğü meslek odalarının girişimcilik kursu veremeyeceğine dair bir yazı göndermek suretiyle bu ihaleyi bizim elimizden almış oldu.

Girişimci olacak, girişimden maddi gelir kazanacak olan kişilerin ileride birer esnaf olacağını düşünerek İŞKUR Genel Müdürlüğümüzün yanına gittik. İŞKUR Genel Müdürlüğümüze düşüncelerimizden ve gerçekleştirmek istediklerimizden bahsettik. İŞKUR Genel Müdürlüğümüz de o tarihten itibaren tüm Türkiye’de girişimcilik kurslarını meslek odalarına dadüzenleme yetkisini vermiş oldu. O tarihten sonra Konya Minibüsçüler ve Umum Servis Araçları Esnaf Odası olarak girişimcilik kursunu vermeye devam ettik.

Bu kurslarda nasıl bir başarı elde ettiniz?
Girişimcilik kurslarımızda bugüne kadar yaklaşık 3 bineyakın vatandaşımıza, esnaf ve sanatkarımıza ve onların yakınlarına bu belgeleri vermiş olduk. Bu belgelerle şuan işyerini açmış olan, hükümetimizin 50 bin lira hibesini, devamında 100 bin liraya kadar da faizsiz kredisini kullanan ve üretimde yerini alan,daha fazla istihdam alanı oluşturan sektörler oluşturmaya çalıştık. Bu işe de Oda olarak vesile olduk. Bu bizim için önemliydi. Tüm kurslara katılıyoruz. Tüm kurslarda ilgilisektörlerin Oda başkanlarıyla birlikte kursiyerlerimizin karşısına geçiyoruz, onlara hayata, esnaflığa dair veya sisteme dair bilgilendirmelerde bulunuyoruz. Kısaca esnaflığı onlara teşvik etmiş oluyoruz. Her zaman amacımız, kepenk kapatan esnaftan ziyade yeni vergi levhaları alan esnaf ve sanatkarlar oluşturmak olmuştur. Aracılığı o dönemden bu yana sürdürüyoruz, sürdürmeye de devam edeceğiz. Amaçlarımızdan birisi de sürekli proje üreten, hükümetimizin vermiş olduğu destekleri esnaflarımıza yansıtan ve onların işlerini kolaylaştıran ve bu tarz hibelerden faydalanmalarını sağlayan bir Esnaf Odaları Birliğini oluşturmaktı.

Devlet desteğinden yararlanmanın ötesinde bu kurslar girişimcilere neler kazandırıyor?
Dersleri Prof. Dr. Mete Sezgin hocamız veriyor. Derslerde muhasebe, işletme gibi konular işlenerek o iş yerinin hibeden sonra ayakta kalabilmesi, kendini yönlendirebilmesi ve projeler üretebilmesini sağlayacak şekilde eğitimler veriliyor. Sonrasında iletişim de kesilmiyor. Whatsapp üzerinden iletişim grupları kurularak bir arkadaşımızın kafasına takılan soru o iletişim grubundaki diğer kursiyerimizin de bilgilenmesiyle yanıt buluyor. Özellikle kadın kursiyerlerimize ilk gün sorduğumuz, “Buraya neden geldiniz?”sorusunun cevabı dördüncü günün sonunda ilk günkü cevapla büyük bir farklılık gösteriyor. Aslında daha farklı sektörler olabildiğini ve kendisinin de farklı alanlarda yeteneklerinin olduğunu keşfediyor.

Hedefi olmadan gelen kursiyerler de oluyor mu?
Oluyor ancak hocamızın katkılarıyla da buradan düşünceleri netleşmiş, emin adımlar atan, kendine hedefler koyup onları gerçekleştirme çabası içinde kursu bitirip buradan ayrılıyorlar. Kursiyerlerimizin yaşadığı çevreye, yeteneklerine, kişiliğine göre bir meslek zaten ortaya çıkıyor. Bizler de kursun son günü Oda başkanlarımızla birlikte gidip hangi kursiyerimiz hangi meslek dalında, hangi işi yapmak istiyor diye bakıyoruz. Ve bu sayede kursiyerlerimiz yapmak istedikleri iş için Oda başkanına birebir soru sorma şansını yakalıyor. Oda başkanlarımız şu an özveriyle çalışıyorlar, üzerlerine düşen görevleri yerine getiriyorlar. Burada bir aile bağı var ve aile bağı ile daha iyi iletişim kurulur. Biz kursiyerlerimizin işyeri açılışlarına gidiyor, onların yanında yer alıyor ve sonrasında da onların reklamını yapıyoruz ve elimizden geldiğince katkı vermeye çalışıyoruz. İşsizlikten yakınan ve iş arayışında olan kadın-erkek bütün kardeşlerimize hiçbir yük yüklemeden yardımcı oluyoruz. Derslerimizi Uluslararası Gençlik Akademisinin büyük bir tesisi var orada gerçekleştiriyoruz.

Konya dışından gelen kursiyerleriniz de var mı?
Dönem dönemKonya dışından gelen kursiyerlerimiz oluyor ve kurs bitimine kadar Konya’da konaklıyor. Muhtemelen kendi illerinde de bu tür kurslar vardır ancak bu alanda Konya tercih ediliyor. Kurslar her hafta yapılıyor. İŞKUR un, bizim(Konya Minibüsçüler ve Umum Servis Araçları Esnaf Odası Başkanlığı)ve KOSGEB’in birlikte düzenlemiş olduğu programın takvimiyle kurslarımız gerçekleştiriliyor. İnşallah bu yılsonuna kadar da böyle devam edecek.

Başkanlık koltuğuna oturalı kısa bir süre oldu. Bu süre nasıl geçti?
Başkanlık görevimde 70 günü doldurmuş durumdayız. Bu 70 gün içinde Konya Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birliği olarak, MEVKA, Avrupa Birliği Projeleri gibi bazı ortak çalışmalar başlattık.Ortak yürüttüğümüz 2 çalışmamız kabul edildi. Onlara da yakın tarihte başlayacağız. Burada esnafımıza yol gösterici olmamız gerekiyor. Bazı prosedürlerinkolaylaştırılmasını sağlamak durumundayız. Amacımız Türkiye’de söz sahibi olacak bir Esnaf Odaları Birliği’ni oluşturmak. Birliğimize bunu yaptık. Esnaflarımızın bağlı olduğu sektörlere yön vermeliyiz. Son dönemlerde gördüğümüz gibi ülkemizin üzerinde baskılar var. Euro, dolar bandında yükselişler söz konusu. Bu tür yükselişlere karşı esnaf ve sanatkarlar olarak bizlerin de daha çok çalışması, üretmesi ve istihdama fayda sağlaması gerekiyor.Bununla birlikte çekmiş olduğumuz sıkıntıları, sahadaki problemleri hükümetimize iletmek suretiyle düzenlemeler yapılmasını sağlamak amaçlarımız arasında. Esnafımız ve hükümetimiz arasındaki köprüyüoluşturmamız gerekiyor. Bundan sonraki süreç içerisinde de bunu sağlamaya devam edeceğiz. Devletimizin KOSGEB, İŞKUR üzerinden üretici esnaflarımızın yararlanabileceği birçok destekleri var. Bunları anlatmak zorundayız.

Esnaf ve sanatkarlar devlet desteklerinden yararlanırken en çok hangi zorlukla karşılaşıyor?
Burada desteklerden faydalanmayı düşünürken karşımıza çıkan engeller de söz konusu. Bu engellerden bir tanesi;mesela geçmiş dönemde KOSGEB’in vermiş olduğu 20 bin liralık faizsiz kredi destekleri vardı.Bunlardan esnaf ve sanatkarlarımızmaalesef yaralanamadı. Yararlanamama nedeni de sicil kayıtlarının silinmemiş olması. Hükümetimiz sicil affı çıkardı ancak özellikle özel bankalar bu duruma uymadı. İhtiyacı olan esnafa verilmesi gerekirken paralar ihtiyacı olmayan kişilere verildi ve dolayısıyla ihtiyaç sahibi esnafımız mağdur oldu. Şuan yapılandırma devam ediyor ve yapılandırma da bizim için önemli. Çünkü faiz silimi gibi birçok etkili çözüm sunuluyor.

Birlik olarak büyük bir kesimi temsil ediyorsunuz. Bu sorumluluğu taşımak nasıl bir duygu?
Esnaf Teşkilatı olarak Konya nüfusumuzun dörtte birini oluşturuyoruz. Bu oranı da iyi görmek lazım. Dörtte birini temsil ederken de yaşanmış olan bütün olumsuz toplumsal olayların karşısında duran esnaf ve sanatkarlarımız olmuştur. Gurur duyuyoruz. Bu bir ahilik ve teşkilatlanma kültürüdür. Bildiğimiz gibi ahilik teşkilatlanmasının tohumları Selçuklu döneminde Konya’da atıldı. Bu kültür Konya’da oluşturuldu, gelenek ve görenekleri yine Konya’dan çıktı. Ben tüm Konya esnaf ve sanatkarımıza bu anlamda çok teşekkür ediyorum. Konu vatan ve millet olunca neler yapılması gerektiğini ders niteliğinde öğretiyorlar. Aslında esnaf ve sanatkarın bu yapısının üniversitelerde tez konusu olarak da okutulması gerekiyor.Bizim amaçlarımızdan bir tanesi de çalıştaylar oluşturarak bu yapının daha farklı bir hale getirilmesidir.

Başka projeleriniz de var mı?
Girişimcilik kurslarımız belli dönemler halinde devam edecek. Bunun yanı sıra uyuşturucu ve bağımlılığa karşı mücadele de bizim mutlaka içinde olmamız gereken bir proje olmalı.Öbür taraftan istihdama katkı vermek açısından yapmamız gereken projeler de söz konusu. Ahilik teşkilatı bizlerin sayesinde daha iyi yerlere gelmek zorunda “Derdi olmayan kişinin sevdası olmaz.” Bizim derdimiz de Konya’ya karşı, esnafımıza karşı hizmet vermek, sevdamız da Konya. İnşallah Allah bize hayırlı hizmetlerin altına imza atmayı nasip eylesin.